Възможно ли е при отите се къпят: съвети за поддържане на хигиена

Много от пациентите се задават следния въпрос на техен лечащему лекар: «Възможно ли е при отите се къпят в банята?»

Отговорът на въпроса е много индивидуални.

Първо трябва да получите консултация от лекуващия лекар-отоларинголога.

Най-често лекарите забраняват да се къпят при отите до пълното възстановяване — при това заболяване, водата не трябва да стане безразличен към ушите.

Струва си да се въздържат от плуване и в продължение на няколко седмици, след като получи отита избягване на усложнения. Въпреки това, ако температурата е заспал, може да вземете лесен душ в топло помещение, но това е най-добре само след два-три дни.

Ако отитом болно малко дете, може да го почистете два пъти на ден с топла вода, а веднага след това избършете кожата изсъхне. За тази процедура вместо rubdowns могат да се обърне и специални мокри кърпички.

Важно е да знаете

Категорично не се препоръчва да се мият главата си в продължение на 10-14 дни от началото на заболяването, тъй като е възможно попадането на вода в ухото, което може значително да влоши рамките на заболяването. Ако все пак взехме решение да измие главата си, тогава по-добре да си запушите ушите си с памук.

Има случаи, когато отоларингологи не забраняват на хората да се къпят. Обикновено става въпрос за хронични отитах, когато има възпаление на средното ухо, но в стадий, когато няма симптомите на остро възпаление. При това, за да може водата да не се удари в ушите, е необходимо преди къпане да се положат памук, вълна, след миене я с крем или вазелин, и по-добре е да се носят гумена шапка за басейна.

READ  Температура при бременност в началото и края на времето (1-3 триместър, 1-40 седмица)

Възможно ли е да ходят на баня при отите: баня с отите не е най-успешният начин за лечение!

Сблъсквайки се с недомоганием, главоболие, заложенностью и болка в ушите на мнозина се питат: може ли да се ходи на баня при отите?

Има обяснение на този феномен, като намаляване на болката в банята — това се случва, защото в резултат на затопляне на тялото се случва притока на кръв към болния орган, разширяване на кръвоносните съдове и подобряване на кръвообращението.

Сега е много модерно да се говори за това, че нашите предци при всякакви недомоганиях, свързани с ушите си, лекували ги с топлина, а също и баня, тъй като това намаляват болката и, като следствие, подобрява общото състояние на здравето на пациентите. Но все пак, възможно ли е да се нагрява ухото при отите?

Съвременната медицина е доказала, че правя всякакви топлинни процедури (и особено баня) при гнойни процеси в никакъв случай не може. Всяко нагряване в областта на ухото води до по-бързото разпространение на гной от носоглътката на средното ухо и т.н., което води до по-тежък и по-продължително веригата заболяване, появата на усложнения.

Важно е да знаете

В случай на масивна гнойного отита при нагряване може да се случи пробив на тъпанчето на ухото, и гной изтече навън. Това, разбира се, ще улесни общото състояние на пациента, болка в ушите, в началото върви, но по-нататъшното лечение на този вид заболяване вече ще стане по-трудно.

Ако в парната баня е с висока влажност, например, сте посетили руска парна баня, а след това в ухото попада влага, което също усложнява процеса.

READ  Лекарството Димексид и прилагането му при отите

Всяка баня при отите категорично противопоказан, тъй като утежнява заболяването води до усложнения. Най-неприятно и често встречающееся усложнение при отите — преминаването на последната в хронична форма.

Как навреме да разпознаем отит на средното ухо и не се допуска вземане на водни процедури?

Как навреме да разпознаем отит на средното ухо и не се допуска вземане на водни процедури на ранен етап на отита?

Симптоми на остро отита се появяват по-нарастваща.

Началото на болестта:

 • Да започне всичко може да се прости закладывания ушите.
 • Може би появата на ехо в главата.
 • Възникнат незначителни главоболия.
 • Появява се болезненост при натискане на козелок.
 • Може да се появи усещането се разлива върху течност във вътрешността на ушната мида.

Ако заболяването прогресира, а особено ако вече сте взели вана, можете да го маркирате силна болка в ухото, переходящую в уиски. Може би промяната на температурата на тялото в голяма страна.

Важно е да знаете

Усещайки болка в ушите и/или влошаване на слуха — не правете себе си водни процедури и не ходете на баня! Спешно се обърнете към специалист (отоларингологу)!

2 етап — преход в гнойный отит на средното ухо:

 • Болки в ушите стават по-силни и натрапчиви, раздаването на очите и на челюстта.
 • Случва нестойкое намаляване на слуха, което може да увеличи или намалее с промяна на положението на тялото и главата.

3 етап — болестния процес в ухото кара тъпанчето да се спука:

 • Разкъсване на тъпанчето на ухото.
 • Клон от ухо течност.
 • Пациентът се чувства облекчение, болка и шум в ушите минават.

4 стадий — възниква, ако стартира процес. Също така тези симптоми са характерни при прехода в лабиринтит:

 • Виене на свят.
 • Гадене.
 • Повръщане.
 • Намаляване или липса на слух.
READ  Бяла и червена хипертермия при деца и възрастни

Ако човек все пак пропусна известни препоръки, отиде на баня при отите или случайно допуска попадането на вода в засегнатото ухо, тогава, вероятно, у него ще възникне тежко усложнение на отита.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00071 sec