Слабост и температурата при възрастни и деца

Сигнализира повишена температура и слабост

Повишена температура, слабост, отпадналост са симптомите като инфекциозни процеси, протичащи в организма, така и на много други, които не са свързани с наличието на определен патоген. Повечето инфекциозни заболявания, е придружен от развитието на такава симптоматика, като хипертермия, слабост, главоболие, намаляване на апетита. Освен това за респираторно заболяване се добавят катаральные явления, към групата чревни заболявания – нарушения диария, болки в корема. Детски инфекции се характеризират с появата на обриви.

Наличието на повишена температура е защитен механизъм в борбата с патогенным патогени. Слабост е проява на интоксикация, причинена от излагане на този патоген. Следователно, в тези случаи, където има място инфекциозен агент и го патогенное въздействие върху организма, винаги ще присъства и на такъв симптом на интоксикация като слабост.

Температурата на опашката

Остри респираторни инфекции са най-честата патология, включваща в себе си от заболявания, причинени от вируси, бактерии, протичащи с увреждания само респираторно тракт (грип, парагрипп, риновирусная инфекция), така и с увреждания на други участъци. Например, аденовирусная инфекцията често протича с развитие на конюнктивит, както энтеровирусная инфекция – с явления на диспепсия. Продължителността на тези заболявания е 3-5 дни, в случай на определени патогени, грип може да бъде удължен до 5-8 дни.

Въпреки това, в някои случаи след подобряване на общото състояние, намаляване на катаральных явления при пациента се запазва слабост и температура 37,2 в рамките на някакво време. Това състояние може да се разглежда като «температурен опашка», когато имате деца, пациенти с намалени имунитет или като свързани с патология, в продължение на няколко дни, след като са претърпели настинка, все още се съхраняват тези симптоми.

Опасността от тази ситуация е, че лек субфебрилитет в продължение на няколко дни или седмици могат да бъдат проява на по-сериозна патология.

Най-често заболявания, които усложняват рамките на ОРИ, има остър бронхит, пневмония или синузит.

За прецизиране на диагнозата е необходимо да притежават лабораторную диагностика, включваща общ анализ на кръвта, общ анализ на урината, флюорографию, когато е необходимо, и рентгенографию синусите, която позволява изключване на синузит.

Това изследване е особено вярно, ако става въпрос за слабост, запушване на носа, без температура. В случай на нормални показатели на лабораторни анализи, риноскопии и рентгенологической картини, когато наличието на синузит става съмнително, може да се мисли за алергична природата на даденото състояние. В този случай е необходимо да се разкриват алерген и се опита да го премахне. Що се отнася до нормализиране на състоянието на пациента, прием на антихистамини средства може да облекчи ситуацията.

READ  Особености на протичането на двустранното на синузит

Наличието на слабост, кашлица, без температура, першения в гърлото може да бъде проява на фарингит, трахеита. Доста често, след като получи ЕТАПИТЕ на пациента е необходима консултация УНГ — лекар. Това се отнася особено за деца с техния несъвършен имунитет.

При възрастни слабост, температура 37 и продължителна кашлица трябва да бъдат предупредени по отношение на туберкулоза. Това заболяване може да протече в различни форми, понякога с много оскъден симптоматикой. Като се има предвид механизма на предаване на тази инфекция, эпидемиологическую обстановка, са много важни редовни медицински прегледи, флюорография и визуален контрол изследване на органите на гръдния кош за изключване на тази патология.

Характеристика на продромального период

Наличието на слабост, ломоты в тялото без температура е типично за продромального период от много вирусни болести, както при деца, така и възрастни. Това могат да бъдат настинки, детски инфекция, вирусен хепатит, инфекциозна мононуклеоза. Периода на разгара на болестта при него вече се характеризира с по-силно изразена симптоматикой. Въпреки това, ние немощни пациенти, с наличните иммунодефицитом, придружаващи тежка патология, температурна реакция може да бъде намалена цялата болест.

Детето, след като страда от инфекциозно заболяване, общото състояние не се нормализира веднага. Това зависи от естеството на самото заболяване и състоянието на имунитета на пациента. След като температура, слабост, детето може да се задържи в продължение на няколко седмици, описвайки период реконвалесценции. Допълнителни симптоми при това е изпотяване, лош апетит, бледност на кожата. Могат да празнува явление дисбактериоза, ако по време на лечението се взимат антибиотици.

Остатъчни явления след заболявания на дихателните заболявания често са придружени от слабост и намалена температура на тялото и при възрастни.

Тези симптоми недлительны. Възможно най-бързо да се възстанови помогне на следните дейности:

 • пълен подсилено захранване;
 • разходка на открито;
 • спазването на режима на труд и почивка;
 • пълноценен сън.

В тези случаи, когато слабост и ниската температура на тялото се съхраняват в продължение на няколко седмици или към тези симптоми се добавят още сънливост, смущения в работата на сърцето, изпотяване, сънливост или раздразнителност, загуба или наддаване на тегло, трябва да се изключат следните патология:

 • ендокринни нарушения;
 • синдром на хроничната умора;
 • вегето-съдова дистонию;
 • анемия.
READ  Сополи при прорезывании на зъбите при децата и как да се лекува

Ендокринни промени при това могат да бъдат физиологично се дължат, например, бременност. Обикновено увеличаване производството на прогестерон, придружени от повишаване на температурата на тялото до субфебрильных цифри, но в някои случаи развитието на бременността протича при ниска температура. При липсата на допълнителни патологични симптоми на такива прояви също може да е вариант на нормата.

По-често слабост и ниската температура все още се характеризират гипофункцию на щитовидната жлеза. Към тези симптоми се добавят увеличаване на телесното тегло, сънливост, забавяне, оток, брадикардия. Такива пациенти се оплакват от слабост и втрисане. Без температура може да настъпи и базедова болест — заболяване, характеризиращо се с повишена продукция на хормоните на щитовидната жлеза. Тя се характеризира със загуба на тегло, смущения в работата на сърцето, тахикардия, раздразнителност. Наличието на слабости и изпотяване без температура също могат да празнува при тази патология, въпреки че в повечето случаи за тиреотоксикоза се характеризира субфебрилитет.

Синдром на хроничната умора обединява разнообразни оплаквания, сред които именно постоянното неразположение, слабост, без температура, дори и след дълга почивка принуждава пациента да потърси помощта на специалисти. Тъй като причините за това състояние често са стресът и отрицателните емоции в продължение на дълго време, а след това да помогне на тези пациенти е промяна в начина на живот, позитивно отношението, санаторно-курортно лечение.

Слабост, умора, виене на свят често са единствените симптоми при хроничен анемиях, причинени от кровопотерями, недостиг на желязо или витамин В12 в организма.

Текат тези на състоянието при нормални и дори ниски температури. Уведомяват в този случай трябва бледност на кожата, както и наличието в миналото на хемороиди, язвена болест, менструация, придружени от голям кровопотерей. Най-простото изследване на кръвта ще даде представа за тази сериозна патология. Навременното и също лечение, за да запазите здравето и връщане на пациента към обичайната си живот.

Вегето-съдова дистония – заболяване, характеризиращо се с изобилие от най-различни симптоми, където на преден план също действат неразположение, слабост. При това може да се празнува за изтръпване в областта на сърцето, високо или ниско кръвно налягане, сърцебиене, усещане за горещина в тялото, диспепсические жалби и т.н. Въпреки, че заболяването не е тежко и опасно, диагнозата му е трудно. Той може да бъде поставена само след изключване на по-сериозна патология от страна на нервната, ендокринната, сърдечно-съдовата система. За назначаване на правилното лечение на пациентите трябва да преминат на цялостно проучване, за да получите консултации свързани с тях специалисти.

READ  Ларинготрахеит: симптоми и лечение при деца в зависимост от вида на заболяването

Заболявания при деца

Задълбочено проучване изисква наличието на дете, неразположение, повишена утомляемости без никакви симптоми на настинка.

Слабост при дете без температура може да бъде проява на следващата патология:

 • автоимунни заболявания;
 • ендокринни нарушения;
 • онкологические заболявания;
 • сърдечно-съдова патология.

Системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит е заболяване, характеризиращо се с автоимунно патогенезом и изисква задълбочен преглед.

Чрез диагностика е изследване на острофазовых реакции и откриване на LE-клетки. Захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза в първите етапи също може да се прояви само недомоганием и слабост.

В зависимост от локализацията на тумора, симптоматика от раковите заболявания са много разнообразни. Въпреки това неразположение, възможен субфебрилитет често на преден план, и са най-ранните симптоми на тези по-тежки заболявания. При деца значителен процент от раковите заболявания представляват левкемии. Необходимостта от консултации гематолога ще покаже общ анализ на кръвта.

Наличието на слабост от дете, бърза утомляемости, диспнея, цианоза може да свидетелства за наличната патология от страна на сърдечно-съдовата система.

Преди всичко, трябва да се изключи вродена аномалия клапанного апарат на сърцето. В много ситуации детето е показано оперативната намеса. Следователно, появата на такъв симптом изисква извършване на задълбочен преглед, включващ ЕКГ, ЕХОГРАФИЯ на сърце, с последващо съвет кардиохирурга.

Тъй като тези симптоми като отпадналост и температура са симптомите на много патологични процеси, трябва внимателно да се отнасяте им вид, да се консултират със специалисти, за да се мине на изследването. Своевременната диагностика в много случаи може да предотврати развитието на усложнения или да допринесат за да има бързо нормализиране на състоянието.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00124 sec