Влажна кашлица при дете: причини, симптоми и механизъм на възникване на

Влажна кашлица, като при възрастни, така и при бебето е на едно от водещите места сред най-честите причини за обръщане към лекар през есента и зимата.

Кашлицата е защитен рефлекс механизъм за почистване на дихателната система от дразнещи вещества. Появата на заболяването в повечето случаи обусловливается наличието на заболявания.

В противен случай го наричат продуктивни, тъй като по време на откашливания се празнува отхождение слуз от бронхите. Човешкият организъм започва сам да се справи с разплодни храчки, значително по-близо възстановяване.

Кашлица може да бъде признак на инфекциозна болест ВДП, например, остра дихателна вирусна инфекция, но може да бъде следствие от алергичен ринит. Се появява той в отговор на слуз, попадающую в ларинкса. Храчки се формира при различни патологиях, по-специално, като бронхит и пневмония. Всички заболявания, придружени от мокра кашлица и управление на слуз, изискват незабавно лечение.

Причините за поява на влажна кашлица при детето

Влажна кашлица детето може да е изключително на фона на заболявания на дихателната система, поради увеличаване на продуцирования бронхиална секреция.

Да възникне заболяване при деца може да се дължи на:

 • навлизане в дихателните пътища, инфекции;
 • туберкулоза;
 • ринит, по-специално на алергичен;
 • абсцес на белия дроб;
 • алергии;
 • астма;
 • обструктивна бронхит;
 • пневмония.

Се определи характера на кашлица могат по своя характер слуз, така че, например, храчки гнойной консистенция с наличието на неприятна миризма, мирис типични за абсцес на белия дроб и бронхоэктазии, кровянистой — туберкулоза и сърдечна недостатъчност, вискозни от стъкловидното тяло — за бронхиална астма, водниста — за възпалителни заболявания на дихателната система. Слуз ръждясали цвят може да е сигнал за пневмония. Отхождение на голямо количество храчки характерно за трахеита и бронхит.

В кои случаи си струва да се притеснявате?

Родителите в никакъв случай не трябва да бъдат изключително внимателни към своите деца. Редки кашлица — това е напълно нормално физиологично явление, с помощта на която става отделянето на натрупаните в гърлото слуз. Кашлица може дори напълно здраво бебе, и дори гърдите на детето.

По този начин става освобождаване на дихателните органи от микрочастиц.

Груднички могат да плащам вследствие на попадане на сълзи, чуждо тяло, слуз или мляко в дихателните пътища. Често се отбелязва появата на кашлица на фона на никнене на млечни зъби. В такива случаи е причина за тревога няма.

Трябва да се безпокоите при поява:

 • внезапно и продължителна кашлица;
 • недостиг на въздух;
 • повишаване на температурата до 38 градуса;
 • загуба на апетит;
 • хрипове;
 • кровянистой слуз;
 • храчки, зелен цвят;
 • болезненост в гърдите;
 • безсъние.

В този случай трябва в незамедлительном добре да се консултирате с лекар. Всички тези прояви могат да бъдат показателни за осложнении вече съществуващи заболявания.

READ  Выпотной плеврален излив: симптоми, етиология, лечение

Симптоматика на влажна кашлица при деца

Най-често влажна кашлица при дете се възприема като симптом, тъй като той съответства на значителен брой заболявания ВДП. Доста често кашлицата се усложнява и от повишаването на температурата, болезнени усещания в синусите, недомоганием, загуба на апетит, безсъние.

Мокър кашлица, пречи на детето да живеят нормално, да спи, хлапето става раздразнителен, му нищо не се интересува. За да помогне на мъгла, запишете се среща с терапевт и направете необходимото лечение.

Има редица характеристики, които ще ви помогнат да разберете, че кашлицата е влажна,

 1. В края на инфаркт в устата се усеща бучка слуз, издаден от бронхите.
 2. По време на атака, няма болезненост.
 3. Удар провоцируется група от храчки.
 4. Винаги придружени с хрипове.
 5. Често е придружено от задух.
 6. Отбелязва увеличение на температурата.
 7. Кратък и приступообразный.

Важно

Лечение на болест на самостоятелно не се препоръчва избора на отхрачващо лекарство може да се практикува само от квалифициран специалист. Трябва да разберем, че само при такова условие че лечението ще бъде ефикасен.

Терапия на влажна кашлица от няколко по-тежки, отколкото на сухо, тя задължително трябва да започне с установяване на причините. Основният фокус на третиране е — стимулира изхвърлянето на храчки, от интензивно тръгва слуз, толкова по-близо лечебния процес и по-малък риск от развитие на усложнения.

Продължителен и надсадный кашлица може да се превърне в причина за появата на херния. Има още един важен момент — в случай, ако кашлицата е придружено от хрипом или по друг начин без звук не давайте на бебето да приеме противокашлевые лекарства. По този начин, вие спровоцируете подтискане на нормалното отделяне на слуз.

За лечение на кашлица предписват прием:

 • отхаркивающих лекарства;
 • средства, които допринасят за разжижению слуз;
 • лекарства, които допринасят за премахване на спазми на бронхите и разширяване на лумена.

Често се назначава от прилагането на физиотерапевтични методи: небулайзера с разтвор на Беродуала, ултразвук, в областта на гръдната кост, апликации. Добър ефект може да се постигне, като се сироп Эреспал, притежаващ противовъзпалително и отхрачващо въздействие.

Д-р Комаровский заедно с препарати, определени от лекуващия лекар препоръчва използването на средства от народната медицина. Отвари и чайове напълно са за всички физически, и следователно, няма да окаже на нежеланите въздействия, както ще стане чудесно допълнение при лечение на патология. С цел профилактика на патология се препоръчва: често проветрявайте помещението, миене на подове, за да се даде на бебето повече течности, по-често да излиза на открито, да му осигури подсилено и балансирано хранене.

Въздухът в стая дете не трябва да бъде суха, с изключение на това по-често изплакнете с вашия мъгла носа и устата. За това има огромно количество решения, които да закупите ще можете да видите в всяка аптека, ако това не се направи, слуз, скопившаяся в синусите, ще стане идеална среда за заселване и размножаване на бактерии.

READ  Боли пъпки и температура 37 - 38 - причини и лечение

И още нещо, ако вие не знаете произхода на кашлица, в никакъв случай не давайте на бебето никакви средства. Много майки веднага започват да пичкать деца антибактериални препарати. Не си струва да правя, защото като антибиотик, назначен само в случай на проникване в организма бактерии. Ако кашлица, провокирани от не на бактериална микрофлора, може само да нараняват тялото на детето си.

Мокър кашлица при дете без температура: причини и лечение

Както вече бе споменато, кашлицата е защитна реакция на организма, но ако тя е влажна, придружено от изхвърлянето на храчки и при температура, като такава не се увеличава, това може да е признак на сериозно заболяване.

Мокър кашлица при дете без температура може да е сигнал за наличието на астма, алергична реакция, хронична хрема, сърдечна недостатъчност.

Откашливание 10-15 пъти на ден — това е напълно нормално явление, обусловливается за това е, че бебето малък ръст, а в дъното винаги е много прах, микрочастиц, които се удря в гърлото, дразни го. Кашлица — единственият начин да се отърве от тялото на попавшей прах, ако забележите, че вашето дете от време на време покашливает, не си струва веднага да избяга в аптеката.

Терапия се подбират в зависимост от причината на заболяването, характера на кашлицата и възрастта на пациента. За премахване на пристъп на кашлица предписват прием: муколитических лекарства, притежаващи разжижающим и отхрачващо въздействие на лекарства от растителен произход.

Всеки родител трябва да помни, лечение на заболяването, независимо дали е мокър кашлица при дете без температура или суха, с температура, може да прави само лекар. Не си струва вычитывать информация на форум, или да разглеждате видеоклипове, които са сега в интернет има много, това няма да помогне в излечении, а може дори напротив-влоши положението.

Отколкото да се лекува кашлица с отделяне на храчки детето: лекарства, и с народни средства

Лекарствена терапия — основа за лечение на кашлица с отделяне на храчки. С тази цел в зависимост от причината, може да определяни на приложение:

 • антибактериални;
 • противокашлевых — Бронхикума, д-р Мома, Пертуссина;
 • отхаркивающих — Термопсиса, Колдрекса;
 • муколитических — Пульмозима (за инхалации), АЦЦ;
 • противовъзпалителни средства — Эреспала.

Добри резултати може да се постигне, като се прилагат за терапия, инхалации, физиотерапия, апликации на гръдния кош и народни лекарства, често се назначава и прилагане на ултразвук и масаж.

Средства от народа в борба с болестта:

 1. Смесете в равни пропорции борови пъпки с мащерка, градински чай, майка и мащеха, багульником. Варя суровини 300 мл вряща вода. Оставете да се влеят в термос. Нека бебе 50 мл профильтрованного чай не по-малко от три пъти на ден.
 2. За подобряване на състоянието ще и мляко с мед. Топло мляко и да се свържете с лъжица мед. Такава напитка дете трябва да пие три пъти на ден.
 3. Сварете калина плодове, каша и се смесват с натурален пчелен мед. Нека детето по 10 грама на лекарството няколко пъти на ден.
READ  Противопростудные лекарства: капки, устни, горещи чаши

Знаейки, отколкото да се лекува кашлица с отделяне на храчки при деца, вие ще можете да го отърве от мъките. Най — важното-не забравяйте, преди да се приложи един или друг състав, да се консултирате с лекар.

Лечение на влажна кашлица при дете: инхалации, компреси и гимнастика

За да помогне на бебето си оздравее, трябва да се спазват всички препоръки на лекуващия лекар и да приемат всички лекарства, в зависимост от възрастта. Освен това не забравяйте да се проветри стаята му и по-често се извършва мокро почистване.

Заедно с приема на медикаментозных лекарства, деца с шест може да се прилага при вдишване. С тази цел се препоръчват да се ползват с такива растения: лайка, невен, зърнастец, розмарин, шипка, бадеми. Ако бебето се оплаква от болки в гърлото, да готвя му билкови чайове, притежаващи противовъзпалително и успокояващо въздействие. За лечение на влажна кашлица при съвсем малко бебе — грудничка предписват прием на лекарства, които допринасят за отхождению храчки: Геделикса и Проспана и прилагането на инхалации.

Можете също така да се възползват от лекарства от народа:

 1. Смесете в равни пропорции настъргана черна ряпа с мед. Нека мъгла по 10 грама смес от три пъти на ден.
 2. Варя 15 грама сухи ситно нарязани цветовете на лайка, двеста миллилитрах вскипяченной вода. След половин час може да се приема средство. Нека бебето по 20 мл напитка два-три пъти на ден.
 3. Растирайте гръдния кош на дете подгряване барсучьим мазнина, за предпочитане преди да отиде за сън.

Ще ви помогне в терапията на заболяването за прилагане на масаж и дихателната гимнастика, провеждането и на първия и на втория ще допринесе отхождению слуз и нормализиране на дишането. Лечение на влажна кашлица при дете — процес сложен и продължителен.

Въпреки това, при спазване на всички на съветите и препоръките на лекаря, приема всички предписани лекарства, прилагането на физиотерапевтични методи за възстановяване настъпи бързо.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00113 sec