Прополис за кашлица – рецепта за възрастни и деца

Лечение на кашлица прополис

Прополис – модифицирана ензими пчелите смола на дървета. Пчелите го използват за строежа на сот, за укрепване, както и да се дезинфекцират преди откладыванием яйца. Хората се прилагат го в продължение на хилядолетия. Дълго време този продукт на пчеларството е бил използван в традиционната медицина, но в последните десетилетия на фармацевтични фирми, активно се произвеждат различни продукти, с добавянето на прополис за лечение на настинки, укрепването на имунната система, грижи за кожата и устната кухина.

Да се дължи на широкото приложение на прополис?

Този продукт в пчеларството има такива свойства:

 • дезинфектант – унищожава бактерии, гъбички и други микроорганизми;
 • галангин, съдържащи се в него, увеличава фагоцитарную активност (фагоцити – клетки, които поглъщат чужди микроорганизми) – иммуностимулирующее имот;
 • противовъзпалителни свойства се дължат на способността да се намали синтеза на простагландини – медиатори на възпалението;
 • може да има положителен ефект върху растежа и възстановяването на костите, както показват последните изследвания;
 • има невероятно богат състав, сред полезни съставки – витамини А, В1, В2, В3, С, B7; биофлавоноиди; минерали: Калций, Магнезий, Желязо, Цинк, Силиций, Калий, Фосфор, Манган, Кобалт, Мед.

Показания за употреба

Благодарение на изброените свойства, прополисът се използва при лечението на кожата, дихателните пътища, храносмилателната и други

При кашлица българия и ще помогне да се справи с бронхит, включително и хронични, както и фарингитом, трахеитом.

Може да го използвате и при злокачествени тумори на бронхолегочной на системата, тъй като има данни, че българия и инхибира раковите клетки.

Противопоказания и предпазни мерки:

 1. Бременност и кърмене: не съществуват достатъчно надеждни източници на информация за ефекта от прием на прополис при бременни и кърмещи жени. По-безопасно да се въздържат от приема на този продукт през този период.
 2. Бронхиална астма: възможно е алергично въздействие и провокация инфаркт. Преди употреба се консултирайте с лекар.
 3. Нарушения на оглед на други смекчаващи обстоятелства: доказано е, че употребата на този продукт може да забавят съсирването на кръвта.
 4. Алергични реакции: въздържайте се от прополис, ако сте алергични към мед, игли, топола, смола и салицилати.
 5. Хирургическа намеса: тъй като този продукт намалява процесите на съсирването на кръвта, му прием увеличава риска от загуба на кръв по време на и след операцията. Се препоръчва да се въздържат от приема му в рамките на 2 седмици преди планираната операция.
READ  Какво казва д-р Комаровский за хрема при деца и грудничков?

Рецепти тинктура на прополис

Има 3 начина за приготвяне на настойка: в етанол, глицерине и зехтин. Също така ние ще ви разкаже, как да направите воден екстракт.

Тинктура може да се прилага за лечение на кашлица и други респираторни инфекции.

Тинктура в масло и глицерине са добри за външно приложение. Воден екстракт се понася добре от децата.

Тинктура на этиловом алкохол

Етилов алкохол, широко използван в медицината и приготвяне на алкохолни напитки е най-добрият разтворител за извличане на биологично активни вещества. Тинктура може да се прилага орално, но децата по-добре да се ограничи нейната употреба.

Как да се направи инфузия с етанол:

 1. Поставете прополис във фризера и след пълно замръзване на почивка на малки парченца. Също така може да се смила в мелница или по други начини, важното е да получите колкото се може по-малки частици. Отстранете остатъците от кола маска и други вкрапления.
 2. Полученият прах се поставя в тъмна бутилка и добавете алкохол. В 100 грама прах вземете 400 мл етанол. Алкохол не се препоръчва да се нагрява, това е опасно; използвайте спирт стайна температура.

 3. От крепостта на алкохол зависи време на екстракция, т.е. излизане на полезни вещества в алкохола. За 95% спирт е достатъчно 1 на деня, за 70% — 6-7 дни. Може да се направи на ракия и водка, тогава за екстракция ще изисква не по-малко от две седмици.
 4. Добре разклатете, закупорьте и се оставя на тъмно място.
 5. Готовата настойка от прецежда през филтър и се съхранява в чисти непрозрачен съд.

Алкохол тинктура от консумират три пъти на ден, капая няколко капки в мляко или вода. Може да добавите няколко капки във водата за вдишване.

Тинктура на глицерине

Този вариант е само за външно приложение. Готовата тинктура може да се направи триене, масаж на гръдния кош и шията, се използва като капки за нос и спрей за гърлото. За приготвяне на 10 г нарязан прополис, за да се смесва със 100 г глицерин и вымачивать в продължение на 3-4 седмици, след което се прецежда.

Тинктура в масло

В 100 г масло може да се разтваря за около 5 грама на прах. Така че за по-голяма ефективност препоръчваме да добавите етанол (ще се увеличи процентът на экстрагированных вещества). Освен зехтин, можете да използвате масло от морски зърнастец, кости праскова и други неутрални масла.

Рецепта: прополис 30 г, маслиново масло 70 мл етанол 95% 60 мл. Време на екстракция – 2 седмици.

Водна екстракция

В 1000 мл вода, приемайте 50 грама натрошен прополис. Кипнете сместа за около час. След охлаждане водата се филтрира.

Такава вода може да се пие веднага. Тя има антибактериално действие, както и много други биологични ефекти на прополис. Тази вода може да се добавя в разтвор за инхалация, топли напитки, при лечение на кашлица.

Изводи

Продукти на пчеларството, особено прополис, може да окаже помощ при лечение на кашлица при ОДИТИ, така и което се дължи на други причини.

Подготвили тези домашна ракия, вие не само ще спестите пари, но и ще бъдете сигурни в качеството на продукта си, липсата на изкуствени добавки.

Освен това, докато вие ще се готви на тинктура, полезни вещества от прополис, ще насища въздуха в стаята и ще получите полезен ефект вдишване.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00070 sec