UHF: какво е това, характеристиките на метода и доза експозиция

Ультравысокочастотная inductothermy — това е физиотерапевтический метод на лечение, основан на въздействието върху човешкото тяло, високо електромагнитно поле с висока честота на електромагнитни колебания.

За сметка на осцилатор ефект се случват биологични промени в структурата на клетки на молекулно и физико-химично ниво.

Леко загряващ ефект причинява постепенното затопляне на тъканите метод за преобразуване на ультравысокочастотного на електромагнитното поле в топлинна енергия.

Ново поколение цифрови висока честота пеленгаторов оборудван пеленгаторным трехканальным висококачествен приемник, който носи функция на векторно анализатор. Използването на иновативни технически средства, с помощта на магнитното поле позволява да се въздейства върху вътрешните органи и тъкани при хронични и остри заболявания, ускоряване на процеса на оздравяване.

Класическа съдържание на пакета UHF апаратура («Импулс», «Стрела») на транзистори включва:

 • генератор за висока честота (произвежда енергия ультравысокой честота);
 • конденсаторные плоча на електрода (електрически проводник);
 • на индуктор (отговорен за създаването на магнитен поток);
 • емитер (наслагват директно върху кожата воали).

Висока ефективност ультравысокочастотного електрическо и магнитно поле се дължи на кумулативна каскада въздействие върху тъкан за сметка на:

 • стимулиране на кръвообращението;
 • ускоряване на ток лимфата;
 • пролиферация на съединителната тъкан;
 • стабилизиране на клетъчните мембрани;
 • възстановяване на клетъчното дишане;
 • увеличаване на пропускливостта на капилярите;
 • стимулиране на имунната защита;
 • стимулиране на производство на клетки ретикулоэндотелиальной система.

UHF-предаватели разграничаване на стационарни и преносими, физиолечение се извършва след назначаването на лекуващия лекар, като правило, в амбулаторни условия, в дома, в клиниката.

За характеризиране на честотата на излагане на електромагнитни колебания се разделят на два вида:

 • непрекъснат (постоянен ефект върху засегнатата зона);
 • импулс (къси серии импулси от 2 до 8 милисекунди).

Топлинно лечение с помощта на UHF оказва положителен ефект при значителен брой заболявания, благодарение на създаването на област ac високо въздействие върху засегнатите клетки.

Колебания на електромагнитната енергия възстановяване на функцията на увредените тъкани, ускорява регенеративните процеси.

Показанията включват патология от страна на органи и системи:

 • УНГ (ринит, полипи на синусите, фронтит, хронично запушен нос, възпаление на средното ухо);
 • ЦНС (възпалителни, деструктивни заболявания, миелиты, загуба или понижаване на чувствителността, неврити, фантомни болки);
 • сърдечно-съдовата (хипертония, хипотония, тромбофлебит, възпалителни поражения на кръвоносните съдове);
 • дихателни (бронхит, възпаление на ларинкса, трахеит, пневмония, в етап на разрешение);
 • репродуктивна (сальпингоофорит, эндометрит, миома, орхоэпидидимит);
 • СЧ (колит, гастрит, проктит, хемороиди, холецистит);
 • кожата покрива (пиодермите, фурункулез, акне лице, изгаряния, антракс, панариций, трофическая язва);
 • опорно-двигателната (синдром на хроничната гръдни болки, болки в гърба, фрактури, остеоартрит, миозити, остеомиелит).
READ  Жълти сополи дете: причини и лечение

В клиничната медицина UHF широко се прилага в много посоки, например, в гинекологията въздействие на температури и магнитни полета, показани след отложени операции, спаечных процеси на матката, хроничен аднексите и други пролиферационных заболявания, които затрудняват офанзива на бременността.

Случи зона на яйчниците дава добър резултат при клетка, като се започне влошаване, предотвратява образуването на кисти, стабилизира менструалния цикъл. В терапията на терапевтичния ефект, поради влиянието на топлината е важен при хроничен бронхит, по-специално бронхиална астма и хронична обструктивна белодробна болест, пречки за развитието на бронхообструкции и пролиферация на съединителната тъкан в рамка на бронхите.

На режима на въздействие върху отделни части на гръдния кош стимулира рассасывание сраствания след претърпели очаговой гнойной пневмония, възстановява структурата на белодробната тъкан, предупреждава сращение текстовете на плевралната и париеталния на плеврата. В стоматологията на пациенти с увреждания на венците или след оперативно лечение на гнойни заболявания, UHF оказва изразен лечебен ефект, ускорява процеса на възстановяване.

Полезни свойства на UHF позволяват използването на техника при дентальном имплантировании, когато трябва да се увеличи обема на костната тъкан за инсталиране на титанов имплант. Характеристики и механизъм на въздействие са причинени от общо заздравяващи и стимулиращ ефект върху организма на болния. Терапевтичен диапазон Mhz висока честота на колебанията на електромагнитното поле, което лежи в основата на лечението, намалява болковият синдром, премахва подуване и се възстановява притока на кръв.

Доза експозиция ультравысокочастотного електрическо поле (инструкции за употреба):

Доза Мощност (W) Механизъм на действие Термичен ефект
Термична 100-150 мощна засилване на притока на кръв, обмяната на веществата, вътреклетъчния дишане изразено
Олиготермическая 40-100 стимулиране на кръвообращението, лимфотока, ускорение на вътреклетъчния метаболизъм мек
Атермическая 15-40 противовъзпалително, антипролиферативный липсва

 

Противопоказания включват остри гнойни заболявания на кожата, повишена кървене, тежка недостатъчност на вътрешните органи. Независимо от дължината на вълната на лечението не се провежда, бременни жени, пациенти със злокачествени заболявания, след вживления на пейсмейкър.

UHF радио не се прилага по време на първото време след инсулт, при системни заболявания на кръвта. Процедура може да навреди при тежки усложнения на захарен диабет, хроничен панкреатит. Странични ефекти след UHF-процедури включват изгаряния (при неспазване на мерките за безопасност или самостоятелно лечение) и кървене, ако е прекомерно излагане на тялото на пациента за няколко дни до хирургическа намеса.

READ  Болки в стомаха и корема и температура 37-38 причини и лечение

Мненията, както и фото и видео пациенти след провеждане на процедура доказват висока ефективност UHF-лечение при голям брой хронични заболявания. Цената на една процедура състои от 330 до 900 рубли, в зависимост от региона и клиники. Безплатно лечението се извършва по посока на лекуващия лекар.

UHF процедура: техника, оборудване и провеждане в домашни условия

UHF — процедура е проста, пациентът приема удобна позиция в зависимост от локализацията на процеса, докато лежи или седи на дървен стол или кушетка. След обработка на конденсаторных плочи се провежда избор за пациента електроди, оптимални по размер.

Напречен начин. Електродите са поставени един срещу друг, на една плоча се определя от болната зона на тялото, а другата се поставя с противоположния ъгъл. Електромагнитно поле прониква през всички тъкани на пациента, има комплексно мощно въздействие. Въздушна междина между кожата и електрод е повече от два сантиметра.

Серво начин. Електроди се поставят само върху засегнатата област. Този метод се използва за лечение на външни заболявания, за сметка на неглубокого проникване на електромагнитното поле. Въздушна междина между кожата и електрод е по-малко от един сантиметър.

Използвано оборудване е преносимо (UHF-66, UHF-30) и стационарни («Екран-2» и «Екран-1»). За импулс на предаване на енергия се използва апарат «Импулс-3». При провеждане на процедури UHF-терапия задължително да се спазва това условие: между табелата-електрод и на повърхността на тялото на пациента се оставя въздушна междина, размерът на които се определя дълбочината на патологичните огнища. Опасностите процедури са в риск от изгаряне кожата покрива при неспазване на техниката на безопасността от използването на уред.

UHF не се провежда месец преди планираната операция, има редица противопоказания, които трябва да се вземат предвид преди да се използва. С прекомерната употреба на липсата на контрол върху мощността на излъчване висок риск от развитието на съединителна тъкан. Прилагане в домашни условия UHF-терапия е възможно при строго спазване на инструкции при лактостазе в периода на кърмене, разтягане на сухожилия, хронично възпаление на сливиците, простатит при мъжете.

READ  Как да използвам хомеопатията при гайморите

UHF при гайморите: как да се използва схема на лечение

UHF при гайморите оказва изключително благоприятен ефект при остър и хроничен заболяването чрез лесен согревающего действия, честотата на въздействието на магнитното поле върху засегнатата лигавицата челюстен синусите.

UHF при гайморите има няколко ефекта:

 • негативно облекчение на болката;
 • антибактериално;
 • антигистаминный;
 • противогъбични.

Диадинамический ток намалява подуването на носните проходи, засилва защитните функции на местния имунитет.

Схема на лечение UHF съставя индивидуално от лекуващия лекар, тъй като обикновено курс от 10 процедури след извършване на пункция на синусите, промиване на антисептик, лечението с антибиотик.

Съчетание на консервативни методи ускорява процеса на зарастване без хирургични интервенции. Процедурата не се извършва при наличието на противопоказания от страна на вътрешните органи и системи.

UHF физиотерапия: при бронхит, отите, пневмония

UHF физиотерапия е показан за лечение на остри и хронични заболявания на човека с помощта на нанасяне върху парцел тялото конденсаторных табели, провеждане на електромагнитни импулси.

Електротерапия е модерен метод за въздействие върху засегнатите тъкани, ефективността на който се дължи на биохимични промени и биологични фактори.

Механизъм на действие на UHF:

Система

Заболяване

Механизмът на действие на
УНГ-органи,

На Ринит, фарингит, синузит, ангина, тонзилит, аденоидит

Потискане на растежа на инфекция, намаляване на отока, възпалението, възстановяване на лигавицата
Сърдечно-съдова

Атеросклероза, болест на Рейно, оклузивна болест, високо кръвно налягане, тромбофлебит, варикоз

Разширяване на кръвоносните съдове, намаляване на подуване, повишаване на еластичността на
СЧ Гастрит, колит, проктит, РЕФЛУКС, езофагит Протекторное действие върху лигавицата на възстановяване микрофлора, заздравяване на лигавиците, стимулиране на перистальтики
Бронхолегочная Пневмония, бронхит, АСТМА, хронична обструктивна белодробна болест, плеврален излив Укрепване на стените на алвеолите, възстановяване на мукоцилиарного клиренса, намаляване на възпалението
ЦНС Неврит, невралгия, мигрена, безсъние, фантомна болка, плексити Противоспазматично, болкоуспокояващо, тонизиращо

 

MAXCACHE: 0.4MB/0.00077 sec