Симптомите на бронхит: описание и основна класификация на заболяването, през първите клинични проявления

За да се разбере по-добре защо се появяват тези или други симптоми на бронхит, трябва да остане в анатомична структура на долния отдел на респираторно тракт.

Леки — основен орган на дихателната система чрез завързана с клоните на бронхиална дърво. Това сравнение е напълно оправдано, тъй като структурата на бронхите прилича точно на това растение: от едрия цевта се движи по-дребните «клони», които се различават по целия долям на белите дробове.

Най-малките структурни единици на бронхите се наричат бронхиолами. Те се свързват с альвеолами на белите дробове.

С тяхна помощ се извършва пренасянето на кислород в кръвта и обмяната на въглеродния двуокис. Такава структура и оттук-висок риск от усложнения на заболяването. Ако навреме не се обърне внимание на симптомите на бронхит и не се започне лечение, патология може да се развие в пневмония, обструктивную болест на белите дробове или да премине в хронична рецидивирующую форма, което е особено опасно за детето в ранна възраст.

Бронхите са кухи тръбички, които предимно са съставени от гладкомышечной тъкан. Отвътре те са облицовани с реснитчатым епител. Неговата структура осигурява продукцията на храчки, прах и чужди частици заедно с кашлица. Но попадането на микробна флора може да предизвика възпаление, което засяга цялата стена на бронхите.

Този процес и е получил наименованието на бронхит.

Класификация патология е доста сложно. На първо място отделят остра и хронична форма на заболяването. Те се различават по выраженности на клиничните прояви и продължителността на течението. При правилно подобранном лечение на остър бронхит преминава за 2-3 седмици, въпреки че за пълна рехабилитация нуждаят от месец.

Хронична форма на патология се характеризира с продължително течение. Той по-често се проявява при възрастни и е придружено с периодично решетка, развиващи се под влиянието на определени провокиращи фактори. В някои случаи причини за развитието на хроничен бронхит могат да бъдат различни алергични реакции към полени, остри миризми. В отделна група се отделят така наречените бронхит пушач, възникващи под влияние на продължително излагане на тютюнев дим.

Причината за възпалителния процес, при остър бронхит служи на вирусна, бактериална или гъбична патогенна флора. Симптомите на бронхит такава форма в началния етап на заболяването приличат на обикновена настинка. Рязко се повишава температурата до фебрильных цифри (38º и повече), влошаване на общото състояние на здравето. Появяват се признаци на интоксикация. Но основният симптом на бронхит служи кашлица. В първите дни на заболяването не е придружен от кабинета на лигавицата или гнойной храчки.

Симптомите на бронхит, хроничен тип се появи няколко пъти в годината, обикновено в студено влажно време.

Заболяването протича не толкова остро.

Човек се притеснява субфебрильная температура, приступообразный суха кашлица, която прилича на астма.

Пациентът се оплаква от нощно изпотяване, слабост и сънливост.

Обостряне на хроничен бронхит, изискват задължително лечение, тъй като хората с тази диагноза в по-голяма степен податливи на инфекциозни възпалителни заболявания на дихателните пътища. Патология е особено опасно за грудничков, тъй като стартира болестния процес може да предизвика дихателна недостатъчност и сериозна обструкция на белия дроб. Бронхит изисква дълго комплексно лечение.

Доктор предписва комбинация от антибактериални препарати с широк спектър и лекарства за стимулация на отделянето на храчки от бронхите, тъй като я застой провокира по-нататъшно възпаление. Също така се използва средство за премахване на интоксикация, да се подобри работата на имунната система. Задължителни витамини за общо укрепване на организма.

READ  Лечението със сок от каланхое

Но преди да започнете лечение, трябва внимателно диагностирование. Симптомите на бронхит в начален стадий са сходни със симптомите на други заболявания респираторно тракт.

Например, суха кашлица, може да бъде проява на трахеита. За да разкрие възпаление, за професионално лекар достатъчна косвени двустранен преслушване. Тя се провежда с помощта на стетоскопа. Наличието на специфични хрипове при дишане помага да се определи интензивността и степента на поражение на респираторно тракт.

По-сложни изследвания метод ендоскопия, засаждане на храчки и отмиване с бронхите се извършва при хроничен воспалительном процес или при неефективност на стандартната антибактериални терапия за точното идентифициране на причинителя на болестта. Бронхоскопия (проверка на вътрешната стена на бронхите), необходими за определяне на степента на увреждане и атрофия на реснитчатого на епитела и за изключване на злокачествени процеси.

Признаци на бронхит: различията в клиничната картина на заболяването в зависимост от формата и етиологични фактори

Опитен лекар по клинични прояви на заболяването може да го определи вида и причината за възникване, въпреки че за изясняване на диагнозата и за изключване на пневмония, експертите препоръчват да се направи рентгенова снимка. В повечето случаи се среща на остър бронхит. Неговата основна причина за това е вирус, много по-рядко — гъбична и бактериална патогенна флора.

Затова признаци на бронхит инфекциозен характер включват такива прояви:

 • треска (температура може да се увеличи до 40º);
 • студени тръпки и силно изпотяване, усиливающаяся през нощта;
 • хрема;
 • възпалено гърло;
 • гиперемия палатинални дужек и задната стена на гърлото;
 • осиплость на глас;
 • суха, а на 2-3 ден заболявания продуктивен приступообразный кашлица;
 • силно главоболие;
 • липса на апетит.

Интензивността на кашлица, основни симптома на заболяване, расте бързо и достига своя връх на 4-6 ден на заболяването. След това, при условие адекватно лечение, честотата на пристъпите намалява постепенно, но те могат да се притеснява пациента в продължение на 2,5-3 седмици.

Остър обструктивный бронхит обикновено се проявява при децата на 2-3 години. За разлика от обикновено остра форма на заболяване, патология протича без изразено повишаване температурата на тялото, но се развива бързо. Признаци на бронхит се виждат на втория ден.

Детето отбелязват силен недостиг на въздух, по време на дишане ясно се чува хрипове и свирки звуци. Отличителна черта е да участват в процеса на вдишване и издишване спомагателни мускулатура. Остър бронхит се развива на фона на поражението на най-малките структури на бронхиална дърво. Заболяване възниква в първата година от живота на детето.

Така че, известен педиатър, Т.е. Оа Комаровский посветил въпрос на детската кашлица отделна книга. Патология е придружено от силно повишаване на температурата.

На фона На общо неразположение се развива дихателна недостатъчност, която се проявява под формата на недостиг на въздух, сините в лицето на кожата в областта на носогубного на триъгълника.

При вдишване торакс увеличения в размер на много повече, отколкото в нормално, при това в дишането участва корем. Обикновено причинител на този тип заболявания са аденовирусы и патология, често придружени от ринит с изразени заложенностью носа, фарингитом, конюнктивит. Признаци на бронхит провокира тежко състояние на детето, които изискват задължителна хоспитализация.

За разлика от остра форма на заболяване хроничен бронхит не е придружено от силно изразени симптоми. По време на повторение на пациента могат да се притеснява волнообразное повишаване на температурата до 37,2-37,5°.

READ  Бронхиална астма: функции, симптоматика, живот с болестта

По-високи цифри отбелязват при съответната вирусна или бактериална инфекция. Диагноза хроничен бронхит, поставени в случай, че клиничните прояви на патология се притеснява човек не по-малко от 3 месеца в продължение в продължение на най-малко две години.

Кашлица обикновено се появява в сутрешните часове или веднага след събуждане. — Не може да се нарече суха, но слюнката се отделя малко. Тя е гъста, понякога с примеси на гной, възрастен човек отхаркивает я с мъка. Така че децата с хронично възпаление на бронхиална дърво, изложени на чести заболявания на долния отдел на респираторно тракт.

Отделни пристъпи на кашлица и аускультативные признаци на бронхит, могат да се наблюдават постоянно, през цялата година. В отделна група отделят прах, токсико-химичен бронхит и бронхит пушач. Факт е, че рецепторите реснитчатого епител много чувствителни към различни видове дразнители.

Това е необходимо, за да с помощта на рефлекторного кашлица за изчистване на данни от чужди частици. Ето защо при контакт с лигавицата на фин прах или при вдишване острата миризма на тютюн се случва дразнене на епитела и като резултат на това, възниква кашлица. Тези признаци не са придружени от недомоганием или повишаване на температурата. Човек се притеснява само пристъпи на кашлица с отделяне на гроздовете слуз.

Често те се появяват сутрин, но може да започне и по всяко време. Това води до нарушаване на функциите на реснитчатого епител. Затова хората с такава форма на заболяване на обичайните вирусни инфекции осложняются остър бронхит и пневмония. Поради нарушаване на реологических свойства на слюнката се губи и неговите антимикробни активност, което силно намалява съпротивителните сили на различни вируси и бактерии.

Как се проявява бронхит при възрастни и деца: методи за диагностика и профилактика на

При възрастните тази патология респираторно тракт се проявява не веднага. С напредване на възрастта имунната система ефективно се бори с инфлуенца флора, така че след 18-20 години заболяване се среща рядко.

Предразположени му хората с алергии, бронхиална астма, пушачите. Според някои специалисти, премахване на гланд също може да се провокира от чести възпаления, тъй като от носоглътката е изрязана част от лимфоидната тъкан, която участва в работата на имунната система на човека.

Основен причинител на заболяването са вируси и прояви на симптомите на бронхит в много отношения са сходни с клиничните признаци на обичайната простуда. Патология започва с хрема, пациентите се оплакват от саднящее гърлото, болки при преглъщане и говорене.

Ако имунната система не е в състояние да се справят с вирусна инфекция, патогенна флора се разпространява в основните отдели на дихателните пътища. Заболяване манифестирует висока температура, понякога марка на градуснике прикован на ниво 39,5-40º. Активен синтеза на медиатори на възпалението уврежда клетъчните мембрани, както и продукти на жизнената дейност на вирусна флора води до обща интоксикация на организма.

Така че свинете се добавят и други симптоми на начален бронхит. Появява се слабост, която не изчезва въпреки продължителен сън. Човек хвърля нещо в горещина, и в студ, обилно се отделя пот. Но най-ярък симптом на прояви на бронхит служи кашлица. В първите няколко дни на заболяването е суха, без отклонение на храчки. След това се появяват мазен секрет, понякога с примеси на гной.

При тази температура остава силно повишена, също се запазват признаци на неразположение. Дори на фона на прилагането на подходящи антибиотици прояви на симптомите на бронхит, остават в продължение на седмици. Хронична форма на заболяването протича не толкова ярко. Обикновено температурата на тялото остава в рамките на нормалното. Единственият признак на патология служи като постоянна кашлица. Най-често той се появява в първата половина на деня.

READ  Как да се грижим за Димексид за компреси: показания и противопоказания

Той не е суха, не дразни лигавицата на бронхите, но отделяемая храчки достатъчно гъста. Обикновено влошаване на хроничен бронхит провоцируется алергични фактори, тютюнопушенето (както активни, така и пасивни). Също така може да предизвика и всяка вирусна инфекция. Ако говорим за това, как започва бронхит при деца, а при тях симптомите са по-силно изразени. Свинете се разраства буквално с всеки изминал час.

Детето се притеснява интензивна кашлица, а възпалителен процес бързо се разпространява в цялата лигавицата на бронхите и бронхите. Поради натрупване на храчки, затруднено дишане. А влиянието на вирусна или бактериална флора, само влошава състоянието на детето. Прогнозата на заболяването зависи до голяма степен от своевременно започна лечение. При първите клинични признаци на бронхит трябва да се обадя на лекар.

Основните методи за диагностика на заболяване са:

 • Стетоскопа или слушане на белите дробове с помощта на стетоскопа. За развитието на възпалителния процес, се доказва наличието на специфични хрипове.
 • Рентгенова снимка. На снимката белодробен фигура се вижда по-ясно. Това изследване се извършва, за да не пропуснете пневмония.
 • Клиничен анализ на кръвта. В началните етапи На патология позволява да се разкрие причината за заболяването. За промяна на нивото на СОЭ, левкоцити и лимфоцити може да се направи извод за наличието на вирусно или бактериално възпаление.
 • Бактериологический засаждане. Обикновено се предписва при продължителна кашлица и неефективността на лечение с антибиотици.
 • Бронхоскопия.

Често повтарящи се бронхити са повод за консултация иммунолога. Специалист назначава узкопрофильные изследвания за откриване на възможни алергии и нарушения в синтеза на клетките на имунната система.

Д-р сигурни, че намаляват риска от развитие на бронхит са съвсем реални. На първо място трябва да се откажат от тютюнопушенето, а също така и да предпази вашето бебе от излагане на тютюнев дим. При алергия трябва да се вземат всички мерки за ограничаване на контакта с алергена. Голямо значение има температурата и влажността на въздуха в дома, особено по време на сън.

Важни са честите разходки (по всяко време), липсата на физическа активност. За предотвратяване на хронично протичане на заболяването е необходимо своевременно лечение на вирусни инфекции, спазване на продължителността на прием на антибиотици при бактериальном възпаление.

Важно

При деца, особено на кърмачета на възраст, бронхит може да предизвика дихателна недостатъчност.

Ако говорим за това, как започва бронхит, следва да се отбележи, че симптомите му трудно се бърка с други заболявания. Интензивен кашлица, повишена температура, силна слабост — основание за задължително отидете на лекар. След назначаването на лечение, трябва да се спазват всички предписания на докторите и да докладва, ако благосъстояние се е влошило или е останало без промяна. Такива симптоми се нуждаят от корекция на схеми за терапия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00138 sec