Смъртоносна температурата на тялото, за човека

Смъртоносни показатели на температурата на тялото

Нормалната температура на тялото, измерена под мишницата, общоприето е 36,6 градуса. Въпреки това, стойността на тази капризен, се променя в зависимост от времето на деня, физическата активност, зависи също и от възрастта на пациента. При жените се честват своите колебания, свързани с хормоналните промени. Повишаване на над 37 градуса, както и спад от 35,5 — обикновено се разглежда като болестно.

Стойността на хипертермия за организма

Развитието на хипертермия е защитен механизъм. Патогенный патоген, проникваща в организма, причинява на производството на вещества пирогенов, отговарящи за покачване на температурата. Тези, от своя страна, действат на центрове терморегуляции в хипоталамуса, осигуряване на развитие на хипертермия. При повишаване на телесната температура до 39 градуса се увеличава изработване на интерферон и левкоцитите. При такива температурни показатели започва смърт или забавяне на процесите на жизнената дейност на много инфекциозни патогени.

Въпреки това, дори и с оглед на тези фактори не всяко развитие на хипертермия може да е полезно за организма.

По своите показатели, температурата се разделя на повишена (до 39 градуса), и висока над 39 градуса. Също отделят гиперпиретическую температура, с участието на показатели над 41 градуса.

При това, ако го увеличи до 39,5 може да настъпи само с полза за организма, чрез активиране на неговите защитни сили, а след това гиперпиретическая температурата сама по себе си е опасна. При 42,5 градуса се развива необратим процес нарушения на обмяната на веществата в клетките на мозъка, при 45 градуса започва процес на денатурация на протеини клетките на целия организъм.

READ  Зелени сополи дете: лечение и причини за появата на

Топлинен удар

Обаче в медицинската практика е описано и незначително количество случаи на повишаване на температурата до 42 градуса в резултат на някакво заболяване. Обикновено със смъртоносна температура за човека са изправени лекарите само в резултат на топлинен или слънчев удар. Тази ситуация може да се осъществи при работа в гореща сервиза или при изпълнение на активна физическо натоварване, под пряка слънчева светлина и с висока влажност на въздуха. При тези обстоятелства е трудно раздаването на топлина от организма, което се проявява с напредването на хипертермия. В литературата е описан случай с оцелели от страна на пациента, който в резултат на прегряване наблюдавано е повишаване на температурата до 45 градуса.

Симптоми на хипертермия

Непосредствената причина за смърт от висока температура се състои в спиране на дишането. Висока телесна температура води до промяна на реологических свойства на кръвта, увеличаване на вискозитета, в резултат на което са дълбоките разстройства на сърдечно-съдовата система и функции на централната нервна система, до развитие на мозъчен оток.

Симптоми на висока температура следните:

 • загуба на съзнание;
 • понижаване на кръвното налягане;
 • недостиг на въздух;
 • спазми;
 • безсмислици;
 • халюцинации.

Пациентът се нуждае от спешна хоспитализация в реанимационное клон, където первоочередные дейности ще бъдат насочени към напълване на загубата на течности и корекция на сърдечно-съдовата недостатъчност.

Симптоми на хипотермия

Смъртоносна температурата на тялото може да се дължи не само на високи цифри, но и критично ниски. Понижава се счита за хипотермия под 36 градуса, температура са по-ниски от 35 градуса се отнасят към ниски. При падане на температурата под 34 градуса може да се наблюдава следната симптоматика:

 • затрудненные движение;
 • треперене по цялото тяло;
 • неясна реч;
 • халюцинации;
 • загуба на съзнание;
 • слаб пулс;
 • спад на кръвното налягане.
READ  Скарлатина: инкубационният период при възрастни и деца

Развитието на хипотермия по-ниска от 32 градуса, може да доведе до необратими промени в организма и дори с летален изход.

Причините хипотермия

Причини за ниска температура на лице са следните патологични процеси:

 • преохлаждане;
 • анемия;
 • иммунодефицитные състояние;
 • предозиране снотворными лекарства или анти-депресант;
 • анорексия;
 • ендокринната патология.

Всички от горе смъртоносна температура за човека може да стане само на неговото намаление в резултат на хипотермия.

В повечето описани случаи с гипотермией пациентите са били принудени да останат на студено в продължение на няколко часа в студена вода, като на «Титаник». Често при подобни обстоятелства се оказват рибари, хванати в прорубь.

Спешни дейности

При тежка хипотермия, свързана с переохлаждением, необходимо за провеждане на аварийни дейности по согреванию на пациента. До пристигането на «бърза помощ», ако пациентът е в съзнание, трябва да увийте го с всички налични средства, мелене на крайниците, да се пие топъл сладък чай. В случаите, когато пострадалият е в безсъзнание, трябва спешно да започне да извършва спешни дейности, които предвиждат провеждането на изкуствено дишане, индиректен масаж на сърцето.

Най-ниската температура на тялото макар и по-редки, отколкото висока, но може да бъде опасно в същата степен. Жизнена дейност на организма може да се извършва само в температурния диапазон от 34 до 42 градуса. При промяна на тези показатели в някаква посока идва граница компенсаторни възможности на организма, което може да доведе до необратими последствия. Следователно, колебание показател в по-голяма или по-малка страна може да се превърне в смъртоносна температура на тялото на човека.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00068 sec