Разтвори за инхалатори и небулайзеров

Всички ние от детството си знаем, че такова инхалации. Този метод отдавна се използва за лечение на остри и хронични заболявания, хрема, синузит, да се лекува и остър синузит както при деца, така и при възрастни.

Говорейки за вдишване, най-често се появи една картина от детството ми, ние вдъхна топла пара над тенджерата с отвари на треви или над картофи.

Това парни инхалации, те могат да се извършват само с легкоиспаряющимися лекарствени вещества, затова и списъкът на възможните лекарства и разтвори за инхалатори небулайзеров, прилагани на практика в такива вдишване, е много ограничен. Освен това, самата процедура е достатъчно е и утомительна за бебето.

В днешно време във всяка аптека можете да си купите уред за инхалации — небулайзер. Или инхалатор Небулайзер за детето е полезно придобиване. Цената на този уред може да изглежда висока.

Лечение на заболявания на дихателната система много по-ефективно и не толкова травмиращо за организма като цяло, когато се използват различни разтвори за инхалации, за деца от кашлица и настинка чрез небулайзер (например, приема на хапчета и други лекарства, които преди да достигне болен орган ще преминат през цялата храносмилателната и кръвоносната система).

Инхалатор (небулайзер) с помощта на ултразвук (ултразвуков небулайзер) или с помощта на насочен поток въздух, предоставена компресор (компрессорные небулайзеры), натрошен хоросан за инхалатор небулайзера на най-малките частици.

По този начин officinalis разтвор се превръща в аерозол, който пациентът диша през маската или тръба, и попада целенасочено в дихателната система. Ето защо ефективността на прилагане на някои лекарства с помощта на небулайзера много по-висока, особено при лечение на деца от кашлица и хрема. Прочетете също и «Инхалатор за деца».

Разтвори за инхалатор небулайзера предимно са получени чрез отглеждане на лекарства физиологичен разтвор. Степента на разреждане на всяка смес различна и може да варира в зависимост от възрастта на пациента и тежестта на заболяването. Необходимата пропорция ще намерите в инструкциите към всеки един от лекарства за инхалации, или ще определи вашия лекар.

Има и изключения: някои лекарства не се развеждат, например мирамистин, или се развеждат други вещества, например с разтвор за инжекции. Освен това, в някои случаи се препоръчват инхалации само с физраствором или с минерална вода.

Кои лекарства за инхалатор се използват в медицината?

Кои лекарства за инхалатор (небулайзера) се използва в медицината и в какви случаи?

1. Муколитики. Инхалации с муколитиками използват за разреждане на вискозни и гъста храчка, както и за извеждането му от дихателната система. Лекарите предписват ги както при вдишване, така и при транспортиране от своге до софия.

Най-популярни:

 • Флуимуцил, АЦЦ. Активно вещество — ацетилцистеин. Лекарството намалява вискозитета на храчки, улеснява отделянето, както и има противовъзпалително действие.
  Как да се грижим за Флуимуцил за инхалации?
  За получаване на разтвор за инхалации вземете капсули по 3мл флуимуцила и разредете една и съща сума без съдържание. Количеството на използвания разтвор от получения обем зависи от възрастта на пациента (2-6 години — 1мл, 6-12 години — 2мл, >12 години — 3мл). По препоръка на лекар в разтвор за небулайзера може да бъде добавен антибиотик.
 • Лазолван, Амброксол. Активно вещество — амброксол. Намалява вискозитета на храчки, допринася за нейното премахване. За приготвяне на разтвор за инхалации наемайте Лазолван — за перорално приложение/инхалации». Дозировка: 2 мл лазолвана/амброксола се смесва със същото количество без съдържание. Полученият обем течност се използва напълно (за деца до 2 години — половината от получения обем).
  Цената на разтвор за инхалация Амброксол е средно 70-80 рубли, Лазолван — 395 лв.
 • Алкалните инхалации небулайзером. Като лекарство за инхалатор при този вид лечение се използват физраствор без добавки или минерална вода — Есентуки 4/17, Borjomi и други Такива Borjomi за инхалации в небулайзере позволява овлажнява лигавицата на дихателните пътища, допринася за отхождению храчки, има най-много странични ефекти, затова може да се прилага с много малко на възраст.
 • Много ефективни инхалации с физраствором при транспортиране от своге до софия. Полива лигавицата на носоглътката, thickens и тръгва на слуз, което допринася за облекчаване на дишането. Освен това, повечето лекарства срещу хрема, изсушава лигавицата на носа, докато инхалации с физраствором при хрема допринасят за нейното изцеление, така че те често се предписват за лечение на деца. Цената на физраствор е 30-40 лв.
READ  Прилагането на Цефазолина в медицинската практика за лечение на бактериални инфекции

В зависимост от възрастта се прилага различно количество разтвор. По-лесно измерване на продължителността на вдишване — за по-малките деца на 5 мин, за възрастни, възрастта се увеличава постепенно до 20 минути

Също така се прилагат следните лекарства-муколитики като разтвор за инхалатор: Хипертоничен разтвор на NaCl и разведен с физраствором Мукалтин, Геделикс, Суха лекарството, Пектусин, Синупрет, — за инхалации при заболявания на дихателните пътища данни лекарства са най-популярни.

2. Бронхолитики. Инхалации с бронхолитиками се отстранява бронхоспазм, се прилагат при купировании пристъпи на бронхиална астма, за лечение на обструктивна заболявания на дихателната система, както и при всички заболявания, когато има риск от развитие на бронхоспазма.

Сред широк списък на лекарства за вдишване Беродуал към днешна дата е най-често назначаемым и най-ефективен бронхолитиком. Се прилага в комбинация с физраствором. Дозата предписана от вашия лекар индивидуално.

Вдишване небулайзером с физраствором и Беруалом се прилага и за лечение на ринит при възрастни и деца. Също така се прилагат Беротек и Атровент.

3. Антибиотици.

 • Флуимуцил + антибиотик. Лекарство, в която са свързани муколитическая (виж ap 1) компонент и антибиотик. Активното вещество действа комбинация тиамфеникола и ацетилцистеината. Флуимуцил с антибиотик, за инхалации, за да помогне при повечето заболявания на долните дихателни пътища. За получаване на лекарства за инхалации небулайзером при кашлица 5 мл разтворител се добавя към флакон с наркотици. За инхалация се вземат 1/2 получения разтвор.
 • Диоксидин — антибактериално средство. Активно вещество — хиноксалин, лекарството се предлага в ампули. Диоксидин при тонзиллите, хрема, Диоксидин при отите и диоксидин при гайморите с успех се прилага и сега. За инхалация се прилага при гнойни заболявания на носоглътката. Лекарството сильнодействующий, така че преди да го прилагат е силно препоръчваме да се консултирате с вашия лекар и стриктно да спазвате инструкциите му. Инхалации с диоксидином често се използва тогава, когато останалите лекарства се оказаха безсилни.
READ  Запушване на носа по време на бременност: народни средства за защита и лечение в домашни условия

Трябва стриктно да следват пропорциите при приготвянето на разтвора и да се помисли, че той може да бъде 0,5%-тият и 1%-тият. Хоросан диоксидина 0,5 % за инхалации трябва да се размножават физраствором в съотношение 1:2, съответно разтвор 1% разрежда в 2 пъти повече. За провеждане на една инхалация се прилага не по-4мл сварен нас разтвора.

Инхалации с диоксидином също се прилагат при лечение на хрема. Индикация също ще бъдат тежки и вялотекущие заболявания на горните дихателни пътища.

В инструкциите няма информация за възможността за прилагане при деца, но му използване за инхалации в младшем възраст не е желателно и затова трябва да се прилага само в тежки случаи и само по предписание на лекаря.

 • Ceftriaxone. Инхалации с цефтриаксоном са мощни антибактериални терапия. Как да се грижим за Цефтриаксон? Разведе ceftriaxone вода за инжекции в съотношение 1мл флакон от 5 мл вода за инжекции. Преди употреба разбъркайте добре. В зависимост от възрастта, продължителността на процедурите (и съответно количество разтвор за инхалация) е различно, като се започне от 5 мин.

4. Антисептични средства

Мирамистин — антисептик с широк спектър. Инхалации с мирамистином са назначени предимно при заболявания на горните дихателни пътища.

Уникалността на мирамистина в това, че той е напълно безопасно лекарство и може да се използва и при деца, и при бременни жени. Така че много често можете да чуете, че педиатрите предписват инхалации с мирамистином от хрема и кашлица, дори за най-малки деца.

Според коментари за Мирамистине, този наркотик е много популярен в своя сегмент за лечение на ринитов, синузит и кашлица.

Мирамистин се използва без разтворител. Инхалации с мирамистином се провеждат от 5 до 15 минути.

Към останалите антибиотици и антисептикам, които се прилагат за инхалации, се отнасят Фурацилин, Стрептомицин, хоросан Хлорофиллипта, Гентамицин.

5. Имуномодулатори — инхалации с тази група лекарства се извършва за профилактика и лечение на вирусни заболявания.

 • Интерферон (на прах). За получаване на разтвор във флакон с интерфероном наливаме топла преварена вода до получаване на 2 мл течност за инхалация небулайзере. Активно се използва за профилактика на заболявания при бебето.
 • Деринат. Инхалации с Деринатом небулайзером се прилагат за деца и за възрастни. Дозата е 2мл на всеки вдишване без разреждане. См. също така «Деринат снимка».

6. Противовъзпалителни лекарства (фитотерапия)

Като противовъзпалителни лекарства от растителен произход се използват следните лекарства за инхалации небулайзером: Ротокан, Прополис, настойка от евкалипт, Малавит, Тонзилгон Н, тинктура от невен. Разтвори за инхалации се приготвят с добавка без съдържание.

READ  Астенический синдром след грип - причини умора и лечение

7. Противовъзпалителни хормонални препарати (Глюкокортикостероиды)

Пульмикорт — глюкокортикостероид. Активно вещество — будесонид. Инхалации с пульмикортом се прилага при бронхиална астма и обструктивна белодробна болест на белите дробове. Отделно трябва да се подчертае, че инхалации с пульмикортом много ефективно използват за вендузи пристъпи на фалшиви зърно при деца до 3-годишна възраст.

Разтвор за инхалация се приготвя с добавка без съдържание, когато това съотношение зависи от възрастта на пациента и стадия на заболяването.

Също така с помощта на небулайзера на децата за инхалации се прилагат следните глюкокортикостероиды: Дексаметазон, Кромогексал.

8. Вазоконстриктор лекарства

За това, за облекчаване на симптомите на настинка, може да използвате следната смес за вдишване през носа небулазйер. Също така проверете с инструкции за тяхното приготвяне.

 • Адреналин до 1 вдишване деца до 2 години се използват 0,25 мл, деца над 2 години и възрастни — 0,5 мл без разреждане.
 • Нафтизин — 0,05% или 0.1%. Пропорцията за разплод разтвор за инхалации за деца и възрастни с физраствором 1:5 и 1: 10 за това. На 1 вдишване на детето трябва 3 мл.

9. Antitussives — симптоматична терапия при навязчивом суха кашлица.

 • Лидокаин — използва се без разреждане. На 1 вдишване на децата от 2 до 12 години — 1мл, по-стари от 2 мл.
 • Туссамаг — лекарството се разрежда физраствором в съотношение: деца от 1 до 5 години 1:3 от 6 до 16 години по 1:2, >17 години — 1:1. На 1 вдишване вземете не повече от 4 мл.

Какви лекарства не може да се използва за инхалатор?

Сега да разгледаме какви лекарствени средства да не се използва с помощта на инхалатора (небулайзера)?

 1. Маслени разтвори — използване води до разваляне на инхалатор.
 2. Взвеси, отвари от билки — също може да доведе до разваляне на инхалатор, тъй като съдържат по-големи частици. Не може да се използва сок — например, безполезно е да се прилага сок от алое вера при хрема чрез инхалатор.
 3. Системни хормонални препарати — когато се прилага чрез небулайзер въздействие не става «местните», но все още е системен, така че няма смисъл да се премине от традиционните форми на лечение за вдишване.
 4. Някои лекарства, които нямат точка на приложението на дихателните пътища, тъй като те не въздействат върху лигавицата (така, не се използват за инхалации эуфиллин, папаверин и други подобни).

Приоритет на прилагане на медикаменти за инхалатор

Ако едновременно с кашлица и хрема, възложени процедури с няколко разтвори за инхалации (от различни групи) препоръчва те да не се смесват, а се изпълняват в следния ред:

 1. бронхолитики;
 2. муколитики;
 3. противовъзпалително или дезинфектант.

Важно!

Основният принцип при прилагане на лекарства за инхалатор: разширяването на бронхите, предполагаме, че там се е натрупала, премахване на възпалението.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec