Трахеит: как се лекува това заболяване, причини и симптоми

Трахеит — това е заболяване, при което се възпалява лигавицата на трахеята. Той е от два вида: остър и хроничен трахеит. Как се лекува този заболяване, най-добре е да каже на лекар, след преглед, тъй като много зависи от тежестта на болестта, нейната небрежност и наличието на заболявания.

Остър трахеит често придружен от възпалителни заболявания на дихателната система като ринит, ларингит и фарингит. В медицината днес се прилага медикаментозно лечение от тази болест, заедно с физиотерапевтическими процедури, като например UHF-терапия, електрофореза и inductothermy. Лекар, могат да бъдат определени антивирусни, отхаркивающие, антихистамини и антимикробни лекарства.

Ако пациентът се наблюдава повишена температура при остро протичане на болестта, след това се решава въпросът за целесъобразността на прилагане на антипиретичен средства. Домашно Лечение се провежда с помощта на согревающих компреси, отвари от билки, масажи и вдишване на изпаренията. Добри вдишване обичайния начин или с помощта на небулайзера, те допринасят за ускоряване на процеса на възстановяване. Понякога е препоръчително прилагането на хомеопатията, тъй като неговото въздействие върху организма е много по-мек и по-безопасни лекарства.

Причини за остър трахеита стават най-често вирусни инфекции, а също и пръчки стрептококка и стафилокок. Може би появата на болестта като следствие на интоксикация. Не е достатъчно влажна или твърде студен въздух, наситен със злонамерен двойки и газове, също може да предизвика трахеит. Как се лекува това заболяване, за да се отървете от него възможно най-бързо, ще помогне за определяне на лекуващ лекар.

Ето защо при поява на първите симптоми не отлагайте посещението на лекар, за да не даде заболяване шанс да премине в хронична форма. Симптомите на тази болест зависи от неговата форма. При остър трахеити пациентът се наблюдава оток на лигавицата на трахеята и я гиперемию, която може да бъде придружено от кръвоизливи точков характер, например при грип.

Хипертрофична форма на трахеита е придружено от разширяване на кръвоносните съдове на лигавицата и я възпаление. Това е съпроводено с увеличаване отделянето на слуз с появата на гнойной храчки. При атрофической хронична форма на заболяването лигавицата истончается и сереет, става гладка и блестяща, е възможно образуването на малки корички, които могат да предизвикат пристъпи на кашлица.

Хронична форма на трахеита често при пушачите и хората, алкохол насилника. Развитието на това заболяване могат да допринесат за болест на бъбреците и сърцето, а също и хронични заболявания на носоглътката и белодробен емфизем. През пролетта и есента честотата на възникване на трахеита е значително увеличен.

Характеристики на лечение на трахеита зависят от неговата форма и тежест на заболяването, както и от индивидуалните особености на организма на пациента. Лекар се извършва задълбочен преглед на болния и са назначени допълнителни изследвания, ако в тях има нужда от това, например, на микрофлору на лигавицата. Това дава възможност да разберете какъв е причинителят провокира появата на заболявания и ви позволява да вземете лекарство, към които той е чувствителен. Така че, ако имате съмнение за трахеит, как се лекува това заболяване най-добре обърнете към лекар, а след това вече с рецепта да се отиде в аптеката.

READ  Азитромицин при гайморите: принцип на действие

Как се лекува трахеит при деца и особеностите на развитие на заболяването в детска възраст

В детска възраст трахеит се понася особено трудно. Причината за появата му най-често е ларингит или бронхит. Ако те са двойка, а след това лекарят поставя диагноза tracheobronchitis или ларинготрахеит.

Симптоматика на това заболяване много е опасно в ранна детска възраст, така че е важно да се знае как да се лекува трахеит при децата правилно, за да се избегнат усложнения и преминаването на болестта в хронична форма. Вирусни респираторни заболявания на горните дихателни пътища при децата е често явление. Д-р Комаровский винаги подчертава това, колко важна е превенцията и за създаване на по-здравословна атмосфера в детската възраст. Основната цел на лечение на трахеита се състои в отстраняване на възпалителния процес, което предизвиква суха кашлица.

Задължителен преглед и консултация с педиатър, лекар да постави точна диагноза и оценка на състоянието на детето. След консултации ще се знае със сигурност, как да се лекува трахеит при деца, тъй като употребата на тези лекарства, че и за възрастни възможно, в сила от възможните странични ефекти и въздействието им върху детския организъм. Особено внимание трябва да се обърне за възстановяване на имунната система на детето, повишаване на съдържанието на витамини в тялото му и да се осигури подходяща температура и влажност на въздуха в помещението, където той се намира.

Антибиотикотерапия се назначава само в случай на наличие на гнойни усложнения, а именно храчки зелен цвят. При тази кръвна картина се променя и се повишава температурата на тялото на малкия пациент. Първият етап на лечение е определяне противокашлевых и отхаркивающих средства. Муколитические лекарства трябва колкото се може по-бързо да помогне на прехода на суха кашлица в мокър, след това пристъпи ще пречат на бебето по-рядко.

Лекарят може да предпише Стоптуссин, АЦЦ, Лазолван или Амбробене. Те са написани от д-р индивидуално на всеки пациент. Тези средства трябва да се вземат преди преминаването на суха кашлица в мокър. Втората фаза на терапията е да се грижи за тялото в отделянето на скапливающихся мокрот. За тези цели служат за гаргара антисептици и инхалации разтвори разжижающими храчки.

Пациентите трябва да пият повече алкални напитки, а именно чай с добавка на лимон и малини, топло мляко с мед, минерална вода Borjomi. Отвари от билки също помагат да се справят с болестта. За подготовката им напълно отговарят на липов цвят, градински чай, мента, лайка и подбел. За възстановяване на имунитета лекар може да бъде назначен прием на витаминни комплекси и иммуномодуляторов.

Ако е поставена диагноза вирусна природа трахеита, педиатър допълнително са назначени Арбидол, Кагоцел, Виферон или Гриппферон. Тези лекарства се отнасят към антивирусни медикаменти и помогне да се справят с болестта по-бързо. В арсенала на средства за борба с трахеитом има и затопляне на гръдния кош и триене. Те са значително ускоряват процеса на оздравяване. Горчичники, пачи мазнини и затопляне лепенки ще помогнат на детето на организма да се справи с болестта по-скоро.

Не забравяйте

Тези процедури най-добре да правите за една нощ, че ще даде на тялото ви топло и пропотеть, както и след тях трябва да спазват режим на легло, че да се избегне евентуално хипотермия.

READ  Как да се лекува трахеит на народни средства за защита в домашни условия

При наличието на температурата на пациента е над 38°С, най-добре да антипирептик. Това може да бъде сироп или прах, например Парацетамол и Нурофен. Трябва да се внимава и за носике дете, ако на него присъстват хрема. Тук, ще бъдат полезни за промиване на морската вода и прилагане на сосудосуживающих средства. Хроничният трахеит при деца се лекуват едни и същи лекарства, но още и да се свързват физиопроцедуры. Лекарят може да предпише UHF, електрофореза и ултразвукови вдишване.

Отколкото да се лекува трахеит при възрастни и при бременност

Увеличението на честотата на трахеитом има сезонен характер. От появата на тази болест никой не е застрахован, така че трябва да знаете, отколкото да се лекува трахеит при възрастното население, тъй като то е по-изложени на появата му. Има случаи, когато пациенти са диагностицирани трахеит при бременност. Отколкото да се лекува жените в положение, за да не се изложи здравето на нероденото дете на риск, на този въпрос трябва да отговори на квалифициран лекар, в никакъв случай не може да се отдадете на самолечение.

Лекарства, които се предписват при трахеити, зависят от формата на заболяването и тежестта на симптомите. Важно е да се определи как патогени, причинени от болестта. Обикновено, ако има вирусен характер, след антибиотици не се предписват, ако няма бактериална носещи болести. Медикаментозно лечение се назначава по показания. При остра природата на болестта, предизвикана от вируса, написани на антивирусни лекарства и antitussives.

Също така д-р назначени имунномодулиращи и антихистаминови лекарства, ако има нужда от тях. Ако открит трахеит при бременни, отколкото да се лекува дадено заболяване задължително трябва да се назначи от лекар. Обикновено се предписват лекарства, при трахеити под формата на аерозоли, за да се вещество проникло във всички области на засегнатата повърхност. Най-често при трахеити доктори предписват на Биопарокс в аэрозольной форма, Синекод, Лазолван, Эреспал и Сумамед.

Много ефективни инхалации с помощта на ултразвукови устройства и антисептични средства. Те могат да се правят, когато от началото на заболяването са минали не по-малко от 3 дни. Ако зададете въпрос, отколкото да се лекува трахеит възрастен — това е единственият физиологичен начин за въвеждане на лекарствата в организма, без нараняване на лигавицата. Инхалации могат да бъдат както физически, като вдишването на планински и морски въздух, както и изпаряване и озон иглолистна гора.

Прилагането на изкуствени инхалации възможно с помощта на подръчни средства, така и специално небулайзера. За това специално се приготвят отвари от билки или се добавя сода във водата. Инхалации с мед е добре помагат да се отървете от мъчително кашлица.

Правилно подбрани етерични масла в малки количества, също ще помогнат за подобряване на състоянието на пациента, оказва успокояващо и антисептично въздействие. Вдишване добре да се направи, ако диагностицирани с трахеит при бременни. От лечение на остро или хронично заболяване посъветва лекарят след прегледа. Определяне на антибиотиците при заболяване задължително трябва да произвежда лекар след преглед и необходимите анализи. Важно е да се определи как патогени, причинена от заболяване, и ако това е вирусна инфекция, няма смисъл да се предписват антибиотици веднага, тъй като това няма да доведе до облекчаване на страдащия. Антимикробни лекарства, предписани при наличие на бактериална инфекция.

READ  Грудничок грухтене носа, но соплей няма-причини и лечение

Виновници за трахеита често са стафилококи и стрептококи, които се заселват в лигавицата. Лечението на болестта по време на бременност има своите особености, тъй като много лекарства, които са назначени от възрастни пациенти, които са противопоказани в този период и, преди да ги приеме, трябва да се увери в тяхната сигурност.

Как се лекува трахеит в домашни условия

Не осложненный трахеит при правилен подход към неговото лечение, добре се поддава на терапия. И ако не се наблюдават усложнения, висока температура, и няма показания за хоспитализация, лечението се провежда у дома. Важно е да се знае как да се лекува трахеит в домашни условия, че ще направи всичко възможно за по-бързото възстановяване.

Лечение у дома трахеита е на първо място в създаването на оптимални условия за възстановяване и средства на народната медицина:

  • Помещение с вентилация и да бъдат почистени от прах. Въздухът в него трябва да е хладен и влажен.
  • Организовывается богата питейна режим на алкални напитки. Това могат да бъдат билкови отвари, минерална вода и плодови напитки. Те не трябва да бъдат студени или горещи, за да не дразни гърлото.
  • Промивка на носа със солена вода ще помогне да се отървете от чувството на дискомфорт в пазвите.
  • Изплакване на гърлото антисептици.
  • Вдишване средства, разжижающими храчки.
  • Отопление на гръдния кош и триене согревающими мехлеми ускори процеса на оздравяване.

Ако има съмнение за трахеит при бременни, отколкото да се лекува това заболяване у дома е най-добре попитайте лекуващия лекар. Тъй като той, знаейки ситуацията, ще ви помогне да вземете лекарства, които няма да доведат до вреда на плода. Всеки няма да попречи на информация, как да се лекува трахеит в домашни условия и каква е симптоматика на това заболяване при деца и възрастни.

В арсенала на народни средства за защита съществуват много методи за лечение на тази болест. Това е и затопляне на гръдната кост с помощта на горчичников и согревающих мазила, при прилагането на които трябва да се затопли и пропотеть. Също така това е и рецепти пиене, което помага да се справят със заболяването, като топло мляко с мед, алкална вода, компот от сушени плодове и чай с малина и лимон.

При привидната простота на тези средства се пренебрегва прилагането им не е необходимо, защото те ще бъдат само в помощ медикаментозному лечение в борбата с инфекциите. При трахеити добре помагат отвари от билки, като подбел, лайка, градински чай и други. Също така не забравяйте за гаргара и вдишване, които улесняват състоянието на пациента и допринасят за бързото възстановяване на организма.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00190 sec