Температурата при грудничка, дванадесет дете и новородено — какво да правя?

Температура при бебета

Температурата на тялото на човека не е постоянна величина. Тя отразява състоянието на здравето на пациента, зависи от времето на деня, хормонален и емоционален фон, температурни показатели на околната среда и т.н. При децата до петгодишна възраст процеси терморегуляции в организма продължават своето развитие, поради зависимостта на температурата на тялото на детето от фактори на външната среда, по-изразени. При тях, в сравнение с по-възрастните, по-често се случва както при охлаждане, така и на прегряване.

Норма температура при новородени деца е 37-37,5 градуса. Вече след няколко дни след раждането си гама става по-широк. Температурата от месец детето е 36-37,5 градуса.

В дванадесет на детето температурата се приближава до тази на възрастен, въпреки че е все още силно зависими от външни фактори на околната среда.

При недоносени деца при раждането, тези проценти могат да бъдат по-ниски, което се дължи на забавено обмяна на веществата в организма.

Термометрию при децата обикновено се извършва с помощта на ртутных или електронни термометри. Необходимо да се отбележи фактът, че ректално или орално измерване са най-точни, тъй като са много близо до тази на вътрешната среда на организма. С помощта на ртутный уред за измерване трае 5-10 минути, така че за термометрии ректальным метод или в устата при деца, той не е подходящ. За определяне на температурата при грудничка в устата или ректума използват електронен уред, който позволява да измерение в рамките на няколко секунди.

Физиологични фактори

Според активно практикуващ педиатър Комаровского Д. Оа, температурата при грудничка в норма – капризен количество, доста зависимост от различни фактори, така че за оценка на здравословното състояние на пациента, е неприемлива. За някои деца температура 37,1 е признак за лошо здраве и необходимостта да търсят причини за настоящото състояние.

В същото време, температура 37,8 те месеца бебето може да бъде последвана от нормално, добър апетит, сън, активност.

Температурни колебания могат да се празнува както в посока нагоре, така и надолу, описвайки различни патологични и физиологични процеси. Физически фактори, влияещи върху повишаване на температурата на новороденото бебе, е прекалено укутывание, в следствие на прегряване. Повишена може да се окаже и температурата при грудничка, измерена веднага след хранене, тъй като процеса на смучене е свързан с енергийни разходи.

Температурата при грудничка без други симптоми може да се дължи на умората, когато детето дълго време е играл, обичайното време за отдих е сдвинуто, наоколо е непозната обстановка. Същите тези обстоятелства, а също и нерви могат да доведат до продължително плаче или крещене, сопровождающемуся повишаване на температурата при грудничка до 38 градуса.

Чревни колики, причинени от болевым синдром, в резултат на затруднения изхвърляне на газове, също са маркирани с повишена температура при новородени до 37,5-38 градуса. Развива това състояние обикновено след хранене и през нощта. Най-характерно е за деца с добър апетит, бързо набирающих тегло, на възраст от две седмици до три месеца. Особен повод за безпокойство при такова развитие на ситуацията няма. За облекчаване на състоянието ще помогне на топло, в по-тежки случаи – клизма с топла вода.

Процесът на никнене на млечни зъби също е честа причина за развитие на хипертермия при деца на възраст от 5 месеца до две години.

READ  Праскова масло в носа: лечебните свойства на кое да избера

Температурата при прорезывании зъби при грудничка придружени от допълнителни симптоми като раздразнителност, лош сън, отказ от прием на храна.

При преглед на устната кухина се обърне върху себе си вниманието на отечные и гиперемированные венците. Наличното повишено слюноотделяне може да се дължи както на прорезыванием на зъбите, така и физиологичен развитието на слюнчените жлези в този възрастов период.

За облекчаване на състоянието на пациентите се използват гелове с обезболяващо, противовъзпалително, антимикробно действие. В състава на някои от тях е включено местна упойка лидокаин, което удължава времето на действието на лекарството, но може да бъде причина за алергична реакция. В днешно време най-често на наркотици, използвани за облекчаване на ситуацията, е холисал, в състава на което упойка не е включена.

Терапевтично действие на холисала се постига чрез намаляване на подуването на венците.

Освен тези физиологични причини, лесно устраняемых, не се изисква медикаментозна корекция на температурата при грудничка до 39 градуса може да се увеличи в резултат на развитието на патологични състояния. Най-честите причини за развитие на хипертермия при деца са

  • инфекциозни заболявания;
  • остри възпалителни процеси;
  • послепрививочная реакция.

Инфекциозни заболявания

Инфекции могат да бъдат приписани на вирусни патогени, така и бактериални. Най-често те се проявяват под формата на настинка или чревни инфекции. В този случай освен зачервяване на лицето, изпотяване, горещи при ощупывании крайници, детето се честват явления на интоксикация, които се характеризират със слабост, недомоганием, раздразнителност, намален апетит. ОРИ се характеризира с наличието на допълнителни катаральных симптоми: кихане, кашлица, хрема. При тази температура на новороденото бебе се повишава до 38 градуса.

В някои случаи температурата при грудничка, постигане на високи нива, съчетано със студени ръце.

Най-често тези симптоми се наблюдават при недоносени деца или с патология на нервната и сърдечно-съдовата система. Освен това, допълнителни симптоми могат да бъдат ленивост, адинамия, бледност и мрамор цвят на кожата, което говори за наличието на спазъм на малките периферни съдове.

При тези пациенти повишаването на температурата се дължи не само изработката на пирогенов, но и участието на съдовата дейност. Тази форма на хипертермия лошо се поддават на лечение жаропонижающими средства. За да се постигне намаляване на температурата в този случай, трябва определяне спазмолитических средства.

Развитието на чревната инфекция се характеризира с болки в корема, повръщане, диария. При това значително може да се изрази и явления на интоксикация. Тъй като повръщането при децата първите месеци на живота, е често срещано явление, му е необходимо да се разграничат от повръщане, създадена в резултат на излагане на болезнетворного фактор. За развитието на патологичния процес в този случай свидетелства голям обем повръщане на масите, както и промяна на мирис, наличие на жлъчката.

Появата на симптома може да свидетелства за наличието на хирургична патология, като стеноза контролиран достъп, проявляющейся в първите седмици след раждането и характеризующейся повръщане след всяко хранене. При нарастването на такава симптоматика задължително трябва да се консултирате със специалист, ако дори регургитация имаше и по-рано, а температурата на тялото грудничка 37 градуса.

READ  Гадене и температура (може би слабост и диария) при деца и възрастни – причини и лечение

Що се отнася до диария, то присъствието на детето може да бъде и вариант на нормата, ако по този начин бебето добре наддава на тегло и е активен. Освен повишаване на температурата от месец дете до 38 градуса, безпокойство трябва да доведе до промяна на характера на стола, появата в нея на примеси на слуз, кръв, наличие на неприятна миризма на миризма. В този случай е задължително да показва консултация от педиатър. При децата първите месеци на живота признаци на дехидратация се проявяват достатъчно бързо, така че ранното лечение може да предотврати развитието на тежки усложнения.

Още една доста често срещана причина за повишена температура при кърмене на детето е стоматити, възпаление на лигавицата на устната кухина.

По-често той се развива на фона на претърпели настинки, понякога – като самостоятелно заболяване. Децата при този стават раздразнителни, плаксивыми, се отказват от храна, спят лошо. Температурата на тялото при грудничка може да се увеличи до 38-38,5 градуса, особено при херпес форма.

При откриване на патологични елементи на лигавицата на устната кухина, диагноза не предизвиква затруднения. Важен компонент в лечението на тези пациенти играят антисептици, използвани за обработка на устната кухина. Аерозолни средства, активно използвани при децата на 2-3 години, за грудничков противопоказано. В този случай се използват същите гелове, че и при прорезывании на зъбите, разрешени за прилагане на три месеца.

Назначава след ваксинации

Нередкой причина за повишена температура при грудничка е състояние след ваксинация. По-често назначава се развива след DPT, която е комбинирана ваксина срещу тетанус, коклюш, дифтерия. За предотвратяване на такива реакции у дете с атопичен дерматит или които са претрупани с анамнеза за алергичен, ваксинацията се извършва на фона на жаропонижающего и антигистаминного средства. Повишаване на температурата при грудничка след присаждане DPT се отбелязва в 30% от случаите, което се дължи на наличието на баласти за вещества в ваксина, както и лондонския правила за ваксинация.

Остри възпалителни заболявания

В дванадесет дете температура 38 без симптоми могат да бъдат проява на остри възпалителни процеси, протичащи в организма. Заболявания на УНГ-органи често са придружени от много малко симптоматикой. Диагноза може да бъде изяснен само след консултация със специалист, за провеждане на проверката, а в някои случаи необходимите изследвания са допълнителни софтуерни и хардуерни методи.

Суха кашлица може да бъде симптом на фарингит, така и водещ симптом пневмония или туберкулоза. За провеждане на диференциална диагностика в този случай, без използване на рентгенологического изследвания не може да се мине, тъй като провеждането на преслушване не е толкова информативно. Също така голямо значение рентгенологического изследвания за поставяне на диагнозата синузит.

Повишаване на температурата до 40 градуса в дванадесет дете може да има при развитието на менингококковой инфекция, проявляющейся повръщане, загуба на съзнание, друга неврологична симптоматикой. Лечение на това тежко заболяване изисква дестинация масивна антибиотикотерапии. Своевременно обжалване на медицинска помощ при такава патология може значително да подобри прогнозата.

Остър отит на средното ухо – трудно диагностируемое заболяване при децата първите месеци на живота, тъй като протича без симптоми, показват само висока температура при грудничка.

В дванадесет дете диагностика на тази патология няколко по-лесно, защото пациентът може да посочи място за болестта. Навреме се проведе консултации УНГ — лекар и назначено правилното лечение ще се избегнат сериозни проблеми при дете с увреден слух.

READ  Прозрачни сополи детето отколкото да се лекува

Основните симптоми на чревни инфекции, дължащи се на попадение на патогена в храносмилателния тракт, в дванадесет на детето има диария, повръщане и температура 38-39 градуса. При това в зависимост от причинителя, естеството на изпражненията може да е богата, зловонен, съдържат примеси на кръв или слуз. Задължително е признак на развитие на чревни инфекции е болка в корема.

Общото състояние при деца, при това разбити. Те са в застой, адинамичны. Обръща се внимание на бледност на кожата покрива. В тежки случаи се отбелязват признаци на дехидратация. Това е състояние, което е необходимо за извършване на неотложни дейности, които са както рехидратация на организма.

Повръщане и повишена температура в дванадесет на детето могат да се дължат и на хирургична патология. Например, апендицит, при децата често протича атипично с локализация на болката навсякъде корема. Болковият синдром при това може да се изрази не е достатъчно, а температурните показатели бъде в диапазона от нормални до 38 градуса. Колкото по-рано това дете ще проконсультирован лекар и отведен в специализирано отделение, толкова по-бързо ще се проведе на оперативна намеса, и ще изчезне опасността от развитие на усложнения.

Принципи на лечение

В тези случаи, когато причината за влошаване на състоянието на детето неочевидна, хипертермия се развива без допълнителни симптоми, трябва да се прояви бдителност и да се потърси помощта на специалисти.

Наличието на грудничка температура 39 и без симптоми, е задължително условие за повикване на педиатър. Самолечение могат да причинят значителни вреди на детето.

Ненавременно или непълноценно лечение допринесе за по-продължително восстановительному период или развитие на тежки усложнения.

В случай, че диагнозата не предизвиква съмнение, лечение на детето трябва да бъде под контрола на педиатър, тъй като тя е специалист може да се определи с избор на конкретен наркотик, като се има предвид характеристиките на детето, както и да се изчисли необходимата доза.

Насоки за лечение на хипертермия се крият във факта, че повишаването на температурата е защитен механизъм, посветен на борбата с болезнетворным агент. Следователно, в провеждането на терапевтични мерки за борба с гипертермией не е необходимо. Лечението, назначено за самото заболяване, ще доведе и до намаляване на температурата. В зависимост от причината, това могат да бъдат антибиотици, дезинтоксикационные средства, антисептици, оперативната намеса.

В назначаването на антипиретичен лекарства има нужда в такива случаи:

  • температура над 38 градуса;
  • има място за развитие на бяла хипертермия;
  • при наличието на придружаващи заболявания у детето от страна на нервната и сърдечно-съдовата система;
  • при поява на повръщане, диария.

По този начин, за да определите лечебната тактика и необходими медикаментозными средства, е необходимо да разберете причината за дадено болестно състояние, сопровождающегося развитието на хипертермия.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00143 sec