Шум в ушите: основни разновидности, общото описание патология

Шум в специализирана медицина наричат патологични звукови усещания, които се случват в главата или органи на слуха, без наличието на каквито и да било външни аудиораздражителей. Шум в ушите (другото му име тинитус) може да бъде обективно или субективно Обективен шум выслушивается и д-р при преслушване на черепа фонендоскопом и обикновено е резултат от органично увреждане на вътрешните структури на главния мозък или на съдовата мрежа.

Субективен шум в ушите чуваме само за пациента и в повечето случаи са показателни за нарушаване на нормалното функциониране на орган на слуха.

Шумът може да бъде последвано от тракане, усещане за пулсации, писък, трясък, звуци, напомнящи на песните на крилата на насекомо, често в изречените думи отдават на отеква в главата. Той може да бъде победен и различимым само в условия на пълна тишина, или силен. Според естеството на шума се случва високи, дразнещи или ниско честотен.

В зависимост от причините, поради които се появява шум в ушите, и механизма на неговото развитие могат да се разграничат няколко видове подобно заболяване:

 • тимпанальный шум, свързан с поражение на структурите на средното ухо, при това на слуховия анализатор не е повреден;
 • улитковый шум се развива на фона на патология на едноименния вътрешен отдел орган на слуха;
 • вестибуларен шум е следствие на нарушение на работата на вестибуларния апарат, често звону в ушите подобна етиология да е с виене на свят и други симптоми на нарушено равновесие;
 • шийката на шум възниква, когато костната или нервно-мускулна патология на гръбначния стълб травматической или дегенеративной етиология (ярък пример за това — болки в кръста), развитието на основното заболяване като причина за това е, че шум в ушите се превръща в постоянна;
 • централна шум се развива на фона на поражения на нервната система с различна тежест;
 • нейрональный шум е свързан с увреждане на гръбначния стълб слуховия нерв се дължи на компресия на кръвоносните съдове или сдавливающей го тумори;
 • контрлатеральный шум, когато източникът на звука се намира, например, от дясната страна, както и слухови усещания възникват само в лявото ухо и съответно, обратното;
 • субклинический шум обикновено се разглежда в неврологията, тъй като този шум в ушите възниква само при съответна концентрация на пациента под влиянието на алкохол, наркотици или параноидальных мисли.

Толкова неприятни звукови усещания в органа на слуха рядко се появяват в изолация. В повечето случаи на шум в ушите служи като симптом на други заболявания, и оценка на цялостното клиничната картина, лекарят може евентуално да се постави диагноза. Например, при отите чувство на шум придружени с изразена болка в слуховом пътеката, повишаване на температурата. В полза на възпалението на ухото се казва и преди синузит или дълъг ринит.

Често шум в ушите се появява при интоксикация на фона на настинка или тежка вирусна инфекция, например грип. В този случай, пациентът ще бъде допълнително се оплакват от общо неразположение, слабост, болки в гърлото, кашлица. При придружител колебания на кръвното или вътречерепно налягане (което често се наблюдава при бременност или съдова дистония — ВСД) възниква световъртеж, мелькание мушек пред очите, гадене, чувство на тежест в главата.

Постоянното звънене в ушите е повод за посещение на отоларингологу, след това ако е необходимо, тя ще насочи към други специалисти за по-нататъшно проучване. Лекарят определя колко опасно заболяване, какво лечение е необходимо. Например, някои антибактериални лекарства притежават ототоксическим действие и могат да влошат състоянието на пациента.

READ  Д-р Комаровский за грип и неговото лечение

Така че вземете лекарства при звоне в ушите трябва да профила специалист. Също така е полезно да мине преглед и преди прилагането на народни средства на алтернативната медицина. Факт е, че много заболявания лесно се поддават на корекция в началните стадии на развитие, но в бъдеще висок риск от пълна загуба на слуха.

Шум в ушите: причината, поради физиологични и патологични, основните методи на изследване и диагностика

При дискомфорте в органите на слуха трябва да се запишат за отоларингологу.

Д-р проучване на пациента, като се съсредоточава върху наскоро пренесени заболявания на ЛОР — органите, на горните дихателни пътища.

Не е изключено и патология стоматологично на профила, тъй като болки в зъбите си и възпалителни процеси на венците често са придружени с шум и гръм и трясък в слуховом пътеката.

Ако пациентът има оплаквания за шум в ушите, причина за тези симптоми е възможно да разберете при извършването на следните диагностични процедури:

 • стандартен отоларингологический проверка на тъпанчето на ухото с помощта на фуния;
 • пневмоотоскопия, изследване се извършва със специален уред, в единия край на която се намира гумен балон за изпускане на въздух, в другия — свалящ се фуния с прозрачна леща, под въздействие на въздушния поток тъпанчето трябва да се колебае, я неподвижност свидетелства за нарушаване на вентилация евстахиевой тръби;
 • аудиометрия, с други думи, за проверка на възприемането на звуци с различна сила на звука;
 • тимпанометрия, това цялостно изследване, което позволява да се установи проходимостта на евстахиевой тръби, да се оцени състоянието на слухови семки, налягането в кухината на средното ухо, на прага на акустичен рефлекс;
 • сальпингоскопия, позволява да се установи проходимостта на слухови тръби от страна на носоглътката.

По-нататъшни изследвания за установяване на причините за шум в ушите се извършва на базата на данни за разглеждане от ЛОРа. При съмнение за органично поражение на мозъка предписват на магнитно-резонансната томография на черепа, сосудистом режим, КАТ времето на костите. По този начин може да разкрие наличието на гломусной тумори, артерио-венозных малформации, артериалните аневризми.

X-ray горната и долната челюст е показан при наличието на болки в областта на височно-челюстного става. Освен това, лекарите настоятелно препоръчват да се мине на общ клиничен анализ на кръвта, урината, а също и да се определи нивото на захар и холестерол.

Допълнително може да се наложи консултация такива специалисти:

 • невролог или neuropsychiatrist;
 • терапевт;
 • кардиолог;
 • хирург;
 • ендокринолог.

Когато се появява шум в ушите, причините за това могат да бъдат разделени на две големи групи: физиологични и патологични. Например, физиологичен фактор за възникването на дискомфорт в слуховом пътеката може да бъде продължителна експозиция на много силен звук. Това е слушането на музика или видео със слушалки, престой на концерт, авиошоу, дискотека и т.н. В такъв случай симптомите са пулсиращ характер и преминават или няколко часа по-късно или след сън.

Патологическими причини за появата на шум в ушите служат за такива заболявания:

 • възпаление на средното ухо и усложнения след него, довели до необратими нарушения на структурата на вътрешните участъци орган на слуха;
 • хипертония или, напротив, понижаване на кръвното налягане, трябва да се отбележи, че подобни състояния могат да са резултат от различни заболявания на сърдечно-съдовата система, освен това, сърдечни лекари предупреждават, че появата на тиннитуса понякога се предшества от инфаркт на миокарда;
 • тумори и съдови поражения на главния мозък или на ушите;
 • психични отклонения;
 • прием на големи количества възстановителни напитки, съдържащи кофеин или хинин, алкохол, тютюнопушене;
 • вегето-съдова дистония;
 • анатомични особености на структурата на ушите;
 • ОРИ, алергии и бактериални заболявания, свързани с ринит, синузит;
 • аденоидит, тъй като обрасли лимфоидная тъкан води до нарушаване на вентилация слухови тръби;
 • болест на Мениер;
 • травма на главата, носоглътката или ухо;
 • остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб;
 • патология на централната нервна система.
READ  Иммуностимуляторы при грип – списък и мнения

Заслужава да се отбележи, че когато възникне шум в ушите, причините за тези симптоми се търсят сред съдова патология на речното корито. Разнообразни аневризми, атеросклероза и други нарушения на притока на кръв може да предизвика подобна клинична картина.

Шум в ушите: как да се отървете от неприятни усещания, консервативни и нетрадиционни методи на лечение

Фармакотерапия на шум в ушите се назначава само след инсталиране на точната причина за поява на подобни симптоми.

До голяма степен ефектът от терапията зависи от ефикасността на лечение на основното заболяване.

Ако се развива шум в ушите, как да се отървете от този дискомфорт?

Д-р предлагат лекарства следните фармакологични групи:

 • Антиконвулсанти. Дали да им прием се осъществява на много спорове. Въпреки това, използването им е показано, ако при отоларингологическом разглеждане на значително колебание на ръкохватката молоточка или мекото небце. Преди назначаването на антиконвульсантов провеждат така наречените лидокаиновый тест. Венозно се инжектира 20 мл 1% разтвор на този упойка. Ако изчезнаха неприятните усещания, се отделят Карбамазепин на 100-200 mg три пъти дневно или Фенитоином по 30 mg три пъти дневно (дозиране постепенно довежда до 300 мг на ден). При неефективност или непоносимост към тези средства, предвидени Ламотриджин с постепенно повишаване на дозата с 25 до 100 мг. Продължителност на лечението — до 2-3 месеца.
 • Психотропни средства. Всички доктори са съгласни, че се появи шум в ушите, как да се отървете от която пациентът не знае, ще доведе до емоционални разстройства и психически здрав човек. Още повече на такова лечение е показано при неврологично характера на заболяването. Ефективни смятат Клоназепам от 0,5 мг на ден, или Оксазепам до 30 мг на ден.
 • Антибиотици. Показани само в случай, ако дискомфорт в слуховом пътеката, възникнали в резултат на бактериално възпаление на средното ухо. За локално приложение са показани капки Изофра. Паралелно предписват антибиотици пенициллинового редица (Флемоксин Солютаб, Аугментин), цефалоспорины (Цефодокс, Цефикс).
 • Вазоконстриктор средства. Позволяват възстановяване на нормалната вентилация евстахиевой тръби. Подходящи Отривин, Нафтизин, Виброцил. Оцежда ги в носа няколко пъти на ден.
 • Антихистаминови препарати. Ефективно премахване на подуване на лигавицата на носната кухина. Предписват Прометазин или Гидроксизин по 12,5-50 мг на ден. Подобни лекарства имат изразен седативен ефект, което позволява да се откажат от приемане на психотропни лекарства.
 • Витамини. Лекарите препоръчват да се приемат комплекси, съдържащи никотинова киселина, витамини А и В. Обаче някои специалисти твърдят, че за пълноценното хранене е необходимо за прием на синтетични витамини не.
 • Лекарства цинк. Доказано е, че недостигът на неговите съединения в организма може да стане причина за появата на субективния шум в ушите. Така му се предписва в дози, надвишаващи дневна нужда от 6-10 пъти, след това има по 90-150 мг.
 • Средства, които подобряват мозъчното кръвообращение. Ако се усеща вестибуларен шум в ушите, от него ще помогне на лекарството Бетасерк в доза от 48 mg на ден, разделена на два приема. Нимодипин в размер на 90 мг на ден има доказана ефективност по отношение на дискомфорта, предизвикани от нарушения на централната нервна система. Работата в доза от 400 mg три пъти на ден, отделно от шум в ушите и устранял виене на свят.
READ  Профилактика на ангина при деца и възрастни

При неефективност медикаментозна терапия съветват хирургически или хардуер методи за облекчаване на шум в ушите. Препоръчват слухопротезирование или прикриване дразнещите звуци с помощта на специални маркери или устройства, за работа на открито електро-стимулация. Освен това, ако се появи шум в ушите, да се отървете от него с помощта на курс пневмомассажа на тъпанчето на ухото.

Форуми по алтернативна медицина предлага рецепти за борба с тези неприятни симптоми:

 • Съберете цъфтящи главата поляна детелина и ги подсушете на сянка или на балкона под марля. Попълване на цветя около половин литър буркани и добавете 0,5 литра водка. Настояват 2 седмици в тъмно място, се приема по 1 чаена лъжичка преди обяд и вечер в продължение на 3 месеца, след това направете почивка за 25 дни и отново се повтаря лечението.
 • Да се вземат глава лук, сърцевината и запълнете вътрешността на семената на кимион. След това покрийте с «конска опашка», се поставя в малка тенджера, заобиколени от картофи и сложете във фурната. След като глава лук ще започне да пусне сок, изсипете го в буркан от пеницилина и капки във всяко ухо по няколко пъти на ден.
 • Пригответе отвара от една година кора от червена офика (съотношение на растителни суровини и вода 1:1 и се вари 2 часа) и се пие по половин чаша три пъти на ден половин час преди хранене в продължение на 3 седмици.

При склонност към възпалителни заболявания на органа на слуха, трябва да се следи за състоянието на носоглътката, своевременно лечение на хрема и не позволяват на застояла слуз и нарушения на вентилация евстахиевой тръби. Специално внимание се обръща профилактика на атеросклероза и при отягощенном фамилна анамнеза по отношение на мозъчен инсулт и исхемична болест на редовно обследоваться при невролог и кардиолог.

Също така не се препоръчва често да присъстват на шумни концерти, нощни клубове. При слушане на музика през слушалките не го регулатор на силата на звука на минимум. Но ако се появи шум в ушите, как да се отървете от него трябва да се разреши само от лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00171 sec