Възпаление на белите дробове: причини и риск

Възпаление на белите дробове, иначе наречено пневмония, това е заболяване на единия или двата белите дробове, което може да се казва на различни патогени. Преди откриването на антибиотиците смъртността от пневмония е изключително висока — умираше една трета от болните. Съвременната медицина е в състояние да се справят с най-болестта, ако я навреме поставена диагноза, но по никакъв начин не може да повлияе на неговото разпространение. В света годишно се разболяват от възпаление на белите дробове, милиони хора, 5% от тях смъртоносно.

Признаци и симптоми на възпаление на белите дробове може да варира от умерено ниво до сериозни, в зависимост от фактори като вид микроб, който причинява инфекцията, възрастта и общото здравословно състояние. Умерени симптоми и признаци често са подобни на настинка или грип, но трае по-дълго.

Основните симптоми и признаци на възпаление на белите дробове са:

 • Треска, която се проявява изобилна потоотделением и пристъпи на охлаждане.
 • Кашлица, при която се образува храчки.
 • Болка в гърдите при дишане и кашлица.
 • Недостиг на въздух.
 • Умора.
 • Гадене, повръщане или диария.

При новородени и бебета симптоматика на инфекция, може да не се прояви. Понякога те могат да бъдат повръщане, висока температура и кашлица, тревожност и умора, липса на радост и енергия, недостиг на въздух, което затруднява и приема на храна.

Важно

Ако пациентът е на възраст над 65 години, или страда слаб здраве и на имунната система, температурата им може да е под нормата. Възрастните хора, които вече има диагноза — възпаление на белите дробове, може би ощутят внезапна загуба на памет.

Посещение на лекар е задължителна при повишаване на температурата до фебрильной температура, непроходимом кашлица, особено с гнойни отхаркиванием. При такива заболявания, като възпаление на белите дробове, на причините за възникване на значително засягат възрастови категории. Прочетете също и «Температура без симптоми на настинка при възрастни».

Има няколко групи в риск, на които е показано обръщане към лекар при първите признаци на пневмония:

 1. Деца, по-млади от 2 години с начални признаци на болестта.
 2. Възрастни над 65 години.
 3. Хората с отслабена имунна система. Хората, които имат ХИВ/СПИН, който е трансплантация на орган, които приемат стероиди в дългосрочен план са в зоната на опасността.
 4. Хората, преминаващи курс на химиотерапия, или на лечение, което потиска имунната система.
 5. За някои по-възрастни хора и хора със сърдечна недостатъчност или хронични проблеми с дробове, пневмония може бързо да се превърне в опасно за живота заболяване.
 6. Хронична болест. Най-вероятно да се получи възпаление на белите дробове, ако пациентът вече има астма, хронична обструктивна белодробна болест или болест на сърцето.
 7. Пушенето. Пушенето вреди на имунната система и организма по-трудно да се бори с бактериите, това провокира възпаление на белите дробове.
 8. Хоспитализация.

Най-често възпаление на белите дробове провокира бактерии.

Специално място е отделено на вируси и в по-редки случаи на гъбична инфекция.

Микробите, които причиняват инфекции, обикновено попадат чрез отношение на въздуха.

В редки случаи на пневмония може да се развие инфекция, която е проникнала в организма по друг начин, например, когато бактерии попадат в белите дробове чрез кръвоносната система.

Най-честата причина за възпаление на лек при възрастни — причинител streptococcus.

Тази форма на заболяването се нарича пневмококковой се кандидатства.

В по-редки случаи причините за възпаление на белите дробове са други видове бактерии:

READ  Хрема при новороденото – защо грухтене и да се лекува
 • Гемофильная пръчка.
 • Златист стафилокок.
 • Микоплазма пневмония — светкавица има тенденция да се случи на всеки 4-7 години, са често срещани сред децата и младежите.

Атипична пневмония, срещат по-рядко, наречен хламидия, микоплазмой, легионеллами.

Вирусна пневмония в последно време се срещат все по-често, те представляват 50% от всички случаи на заболяването.

Освен от вируси и бактерии, развитието на пневмония могат да допринасят и други фактори, които предизвикват специфични форми на заболяването:

 • токсични пневмония;
 • officinalis пневмония;
 • гъбична пневмония;
 • паразит пневмония.

По-редки причини за възпаление на белите дробове бактериален характер:

 • Хламидийный пситтакоз, или «попугайная болест», предизвиква една рядка форма на пневмония, наречена орнитоз, която може да бъде предадена на хората от заразените птици като папагали, длиннохвостые папагали, гълъби, което се канарче и папагали.

  Това възпаление на белите дробове и се нарича «температура папагал» или «болестта на папагала».

 • Легионеллезная пневмония, или легионеллез, питтсбурская пневмония, «болест леггионеров».

  Това е доста необичайна форма на възпаление на белите дробове, причините за която са legionella — вид на патогенни грам-отрицателни бактерии.

Най-честите причини за възпаление на белите дробове — вирусни и бактериални инфекции. Агенти на бактериална пневмония може да стане:

 • пневмококк;
 • стафилокок;
 • гемофильная пръчка.

Често възпаление на белите дробове се появява на фона на грип и настинки, а това се дължи на факта, че болестта отслабва имунитета създава благоприятни условия за проникване в белите дробове и активно размножаване на патогени, които преди не могат да преодолеят защитна бариера на организма.

В специална група в риск са хората, чийто имунитет е претърпял или не е имал достатъчно силни:

 • деца на възраст до две години;
 • възрастните хора;
 • болни иммунодефицитом;
 • онкоболни;
 • хората, подвергнувшиеся хирургически операции, общото наркозу и изкуствена вентилация на белите дробове.

Както сте забелязали, причините за болестта могат да бъдат различни, което означава, универсално лечение за всички случаи не съществува. Трябва задълбочено изследване, което точно да определи причинителя. Само тогава лекарят може да изготви схема на адекватно лечение, което ще позволи да се избегнат вредните последици.

Възпалителен процес в такъв важен орган, като леко опасен със своите усложнения, които без правилното лечение може да доведе до фатално:

 • плеврален излив (възпаление на плеврата);
 • унищожаване на белодробната тъкан;
 • пневмоторакс (пробив на плеврата последвано от попадение на въздуха в плевральную кухина);
 • оток на белия дроб;
 • абсцес на белия дроб (попълване на отделни части от него гной).

Риска от тези усложнения е много голям, така че самостоятелно да се ангажират категорично не. При първите симптоми на пневмония е важно да се консултирате с лекар, защото тя се развива бързо.

Най-често те са сходни със симптомите на простуда и грип: повишаване на температурата до 38-39,5 градуса по Целзий, кашлица, задух, обща слабост, силна умора, главоболие, болки в гърдите, особено при опит да се дълбоко вдишване. Но за разлика от грипа, при пневмония на 3-4 ден на болестта на симптомите, не отиват в рецесия, а само се задълбочават, може да се появи храчки с кръв ивици. Това е доста ясен сигнал за действие, когато дойде време да преминат тестове и внимателно обследоваться от лекар.

Все по-често се отбелязват случаи на течението пневмония без симптоми, когато на фона на възпалителния процес, дори не се повишава температурата. Кашлицата също не е най-показателните симптом е, че не може да бъде, ако огнището на възпаление е далеч от основните пътища.

READ  Как да спрем пристъп на кашлица при детето и при възрастни

Предава ли възпаление на белите дробове въздушно-капково начин?

Много микроорганизми могат да предизвикат възпаление на белите дробове. Най-често това са бактериите и вирусите във въздуха. Тялото на човека обикновено пречи на това, че тези микроби са заразени леки, но понякога микроорганизми пересиливают имунната система, дори при условия на отлично здраве.

Лечение на възпаление на белите дробове у дома не е най-доброто решение. Болестта е коварна и по-добре денонощен надзор от страна на медицинските работници, защото състоянието на бебето може изведнъж се влоши. За да избегнете това, детето си пробива курс на антибиотици, се извършва физиотерапия, както и с него се провеждат занимания по пластика. След възстановяване на детето трябва да се констатира в клиниката, където в продължение на година неговото състояние се наблюдават лекарите. Ако болестта не се предава напълно и се връща, детето се поставя диагноза «Хронична пневмония».

Причини за възпаление на белите дробове, се класифицират според вида на микробите, които я предизвикват, и на места, където може да се зарази с инфекцията.

 • Закупен извън болници пневмония

  Закупен пневмония извън болничните заведения — най-често срещаният вид възпаление на белите дробове, причините за което са:

  • Бактерии, подобни на бактериите организми и вируси. Mycoplasma причинява по-умерена за проява на пневмония, за разлика от други видове патогени. Гуляющая пневмония — термин, който се използва за описание на възпаление на белите дробове, което не изисква спазването на спално режим. Микоплазменная пневмония — точно такъв тип.

  • Гъбична инфекция. Този вид пневмония е най-често проява сред хора с хронични здравословни проблеми или с отслабена имунна система. Както и при хора, които въздушно-капково чрез вдъхна голям брой бактерии, гъбички.
 • Закупен пневмония в болница

  Някои хора се разболяват от пневмония по време на престоя в болница и лечение на друго заболяване. Този вид пневмония могат да бъдат сериозни, защото бактериите, причиняващи него, могат да бъдат по-устойчиви към антибиотици. Хората, които са на изкуствено кислородном гарантира, често използван в отделения за интензивно лечение, са в областта на по-висок риск от разболяване.

 • Закупен заведения и пневмония

  В този случай на бактериална инфекция се появява при хора, които живеят в дългосрочен план на институции за социална защита, или се проведе лечение в амбулаторни клиники, включително бъбречни центрове за диализа. Този вид възпаление на белите дробове и може да бъде причинен от бактериална инфекция, по-устойчиви към антибиотици.

 • Пневмония стремежи

  Пневмония стремежи се появява, когато пациентът вдишва храна, напитка, повръщане или слюнка в белите дробове. Желанието е по-вероятно, ако нещо е незаконно преминаване на данни вещества в белите дробове, например травма на главния мозък или проблеми с глоткой, както и злоупотреба с алкохол или наркотици.

Развива се възпаление на белите дробове като усложнение от друго заболяване или повдига себе си. При малки деца възпалението на белия дроб е усложнение на грип или настинка. Те влияят за увеличаване на броя на микроби, а те предизвикват пневмония. Инкубационният период на възпаление на белия дроб е една седмица. В това време, в белите дробове се появяват възпалителни процеси, заболяването е не за себе си не прилича.

Възпаление на детето ще имат следните симптоми: бледност, повишена температура, затруднено дишане. При тези симптоми, детето се възстанови в рамките на две седмици.

 • Тази форма на възпаление на белите дробове е по-лесно понасят деца, които са на добро физическо развитие и е започнал своевременно лечение.
 • Ако всичко оставим на случайността, а след това пневмония може да вземе форма на умерено тежки и тежки.
 • Симптомите на средно-тежко възпаление на белите дробове: силно побледнение, проблясващи кашлица, участившееся дишане, висока температура (38), както и обща слабост на организма.

Това на развитието на болестта се лекува в продължение на един месец. Но ако възпалението навреме забелязано и се предприемат навременни мерки, а след това срокът на лечението се намалява до 20-25 дни. Ако на време свенливо и лечение не се прави, тогава е възпаление на белите дробове се влива в тежка форма. Това представлява заплаха за живота на бебето и възстановяване на дете ще бъде много дълъг.

 • Симптоми на тежка форма на възпаление на: силна температура (40), изразена синеватость в областта на устните, носа и ноктите, тежко повърхностно дишане.
 • При тази форма на болестта започва кислороден глад, са нарушени процеси на жизнената дейност на организма.
 • Възможно производството на други възпалителни процеси.

В зависимост от течението на болестта и свързаните с тях фактори, лечението може да бъде и амбулаторным, и изисква хоспитализация. След като се определи причината и вида на възпаление на белите дробове, подбрани антибиотици, които могат да унищожи причинителя на болестта.

По-често предписват антибиотици с широк спектър на действие, но в отделни случаи се изискват специфични лекарства, защото бактериите се научили да се адаптират към новите условия и често проявяват устойчивост към тези антибиотици, които по-рано с тях успешно се борят.

В случай на вирусен произход пневмония някои антибиотици могат да се окажат безсилни, ги комбинируют с противовирусни препарати.

На вниманието на

Народни средства като вдишване, горчичников и другото може да се използва само в комплекс с традиционните лекарства, и само по силата на споразумение с лекуващия лекар. Сами да се справят с тежки възпалителни процес, те не са в състояние, а влошат положението е много дори могат.

Когато заболяването се диагностицира и лекува назначен, е важно да положат всички усилия, за да помогне на организма да се справи с инфекцията.

Това е достатъчно, за да се спазват някои прости правила, познати на всеки:

 • почивка на режим за цялото време на болестта;
 • спазването на диета (нищо мазни, пържени, пикантни, тежки за храносмилането, с минимум сол);
 • категоричният отказ от тютюнопушене през цялото време на болестта;
 • прекомерната употреба на алкохол;
 • дихателна гимнастика (ако тя не е противопоказан при лекар).

Прехвърлени пневмония не дава устойчив имунитет, така че повторно заразяване същия тип заболяване е доста вероятно. Срещу някои видове пневмония разработени ваксини, и някои от тях са подходящи за деца с две-годишна възраст, намиращи се в зоната на риска. Да се чудя на тях от вашия терапевт.

В периоди на обостряне на респираторни заболявания или при контакт със заразените пневмония задължително трябва да се мият често ръцете си със сапун. Тонизиращо въздействие ще окаже здравословен начин на живот, отказването от цигарите, правилният хранителен режим и умерена физическа активност.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec