Влажност на въздуха: я издържа и оптималната норма в жилищен апартамент

Влажност на въздуха се отразява не само на състоянието на мебели, подове и стени — на първо място, това зависи от нашето здраве и самочувствие.

Освен обичайното състояние на комфорт влажност на въздуха в помещението значително въздействие върху наличието на едни или други заболявания.

Прекомерната влажност може да предизвика алергичен ринит, астма и ринит.

В сух въздух на лигавицата на устната носа изсъхва, поради което могат да се проявят симптоми на синузит, е «идеална» среда за изостряне на синузит.

Недостатъчна влажност — сигурен път до влошаване на имунитета, повишаване на утомляемости, усещането за «пясък» в очите и-бързото стареене на кожата. Доста чувствителни към перепаду нива на влажност на деца и новородени бебета — повече от всичко. Тяхната чувствителност е най-високо ниво, затова най-старателно си струва да се отнасят до нивото на влажността в детската стая.

Сухота на лигавиците на дихателните пътища при деца допринася за развитието на инфекции, алергии, може да причини хрема с кръвта на детето, а ако хрема вече има, лечението му ще бъде просто неефективен.

Влажността на въздуха в помещението зависи от атмосферните и климатични условия, време на годината, наличността и работата на домакинските уреди и на процесите на жизнената дейност на човека: умывание, къпане, сушене, гладене на бельо и така нататък.

Най-критична е ситуацията изглежда по време на отоплителния сезон. В морозном въздуха се съдържа малко влага, затова един само проветриванием не може да се постигне оптимална влажност на въздуха в апартамента.

При постоянно работещ централно отопление и обогревателях въздух иссушается още повече, през този период нивото на влажност на въздуха в помещението може да падне до 20-25%, докато лигавицата на носоглътката критично възприема цифрата от 35%, а при деца — 50%. През лятото на въздуха в затворени помещения и в колата значително осушает работещ климатик.

В какво се измерва влажността и каква е нейната норма в жилищен закрито? Единица за измерване на влажност — процент (%), които показват дял от първоначалното показател маса или насипни влажност на въздуха.

Колко процента влажност на въздуха трябва да бъде в норма? Смята се, че оптималната влажност на въздуха в жилището е 45%, при това установена норма варира от 30% до 60% в зависимост от дестинацията помещения:

 • трапезария / хол — 40-60%;
 • възрастен спалня — 40-50%;
 • детска стая — 45-60%;
 • кабинет / библиотека — 30-40%;
 • кухня /, баня — 40-60%.

Да се съхранява при тези показатели е много лесно, в повечето съвременни апартаменти и къщи по-голямата част на годината влажността на въздуха е ниска, което води до намаляване на работоспособността и води до чувство на сънливост, дори при абсолютно здрави хора. Особено страдат тези, които носят контактни лещи: лигавицата на очите и е видимо суха.

Заслужава да се отбележи

Сух въздух допринася за охлаждане на тялото, тъй като с кожата се изпарява влага, която и охлажда тялото.

В прекалено сух въздух се натрупва статично електричество и лесно се издига битова прах. Я претеглят микрочастици тихо потъват в среда с нормална влажност на въздуха, което води до различен вид на местните проблеми.

Особено внимание заслужава да се вземат мерки за постигане на нормите на влажност в жилището, където има едно или новороденото. За да се постигне нормални, а оттам и комфортна показатели, у дома трябва да се овлажнител на въздуха.

READ  Отколкото лечение на фарингит, в зависимост от причината на възникване на

За постигане на оптимална влажност на въздуха в жилището, за човека трябва да бъде, първо, да следи този показател, както и, второ, да се предприемат всички възможни мерки за влажност или отводняване на атмосферата в жилищни и работни помещения.

Начини за овлажняване на въздуха, контрол и измерване на нивото на влажност в домашни условия

Тогава, каква е влажността на въздуха се счита за нормално за апартамента като цяло и за всяка стая в частност, ние разгледахме по-горе. Ако показатели се отклоняват от нормата, а след това трябва да има начини, за да ги стабилизира, за тях ние ще говорим в този раздел.

По време на студените зими система за отопление може да направи въздуха в дома е твърде суха, което го прави некомфортным за вас.

Той също може да доведе до фрактури на продукти от дърво и гипсокартон.

За подобряване на качеството на влагосодержания на въздуха, може да зададете овлажнител в тази стая, в която прекарвате най-много време, или в дома.

През лятото, когато помещението не се отоплява, в зависимост от климата във вашия район, може да бъде или твърде много, или твърде малко влага в къщата.

За управление на влажност са необходими следните мерки.

 • Редовно да се проветри помещението. Обаче, въпреки своята простота, по този начин не е най-ефективен. През лятото въздухът не е твърде наситен с влага, и проветряване не допринася за овлажняване на въздуха. А тук през зимата на отворен за 5-10 минути прозорци ще позволи постигане на комфортно за човека ниво на влажност на въздуха. От по-широко ще се отвори прозорец, толкова по-бързо проветриться помещение, освен това, на въздуха през това време трябва да преминете при минимални загуби на топлина, за разлика от заминава в стаята постоянно отворена форточки.
 • Увеличаване на броя на стайни растения, които имат благоприятно въздействие върху овлажняване на въздуха, а също са своеобразна естествена «уред», който може да измерва влажността на въздуха: сбръчкани и изсушени листа са показател за пересушенной атмосфера. Растението отлично йонизиране на въздуха, а някои от тях освен влага са в състояние да отделят органични вещества, почистване и дезинфектанти пространство.
 • Наличност в стаята на аквариума също така спомага за поддържането на нормално ниво на влажност, само трябва редовно да се долива испаряющуюся вода.
 • Направи мокро почистване, е — сутрин и вечер.
 • Организира в апартамента съдове с вода, най-добре е това да се направи на перваза на прозореца, в близост до радиатори за централно отопление.

Испаряющаяся вода е добро средство за овлажняване на въздуха. За съжаление, това далеч не гигиеничный и в повечето случаи съвсем не е естетичен начин.

Как да се определи влажността на въздуха в апартамент самостоятелно, да се разбере, има ли нужда да се отцеди или овлажняват въздуха? Трябва системно да се контролира микроклимата и нивото на влажност на своя дом.

От измерване на влажността на въздуха в домашни условия:

Главно за тези цели се използват специален уред за измерване на влажност на въздуха в помещението — влагомер. Днес има няколко вида гигрометров, базирани на различни принципи на действие. Те могат да изглеждат като малки стенни или настолни часовници, има механично или електронно табло, могат да се комбинират с градусниками за измерване на температурата на помещението. За влагомер, така че на първо място е важна достоверността на показанията. Максимално отклонение в размери не трябва да надвишава 1 %, днешните електронни гигрометры достатъчно точни, само да инсталирате на уреда трябва да се пази от течения.

READ  Лечение на синузит при деца се назначава с оглед на основните причини и фактори, влияещи върху заболяването

При липса на специален инструмент, измеряющего влажност на въздуха, могат да научат този показател с помощта на обикновен стъклена чаша и вода. За това трябва да се вкара в чаша студена вода и се поставя в хладилник, докато температурата на водата в съда няма да се охлажда до 3-5оС.

Охладена чаша трябва да се постави в стаята далеч от източник на отопление и се види:

 • ако кондензация след 5-10 минути е напълно суха — въздух в помещението е много сух;
 • ако след 5-10 минути и кондензат се събрали големи капки по стените на чаши и се стича по тях потоци — въздухът в помещението е прекалено влажна;
 • нормална влажност на въздуха в стаята в случай, че след 5-10 минути кондензат не изсуши, но и не потек.

По този начин се чаша и вода се превръщат в влагомер, направен със собствените си ръце.

Обикновен ртутный термометър — ето нещо, което все още измерват влажността на въздуха в домашни условия, без влагомер, така че да, но този процес доста труден.

Се извършва на 2 етапа:

 • Измерва температурата в помещението и се отчитат показанията на термометъра.
 • Глава термометър внимателно обертывают мокри с памук или марля, се оставя за 10 минути, след това температурата отново се измерва.
 • Да се намери разликата между «сух» и «мокър» температури и по специална таблица, се извършва определяне на влажността на въздуха в стаята.

Най-лесният начин за овлажняване на въздуха днес — това е да закупите специален уред, някои от тях допълнително са оборудвани и измерителем влажност на въздуха.

Видове овлажнители за дома, климатик със система за пречистване и овлажняване на въздуха, като по-мощно и перфектното устройство

Поддържането на баланса на сухота-влага в дома си с помощта на овлажнител на въздуха за дома е важно за вашето благополучие, и в същото време намаляват нивото на влага може да бъде полезно, е твърде голям нивото на влажност носи опасност за вашето здраве.

По-долу е представен пълен списък на задачите, с които може да се справи специален уред за овлажняване на:

 • води до «златния средата» относителната влажност на въздуха в помещенията;
 • премахва електростатични заряди;
 • допринасят за създаването на благоприятен микроклимат в апартамент, къща;
 • пречат на развитието на заболявания на дихателните пътища;
 • имат положителен ефект върху кожата, предупреждават процеса на нейното стареене.

Овлажнител на въздух за дома могат да се купят във всеки магазин за домакински уреди или онлайн магазин.

Те се предлагат в няколко вида:

 • Овлажнители на студена пара или традиционни: хидратация се постига чрез изпаряването на студената вода, която се излива в резервоара, от къде я през специални филтри прогоняет вентилатор. Вода за такъв овлажнител трябва да бъде добре пречистена, а по — добре-дестилирана, тъй като в противен случай филтърът бързо се запушва и излиза от строя. Основният плюс на традиционните модели е в това, че в зависимост от нивото на влажност на уреда сами може да регулирате скоростта на изпаряване на вода.
 • Парните овлажнители: овлажняването на въздуха за сметка на парни газове, температурата на пара 50-60оС, ако водата выкипает напълно — уредът сам се изключва. Тези овлажнители не се препоръчва за деца, за домашни растения.
 • Ултразвуков овлажнител за дома — днес това е най-популярната и перфектен модел. Освен, че този овлажнител, подходящи за всеки тип помещения, той е много ефективен, бесшумен, компактен и сигурен, освен това, «яде» малко електроенергия. Въпреки това, при неговото прилагане се изисква деминерализация на вода, за което се използват специални касети с йонообменна смола, или се изсипва в тях единствено дестилирана вода. Ако не се предприемат тези мерки, след като миниатюрни капчици вода с разтворени в нея соли на мебели и други повърхности може да се образува бял налеп. Принципът на действие на ултразвуков овлажнител за дома се основава на вибрациите на мембраната, при контакт върху която пръска вода.
 • Апарат «почистване на въздуха»: съчетава в себе си функциите на овлажняване и пречистване на въздуха. Принципът на работа на това устройство може да се сравни с прахосмукачка, извършващи влажно-механично почистване на въздуха. Вътре в апарата се намира йонизонен сребро, пречистване на въздуха от прах, цветен прашец цветя и други алергенни частици. Той е лесен за използване. При всичките си достойнства, има един съществен недостатък: за овлажняване на въздуха може да се вдигне с не повече от 60%.
READ  Отколкото лечение на кашлица при бременност 1 триместър: причини за развитието на опасностите и методи за да се отърват

Важно е да знаете

 

Овлажнител трябва да бъде проектирана за размера на стаята. В противен случай, можете да добавите във въздуха твърде много влага.

Овлажнител с контрол, регулируема влажност на въздуха, ще помогне с баланс на влагата. На опаковката на повечето овлажнители на определен препоръчителен размер на помещението. Затова преди покупката на овлажнител плъзнете бързо измерване на вашата стая.

Климатик с влага и изчистването на въздуха е за апартаменти вид «контрол на климата», който може да доведе до идеала за всички основни «въздушни» индикатори за: температурата, степента на чистота на въздуха и влажността.

Такава система конденсирует влагата от улицата на атмосферния въздух и я насочва в помещението, като по този начин няма нужда постоянно се долива в уреда вода, която също трябва да бъде пречистена.

Висока интензивност на работа на този климатик позволява бързо и равномерно овлажняване на въздуха в помещения с голяма площ, входящия външен въздух преминава през два очистительных блок. Мощна вентилационна система, вградена в климатици с влага и пречистване на въздуха, насърчава непрекъснато подновяване на атмосферата в помещението.

Единствената отрицателна страна на тези модели климатици — високата им цена. Въпреки това, към днешна дата това е най-доброто средство за нормализиране на климата на всяко жилище.

В крайна сметка, за да контролирате влажността на въздуха в помещението, трябва да се вземат предвид размерите си, но и да се сложи пред себе си ясни цели: трябва да се създаде подходяща атмосфера в дома или да се предотврати развитието на заболявания и алергии при бебето. Както виждаме, съвременните технологии лесно са готови да се справят с всеки проблем.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00063 sec