Ринит: какво е това, класификация, причини за възникване

Всеки човек редовно се сблъскват с хрема. В повечето случаи прекомерната активност на лигавицата на носната кухина, причинено от излагане на вирулентной флора.

Но понякога тези симптоми са признак на алергична реакция и нейровегетативных нарушения. И обяснение, ринит какво е това засяга не само работата на епителните клетки на носната кухина, но и от имунната и нервната система.

Лигавицата на горните дихателни пътища играе огромна роля в поддържането на хомеостазата. Ако човек постоянно диша през устата, това води до силно изразени нарушения на гемодинамики. И на първо място страдат белите дробове и мозъка. Освен това, слуз се отделя голямо количество имуноглобулин А, лизоцима и други противомикробных компоненти, които пречат на по-нататъшното проникване на вируси и бактерии в тялото. В патогенезата на ринит основна роля играе възпаление.

Това може да предизвика ефект, тъй като инфлуенца на флората, така и на различни незаразните фактори. Поради повишаване на пропускливостта на клетъчната мембрана, разширяване на кръвоносните съдове, отхвърляне епител на лигавицата на носа мивки набъбва и набъбва. Като причина изразено зачервяване и упорит смущения в дишането. Клетките на епитела стават по-податливи към влиянието на различни патогенни микроорганизми, така че е погрешно и ненавременно лечение на ринит в началните стадии води до развитието на бактериални усложнения.

Често прекомерното натрупване на слуз и нарушаване на нормалната вентилация на синусите предизвикват възпаление на средното ухо (отиты). Класификация на обикновена настинка е достатъчно сложна, трябва да се вземат предвид всички аспекти, ринит какво е това, механизъм и причини за развитието на патология. По течението има остра и хронична форма на заболяването. Остра разделени на неспецифични и специфични хрема.

Неспецифични ринит се среща най-често. Той е начален симптом на повечето вирусни инфекции. Този вид заболяване се характеризира с бърз бързото течение, но и той минава след 5 — 7 дни, обикновено не предизвиква никакви усложнения. Специфичен ринит се появява при тежки инфекциозни заболявания (морбили, дифтерия, скарлатине и т.н.).

Някои отоларингологи до остър ринитам са на сезонен алергичен (интермиттирующий) хрема, обикновено възникващи от началото на цъфтеж на някои растения. Той продължава няколко седмици в годината. Също така до тази форма, в известна степен принадлежи и травматичен ринит, си причина е механично въздействие върху лигавицата на носа. Механизъм за възникване на хроничен ринит по-трудно.

В зависимост от этиологического фактор за неговото развитие съществуват такива видове продължителна хрема:

 • инфекциозен възниква като усложнение вяло текущата бактериални, гъбични или вирусни заболявания при пациенти със слаб имунитет;
 • атрофичен, също се нарича сух, в този случай на запушване на носа се дължи на недостатъчно функциониране на лигавиците на епитела;
 • алергичен персистирующий или целогодишно (в някои медицински източници той се нарича атопичен), се развива при постоянен контакт с дразнител;
 • вазомоторный възниква при нарушаване на нейровегетативной регулиране на периферната съдова мрежа на носната кухина;
 • катарална делене е в следствие на чести насморков, придружени от растежа лигавиците на епитела на носните мивки;
 • гипертрофический или гиперпластический по веригата е сходен с катаральным ринити, но в този случай эпителиальная плат заменя фиброзна или съединителната.

Има много начини за медицинско лечение на обикновена настинка. Най-често срещаните и известни са обикновени вазоконстриктор капки. Те не оказват никакъв терапевтичен ефект, а само премахване на симптомите на болестта.

READ  Ацикловир при грип и ТОРС и срещу простуда

При хронично студени показва съвсем други лекарства (включително и хормонални), които въздействат директно върху механизма на развитие на патология. Така че за генериране на схеми на ефективна терапия лекар ще трябва не само да се диагностицира, но и точно да разбера, ринит, че е и той е призован на всеки конкретен пациент.

Основните причини за развитие на болестта са фактори:

 • въздействие на инфлуенца флора на вирусна, бактериална или гъбична природа, особено при отслабен имунитет;
 • разрастването на аденоидной тъкан (хроничен аденоидит);
 • травма на лигавицата на носа;
 • излагане на алергени и други дразнители (особено, прах, подправки и т.н.);
 • продължителната употреба на сосудосуживающих капки;
 • неблагоприятни околните условия, например, прекалено сух въздух в помещението, неспазване на режим вентилация;
 • анатомични особености на структурата на носната кухина (криви стени, тумори, полипи);
 • на постоянно охлаждане на организма, което води до намаляване на защитните сили на организма;
 • вдишване на токсични изпарения, най-малките частици прах (например цимент).

Причина за възникване на ринит и определя неговото лечение. Обикновено лекарствена терапия се провежда в домашни условия, тъй като е достатъчно интраназальных лекарства за локално приложение, инхалации. Фиксиране на ефект от консервативните лекарства ще ви помогне хомеопатията. Но трябва да се отбележи, че е гнойна секреция от носа, повишена температура показва клетка, като се започне синусите, която изисква прилагането на антибиотици.

Въпреки това, никакви лекарства не са в състояние да определят анатомични дефекти структура на носната кухина. В такъв случай единственият начин да се справят с ринит е операция. В днешно време за провеждане на такива хирургични интервенции използват лазер. Това свежда до минимум риска от последващи усложнения, кръвоизливи и значително се намалява възстановителния период.

Признаци ринит при възрастни и методи за диагностика

Основният симптом на настинка, независимо от възрастта е запушване на носа, нарушение на възприемането на миризми и значителни затруднения носового дишане. В повечето случаи отбелязват обилно секрет, зачервяване и дразнене на кожата на носа мивки и над горната устна.

Останалите признаци ринит при възрастни и деца зависят от доведе до причините за него:

 • при вирусна инфекция обикновено се повишава температурата, се появява чувство на силна слабост, постоянна умора, главоболие, често першит гърлото, възможно кашлица, храчки бистра, без мирис;
 • при алергия симптоми на хрема се появи веднага след контакт с дразнител, оток на носната кухина, придружени с усещане за щекотания на лигавицата и чести чиханием;
 • при нарушения нейровегетативного характер обилно секрет се случва постоянно, оток на епитела се запазва, понякога признаци вазомоторного ринит при възрастни стават по-интензивно при вдишване на студен въздух;
 • при бактериальном рините отделяемое придобива жълтеникаво-зелен цвят и неприятна гнойный миризма;
 • при атрофическом хрема пациента притеснява усещане за постоянна сухота в носната кухина, вдишване на студен или горещ въздух, придружени с усещане за парене, сутрин слуз нагоре, отстрани тя може само да се потопи в маслен разтвор на покрива с памучна свещ пръчка, с кичури са под формата на носните ходове.

В рамките на най-популярния остър неспецифического ринит има три етапа. Първият етап от сухо възпаление на лигавицата обикновено продължава няколко часа. Малко се повишава температурата, възниква слабост, в носа се усеща парене и белези. Влошаване на обонянието и на носното дишане.

Вторият етап се характеризира с увеличаването на възпалението. Обилно се отделя мазен тайна, съдържащи различни соли и ензими, при контакт с кожата се появява зачервяване и болезнено възпаление. Признаци ринит при възрастни и деца на този етап, са придружени от силно недомоганием, слезотечением, понякога — заложенностью и тракане в ушите. Третият етап започва на 4-5 ден заболявания.

READ  КАТ синусите: показания за изследване и резултатите от него

Самочувствието се подобрява, слузта става гъста консистенция, става все по-прозрачен с жълтеникав оттенък. Постепенно се възстановява обонянието и на носното дишане. Първите признаци на ринит при възрастни, не са повод за обръщане към лекар, тъй като повечето хора се лекуват хрема себе си. За консултации към отоларингологу се записват, когато заболяването придобива хроничен продължение.

Диагноза ринит се поставя въз основа на предната риноскопии. При проверка на лигавицата на носната кухина отечна, гипертрофирована, значително натрупване на слуз. Но не е толкова лесно да се установи причината за обикновена настинка. За това правят анализ на кръвта. Промени в лейкоцитарной формула, стойността на СОЭ да идентифицира вируса или бактериалната инфекция.

Увеличаване на броя на еозинофилите служи като основание има съмнения за алергична реакция. Ако всички показатели са в норма, по-нататъшни изследвания, насочени към определяне на нивото на съдова дисфункция. Рентгенологические методи за диагностика (обикновен рентген и по-безопасна резонанс) са необходими, ако признаците на ринит при възрастни или деца показват на бактериална инфекция на синусите, на природата или на анатомични нарушения на структурата на носната кухина.

В последно време широка популярност е придобило компютърно ендоскопско изследване. Манипулация се извършва с помощта на гъвкав ендоскоп с камера и осветительным уред. Полученото изображение се извежда на екрана на компютъра. Този метод на разглеждане е незаменим при диагностициране на аденоидита.

Психогенный ринит, лечение на различни видове хрема, възможните усложнения и методи за предотвратяване на

В някои случаи всички проведени проучвания не показват никакви органични нарушения, но въпреки това пациентът се оплаква от периодично възникващи хрема. За описание на подобен синдром в неврологията се използва терминът психогенный ринит.

Отличителен белег на заболяването е ясна зависимостта на клиничните симптоми и психологическото състояние на човека. С други думи, всяко вълнение и емоционално напрежение придружени от обилни мазен секрети от носа. Психогенный ринит обикновено се проявява при деца или юноши в пубертатном период. В зряла възраст е заболяване може да се появи при емоционално нестабилни хора. Основният метод за лечение на подобна патология е корекция на психологическото състояние на човека. Предписват успокоителни, антидепресанти, анксиолитики. Психогенный ринит ще премине самостоятелно след нормализиране на неврологичния статус.

За терапия на други форми на ринит предписват следните групи лекарства:

 • Блокери N1 гистаминовых рецептори (антихистаминови средства). Са задължителни при лечение на алергичен ринит, обаче, дори ако отделяне на слуз, причинено от вирус или инфекция, прилагането на тази група медикаменти помага за намаляване на подпухналостта. Лекарства могат да се приемат под формата на таблетки или сироп (Кларитин, Эриус, Супрастин, Телфаст, Дезлоратадин, Цетрин), но за намаляване на риска от нежелани ефекти препоръчват антихистамини под формата на назални спрейове (Аллергодил).
 • Деконгестанты. Тези лекарства могат без съмнение да се нарече най-популярни за лечение на всякакъв вид настинка, включително психогенный ринит. При контакт с лигавицата, те допринасят за свиване на кръвоносните съдове и като следствие, намаляване на производство на слуз. Но трябва да се обърне внимание, че лекарства от тази група не може да се използва по-дълго от 7 дни, в противен случай на висок риск от развитие на вазомоторных нарушения. В момента предпочитат пролонгированным деконгестантам Оксиметазолину и Ксилометазолину. За деца показване на капки в носа, възрастни, по-удобно да използват спреями.
 • Антисептици. Благодарение на наличието на противомикробных компоненти подобни средства активно се борят с вирусна флора и пречат на развитието на бактериални усложнения. Паралелно те спират възпалителна реакция и съкращаване на продължителността на заболяването. Най-популярни и ефективни представители на тази група са Пиносол и Протаргол. Първата съдържа само натурални етерични масла, а действие, на втория се основава на антисептични свойства на йод и сребро.
 • Антибиотици. Всички доктори предупреждават, че не бива да капе в носа не са предназначени за тези цели разтвори на антибиотици. По-добре да се възползват от специални спреями. Това Изофра и Полидекса. Но те са неефективни в напреднал стадий на синузит.
 • Локално (назални) кортикостероиди. Тези лекарства притежават и изразено противовъзпалително действие и обикновено са написани при алергичен рините. Независимо от факта, че при локално приложение на тези хормонални средства нежелани странични ефекти се появяват изключително рядко, лекарите съветват да ги използвате в ранна възраст само по строги показания. В последно време препарати от тази група се използват при аденоидите. Популярни спрейове Назонекс, Фликс, Мометазон, Будесонид и др
READ  Антипиретични средства, при висока температура при деца и възрастни

Лечение на ринит, не се ограничава прилагането на капки и спрейове. Добър ефект имат хомеопатични средства Циннабсин и Синупрет.

Ги предписват за продължителен прием при хронични ринитах, в големи дози те помагат да се справят и с остри прояви на настинка.

Специално внимание изисква гигиеническое прочистване на носната кухина. С тази цел може да се използват самостоятелно приготвена физиологичен разтвор, или аптечные спрейове с морска вода. Чести вирусни инфекции изискват лекарства за стимулиране на имунитета, например, производството на Интерферон в вдишат или капки в носа, тинктура от ехинацея. При хронични инфекциозни ринитах в период на епидемията на ТОРС съветват да вземат Анаферон, Кагоцел. Добро средство иммунопрофилактики е спрей IRS 19.

Но да се избегне прилагането на различни, не винаги са безопасни за здравето на лекарства е напълно възможно, ако се предприемат мерки за укрепването на имунната система. На първо място, това е закаляване, физическата активност и правилното хранене. Консумацията на твърде много сладки допринася за разпространението на инфлуенца флора в синусите.

Освен това, пиенето, хладен и чист въздух в стаята насърчава нормалното отхождению слуз и възстановява функциониране на епителната обвивка на носната кухина. При обостряне на заболявания трябва да ограничат професионална дейност, ако тя е свързана с работата с отровни испарениями.

Хронична хрема, включително и психогенный ринит, което води до чести отитам, а нарушение на реологических имоти отделяемого от носа повишава риска от разпространение на инфекции на долните отдели на дихателните пътища. Но подобни усложнения могат да бъдат избегнати при спазване на основните принципи на лечение и профилактика ринит.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00177 sec