Салбутамол: състав, форма на производство, действие

От заболявания на горните дихателни пътища, особено астма, бронхит, страдат много хора.

Много заболявания се дължат на непълно излекуване преминават в хронична форма, тогава те се характеризират с периодични решетка. За облекчаване на състоянието хора има много медикаментозных лекарства.

Доста често за лечение на заболявания на дихателните органи, включително и кашлица, недостиг на въздух в стадий на хронична обструктивна белодробна болест, както и вендузи на астматично инфаркт, предписват прилагането на Сальбутамола.

Този препарат, както се вижда от коментарите на пациентите, ефективен. Освен това, в сравнение с някои колеги, той има по-ниска цена.

Медикамент се извършва под формата на прах, аерозол за инхалации и таблетки. Това лекарство се отнася към агонистам бета-2-адренорецепторите. Предпише медикамент, в това число на дозата може да е изключително качествен специалист и само при наличие на показания. Използване на Салбутамол без знанието и назначаването на лекар, не се препоръчва. Нецелесообразное използването изпълнен с катастрофални последици.

Композиция, форма на продукта, действието на

Салбутамол се отнася до селективен бета-2-адреномиметикам и е бронходилатирующим средство. В терапевтични дози медикамент има положително действие върху структура, по-специално на гладката мускулатура на бронхите.

От инструкциите към медикаменту наясно с разрешение на бронхолитическом въздействие. Освен това средство спомага за овладяване на спазъм на бронхите, както и повишаване на капацитета на белия дроб.

Активно вещество бронходилатирующего средства — сулфат сальбутамола. Освен активната съставка средство, снабдено с допълнителни: дифтордихлорметаном, фтортрихлорметаном, цетилолеатом.

В аптеките се продава Салбутамол под формата на хапчета доза прах и аерозол. Под други търговски марки можете да попаднете на такива лекарства с сальбутамолом: сироп, капсули, таблетки, разтвор за инхалации и инжекционен разтвор.

От обяснителни бележки към Сальбутамолу знае за бронхолитическом, токолитическом, бронхорасширяющем и противовоспалительном въздействие.

Подходящото прилагане на средства допринася за:

 • предотвратяване на появата на бронхоспазма;
 • овладяване на спазми на бронхите;
 • по-добро отхождению храчки;
 • съживяване на функциониране на клетките мерцательного епител;
 • предотвратяване спазъм на бронхите алергична природа;
 • за намаляване на нивата на съдържание на калий в плазмата.

При прилагането на предписани от вашия лекар доза отрицателен ефект върху ССС не се празнува.

Фармакокинетика и фармакодинамика

След прилагане на лекарството повече от 20% от дозата прониква в ВДП. Останалите 80% се задържат в устройството или се отлагат по устата или гърлото, а след това преглътна.

Част от дозата, задерживающейся в дихателната система, абсорбира леко, не се метаболизира и навлизат в кръвното русло. След навлизането в кръвния поток, вещество претърпява метаболизъм в черния дроб и се отделя от организма заедно с уриной в оригиналния си вид.

Салбутамол е едно от най — ефикасни средства, които допринасят за облекчаване на дишането, отстраняване на кашлица и овладяване пристъпите на астма.

ВАА (Световния антидопинговым агенция) е забранено използването на Сальбутамола в спорта, той допринася за подобряване на издръжливостта и физическата активност. Не се препоръчва да се прилагат Салбутамол бременни (в нито едно от тримесечия) и малки деца.

Салбутамол (спрей): показания, противопоказания, странични ефекти

Препаратът е ефективен при лечението на различни заболявания на дихателната система. Въпреки това, независимо от ефективността на средства, Салбутамол спрей може да се прилага единствено след назначаването на лекуващия лекар. Не си струва да се отдадете на самолечение. Нецелесообразное прилагане на медикамент може да доведе до неприятни последици.

READ  Колко време се лекува различни видове възпаление на средното ухо

Салбутамол е ефективен в борбата със следните патологическими състояния и заболявания:

 • пристъпи на астма;
 • астма и хроничен бронхит;
 • емфизем на белия дроб;
 • бронхообструктивным синдром.

Освен това, лютиви Салбутамол се използват в педиатричната практика — при преждевременна родова дейност, застрашаващо живота на плода, при брадикардия на плода.

Този средство, освен свидетелства за използването на такива противопоказания, които трябва непременно да се отчитат.

Не се препоръчва употребата на лекарствено средство, бременни и кърмещи жени, малки деца, а също и хора, при: проблеми във функционирането на щитовидната жлеза, ИБС, нарушенном сердечном ритъм, поражение на сърдечния мускул, дефекти на сърцето, сърдечна, бъбречна и съдовата недостатъчност, епилептични приступах, високо внутриглазном налягане, свръхчувствителност към компонентите на медикамент, както и при декомпенсированном диабет.

Лекарите с повишено внимание разпределя използването на лекарства за хора, страдащи от феохромоцитомой, гипертиреозом, хипертонична болест. С цел изключения развитие на нежелани действия, както и да е лекарство носи изключителна полза и максимален терапевтичен ефект, преди да започнете да използвате средство, трябва да се консултирате с квалифициран специалист относно полезността и целесъобразността на употребата на аерозолни Салбутамол в конкретния случай.

Възможно ли е появата на странични ефекти

Като правило, при целесообразном и правилното прилагане на лекарството нежелани реакции, които не се появяват. Превишение на предписание от вашия лекар доза, курса и множество употреба на лекарства, изпълнен от появата на тези малоприятных симптоми: болки в главата, тремора на пръстите, гадене, ксеростомии, фарингит, тревожност, мускулни спазми, безсъние, превъзбуда и налягане, увеличаване на сърдечната честота, аритмия, хипогликемия, кашлица, запушване на носа, кожни обриви, бронхоспазма, ангионевротического оток.

Салбутамол: инструкция за употреба, за различни пациенти

Деца над 12 години и възрастни дневната дозировка на медикамент, предназначен за перорално приложение, е 5-16 мг. Функционално дозата трябва да бъде разделена на четири приема. При необходимост дневната доза Сальбутамола, в съответствие с инструкциите, може да бъде увеличена до 32 мг Доза разделена на 4 приема.

Деца до 12 години се назначава от употребата на максимум четири милиграма на ден, а деца от 2-6 години — максимум два милиграма. При това дозата си струва да се разделят на три приема.

Че за ингаляционного на въвеждане, дозата зависи от формата на лекарства. Според инструкциите Салбутамол спрей е предназначен за отстраняване на пристъпи на астма, улесняване на дишането, премахване на кашлица. На възрастни се назначава прием на 0.1-0.2 mg, деца — 0.1 мг Многообразието на използване се подбират с оглед на показанията и тежестта на проявите.

За да предупредя, свързани с физически натоварвания пристъп на децата се инжектира 0.1 мг аерозол, възрастни — 0.2 мг. Максимална дневна доза е 0.8 мг, което се равнява на осем ингаляциям.

Че за Сальбутамола под формата на прах, а след това прилагане се назначава по подобна схема, но с двукратно пределите на дозата. Разтвор за инхалации се предписва в доза 2.5 mg три пъти на ден. При необходимост дозата се увеличи два пъти.

При този брой на използване остава същата. Използването на аерозол, както и всякакъв аналог на лекарството, изисква спазването на определени правила. Преди да се възползват от един инхалатор трябва да се провери неговото състояние. Това трябва да се направи, без да се провалят, ако пациентът дълго време не се радва на вашето устройство.

READ  Блог "Странна история на д-р Джекила и г-жа Хъдсън"

Алгоритъм на действие при използване на инхалатора е следния:

 1. Трябва да махнете с устройство капачка. Тръбата не трябва да бъде замърсена или заклани.
 2. На следващо място, държейки бутилката в изправено положение, трябва да поставите палеца си под дъното, а показалеца — на горната част на устройството. След това трябва да се разклаща няколко пъти спрей.
 3. Като поемеш дълбоко и запрокинув главата, трябва да задържите устните слушалката на устройството.
 4. След това трябва да диша, да задържите пръст клапан и да пусне на дозата.
 5. След изваждане на тръбата от устата трябва да задържате дъха си за около десет секунди, а след това издишайте през носа.
 6. При необходимост прилагането на още една доза, след първата инхалация отлежало минута, след което цялата процедура се повтаря.

По време на прилагане на медикамент не трябва да се бърза. За да постигнете най-голям терапевтичен ефект, вдишват въздух, съветват много, много бавно.

За да медикаментозно средство донесе изключителна полза, периодично трябва да бъдат почистени устройство. Почистване препоръчват да се извършва веднъж седмично.

При този балон да се премахват от калъф, след което капачка и калъф измити в хладка вода. Очаквайте подробности добре высушиваются по естествен начин.

Да се използват за ускоряване на сушене на нагревателни уреди, не се препоръчва. След това всички части на инхалатора се връщат на място.

Предозиране

Обикновено са случаи на предозиране медикаментом почти не се срещат. Но преди да започнат да се прилагат Салбутамол обучение трябва да бъдат внимателно проучени. Ако нещо не е ясно, може да се консултирате с лекар.

Неправилната употреба на лекарства, така както и над предписание дозировката и на множеството провеждане на инхалация изпълнен с появата на:

 • гадене;
 • халюцинации;
 • неразположение;
 • болки в главата;
 • недостиг на кислород в кръвта;
 • на мускулния тремора;
 • болезнено учащенного ударите на сърцето;
 • превъзбуда.

При поява на подобни прояви трябва да се въздържат от по-нататъшно прилагане на медикамент и колкото се може по-скоро да се обърнете към лечащему лекар.

Взаимодействие с други медикаменти

Д-р, преди да назначи Салбутамол, уточнит, насрочено ли е използването на други средства. Нужно е, за да се предотврати появата на странични ефекти.

Освен това, поради съчетаване на активите с други, терапевтичният ефект може да се различава от очакваното. Така, например, прилагането на Сальбутамола с ксантинами изпълнен с повишен риск от появата на тахиаритмии. Комбинация от бронхолитического средства с леводопом изпълнен с тежки желудочковыми аритмиями.

При комбинация Сальбутамола с лекарства за понижаване на налягането и нитрати се отбелязва понижение на терапевтичния ефект на първия. Комбинацията Сальбутамола с глюкокортикостероидами, диуретическими средства и производни на ксантина изпълнен с повишен риск от гипокалиемии.

Едновременното прилагане на Сальбутамола с хормони на щитовидната жлеза е била счупена изпълнен с увеличаване на странични ефекти върху сърцето, а с трициклическими антидепресанти — рязко спадане на налягането. При консумация на Сальбутамола заедно с антихолинергическими лекарства се наблюдава увеличаване на вътреочното налягане.

READ  Болка при гайморите в областта на тила, челото, - износител, на очите.

Как да се прилага при бременност, кърмене и деца

Прилагането на Сальбутамола деца, под две години, а също така за жени по време на света плода и кърмене не се препоръчва. На децата над две години, се назначава от прилагането на 100-200 микрограма, което се равнява на една-две ингаляциям.

Салбутамол за инхалации: специални указания, цена и аналози на лекарството

Закупуване на медикамент може да бъде в аптека. Пусна Салбутамол за инхалации строго по лекарско предписание. Средната цена на лекарствата — 150 рубли.

За да медикамент донесе изключителна полза, е необходимо правилно да се съхранява при температура, не повече от 30 градуса, на сухо и тъмно място. Срок на годност лекарства, според анотация, три години.

Специални указания

Използването на бронходилататоров, в този случай Сальбутамола за инхалации при хора с сложно от астма и тежки течение на бронхит и други заболявания на ВДП — основен метод на лечение.

Ако една доза не е достатъчно или действието на лекарства за кратко (по-малко от три часа), трябва да се консултирате с доктор. Честото използване на медикамент изпълнен с увеличаване на бронхоспазма и фатален. Ето защо лекарите не препоръчват се злоупотребява лекарство и между отделните дози да се правят паузи в рамките на няколко часа. Категорично не се препоръчва да се увреди спрей (пробива си или се разглобяват).

Както и всеки друг лекарствен продукт в аэрозольной опаковка, Салбутамол, за инхалации, може да се окаже по-малко ефективно при ниски температури. Ако може, по някаква причина, е охлажден, преди да вземете дозата, тя трябва да се сдобият с една от своята практика и стопли ръцете си. В лекарството съдържа етанол. Така че хората, управляващи превозни средства, задължително трябва да се вземе предвид този факт.

Колеги

На фармацевтичния пазар е представена от множество аналози Сальбутамола. Средства могат да се различават стойност, състав. Възлага прилагането на Сальбутамола, така както го замени друго лекарство може само лекар.

Често, Салбутамол се заместват с такива лекарства:

 • Сальтосом;
 • Сальгимом;
 • Сальбутамола сулфат;
 • Сальбеном;
 • Салмом;
 • Алопролом;
 • Асталином;
 • Вентолином;
 • Волмаксом.

Коментари

Положителни отзиви от хора, които са използвали Салбутамол за терапия на заболявания на ВДП, са доказателство за ефективността на средства.

Кира, анестезиолог, на 35 години. «Дъщеря по наследство передалась алергия към някои продукти. Болестта се изявява под формата на кожни обриви и подпухналостта. Поради периодични алергии, всяка вирусна болячка придружено от бронхит. Лекарят е назначил Салбутамол. Това средство е едно от малкото, които незабавно действие. Когато дъщеря започна пристъп на кашлица, аз мислех, че тя задуши. Салбутамол незабавно премахва пристъпи на задушаване. Периодично ги използваме.»

Нина, мениджър на 41 години. «Никога не е страдала от астма, но с пристъпи на бронхоспазма е позната, тъй като имам алергия, при която е характерна появата на спазми на бронхите. Ми лекар отдавна назначала Салбутамол, и той много добре спасени и спасява. Ефективно и освен това достъпно средство.»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec