Възпаление на белите дробове при деца: симптоми и лечение на новородени и на малки деца

Възпаление на белите дробове — остро инфекциозно заболяване на органите на дихателната система. Възпаление на белите дробове при деца може да бъде първичен и се развие самостоятелно или вторично, т.е. да се развие като следствие от друго инфекциозно заболяване, като получи по-рано, например синузит или грип.

Се разболеят от тази инфекция може дете на всякаква възраст, дори и току-що родено. В наши дни съществуват множество лекарства за лечение на това заболяване, така че заболяването може да се нарече не е толкова опасно, от няколко десетки години.

Въпреки това, да се отпуснете, не си струва, тъй като пневмония — това е тежка болест, за която трябва навреме и компетентно, за да се лекува, за да не доведе до летального., изм.

 • Причината за заболяването могат да бъдат бактерии, вируси, гъбички и всякакви паразити. В белите дробове на бебето тези организми се окаже, чрез дишането.
 • Основните фактори за заболявания са вирусни инфекции, в резултат на което имунната система на детето става слаб.
 • Респираторни инфекции увеличават количеството слуз и намаляват техните бактерицидность, също така въздухът влиза в белите дробове не е толкова чист и влажен. Всичко това убива епителна клетка и намалява имунната система на бебето, благодарение на което всички микроби и вируси спокойно да проникне в дихателните пътища, което води до воспалительному процес в белите дробове.

При заразяване, в белите дробове се появява подуване на малки бронха, поради което въздухът лошо идва в тялото. А именно, тук се случва процесът на обмен на кислород и въглероден двуокис. Процесът на газовата е затруднено и сакралният към вътрешните органи недостатъчно за нормалното функциониране на брой.

Важно

Лекар, който е установил детето възпаление на белите дробове, трябва задължително да определи формата и тежестта на заболяването. Само така може да се назначи адекватно лечение, което ще даде резултати и ще улесни процеса на лечение.

Възпалението се случва на няколко вида:

 • Крупозное — засегнати от едно лесно. Може да бъде лявата ръка или с особено право. При малко дете веднага подскакивает на температурата до 39-40 градуса. В областта на белия дроб и на корема се усеща болка, се появява мокра кашлица с мокротами, по тялото са открити червени обриви;
 • Фокусна. Диагностицира при деца на възраст 1-3 години. Засяга цялата площ на белия дроб. Тази форма се счита за вторични и се появява в резултат на прекаран бронхит. Първите симптоми се счита за висока температура, суха и дълбока кашлица. Този вид заболяване може да се излекува само с продължителен прием на необходимите лекарства. Лечението продължава 2-3 седмици;
 • Сегментарное. Частично засяга лесно на детето. При това дете не иска да яде и да играе, спи лошо, има температура 37-38 градуса. Кашлица може на практика и да не бъде, поради което често такъв вид болест, трудно е разкрита от първите дни на появата;
 • Стафилококковое. Този вид инфекция са заразени новородени и груднички до една година. Основните симптоми се счита за недостиг на въздух, повръщане, кашлица и хрипове при тежко дишане. СОЭ и лейкоцитоза в анализа на кръвта ще бъдат над нормата. При навременно и правилно лечение болестта ще започне да отслабва след 1,5 — 2 месеца. След това бебето се проведе от 10 дни рехабилитация.

Възпаление на белите дробове: симптоми при децата от една до три

Според статистиката, възпаление на са лесни най-често страдат децата. Всичко това се дължи на слабо развита дихателната система при децата до три години. Тегло органи на бебето са все още само се формират и се развиват, затова не могат напълно да се противопоставят инфекции. При деца до три години белодробна тъкан все още не е зрял, дихателните пътища малки и тесни, а лигавиците са наситени кръвоносните съдове, което води до незабавно оток в резултат на заразяване, което води до влошаване на вентилация на белите дробове.

READ  Вирусни заболявания и инфекции с температура и без

Освен това, реснитчатый епитела все още не може бързо изтриване на храчки, която при заболяване става повече от няколко пъти. В резултат на инфекция спокойно да прониква в тялото, се установява в органи и се размножават, което води до силно възпаление.

За възпаление на белите дробове родителите могат да се досетите по определени признаци и симптоми. Ако болестта не отстъпва, а напротив набира сила. Ако имунната система на детето отслабва с всеки изминал ден и всички проведени лечебни процедури, които не водят до желания резултат, е необходимо спешно да се покаже на детето на лекар и да се замисля за сериозно лечение.

Важно

Не си струва в такива случаи да се отдадете на самолечение и риск здравето и живота на вашето дете. Това може само да влоши състоянието на детето, а времето за бързо и безболезнено лечение ще бъде свенливо.

 • Симптоми на възпаление на белите дробове при деца на възраст две и три години се проявяват еднакво.
 • Родителите трябва да ги определи в най-кратки срокове и спешно повикване на лекар в дома си.
 • В продължение на 3-5 дни от началото на развитие на простудного заболяване или грип, състоянието на детето не се подобрява постоянно люлки температура и кашлица се усилва.
 • Детето отказва да яде, спи лошо, капризничает и не иска нищо общо около седмица след началото на болестта.
 • Основният симптом се счита за силен душащий кашлица.
 • Може да има задух и лека температура, свидетелстваща за воспалительном процес в малкия организма.
 • Детето започва често и силно да диша, но не може да се диша въздух.

Важно

Деца на 1-3 години трябва да се направи 25-30 вдишвания в по-високо възраст норма се намалява до 25 вдишвания в минута.

При възпаление на белите дробове на бебето диша по-често от обичайното. Наблюдава кашлица, хрема, температура и бледност. Ако повече от три дни подред се задържа висока температура, трябва да се вземат антипиретични лекарства.

Възпаление на белите дробове: симптоми на пневмония при грудничков

Мама трябва постоянно да се следи за състоянието на детето, тъй като възпаление на белите дробове при новородени се проявява веднага и това ще се види по поведение на детето.

Ако бебето през цялото време хленчи, се държи вяло и безразлични към заобикалящия ни свят или през цялото време плаче, не иска да яде и при това дете се повишава температурата си струва да се покаже на детето на лекар.

Най-често пневмония се диагностицира при деца, които са на изкуствено формула хранене. А също така на това заболяване са податливи на деца с диатезом, рахит и други заболявания. Основните симптоми, които говорят за възпаление на белите дробове при грудничков:

 • Температурите. В първата година при пневмония, температурата може да бъде висока, за разлика от децата на по-възрастните. Тя може да държи в рамките на 37 градуса, понякога повышаясь до 37,5 градуса. До същата температура в тази възраст не ще свидетелстват за тежестта на заболяването;
 • Неестествено поведение. Хлапето се държи неспокойно, слабо чувствителни към околните, отказва да яде и гърдите, в съня си през цялото време хвърлят и плаче. Също така може да започне повръщане, диария, течащ нос и кашлица;
 • Дишане. Дете пострада диша. При кашлица се открояват гнойни и мазен образование. Появява се недостиг на въздух и учестено дишане. Понякога от носа и устата може да пенлива секрет.

  Важно

  Норма при новородени е 50 вдишвания в минута. От два месеца до една година децата правят 25 -40 вдишвания. Ако броя вдишвания, се превръща в нещо повече при дете може да бъде пневмония.

  Също така могат да се наблюдават, като по време на дишането при бебето издърпа кожата. Обикновено това се случва от страна на пациента на белия дроб. За това ние трябва да се събличат на детето и да видим как се държи кожата между ребрата;

 • Цианоза носогубного на триъгълника. Този симптом се проявява посинением на кожата над горната устна и под чучур. Особено кожата алинея по време на кърмене.
READ  Инкубационният период на ТОРС при деца и възрастни

Лечение на възпаление на белите дробове при деца

Деца до три години, които е поставена диагноза за възпаление на белите дробове, могат да се лекуват, както в болницата, така и у дома. Всичко зависи от тежестта на заболяването и състоянието на малкия пациент.

Лекарят трябва да разкрие вид пневмония, въз основа на което ще бъдат идентифицирани рисковете от усложнения.

 • Възпаление на белите дробове при деца може да се лекува в домашни условия, ако имате малко дете липсва интоксикация на организма, не е нарушено дишане и работата на вътрешните органи.
 • Освен това лекарят трябва да е сигурен, че условията на живот на детето ще бъдат благоприятни за лечение и да не се провокира усложнения.
 • При това лекарят трябва да стигне до пациента с всеки ден, докато състоянието на бебето не може да се нарече задоволително, но стабилно. Ако подобряване на състоянието на детето се пази няколко дни, д-р може да дойде на пациента до един път на 2-3 дни.

Лечение на новородени и деца до 3-годишна възраст трябва да се извършва в болница. Също така е под постоянното наблюдение на лекари трябва да бъдат деца с дихателна недостатъчност, рахит, иммунодефицитом. Спешна хоспитализация са подложени деца, при които не се наблюдава подобрение в рамките на 1-2 дни от момента на лечение.

Децата с пневмония предписват легло режим на проветриво място, с влажност на въздуха 50-60%.

 • Тялото и главата на бебето в хоризонтално положение трябва да надвишавам.
 • Трябва много да се пие кръвта на разжижалась и се е образувал храчки, която се извежда от организма с цялата инфекция.
 • Назначава комплексно лечение, в основата на която е антибактериална терапия.

Преди назначаването на антибиотици, трябва да се определи наличието на алергични реакции към всякакъв вид лекарства имат малко дете и неговите близки роднини. Първоначално се избира антибиотик с широк спектър на действие, който детето ще се приемат до тогава, докато не бъдат получени резултатите от всички анализи, и не ще бъде определен причинител и вид заболявания.

Обикновено курсът на прием на антибиотици е 7-10 дни. При тежки форми на курса може да бъде удължен. В допълнение выписываются противогъбични средства, пробиотици и с витамини за поддържане на организма и повишаване на имунитета.

READ  Имате ли нужда от антибиотици при грип?

Ако антибиотиците не подобряват състоянието на болния в продължение на два дни, лекарството спешно се променят в друга. След като температурата на отшумява и ще престанат да нарастват, също ще намалее задух и хрипове по време на дишане, лечението да продължи още няколко дни. Приемът на антибиотици спират само след пълно изцеление на детето.

За да храчки добре тръгна от организма на бебето, се използва за стимулиране и откашливающие средства, благодарение на които бронхиальный тайна разреден и се отделя от организма.

За тази цел се използва растителна основа, синтетични и полусинтетично лекарства, в основата на които са лечебни растения.

Също могат да бъдат причислени антипиретични средства:

 • На бебетата до 3 месеца при температура от 38 градуса и фебрильными спазми;
 • При температура от 39-40 градуса;
 • При токсикозе и лошо състояние на детето.

След като се възстановява от тежко заболяване, започва процеса на рехабилитация, по време на който детето се предписват на лекарствен дихателни упражнения, топли инхалации и масаж на гръдния кош.

Лекарят трябва да следи състоянието на бебето и неговите вътрешни органи. След като се възстанови ще трябва да минат необходимите тестове, за да се определи необходимостта от вземане на лекарствата, за възстановяване на нормалното функциониране на всички органи на детето. В рамките на година бебето би трябвало да всеки месец да посети педиатър.

Интересни факти

Всяка година, според статистиката, 150 милиона деца на възраст 1-5 години, страдат по болест, като възпаление на белите дробове. От тях 70% от всички случаи, свързани с вируси, които могат да бъдат лекувани без антибиотици, 20% се инфектира от бактерии, и само 10% от всички открити заболявания се нуждаят от лечение в болница.

Лекарят може да установи наличието на пневмония при дете на основната черта, резултатите от анализ на кръв и рентген на белите дробове. И на първо място е необходимо да се определи причинителя на заболяването. Д-р Комаровский твърди, че възпалението на белите дробове при деца не е задължително да се лекуват в болница.

Медицинска помощ е необходима само в случай, че лошото състояние на детето и ако той започва да се задъхва за въздух. Има специфични симптоми, при които спешно трябва да се обърнат към лекар.

Д-р Комаровский отделя няколко:

 1. Кашлицата се превърна в основен симптом на заболяване;
 2. Влошаване след подобрения;
 3. Всяко простудное заболяване, което трае повече от седмица;
 4. Пристъпи на кашлица, при дълбоко дишане;
 5. Изразена бледост на кожата;
 6. Недостиг на въздух и липсата на ефект от антипиретичен средства.

Както се оказва, с ваксини трябва не винаги. Има много аналози в сиропах и хапчета, които действат и ефективно. Така че, ако бебето може да преглъща таблетките, не е задължително да му ваксини.

За предотвратяване на болестта на детето трябва да живее и да се развива в нормални условия, да се хранят балансирано и по-често да излиза на открито.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec