Температурата при прорезывании зъби при бебето — какво да правим и колко държи

Температурата по време на никнене на млечни зъби

Терморегуляция на човека се извършва под контрола на ендокринната (хормоналната), нервната системи. Когато тялото е изправена пред потенциална заплаха, телесна температура може да се увеличи. Това се дължи на факта, че при изпълнението на термометрии 37-38 градуса (при измерване под мишницата) в организма има активно производство на антитела и имунни белтъци, например, производството на интерферон, убивающего вируси.

В същото време, понякога е трудно да се обясни желанието на хипертермия. За такива поводи се отнася така наречената «температура на зъби» при бебето. Много родители и педиатри са се сблъсквали с повишаване на температурата на тялото при прорезывании на зъбите при децата. Някои дори смятат, че ако температурата на детето, който са зъби, не трябва да превишава 38 градуса, то това състояние може да се нарече в норма.

Нека да видим, как да се обясни гипертермию по време на появата на първите зъби, какъв смисъл тя е и какви опасности носи.

Нормалната температура при прорезывании на зъбите

Каква температура може да бъде дете, което са зъби? Детски д-р Евгений Олегович Комаровский, известен лекар и популяризатор на медицината, често се отбелязва, че температурата на «зъби» при децата може да се увеличи, но това не трябва да се разглежда като норма. Температурата може, но не е задължително трябва да вървя. Т.е. самият процес на никнене на млечни не провокира гипертермию; обикновено причиняват висока температура съпътстващи появата на първите зъби процеси — възпаление на лигавицата на устната кухина, счупване на венците под влиянието на ензими и натиск на зъба и така нататък.

Имунитет при деца на 6-7 месеца слабо развит, и момент на никнене на млечни зъби може да съвпадне с заражением вирусна инфекция.

Да се разграничат симптоми на тези състояния понякога не е по силите дори на лекари. В полза на най-новата теория играе фактът, че при прорезывании постоянни местни зъбите температурата почти никога не се увеличава.

Процесът на никнене на млечни зъби

Начални зъбите протича при деца по-различно — при някои се повишава температурата «на зъби», други на един и същ процес не носи осезаеми дискомфорт нито на бебето, нито на родителите. В повечето случаи, период, когато са зъби, съпътстват тези симптоми:

 • температурата на тялото обикновено е леко повишена (37-37,7);
 • активира слюноотделяне, тъй като слюнката – естествен антисептик;
 • поради големия брой на слюнка може да се наблюдава кашлица или хрема;
 • детето дърпа в устата си ръце, предмети;
 • отказва да яде;
 • капризничает и лошо спи;
 • понякога се наблюдава разстройство на храносмилателната система – диария или повръщане.

Забелязано е, че неприятните симптоми по-ярко изразени при прорезывании кучешки зъби при деца. Температурата при този може да надвишава 38 градуса. В редки случаи температурата при прорезывании зъби и местни надвишава 39 градуса — това вече е повод да се обадите на лекаря.

Д-р Евгений Комаровский обясни, защо при прорезывании зъби при деца се повишава температурата на тялото. Факт е, че по време на растежа на зъбите първо пробивают си път през костната тъкан, а след това на венците. Този процес е придружен от болка, отеканием и зачервяване на лигавицата. Разрушенная плат възпаление, тъй като в отговор на смъртта на клетките се открояват хистамин и други медиатори на възпалението. Във връзка с това и се повишава температурата при прорезывании на зъбите.

READ  Симптоми и лечение на остър и хроничен бронхит,

Разстройство на храносмилането обикновено е свързано с нарушаване на режима на хранене (на фона на температурата върху зъбите на детето често отказва да яде в продължение на няколко дни), промяна микрофлора под влиянието на ензими, както и в резултат на това, че бебето дърпа в устата мръсни ръце и предмети.

В кои случаи трябва да свалят топлина?

Повишена температура при прорезывании на зъби при кърмачета — ценен показател, отразяващ състоянието на здравето на детето.

Ако я свалят неконтролируемо, може да не забележите началото на инфекцията. Например, при температура прорезывании зъби при деца се задържа обикновено не по-дълъг от 3 дни. Ако тя не преминава в рамките на седмици, може да има съмнения за други причини — отит на средното ухо, възпаление на белите дробове и други Често грудничка температурата е единственият симптом на болестта, защото той не може нито да се оплакват от болка, нито покашлять. Ако температурата се свалят непрекъснато, ще се създаде впечатление, че с бебето всичко е наред.

Въз основа на гореизложеното, повишена температура при прорезывании на зъбите при децата се наблюдава доста често и не носи заплаха, ако тя е в порядъка на 37-38 градуса. Но какво да правим, ако детето са зъби и температурата надхвърля 38?

Д-р Комаровский смята, че температурата в дните, когато са зъби, няма да има положителен ефект и може да намали, не да се чака, че тя ще достигне 39 градуса. Какво съветва да направим Комаровский при температура на зъбите? На първо място, да предизвика педиатър, и да даде на детето жаропонижающий наркотици (сироп или свещички). На второ място, да се разгледа и други причини хипертермия. Температура 39 С, не трябва да се обяснят само с факта, че са зъби. Това е един много високи показват, и обикновено те се обозначават на инфекциозни процеси. Често те са причинени от инфицированием раната във венеца (особено като се има предвид, че детето дъвче мръсни предмети).

Също така на температурата от 38 трябва да се свалят, ако:

 • възраст на детето — по-малко от 3 месеца;
 • той заболяване на сърцето или нервната система;
 • той е склонен към гърчове;
 • наблюдаваните симптоми на злокачествена хипертермия — има топлина, но кожата е бледа, с петна, студено; подобно се случва в резултат на спазъм на кръвоносните съдове на кожата (това може да доведе до прегряване на вътрешните органи).

При изпълнението на по-долу 38 градуса паника не е необходимо — тялото може да се справи с такава температура самостоятелно и без загуби. Колко дни могат да стоят такава температура на зъби»? Обикновено лекарите казват, че това състояние не трябва да заздравее по-дълго от три дни.

Без наркотици средства

И така, бебето са зъби, а температурата е над 38 градуса — какво да правя? Обикновено се препоръчва да се започне охлаждане с физически, немедикаментозных, методи. Тялото в естествени условия, се охлажда чрез изпаряване на потта от повърхността на кожата. Може да сымитировать този процес, с помощта на rubdowns кърпа, потопена в топла вода (в никакъв случай не студена, не гореща) вода.

READ  Как се лекува хроничният тонзилит завинаги: средства от народната медицина

Не добавяйте вода спирт, водка или оцет! Тези вещества са токсични, и те могат да се абсорбира в кръвта през кожата.

Симптоми на отравяне често не се забелязват на фона на лошото състояние на детето с висока температура. Освен това, rubdowns оцет или алкохол могат да причинят трепкането на кожата, а това ще доведе до още по голямо повишаване на температурата.

Тъй като детето при свинете диша по-често и силно изпотяване, трябва да се попълни запасите от течности в организма. Нека да се пие често, на малки дози. Потогонные чай може да помогне да се свалят топлина, но да ги даде само тогава, когато има да се поти, т.е. в този случай, ако детето пие достатъчно количество вода. До изпотяване с растително напитки са чай с малини или с вар цвят.

Често пъти, за да събори топлина при кърмене на детето, достатъчно е за известно време да го разкрие, да кисне в продължение на голеньким. Подгузника на дете с температура, не трябва да бъде! Между другото, д-р Комаровский смята, че причина за повишена температура при грудничка често е не фактът, че са зъби, а обикновен прегряване. Не трябва прекалено силно увийте бебето, ако в стаята е достатъчно топло. Момчетата изобщо не трябва да се оставят в подгузнике по-дълго от няколко часа.

Лекарства

Какво да правя, ако висока температура при дете, което са зъби, да не се връща към нормалното, въпреки физическите начини за охлаждане? В такъв случай трябва да се използват фармацевтичните антипиретични лекарства.

Топлина трябва да се свалят, ако температурата се е повишила до маркер, 40 С. При норма на процеса, когато са зъби, не трябва да бъдат придружени от такова увеличение.

Трябва да се даде на детето си антипиретичен и спешно повикване на бърза помощ.

Популярни антипиретични лекарства

Далеч не всички от най-популярните антипиретичен лекарства са подходящи за децата, които със сигурност трябва да се вземат предвид при опит за вдигане на топлина.

Изброени са най-честите лекарства, които помагат да свалят температурата, както и ще покажем техните предимства и недостатъци.

1. Парацетамол.

Препарати на базата на това вещество имат най-малко странични ефекти, затова може да се използва бебета, а също и кърмещи и бременни жени.

Парацетамол за грудничков се отделят в използваема форма — под формата на сиропи и ректума свещи. Има парацетамол и под формата на таблетки. Сиропи действат по-бързо, отколкото (ефект се появява в рамките на половин час), но по време на действията им е не повече от 3-4 часа. Свещи действат по-бавно, но за дълго. Не давайте лекарства с парацетамол, по-често от веднъж на 4 часа. Еднократна доза на парацетамол — не повече от 15 мг на 1 кг тегло. Максималната дневна доза е 60 мг на килограм тегло. Във всеки случай, винаги, моля, прочетете внимателно дозиране в инструкциите, приложени към лекарствата.

READ  Кашлица при грудничка: причини и как да се лекува

2. Ибупрофен

Ибупрофен се смята за по-силен наркотик, и се прилага, ако показателите градусника надхвърлят 39 C. Освен жаропонижающего, той произвежда аналгетичен ефект. Не е подходящ ибупрофен деца, при които има проблеми с бъбреците и черния дроб. Данни лекарства се използват, като се започне с 3-месечна възраст.

3. Ацетилсалициловата киселина

Аспирин и неговите аналози са забранени за консумация на деца до 15 години в повечето страни на света. Това се дължи на факта, че ацетилсалициловата киселина може да предизвика тежко заболяване на черния дроб и мозъка – синдром на Рей. За съжаление, много лекари, особено на «старото училище» пренебрегват този факт, назначаване на аспирин дори за малки деца.

4. Анальгин

Метамизол, или анальгин, също така не се препоръчва за консумация от деца. Това се дължи на негативно влияние на аналгин на кроветворную система. Също така често е рязък и стабилно намаляване на телесната температура до 33-34 градуса, след употребата на въпросното вещество. Въпреки това, именно анальгин е един от най-силните антипиретиков. Поради неговата токсичност, се прилагат анальгин само в краен случай, когато трябва да успокои силна треска, след предварителна консултация с вашия лекар.

Средства на местните действия

Какво да направя, за да се облекчи състоянието на детето, който са зъби, а температурата на тялото нормално? Ако детето капризничает и дърпа всичко в устата си, може да опитате специални гелове и пасти за венците. Обикновено те имат местните обезболяващ и успокояващ ефект. Повечето от тях съдържат ледокаин, както и допълнителни съставки – ментол, вкусови добавки, антисептици.

Примери за такива гелове са Дентинокс, Мундизал, Калгель, Солкосерил. За деца със склонност към алергии препоръчват гел Д-р Бэйби. Се използват такива лекарства е необходимо, 3-4 пъти на ден. Да нанесете гела върху чиста пръст и леко помассировать венци, опитвайки се да не надавливать твърде силно. Не се препоръчва да се използват такива лекарства дълго време, избягване на зависимостта. Обикновено са достатъчни 3-4 дни на лечение. Ако при изтичането на този период бебето все още раздразнителен, или се повиши температурата, може би, причини за лошо здраве не е в това, че са зъби.

Какви други причини топлина при грудничка?

Много често температурата при кърмене на детето списывают «зъби». Колко тя може да държи? Комаровский отговаря, че болезненост и температурата при прорезывании зъбите продължават 2-3 дни. В противен случай следва да се помисли за другите причини за заболявания, като ТОРС, стоматит, възпаление на средното ухо, хранителното разстройство и много други. Ако подозирате, че причината най-вероятно не е в прорезывании зъбите, се консултирайте с педиатър. Само вътрешен лекарски преглед и да даде възможно най-пълна картина за състоянието на здравето на детето.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec