Възстановяване на черния дроб след антибиотици: особености на поражението орган, методи за откриване на нарушения

Черният дроб е основния орган, където се осъществява превръщането на лекарствени продукти в метаболити. Някои от тях са напълно активни, други притежават определен биологичен ефект, трети — като цяло са токсични за човека.

Лекарствени средства се отнасят към така наречените избор гепатотоксинам, с други думи, почти всички лекарства в една или друга степен оказват неблагоприятно въздействие върху даден орган на храносмилателната система.

Именно по тази причина възстановяване на черния дроб след антибиотици играе много важна роля, тъй като на фона на големи дози антибактериални лекарства поражението гепатоцитов могат да бъдат необратими.

Биотрансформация лекарства също се случва и в белите дробове, бъбреците и други отдели на стомашно-чревния тракт. Но именно през черния дроб минава 20% от сърдечния дебит на кръвта, така че тя на първо място е изложен на влиянието на антибактериални лекарства, още повече, ако ги приемате под формата на таблетки и суспензии. В такъв случай преди попадение в общ притока на кръв те идват от системата на порталната вена на черния дроб.

По-голямата част от масата на функционални клетки на органа, гепатоцитов, заемат чернодробни мембрана (външни, вътрешни, митохондриальные, эндоплазматические, лизосомальные). Именно те «отговарят» за биотрансформацию различни вещества, попадащи в организма от външната среда, включително и лекарства. В резултат на този процес лекарства могат да окажат вредно въздействие действие върху клетките на черния дроб и да доведе до изразени нарушения на функцията си.

И обратното, патология на този орган оказват съществено влияние върху фармакокинетику антибиотици и променят тяхната дейност, което се проявява симптоми на предозиране. Подобни заболявания обикновено се нуждаят от корекция на схема на лечение, понякога хапчета или суспензия се заменят парентеральной форма на прилагане на лекарството (това е под формата на инжекция).

Възстановяване на черния дроб след антибиотици е необходимо на фона на дълго лечение на всички заболявания на вътрешните органи и кожата покрива инфекциозна етиология. Като се има предвид високата черен дроб токсичен някои антибактериални лекарства, тяхното назначаване трябва само да се отдадете на лекар, подобни лекарства е строго забранено да се приема профилактично, особено в детска или в напреднала възраст.

При назначаване на антибиотици лекарите се придържат към следните правила:

 • потвърждение за развитие на бактериална инфекция, не само по клиничната картина, но и според резултатите от лабораторни и инструментални диагностични тестове;
 • идентифициране на причинителя на заболяването и избора на подходяща група антибактериални средства;
 • определяне на възможните противопоказания и придружаващи заболявания, които могат да повлияят на метаболизма на антибиотици в черния дроб;
 • подбор на подходящи за конкретния пациент форми на освобождаване на средства (инжекции, за малки деца и при изразена клинична картина, спирането за детето по-големи и хапчета за възрастни).

Риск, че ще се нуждаят от възстановяване на черния дроб след антибиотици, се увеличава при наличието на следните фактори:

 • Патология на черния дроб, например, стеатоза, наследствени гепатозы (болест на Уилсън-Коновалова, гемохроматоз, пигментни гепатозы), вирусите на хепатит В,С, чернодробна недостатъчност, холестаза.
 • Съпътстващи заболявания, които косвено влияят върху работата на черния дроб, това захарен диабет, цитомегаловирус, обикновен херпес, вирусът Емфизема Барел и някои други.
 • Възраст и пол, при децата рискът от гепатотоксического действие на антибиотика се увеличава обикновено само на фона на предозиране, а при по-възрастните хора, напротив, черният дроб е най-податливи на неподходящи изложени на антибактериални лекарства.
 • С наднормено тегло и нерационалното хранене с ниско съдържание на животински протеини.
 • Генетично предразположение, наложена от особеностите на дейността на специфични ензими на черния дроб, които влияят върху метаболизма на антибактериални лекарства.
 • Тежка патология в сърдечно-съдовата система, придружени от нарушения на черен притока на кръв.
 • Злоупотребата с алкохол.
 • Едновременното използване на няколко антибиотици, особено техните нерационалното комбинация.
 • Дълъг курс на прием на антибактериални лекарства.
 • Провеждане на сериозни оперативни интервенции под обща анестезия.
 • Период на бременност, особено ако по-рано една жена страда от заболявания на черния дроб.
READ  Как да използвам хомеопатията при гайморите

Всички видове лезии гепатоцитов на фона на лечение с антибиотици може да се разделят на две големи групи — дозозависимые (предвидими) и е независима от дозата на лекарството (непредвидима).

Към първата се отнасят пряко гепатоцеллюлярное увреждане на клетките на черния дроб, нарушения на обмяната на веществата и отделянето на билирубина. Към втория тип принадлежат officinalis, холестатический (още наричат алергични) хепатит. Възможни са и смесени варианти поражение орган. Подобен ефект може да се превърне в причина за холестаза, фиброза, тромбоза на чернодробна и връщане на виена и на други заболявания, за предотвратяване на които е възможно само след правилното възстановяване на черния дроб след антибиотици.

Да попречи на евентуална гепатоцитов на фона на прилагането на антибактериални средства е възможно по няколко начина. Преди всичко, това е разумното хранене. Диета с преобладаване на определени продукти, е в състояние да поддържа черния дроб. Така, предпочитание трябва да се даде цельнозерновым кашам, хляб от пълнозърнесто брашно, морска риба и морски дарове. На масата задължително трябва да бъдат салати, пълнени растителни масла (най-добре зехтин или ленено семе). Сладки препоръчват да се замени с мед, сушени плодове. Също така много полезни зеленчуци, супи, месо, бульон от кости, говеждо, пилешко, пуешко.

Важно

По време на лечение с лекарства, които влияят върху работата на черния дроб, трябва задължително да се ограничи консумацията на алкохолни напитки.

Паралелно трябва да се вземат гепатопротекторы.

Ако се изисква възстановяване на черния дроб след антибиотици, тази група лекарства се предвижда засилване на обезвреживающей функции гепатоцитов в резултат на увеличаване на запасите от глутатион, таурин, сулфати, повишаване на активността на ензимите, участващи в окисляването на ксенобиотиков,, спиране процесите на излишната пероксидация на окисляване на липидите и свързване на свободните йони на водород, кислород и други, както и за стабилизиране и възстановяване на структурата на мембраните на чернодробните.

READ  Как се лекува сополи - съвременните методи и начини

Всички гепатопротекторы, предназначени за възстановяване на черния дроб след антибиотици, се разделят на няколко групи в зависимост от тяхната химична структура и произход:

 • Билкови препарати (Карс, Легалон, Гепатофальк, Gepabene. Обикновено съдържат смес от флавоноиди silybum marianum, основният от които е силимарин. В състава на някои лекарства от тази група включва също и екстракт от корен, и на трева, жълтурчета, коренища от куркума (Гепатофальк), билки дымянки аптека (Gepabene), цикория на прах, куче грозде, бял равнец (Лив-52).
 • Съдържащи есенциални фосфолипиди (Эссенциале, Лецитин). Имат регенериращо действие на мембраната на повредени гепатоцитов благодарение на встраиванию в тяхната структура на молекулите на фосфолипиди. Основната активна съставка на препарати се получават обикновено от высокоочищенного екстракт от зърна на соята.
 • Синтетични лекарствени средства (Антраль). Въпреки предразсъдъците спрямо вреда на лекарства на химическа основа, лекарите твърдят, че се пие след прием на антибиотици е по-добре лекарства в тази група, които са много по-неефективна от растителни. Те не само имат хепатопротективно действие, но имат и противовъзпалително, обезболяващо и иммуностимулирующим ефект.
 • Съдържащи аминокиселини (Орнитин). В червата се случва разпадането на лекарствени средства с образуването на орнитина и аспартат, които участват в метаболитните процеси, които протичат в черния дроб.
 • От животински произход (Сирепар). Представляват гидролизаты екстракт от черен дроб от едър рогат добитък, които съдържат цианокобаламин, аминокиселини, с ниско молекулно тегло метаболити. Но ефективността на тези медикаменти не е доказано с клинични изпитания, поради широкото им приложение в медицинската практика е ограничен.

Освен гепатопротекторов и диета, трябва да е задължително паралелно с антибиотици приемате пробиотици за профилактика на дисбактериоза. Почти всички доктори съветват да се пие Linex и да се консумират повече естествени ферментирали продукти.

Освен медикаментозных методи, възстановяване на черния дроб след антибиотици може да се извършва и на народни средства за защита.

Така, в редица форуми, посветени на тази тема, за подобряване на състоянието на гепатоцитов препоръчват да се възползват от тези рецепти:

 • Да се пие отвара от шипки в неограничени количества.
 • Смесете 20-30 грама от билката бял трън, жълт кантарион и царевични близалца, след това една супена лъжица събиране на чаша вряла вода, оставете, филтрира и се пие на ден в три приема половин час преди хранене.
 • Намажете килограм лук, нарежете го на, се изсипва в огнеупорни съдове за готвене и покрийте половин килограм захар, след това сложете във фурната и оставете да къкри, до момента, в сок не ще придобие гъста консистенция, охлажда се и се приема по една супена лъжица преди ядене.

Но преди да започнете възстановяване на черния дроб след антибиотици, трябва да се уверите, че симптоми на поражение на гепатоцитов са свързани именно с прием на лекарствени средства. Така че освен задължителните биохимични изследвания на кръвта, се извършва анализ по метода на PCR на хепатит а инфекция от групата на ФАКЕЛ. Също така, не забравяйте да се направи ЕХОГРАФИЯ на коремна кухина, за да се изключат органични поражения на черния дроб.

READ  Каланхое настинка, за лечение на деца и възрастни

Слабост след антибиотици: основните симптоми и механизми на лекарственото поражение на черния дроб

Общо отделят 4 основни механизма на въздействие на лекарствени средства на гепатоциты.

 • Пряко (цитолитическое) токсичен ефект върху клетките на черния дроб, обикновено това е характерно при превишаване на предписаната от вашия лекар доза и често се наблюдава при неконтролируемом лечението на детето антибактериални препарати.
 • Токсичен холестатическое въздействие метаболити на антибиотици в гепатоциты, обикновено този процес е непредсказуемо, тъй като той до голяма степен зависи от активността на чернодробните ензими.
 • Иммуноаллергические реакции се дължат на повишена чувствителност към компонентите на антибактериални средства.
 • Идиосинкразия, с други думи-генетично, причинени от непоносимост към определени лекарства, при такова поражение на черния дроб слабост след антибиотици се дължи на автоимунни механизми, но това е в по-голяма степен е характерно за лекарства от групата на НСПВС, тиреоидных и противосудорожных лекарства.

Това разнообразие от поражението на клетките на черния дроб, на фона на лечение на антибактериални средства ще определят и голям брой различни симптоми. Обикновено човек се притеснява тежестта в областта на дясното подреберья, липса на апетит, отпадналост, особено в началото на деня, горчив вкус в устата, оригване, нарушения на стола, гадене. В по-късните етапи на токсични поражения на черния дроб склерата на очите придобият характерен жълтеникав оттенък.

Именно прояви от страна на храносмилателната система и слабост, след антибиотици — това са типичните последици дълготрайни антибактериални терапия. Освен това, характерни са различни алергични обриви, наподобяващи крапивницу.

От голямо значение за оценка на ефективността на антибиотици. Ако по-късно 2-3 дни след приема на лекарства продължава да се покачва температурата, притеснява неразположение, това може да е сигнал за продължаваща пневмония, или на други инфекциозни заболявания. Това е особено опасно за грудничков. В такава ситуация препоръчват задължително да се направи анализ за идентифициране на причинителя и вземете лекарството в съответствие с теста за чувствителност към антибиотици.

Гепатопротекторы, особено на растителна основа, се считат за относително безопасни лекарствени средства. Така че, ако гади след антибиотици, какво да правя, може да Gepabene, пие курс пробиотици. Но във всеки случай трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като за дестинация на подобни препарати, така и след края на терапията.

Слабост след антибиотици може да се появи в резултат на токсичното действие върху черния дроб или развитие на усложнения. Във всеки случай това изисква цялостна диагностика и квалифицирано лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec