Ушна тапа: причини за появата и основните симптоми

Сярна ушна тапа — това е най-честата причина да прибягва до лекар и много хора, които поне веднъж в живота си са се сблъсквали с такъв проблем.

Много голяма ушна тапа заплашва да се превърне в голям проблем и блокира ушния напълно, че е изпълнен с влошаването на качеството на слуха.

По своята същност ушна сяра — това полезно вещество и го намери в ушната мида е напълно обосновано. Сярата защитава тъкан на ухото от намокания, ако в ухото попада вода, мазнини и свинска мас, които освобождават порите на кожата и, които имат навика да се натрупват и замърсяват ушите.

Това е основната функция на сяра — защита на ушната мида. Благодарение на своята киселинност, сяра служи и природен антисептик, който предотвратява образуването на колонии от гъбички и бактерии, прах и мръсотия. Образование на сяра е от тези компоненти, които се синтезират от ушни жлези, както и състава на това вещество е доста сложен, с много различни компоненти, всеки от които играе важна роля в организма.

При зелено сяра се образува ушна тапа, но в нормално състояние и приемливо количество такова образование себе си, се отстранява от ушната мида, когато правите някои от движенията на мускулите на лицето и на главата, шията. Но има случаи, когато ушна сярна корк постепенно се натрупва и се увеличава по обем. И това вече не е нормална ситуация, тя изисква спешна намеса на лекарите.

Честите причини за образуване на запушалки в ушите са:

 • Повишено образуването на сяра в силата на индивидуалните особености на организма на човека.
 • Неправилни хигиенни трикове при грижите за уши, когато сте прекалено харесва промыванием ушите и по този начин, нарушават естествената среда и защитните функции на тъканите ушите.
 • Неправилно прилагане на ушни щеки, когато вместо да премахнете сярата от ушите, ще заталкиваете си още по-дълбоко. В резултат на такива действия, ушна сярна корк само уплътнена и се прави още повече.
 • Пренесени заразни болести на ухото — отит, екзема или дерматит.
 • Попадането на чуждо тяло в ухото.
 • Индивидуалните особености в структурата на ушите на човека, при които външните крила на твърде тесни или ликвидация, което пречи на премахването на тапата от ухото си.

Моля, обърнете внимание

Симптомите на ушния корк, без помощта на лекар, не можете да определите. Дори и в случай, когато сярата е вече напълно изпълни себе си ушния, дискомфорт от това, вие не ще чувствате.

В такава ситуация слуха постепенно ще се влошава, и вие просто не обърнете внимание на това, докато не откриете, че нищо не се чува едно ухо. Едни от най-често срещаните симптоми на ухото свещи служат и които се появят често главоболие, непрекъснато кашлица, в някои случаи — болки в сърцето. Такива признаци тапите в ушите са предизвикани от това, че образованието се появи в близост до тъпанчето на ухото, на която присъства на голям брой нервни окончания. В този момент, когато тапата се докосва до нервен окончаниям, се случва дразнене, се появява възпалението. Например, може да се развие възпаление на средното ухо — една от най-честите ушни заболявания.

READ  Ректальная температура при бременност в началото и края на времето

Образование в ушни кампаниите могат да бъдат каменисти, плътни и меки. Както знаете, колкото по-висока плътност от този куп, толкова по-трудно е да се отървете от него. По цвят свещи могат да бъдат светло-жълт или тъмно-кафяв. Лекарите има и ушни тапи за това, колко здраво те припокриват ушни проходи и каква част от ушния канал заемат. При тези образувания се появява риск, че кожна покривка на ухото може да се провали и ще започне да се развива инфекция, която да навреди на органа на слуха. Ненавременно отстраняване на задръствания, както и грешен подход към хигиената на ушите може да доведе до много нежелани последици и усложнения.

Към това се отнасят:

 • пълно нарушение на слуха;
 • увреждане на тъпанчето на ухото;
 • възпаление на средното и външното ухо;
 • развитието на мигрена;
 • поражението на кожата покрива, развитие на инфекция;
 • възпаление на средното ухо.

Сярна тапата в ухото си и как да се отървете от него с помощта на народните средства и лекарства

Сярна тапата в ухото може да бъдат подложени на домашно премахване.

Но трябва да се разбере, че го правя в домашни условия, трябва да има много внимателно и по-внимателно: тъпанчето и тъкани на ушната мида, много нежни и можете да се наруши целостта мембрана и на кориците на кожата, което да доведе до развитие на различни усложнения.

Самостоятелно отстраняване на сярна корк може да се извършва с помощта на различни средства — водороден прекис, закупени в аптеката специални фармакологическими средства, самопродуванием, с помощта на ушни свещи, които можете да направите сами от етерични масла, пчелен восък.

Моля, обърнете внимание

Прилага специален апарат, за да се отърве от този образование, като сярна корк във външния или средното ухо, трябва да бъде само се нуждае от медицинска кабинета, тъй като процедурата изисква подготовка и определена медицинската квалификация.

Тази техника е известна отдавна и по-често се използва в сложни случаи, когато натрупването на сяра вече перекрыло ушния канал и е счупен слух. Що се отнася до народните средства, тогава много размягчают тапи в ушите с помощта на отвара от билки (лайка, жълтурчета, чай) и след това се отстранява памук пръчки или дървени лопатки, не травмирующими кожни воалите и тъпанчето.

READ  Суха кашлица при бременност: да се лекува, общи принципи

Това е напълно възможно, че ви не ще трябва да вземат драстични мерки за прочистване на ушите, тъй като сярна тапата в ухото има способността да самоудалению. Този процес се случва за сметка на движение на мускулите на лицето, шията и главата, което води до выталкиванию тапата от ухото си. Като превантивни мерки за предотвратяване на образуването на сярна корк, винаги трябва внимателно да следите за чистотата на ушите, да не се използва за премахване на сяра такива инструменти, които могат да поранить кожата и гъделичка (кибрит, метални инструменти).

Ефективно се прилага дървена пръчка, а не ватную, която може да се още по-дълбоко затолкнуть корк. Също така лекарите препоръчват навреме лечение на ушни заболявания избягване на развитието на усложнения и корк, включително. Ако ще всичко правилно и да правите, сярна плътен корк в ушите никога не е била и проблеми с уши ще заобиколят вас партия.

Премахване на сярна корк — провеждаме процедура в домашни условия

Премахване на сярна корк се извършва по различни методи. Най-разпространеният начин за това е прилагането на водороден прекис, който омекотява образование и позволява бързо да се отървете от него.

За лечение ще се наложи водороден пероксид (3%), пипета, памучни дискове. Да си легне тя трябва да бъде на рамо, за да е свободен достъп до ухото, в което се образува задръстване. Капните няколко капки водороден в ухото.

В резултат на това действие трябва да се появи съскане, тъй като бензоил влиза в реакция със сяра. Това е напълно възможно, че може да усетите леко парене — това е нормално и няма опасност за състоянието на ухото тя не носи. Но в този случай, ако парене и болка се усилва, човек трябва да спре процедурата. В случай, че премахването на сярна корк с помощта на водороден минава безболезнено, се накисва за около 15 минути и перевернитесь на другата страна: от ухото със запушалка трябва потечь бензоил с частици сяра.

Премахване на тези части от памучен диск, а след това почистете покрива с памучна свещ пръчка, но много внимателно, да докосвате до стените на ушния проход, за да не затолкать навътре в ухото частици корк. Можете да използвате дървена лопаточку. Изтриване на ушную тапа, може и с помощта на специални фармакологични средства, които днес се продават във всяка аптека. Тези средства са специално предназначени за такива цели, те бързо и ефективно разтваря образование и почистване на слухови пътища.

За тези медикаменти се отнасят А-Церумен и Ремо-Вакс. Това е капково средства, в състава на които се включва само вещества с повърхностни свойства на действие. С други думи — съставки лекарства не прониква в кръвта и не вредят на здравето ви, не предизвикват нежелани реакции и следователно може да се прилага дори, за да се проведе премахването на сярна тапи при деца.

READ  Износени водка при температура при бебето – когато може да се направи и пропорции

Трябва да kapnut по няколко капки в ухото си, изчакайте няколко минути, за да запушва размягчилась и изплакнете ухото чиста вода или физраствором. Да се проведе премахването на сярна и дебели свещи могат да се възползват от един от най-старите методи — продуванием ухото. До този метод се прибягва в случаите, когато тапата е твърде плътна и вече надхвърля слухов проход.

Важно

Тази процедура може да се извършва само от лекар, тъй като операцията се изисква определена квалификация и умения.

Процедурата се състои във въвеждане на струя въздух под силен натиск в ушния. В резултат на това — корк издухан от ухото, никакво увреждане на тъпанчето и кожни воалите. Един от най-ефективните народни начини за премахване на ушную тапата — това е използването на восъчни свещи. Освен това, можете да направите тези свещи и себе си. Ще ви се наложи натурален пчелен восък, етерични масла и билки.

С помощта на тези свещи могат да не само да се отървете от задръствания в ушите, но и за да се затопли им в случай на простуда, облекчаване на болка и възпалителни процеси. Когато свещта се поставя в ухото и започва да гори, за да се създава вакуум и топлина, благодарение на които образованието започва да размягчаться и се движи към наружному излизане от ухото. Преди да премине към процедурата, направете лек масаж на ушите, сложи главата си на една страна, покрийте с ухото кърпа с дупка по средата, така че да се образува фуния, и това ще приставить свещ.

Когато свещ малко ще бъдат изгорени, затушите си и почистване на ушите на дървена шпатула. Необходимо е да се помни, че честото прилагане на памучни щеки, по-силни надавливание върху тях в процеса на почистване може да стане една от причините за формирането на много гъста ушния корк. Затова използвайте за почистване на ушите на тънки пръчици, които засягат само външно преминаване, не се осмелява да навлезе вътре в ухото.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00075 sec