Сироп за кашлица за деца: списък на лекарства на различни действия, тяхната класификация и механизъм на действие

Сироп за кашлица за деца — това е разход отхаркивающий муколитик, насочен към разжижение вискозна слюнка и стимулиране на неговото физиологично отстраняване от дихателните пътища.

В зависимост от основната причина за заболяването, педиатър взима най-ефективно лекарство като се има предвид възрастта и индивидуалните особености на детето.

Най-ефективният и евтин активно вещество е амброксол, въз основа на който произвежда сиропи за кашлица за деца: Амброксол; Амбробене; Амброгексал; Амбролан; Амбролор; Бронхорус; Vix Актив; Лазолван; Флавамед; Халиксол.

Активната съставка амброксол намалява вискозитета на храчки, без увеличаване на обема на секреция, стимулира отхождение слуз за сметка на възстановяване на мукоцилиарного клиренса. Подобрява дренаж на бронхиалните тръби и на бронхите, има антиоксидантно действие, за възстановяване на целостта на клетъчните стени.

Група ацетилцистеина се прилага при деца над 5 годишна възраст, действие въз основа на лизисе дисульфидных връзки между кисели мукополисахаридами в мокроте. Това провокира деполяризацию мукопротеиды ензими и намаляване на вискозитета на бронхиална секреция.

В медицината се използва сиропи за кашлица за деца:

 • Ацетилцистеин;
 • АЦЦ;
 • Мукобене;
 • Мукомист;
 • Флуимуцил;
 • Экзомюк.

Сиропи, съдържащи в състава активно вещество карбоцистеин, са най-мощни муколитическими лекарства, изпратени за лечение среднетяжелых и тежки заболявания на дихателните пътища. Повишаване на реологических свойства на слюнката се извършва чрез дестабилизиране на гликопротеидов и повишаване на секрецията на бронхиална секреция. Децата предписват сиропи: Бронкатар; Бронхобос; Карбоцистеин; Либексин; Мукопронт; Мукосол; Флюдитек.

Сироп за кашлица за деца, активен компонент, който е бромгексин, има силно секретолитическое действие, мек отхаркивающий ефект. Бромгексин увеличава броя на сурфактанта, който е от съществено значение за стабилността и правилното функциониране на альвеолярных клетки по време на акта на дишане. Лекарства бромгексина: Бромгексин-Русфар; Бронхостоп; Бронхотил; Флегамин.

Сироп за кашлица за деца на базата на растителни съставки, се отнася в група хомеопатични лекарствени средства. Освен муколитического и отхрачващо въздействие, растителни лекарства имат мек противокашлевый и противовъзпалително лечебни ефекти. Групата се състои от: Эреспал; Сиресп; Эпистат; Эриспирус; Геделикс; Д-р Мом; Алтейка; Проспан; Гербион (растителен екстракт от живовляк).

За разлика от наркотици и хапчета, използвани в традиционната медицина, билкови сиропи за кашлица за деца имат антибактериално и бронхорасширяющее действие. Облекчаване на отока на лигавицата на дихателните пътища и гласови връзки, което води до овладяване на симптомите на кашлица и се възстановява нормалното дишане.

Показания за употреба:

 • ларингит;
 • бронхит;
 • трахеит;
 • ларинготрахеит;
 • tracheobronchitis;
 • бронхиална астма;
 • алергичен бронхит;
 • пневмония;
 • магарешка;
 • муковисцидоза.

Противопоказания включват алергични към активните съставки на препарати, индивидуална непоносимост към помощните вещества. При първите признаци на отрицателна реакция от страна на организма показва правила за прием на обжалване пред лечащему лекар за избор на представител на друга фармакологична група.

Как действат отхаркивающие сиропи? Отхаркивающий ефект се развива чрез мека дразнене кашлевых рецептори, разположени в лигавицата на бронхите и гърлото. Това провокира физиологични почистване на лумена на дихателните пътища от патологични натрупвания на храчки.

READ  Редки изпражнения и диария и температура 37-38 възрастен и дете

При слаба ефикасност и нарастването на симптоми на интоксикация, се изисква презареждане с консултация от педиатър за назначаване на антибиотични лекарства. Спазването на диета с ограничение на сладките и тестени храни, пиене на достатъчно течности ускоряват процеса на оздравяване на детето.

Детски сироп за кашлица: прилагане в зависимост от възрастта на детето

Детски сироп за кашлица назначава лекар-педиатър и след задълбочен преглед с оглед на възраст, тегло, в медицинската история и алергична предразположеност на детето. Ако причината за заболяването е обикновена настинка или грип, се прилага комбинираната лекарства за постигане на максимален ефект за кратко време.

Лечение на леки или мъчително кашлица в детска възраст се извършва само с помощта на лекарства, удовлетворяваща обширни клинични изследвания. Това гарантира сигурността на активните и спомагателни компоненти, премахва токсичните ефекти върху организма на детето.

Лекарства са комбинирани муколитиками, насочени към разжижение трудноотделяемой храчки. Отхаркивающие и муколитические детски сиропи за кашлица се прилагат при възпалителни заболявания на бронхиална дърво (бронхит), ефективни, като успоредно с помощта на растителни екстракти. Дете до една година детски сироп за кашлица не трябва да предизвика алергични реакции, активно се абсорбира в стомаха и не предизвиква чревни диспепсию, колики.

Назначени отвари:

 • Геделикс;
 • Проспан;
 • Эвкабал.

Наличието в състава на билки бръшлян активно се борят с простудни заболявания и оказва противовъзпалителен ефект и възстановява лигавицата на бронхите. При магарешка кашлица ранна възраст сиропи имат антитусивен ефект след цялостно почистване на бронхиална лумена, за възстановяване на нормалното дишане.

Характеристики на действие на кашлица на възраст до една година са, както във възстановяването на мукоцилиарного клиренса реснитчатого на епитела и бокаловидных клетки на лигавицата. Обаче при продължителна суха кашлица или след като са претърпели инфекция, лекар-педиатър, назначени от противокашлевые лекарства в разтвори, които потискат кашлевой рефлекс.

Дете от една до три години при възпалителни заболявания на дихателните пътища предписват по-активни лекарства, които разграждат вискозна храчки и да окажат секретокинетическое действие.

Детски сироп за кашлица с доказано високо ниво на сигурност:

 • Доктор Мом;
 • Гербион;
 • Пертуссин;
 • Д-Р Тайсс;
 • Трависил.

В период до три години използват монопрепараты за намаляване на риска от развитие на алергии. Доктор Мом е най-често използвани лечението в педиатричната практика, чрез засилване на производството на эндобронхиального тайна бокаловидными клетки реснитчатого епител. Местно ефект върху лигавицата не води до развитие на странични ефекти.

Антиалергичен антихистаминови препарати се предписват при бронхиална астма или поллинозе, алергичен рините бебето за кърменето за вендузи производство на храчки, премахване на эозинофильного възпаление на бронхите. Лекарства, прилагани на фона на инхалации бронхорасширяющих лекарства или при използване на небулайзера за постигане на най-ефективни резултати.

READ  Указания за употреба Хлорофиллипт: оказываемый лечебен ефект

Детето след три години е показано определяне на комбинирани муколитических и отхаркивающих лекарства. При липса на алергия използват сиропи с ароматни и вкусови добавки (плодов вкус).

Детски сироп за кашлица, с три години:

 • Лазолвал;
 • Амбогексал;
 • Абромбене;
 • Флюдитек;
 • Аскорил;
 • производни на ацетилцистеина;
 • производни карбоцистеина.

При тежко протичане на хроничните заболявания, бронхиална астма или муковисцидозе, лечението се провежда в болница под постоянно наблюдение от лекуващия лекар. Освен лекарства, стимулиращи отхождение храчки, предписват курсове специфична терапия, насочена към негативно облекчение водещите симптоми.

Добър сироп за кашлица за деца: преглед на наркотици е сух, влажен и алергична кашлица

Добър сироп за кашлица за деца се назначава от лекуващия лекар с оглед на етапа на възпалителен процес. Суха кашлица — знак за първите стадии на ТОРС, грип или алергична реакция. Той носи надсадный гръдния характер, придружено от дискомфорт, ссаднением, чувство за парене в проекция на местоположението на бронхиална дърво.

Тъй като с течение на времето възпалителен процес се разраства, кашлица променя своите характеристики и се превръща в ефективен. Лигавицата започва активно продуцировать слуз. Бистра или мътна храчки засилва рефлекс кашлевую реакция, което води до естествена почистване на лумена на бронхиална дървото.

Суха кашлица травмирует лигавицата турбулентными на потока на въздуха рязко издишване. Това води до образуване на микротравм, разкъсвания, което утежнява рамките на заболяването.

Най-популярните лекарства от суха кашлица:

 • Гербион, муколитический сироп за суха кашлица на базата на растителни екстракти от бръшлян и живовляк, че за да се отървете от неприятните симптоми от най-ранна възраст.
 • Коделак, противокашлевый лекарството се прилага при продължителен курс на гърдите кашлица, сопровождающемся ссаднением и парене зад гръдната кост, за да се намали честотата на кашлевых пароксизмов.
 • Стоптуссин, най-активен на наркотици, има мокротокинетическим и антитусивен ефект, стимулира производството на секрет и оказва местно обезболяващо действие.
 • Бронхикум на базата на билки мащерка превежда суха настинки и кашлица по мокри, има местен бактерицидный ефект, гарантира бързото оздравяване на детето при тежки инфекции на дихателните пътища.
 • Либексин се отнася към групата на противокашлевых лекарства периферното действие, се назначава строго педиатър при продължителен курс на навязчивом кашлица, магарешка кашлица и чести приступах бронхообструкции като дъщерно дружество на лекарството.

При влажна кашлица, храчки активно излъчва в дихателните пътища, кашлевые трусове са насочени към отстраняване на болестно съдържанието на лумена на дихателните пътища. Това предупреждава нагноение храчки и стекание си в трахеята, бронхите и белите дробове.

Най-популярните лекарства от влажна кашлица:

 • производни на ацетилцистеина (АЦЦ, Мукобене, Флуимуцил) с мощен муколитическим и отхрачващо действие са показани при настинки и лек рамките на муковисцидоза;
 • алтейный корен широко се прилага благодарение на стимулация на изхвърлянето на храчки, регенерира лигавицата, премахва последиците от възпалението, намалява нивото на цитокини в епицентъра на възпаление;
 • производни на амброксола най-достъпни и ефективни лекарства лекарства. Те са подходящи за медикаментозна терапия на остър и хроничен процес. Идеално за премахване на бронхиална секреция, възстановяване на нормалното дишане и намаляване на риска от развитие на пневмония;
 • корен от женско биле се прилага с повишено внимание в детска възраст, добър сироп за кашлица за деца с устойчив на студ, затекании слуз от носните пътища и продължителен курс на възпаление.
READ  Прах АЦЦ: описание и оказываемый лечебен ефект

Кашлица на фона на повишена алергична чувствителност на организма на бебето се развива след контакт с респираторно алергена (прах, пърхот, цветен прашец и т.н.). Алергия започва с назална конгестия, конюнктивит и белодробни покашливаний, преминаващи в суха натрапчиво кашлица, дебют или влошаване на бронхиална астма.

Най-популярните лекарства от алергична кашлица:

 • Бронхолитин с глауцином гидробромидом е насочена към брохорасширяющее и бронхосептическое действие, премахва признаците на обструкция (стесняване) на бронхите, облекчава подуване и премахва вредните бактерии от повърхността на лигавицата.
 • Гликодин е антитусивен лекарство, използва се при алергичен бронхит за предупреждение на развитието на бронхоспазма на фона на силна кашлица.
 • Флуифорт от група карбоцистеинов изпратен повишаване на производство на течна съставка на храчки и възстановяване на моторна функция на бронхиална дърво.
 • Бронхитусен е мощен бронхорасширяющим лекарство, се използва не само при бронхиална астма, но и при профилактика на инфаркт, остър стенозирующего ларинготрахеита за сметка на нормализиране на диаметъра на лумена на дихателните пътища и ги предупреждение спадения.

Сравнение на сиропи за кашлица за деца. Ефективността на един или друг наркотик зависи не само от радиочестотния спектър на фармакологично действие, но и индивидуалната поносимост на детето. Доказано е, че първичен прием на сироп за кашлица за деца е по-изразен лечебен ефект, отколкото многократно използване на един и същи средства.

Скорост на настъпването на терапевтично въздействие зависи от тежестта и протичане на заболяването, выраженности кашлица и общата интоксикация на организма на детето. При лека до показване на група амброгексала и бромгексина, по-тежко изисква определяне на деривати на ацетилцистеина и карбоцистеина.

Цените на лекарства варират в зависимост от групата лекарства, Амбоксол и неговите аналози са най-достъпни, цената е от 93 до 290 лева. Бромгексин струва малко по-скъпо от 270 до 320 рубли за опаковка, в зависимост от страната и фирмата на производителя. Цената на производни карбоцистеина и ацетилцистеина е от 219 до 560 рубли, зависи от концентрацията на активното вещество и лекарствена форма.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00145 sec