Сироп Панадол: описание и фармакологично действие на препарата

Нормалната температура се счита за показател на 36,6° с, но при дете на възраст до една година е напълно физиологично му покачване в рамките на 0,5-1 градуса, т.е. до 37,2-37,5 градуса. През деня тези стойности могат да се променят в зависимост от сън или будно състояние, времето на деня, спокоен поведение или на плач и възбуда.

Повишаване на температурата се нарича треска, точно както и за вендузи е предназначен сироп Панадол Бейби.

Хипертермия има своите отрицателни и положителни страни. Както е известно, много представители на инфлуенца микрофлора, това с вирусите и бактериите, частично или напълно губят способността не само да се възпроизвеждат, но и по-нататъшното живот при повишена температура на тялото.

Започва активно отделяне интерферонов, специфични лимфоцитите, стимулира маточните реакция фагоцитоза.

Но децата не могат да понасят температура над 38°-38,5°. Това се дължи на факта, че тялото започва да консумира по-голямо количество кислород и, съответно, да отделят повече въглероден диоксид. И като резултат на това се увеличава натоварването на основните вътрешни органи (мозъка, сърцето и белите дробове). Затова определяне всеки жаропонижающего средства, включително и сироп Панадол, трябва да се вземат предвид не само основна причина за заболяването, но състоянието на детето.

Като цяло, по свинете се причинява от една или комбинация от следните причини:

 • патология на инфекционно-възпалителен характер;
 • тежки разстройства на обмяната на веществата (безвкусен диабет, аминоацидопатии и аминоацидоурии);
 • ендокринни нарушения;
 • прегряване;
 • невротични реакции.

И ако при респираторни инфекции или възпалителни лезии на други органи на прилагането на Панадола е напълно оправдано, при тежки метаболитни нарушения определяне на антипиретичен средства няма да доведе до никакъв резултат. Например, едно дете с несахарным диабетици за намаляване на температурата, достатъчно е да се гарантира подходяща водния режим. Ендокринни нарушения се коригират с помощта на хормонална терапия.

Поради прекомерни страхове на родителите, доста често встречающееся явление е често срещано прегряване на детето. Това е особено вярно в детска възраст до 6-8 месеца. В този случай, за да се нормализира температурата на сироп Панадол пие задължително, достатъчно е просто облекчаване на допълнителни топли дрехи.

Прекалено емоционални и подвижни деца с повишена нервно-рефлекс возбудимостью може също празнува треска до субфебрильных стойности (т.е. до 38°). В тези случаи детето трябва да се успокои, ако е необходимо, за да не даде Панадол, а съответния (задължително прописанный невролог) седативен препарат и отново да се измери температурата в рамките на 30-40 минути. Неговото намаляване показва психогенном произхода на хипертермия.

Както е посочено в инструкциите за употреба, основен компонент на сироп Панадол е парацетамол. В 5 ml суспензия се съдържа 120 мг активно вещество, което трябва да се вземат предвид при изчисляване на дозата на лекарството в зависимост от теглото на детето.

Като допълнителни компоненти за подобряване на вкуса, мириса и консистенцията на сироп Панадол добавят ябълчена и лимонена киселина, ксантановую камед, мальтитол (това вещество представлява гидрогенат глюкоза), ягодов аромат. Като разтворител се използва пречистена вода.

Панадол е една от най-известните търговски имена на парацетамол, така че освен сироп, лекарството се предлага и под формата на разтворими и обикновени таблетки, в по педиатрия доста често препоръчват свещи. Все пак, струва си да се отбележи, че действието на свещички се развива много по-бавно (през 40 — 60 минути).

READ  Кихане и течащ нос при алергия: симптоми и лечение

Жаропонижающая активност на парацетамол се основава на угнетении на ензима циклооксигеназа (COX). Именно тя допринася за превръщането на произведена при воспалительном процеса на арахидонова киселина в простагландин видове G2 H2, I2 и Е2. А именно тези съединения предизвикват повишена температура, болка, оток, неразположение и останалите симптоми на фебрилно състояние.

Така че, по аналогия с други лекарства от групата на нестероидни противовъзпалителни средства сироп Панадол се отразява на тялото по този начин:

 • намалява висока температура средно до 37-37,3 градуса, за разлика от някои други лекарства, парацетамол не оказва влияние на нормалната стойност на температурата;
 • улеснява болковият синдром, струва си да се отбележи, че в условията на болнични използва разтвор парацетамол, който се инжектира интравенозно с помощта на спринцовка, но снимка на опаковката на лекарства в течна форма няма, тъй като тя е достъпна само по внутрибольничных аптеките;
 • премахва основните симптоми на възпалителен процес.

Все пак, струва си да се отбележи, че поради разликата в патогенезата на остро и хронично възпаление на сироп Панадол почти не оказва ефект при продължителен курс до патология. В последните години се провеждат активни проучвания относно влиянието на парацетамол в работата на имунната система.

Специалисти говорят за непряко стимулиране на защитните сили на организма, благодарение на повишаване на активността на специфичните Т-лимфоцити и моноцитов, усилват синтеза на некротизиращ — силния ендогенен противовъзпалително цитокина.

Въпреки това, докато тези данни не са потвърдени, сироп Панадол лекари да предписват единствено като антипирептик и в по-малка степен, анальгезирующее средство.

Според коментари в редица форуми, това лекарство се прилага повече от половината от населението на Руската Федерация. Не на последно място Панадол дължи широката си популярност за сравнително ниска цена. Между другото, само два препарата, това е парацетамол и ибупрофен, СЗО препоръчва като безопасна антипиретичен средства за приложение в ранна възраст.

Сироп Панадол детски: инструкции, указания и ограничения за прилагане, странични реакции

Този медикамент има определени предимства в сравнение с аналози на вносните или на местното производство. Лекарство отговаря на всички международни стандарти по отношение на качеството, прилагани в по педиатрия лекарствата.

Течен тор не съдържа алкохол и захар (тя се заменя с сорбитол), така че да се предписват Панадол Бейби инструкция позволява на децата с диабет, без да се страхуват от промени в нивата на кръвната захар.

Освен това, лекарството може дълго да се съхранява след отваряне флакона, без да се страхуват от загустевания сироп.

Също така липсата на захар не стимулира процесите на газообразования в червата на малкото дете, което често се случва при инфекциозни и вирусни заболявания. Сироп Панадол за деца, тъй като показва инструкция, която съдържа като помощни вещества, като лимонена киселина, гума ксантан и ягодов аромат, така че суспензия има приятен вкус и мирис, което улеснява използването му в детска възраст.

Прилагат Панадол Бейби препоръчва в такива случаи:

 • треска на фона на настинки, ОРИ, никнене на млечни зъби, възпаление на ушите;
 • повишена температура при остри инфекции, например, ветрянке, морбили, «прасе» и т.н.;
 • болката на фона на възпалителен процес в синусите, интоксикация, отита;
 • болковият синдром след малки хирургически интервенции;
 • назначава след ваксинация.

Но много от родителите е налице силен страх пред повишаването на температурата, което е свързано с нищо не потвърдени опасенията, че свинете ще нанесе непоправими щети на нервната система и други вътрешни органи. Ето защо, често антипиретични средства се дават на бебето при най-малката хипертермия. Но съществува един вид алгоритъм за определяне, трябва ли парацетамол или не.

READ  Сополи по задната стена на дете и на възрастен - причини и лечение

На първо място сироп Панадол детска според инструкциите трябва да се дава, ако температурата се повиши над 38°-38,5°. В идеалния случай лекарството трябва да се съчетават с обилно пиене, охлаждающими както и от атмосферното замърсяване и обтираниями. В някои случаи парацетамол комбинируют с спазмолитиками.

Ако хипертермия по-малко от 38°, в основно внимание се обръща на състоянието на бебето. При нормален апетит и задоволително здраве е по-добре постоянно да предлагаме течност (компот, плодови напитки, вода, с други думи, всичко, което може да, според възрастта). Ако това е неефективно и състоянието на детето се влошава, трябва да дадеш Панадол Бейби в съответствие с инструкциите на производителя.

По педиатрия е крайно нежелателно «курсовое» прилагането на този наркотик. Факт е, че изкуствено «сблъсък между» температурата може да прикрие симптомите на основното заболяване. В такъв случай на висок риск от развитие на различни усложнения и ги късна диагностика.

По същата причина, детски Панадол под формата на сироп инструкция забранява да дава без допълнителен контрол на температурата на фона на лечение с антибиотици. Това се дължи на факта, че именно намаляване на треска е основен признак на ефективността на антибактериални терапия.

Важно

Приема Панадол трябва да бъде само «по необходимост», т.е. при хипертермия.

Странични ефекти на фона на лечение на парацетамол се развиват изключително рядко. Но при неспазване на препоръчаната доза висок риск от клетките на черния дроб. Но вероятността от такава нежелана реакция се появява, ако еднократна дневна доза надвишава 150 мг/кг при деца до 12 месеца и 200 мг/кг на детето от 1 година до 6 години.

Така че при предозиране на детето задължително се поставя в стационар и се извършва редовен контрол на нивата на чернодробните ензими. Допълнително се инжектира венозно N-ацетилцистеин.

Освен това, според инструкциите Панадол Бейби може да предизвика такива странични ефекти:

 • диспепсические явления, които се проявяват като гадене, повръщане, болки в епигастриума;
 • симптоми на алергична реакция, това е сърбящ обрив, много рядко — оток на Квинке;
 • в някои случаи при клинични анализ на кръвта могат да намалят нивото на хемоглобина, броя на тромбоцитите и на белите кръвни клетки.

Важно

При поява на дискомфорт, трябва да спрете приема на Панадола и да се консултирате с лекар.

Противопоказания за прилагането на парацетамол служи детска възраст до 3 месеца, повишена чувствителност към активен и помощен компонентите на препарата, изразени нарушения на функцията на черния дроб и бъбреците.

Допълнителна консултация с лекар е необходима, ако детето страда от неизразени бъбречна или чернодробна недостатъчност, генетично дължащи се на нарушения в обменните и кръвотворните процеси.

Що се отнася до взаимодействието с други лечебни средства, сироп Панадол не може да се комбинира с лекарства, които по медицински класификация се отнасят към парацетамол-съдържащи лекарствата.

Панадол сироп: дозировка и начин на приложение

Активната съставка на лекарството парацетамол при поглъщане бързо се абсорбира от стомашно-чревния тракт.

READ  Биопарокс при тонзиллите: приложение, противопоказания и странични ефекти на препарата

Суспензия започва да действа около 15 — 20 минути, докато този ефект се запазва в продължение на 4 часа.

Средната доза на Панадола е 10 — 15 mg за всеки килограм телесна маса, при това в общият дневното количество не трябва да надвишава 75 мг/кг.

Важно

Приема на лекарството може да бъде не по-често от един път в 4 — 6 часа.

Да дадете на детето сироп Панадол следва, въз основа на нижеописанной доза:

 • шест месеца — на 8 месеца — по 4 мл;
 • от шест месеца до 12 месеца — по 5 мл;
 • от година до 2 години — по 7 мл;
 • от 2 до 3 години — по 9 мл;
 • от 3 до 6 години — по 10 мл;
 • от 6 до 9 години — на 14 мл;
 • от 9 до 12 години — 12 мл.

За измерване на точното количество течен тор, трябва да се възползват от специална спринцовка с прилага «любими», който е прикрепен към опаковката. Пред набор от лекарства флакон трябва да се разклаща интензивно. Децата на по-възрастните е необходимо доста голямо количество сироп, така че е препоръчително да се приемат таблетки в доза Панадол, посочена в пояснения.

Важно

При запазване на висока температура по-дълго от 3-5 дни трябва да се обърнете за първична или повторна консултация с лекар.

Панадол детска (сироп): цената, колеги, мнения

Основният компонент на препарата Панадол парацетамол се съдържа в много лекарства.

Почти всеки един миг чай и таблетки от настинки задължително съдържа и тази съставка.

Но за приложение в педиатричната практика като аналози на сироп Панадол Бейби могат да се използват такива лекарства:

 • Калпол (суспензия, 120 мг парацетамол на 5 мл);
 • Парацетамол (сироп 120 мг/5 мл и ректално свещички);
 • Цефекон (свещи);
 • Эффералган (свещички и сироп 30 мг в 1 мл), за разлика от Панадола това лекарство може да се прилага при деца от 1 месец.

Купи Панадол детски под формата на сироп може да бъде по цена, равна на около 100 рубли за бутилка обем 100 мл. Цената на хапчета и на свещички по-ниски и са съответно 55 и 80 рубли съответно.

Didito, на 19 години. До края на срока на бременността, естествено, възникна въпросът за детска аптечка. След консултация с педиатър, придобити сироп и свещички Панадол. Свещички ме выручали, когато температурата е силно нараства по време на съня, и сироп давах в продължение на деня. Треска премина бързо, нормално състояние держалось около 3 — 4 часа, без нежелани ефекти не е забелязал.

Лариса 30 години. Ефект от Панадола идва бързо, но трае някъде около 2 часа. Така че в началото на заболяването, когато температурата се повишава силно и бързо, по съвет на педиатър, чередую го с Нурофеном. По този начин резултатът трае много по-дълго. Но д-р веднага ме предупреди, че тази комбинация не трябва да се злоупотребява.

Детски сироп Панадол предлага много поради своята цена и е не само един от най-ефективните, но и най-сигурният антипиретични средства. Но трябва задължително да се съобразят с функционално производител на дозата и да се прилага лекарство стриктно според указанията на вашия лекар.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00023 sec