Репички с мед за кашлица: лечебни свойства, приложение

За лечение на респираторни заболявания, традиционната медицина предлага много рецепти и един от най-ефективните средства по право се смята за репички с мед за кашлица.

Днес този метод на лечение вече е малко подзабыт, но това по никакъв начин не го прави по-малко полезен и ефикасен, защото така успешно са лекували кашлица още няколко века назад, когато не е имало много съвременни лекарства.

За това и не веднъж споменах на д-р Комаровский.

Сама по себе си репички — това е зеленчук, който в тертом формата пуска лечебен сок. Тя е богата на лечебни етерични масла и изключително полезен на калий. Освен това, ряпа е богата на сяра, която от своя страна, оказва благоприятно въздействие върху протичането на кашлица, като по този начин допринасят за отхождению храчки.

Важно е да се отбележи, че репички с мед за кашлица може да се използва по време на терапия при малки и възрастни пациенти. За ефективността на нейното прилагане може да научите в множество ревюта и видео за този средство.

Днес отделят няколко сортове ряпа (бяла, зелена и др). При това най-лековита се смята за точно черната ряпа. Благодарение на експозиция, може да се използва не само при вдишване, но и също така при работеща пневмония, загуба на глас при ОРИ, бронхит и трахеити. Освен това, тази съставка също така може да се подобри протичането на такива тежки заболявания като туберкулоза и магарешка. Това показва за наистина обозначена с лечебния ефект на ряпа.

Има следните лечебни свойства черна ряпа, като основен компонент за лечение на кашлица:

  • Този зеленчук притежава изразени болест-модифициращи антиревматични лекарства ефект, така че при редовен прием на сока на организма на човека по-лесно да се бори с вирусна настинка.
  • Ряпа има силно антимикробното (бактерициден) въздействие. Тя облекчава кухината на носоглътката урежда от болестотворни бактерии. Освен това, може да се каже, че репички с мед за кашлица — това е природен антибиотик, който ще защитава човека от развитие на нежелани усложнения след простуда.
  • Избавя от остър възпалителен процес и възстановява нормалната лигавицата микрофлору в гърлото.

Важно е да знаете, че репички никак не отстъпва на чесън и лук за броя на съдържание лечебни летливи.

Вторият компонент на този народни средства за кашлица — мед. Той притежава не по-малко полезни свойства, отколкото самата ряпа.

Мед — това е естествен природен компонент, който е богат на витамини, полезни микроелементи (протеини, глюкоза) и фруктоза. Тя помага за укрепване на имунната система на болния човек и също така елиминира микробите на засегнатата лигавица на гърлото, като по този начин, като оказва изразено бактерицидно действие.

Мнозина се чудят за какво точно репички се използва заедно с мед, а не с други добавки. Трябва да се отбележи, че именно мед помага да «дърпа» от ряпа сок, така че той отлично подхожда за тази цел. Освен това, репички с мед — това е цяла съкровищница на полезни вещества, които «работят» заедно в максимално бързи ред ще помогне за премахване на кашлица.

Важно е да се отбележи, че не винаги това народно средство може да се прилага при простудни заболявания. Например, с повишено внимание да го използвате трябва да бременни жени (репички може да има отрицателно въздействие върху процеса на света на детето). Ето защо всички свои лечебни действия трябва задължително предварително съгласува с лекуващия лекар.

Репички, който се използва заедно с мед — това е традиционна рецепта терапия на респираторни заболявания. При това не всички знаят, че това са само основните компоненти на терапевтични средства. В него също така могат да се добавят и други естествени допълнителни вещества, с помощта на които лекарството ще стане още по-полезни и ефективни.

Важно

За лечение на простуда се препоръчва да се прилагат домашна и репички, а не от магазина. Разбира се, я по-трудно да се сдобият с, но точно в този зеленчуци и се запазят максимално полезните вещества, които са толкова необходими за бързо отстраняване на кашлица.

READ  Причинител на страната: причините за развитие на заболяването, класификация

Репички с мед за кашлица: рецепта на детето и начини на прилагане

Важно е веднага да се каже, че използвате репичка кашлица само с разрешението на лекаря и тогава, когато човек не е добрите противопоказания при тази терапия. В противен случай от този вид на народното лечение ще безопасней да се откаже, за да не предизвика нежелани усложнения.

По време на терапията при остри респираторни патологиях, се препоръчва да се използват малки плодове, репички. Те ще съдържат в себе си всички необходими полезни вещества.

Репички с мед за кашлица (рецепти на детето малко се различават от приготвянето на средства за възрастни) е нужно предварително измийте добре под течаща вода. По принцип това е единствената подготвителната мярка зеленчук. За по-нататъшното му начин на приготвяне зависи от конкретната рецепта.

Традиционното приготвяне на този лечебен народна рецепта предвижда такова:

  1. С помощта на острата върха на ножа изрежете средата в репички, така че в центъра на зеленчук се образувала падина.
  2. Добавете вътре вдлъбнатини 20 г мед. При това трябва да оставим малко място, за да сокове от зеленчуци е къде да бъдат настанени.
  3. Сложете репички в дълбока пот. Това може да бъде банка или пиала. Най-важното, за да ряпа стабилно стоеше, и от нея не выливался сок.
  4. В края трябва внимателно да се постави на репички нарежете на върха и се оставя да се влеят в продължение на няколко часа (цяла нощ).

Няколко часа по-късно в средата на ряпа ще започнат да се събират сок. Именно на него и трябва да се пие за подтискане дейността на вируса и премахване на симптомите на болестта, като целебно средство.

Важно

Една репички може да се прилага в продължение на няколко дни. Своя полза, тя от това не се загубят.

Най — важното е периодично да се добавят зеленчуци, мед, за да е улеснено отхождению сок. Освен това заслужава да се отбележи, че само натурален пчелен мед ще осигури необходимите полза. Изкуствени аналози не доведе до желания терапевтичен ефект.

За премахване на тежки респираторни заболявания също могат да се прилагат и други средства с данните съставка. При това доста «работен» средство е рецепта от нарязани на ситно репички. За това трябва внимателно измийте зеленчуци, отсече горната кора и нарежете така, за да получите кубчета. След това трябва да поставите репички в буркан и отгоре залейте я с мед.

Следва да се покрийте буркана с тензух, за да «диша» и да се оставя да престои в продължение на пет часа. След изтичането на това време зеленчук ще пусне сокове, които трябва да се вземат като съпътстваща терапия в продължение на няколко последователни дни.

Репички с мед за кашлица (рецепта на детето е по-добре хармонизира с вашия лекар) също може да се подава и във формата на вече сварен сок. За това трябва да обелен зеленчук внимателно се настъргва на ренде или се смила в блендер. След като трябва да се вземе марля и изстискайте сока. В края на смесете го с мед. След като медът се разтвори напълно, средство може да се дава на бебето от настинки.

Този рецепта се препоръчва да се използва в случаите, когато помощ от кашлица нужда от бързо и детето не може да чака няколко часа, докато репички самата разпредели сок след няколко часа.

За лечението на съвсем малките деца да им се дава сок от ряпа, трябва по няколко капки.

Ако детето не понася този сок в чист вид, може да се разреди във вода и меда.

Ако се случва, е, че бебето има индивидуална непоносимост мед, а след това да се готви репички с мед за кашлица (рецепта на детето предвижда прилагането на мед) по очевидни причини не си струва.

READ  АЦЦ при суха кашлица: можете или не, да лекува болестта на данни медикаментом

При това, като алтернатива на традиционната рецепта, може да се прилагат запеченную ряпа със захар, която се подготвят във фурната в продължение на два часа.

След като зеленчук, за да стане готов, за него трябва да изстискайте сока и даде на детето по 20 мл.

За лечение на деца също могат да се използват следните допълнителни рецепти с репички:

  1. Измиване и почистване на репички. Добави в готовото средство три супени лъжици прясно изцеден сок от моркови и сок от главния лекарствен зеленчук. Пие се час по 30 мл. Продължителността на терапията е около 7-10 дни.
  2. Добави в сока на плода захарта, канелата и качулки от прясно зеле. Да се пие всеки час по 20 мл. Продължителността на лечение е 5-7 дни.
  3. Смесват се сок от репички с ябълков сок. Също така готовата смес може да се добавя по малко в топлото червено чай, който от своя страна също има ясно изразен антипиретични и тонизиращ ефект.

В повечето случаи децата не се отказват от лечение със сок от ряпа и могат да го вземат за няколко дни подред. В случай, че детето е трудно да се пие този сок, а след това му е необходимо да се разрежда със зеленчуци или плодови сокове, за да имате малко дете не се случи рвотного рефлекс.

Важно е да се отбележи, че чист сок от ряпа доста агресивно въздействие върху лигавицата на стомаха, затова продължително лечение него (на повече от две седмици) не се приема добре от лекарите.

Ако имате малко дете вече има проблеми с храносмилането, а след това да му даде сок от ряпа трябва много внимателно — по няколко капки. При това, следва да се пита за благополучието на детето. Ако у него възникне гадене, болка в корема, повръщане или други неприятни симптоми, лечение със сок от ряпа е по-добре да се откаже.

Също така много е важно да бъдете внимателни в такава терапия в случай, че пациента вече са определили медикаментозную терапия. В този случай, пациентът трябва задължително да уведомите вашия лекар за намерението си да използва сок от ряпа. От своя страна, доктор следва правилно да се вземат и се комбинират лекарствени продукти, така че те не са получавали още по-вредно въздействие върху стомаха заедно със сок от ряпа.

С повишено внимание черната ряпа се използва при бременност. Както е известно, на здравето на бъдещата майка и плода при това, на първо място, затова се прилага това народно средство може да е единствено след консултация и разрешаване на наблюдающего лекар. В противен случай, черната ряпа, когато бременността е в състояние да предизвика алергични реакции и общото влошаване на благосъстоянието на жените в различни триместър на света на детето.

Освен това, важно е да се отбележи, че черно репички при бременност има безспорна полза за състоянието на жената, защото тя е богата на полезни вещества. Въпреки това, човек винаги трябва да помня за рисковете, самолечение и евентуалното му вреди.

Бяла ряпа с мед за кашлица: схема на прием, противопоказания

Схема на лечение репички от кашлица до голяма степен зависи от възрастта на болния човек и на конкретен сорт този зеленчук. За пример, бяла ряпа с мед за кашлица-малко концентрирована, а не черна, така че му е разрешено да се консумира в големи количества.

Вземете дозата и общия режим на приемане на сок от черна ряпа се препоръчва лекар, въпреки това е възможно да се направи и самостоятелно. Най — важното е ясно да се спазват правилата за прием на този наркотик.

Сока бяла ряпа с мед за кашлица се препоръчва да се вземат по-късно половин час след хранене. На ден е разрешено да се консумира до шест супени лъжици с прекъсване в продължение на 1-2 часа.

READ  Общо преохлаждане на организма – ефект, симптоми и лечение

За да помогне в лечението на кашлица, наистина е по-забележим, продължителността на лечение с този препарат трябва да бъде не по-малко от две седмици. При това си струва да се знае, че ако в това време състоянието на мъжа няма да стане по-добре, то той трябва да се консултира с лекар и да се започне традиционната медикаментозную терапия, докато болестта не предизвиква усложнения.

Бяла ряпа с мед за кашлица рядко се използва. Обикновено за тази цел се използва черна ряпа. Приемат я на децата трябва да се по една чаена лъжичка три пъти на ден след хранене. При това повишаване на самия сок не трябва да бъде, защото така той може да губи своите лечебни свойства.

Продължителността на терапията при деца трябва да бъде не по-малко от седем дни. Това е важно, че за състоянието на детето през цялото време се грижеха и бдяха лекуващият лекар, тъй като самолечение понякога може да стане само по-лошо. Особено внимателно трябва да се наблюдава протичането на кашлица при деца, които имат тежки хронични заболявания на дихателната или в нервната система.

Също така е разрешено да се комбинират лечението ряпа, заедно с помощта на други народни рецепти (на чай с малини, мляко със сода за хляб, парни инхалации и т.н). Така лечебният ефект ще бъде постигнато много по-бързо и човек вече няколко дни ще се почувствате по-добре.

Важно е да се отбележи, че е задължително с лекар трябва да се консултира в случай, че болен човек или дете склонни към алергични реакции. В такъв случай, да се лекуват по народни средство трябва с изключително внимание. При първите признаци на алергия или общото влошаване на състоянието е важно веднага да спре на такова лечение и да се консултирате с лекар.

За съжаление, дори и при този целебно средство такива важни противопоказания за използване, да наруши функционирането на които не може да не провокира влошаване на състоянието на хората.

Първото важно противопоказание е истонченность съдове на човека. По този начин, хората, които наскоро се премести инсулт или инфаркт забранено да се прилагат репички с мед като средство за лечение на кашлица. В противен случай, сока от този зеленчук ще стимулира притока на кръв, което може да увреди кръвоносните съдове.

Следното противопоказание — това е на всички видове заболявания на стомаха, които протичат в остра форма (язва, намалена киселинност в стомаха). Приемате сок от ряпа в това състояние е крайно нежелателно, защото той може да се наруши и без това увредената лигавицата на стомаха. Също така е противопоказан този метод на лечение на тези болни, които наскоро са претърпели операция на вътрешните органи и храносмилателната система.

Лекарите не препоръчват да се лекуват със сок от ряпа при различни алергични реакции, хронична бъбречна или чернодробна недостатъчност, а също и на подагра. Това са заболявания, които са в състояние да влоши своето протичане, като по този начин, което води до проблеми в здравето на пациента.

Сериозни противопоказания за този метод на терапия са патолози на миокарда и панкреатит.

В случай, че човек се съмнява в това, може ли да се лекува ряпа с мед или не, по-добре да мине през допълнителна диагностика и преглед от лекар. Да се извърши тази терапия при риск наличието на противопоказания може да бъде много опасно за здравето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec