Златен ауреус: какво е това и какво е лошо

Ауреус — род грам положителни бактерии, които се характеризират с кръгла форма, и са в двойки или по-често, в групи, напомнящи лозаро куп.

Името на род Staphylococcus идва от гръцките термини staphyle и kokkos, които означават «грозд» и «бери».

Стафилокок е често срещано явление, той се намира в кожата и в носа при 30-50% от хората.

Staphylococcus ще предизвика инфекция само тогава, когато той ще може да проникне през рана или друга «вратичка» в кожата. Здравите хора са със силен имунитет рядко стават заразените стафилокок инфекция.

Златисто, той е златен стафилокок, може да предизвика няколко различни видове инфекции, включително: кожни, стомашно-чревния тракт, на притока на кръв и на белите дробове.

Почти всеки орган в човешкото тяло могат да бъдат заразени със златен стафилококком. Най-често, го щамове да заразят мастните жлези, космените фоликули и други структури на кожата или проникват в кожата през воалите на порязвания и ожулвания.

Стафилококи могат да попаднат в кръвното русло (това състояние се нарича бактериемией) и да проникне в много органи в тялото, което води до ендокардит, остеомиелит, токсичен шок, абсцеси, пневмония и синдром на ошпаренных бебета (тя също болест Риттера фон Риттерштайна), които могат да причинят сериозно нараняване на човек или дори да доведе до летален изход.

При мъжете стафилококковые инфекция може да доведе до гормональному дисбаланс, намаляване на качеството и количеството на сперматозоидите, варикоцеле, сексуална дисфункция и проблеми с простатата.

Рискови фактори за заразяване на стафилокок инфекция включват:

 • отслабена имунна система;
 • ХИВ/СПИН;
 • диабет;
 • рак;
 • бъбречно увреждане;
 • заболяване на дихателните органи;
 • хирургически разрези или операция;
 • използването на устройства, като катетри, интубационные тръба или хранителни тръбата;
 • увреждане на кожата;
 • проблеми с червата.

Златен ауреус е заразна и до пълно излекуване на инфекцията. Директен контакт със заразен болен или рана, или с предмети за лична хигиена (гребени, бръснене аксесоари и т.н.) са общи пътища за предаване на инфекцията. Свободен контакт, като целувка или прегръдка, не представлява риск за предаване на болестта, ако не се свържа директно с заразената зона.

Хората със златен стафилококком могат да замърсят храната, ако те не си мият ръцете, преди да докосват продукти. Стафилокок и може да се намери в непастеризованном мляко и сирене продукти. Тъй като стафилокок е солетерпимым микроорганизми, той може да се размножава през съдържащи сол продукти, като например шунка. Излагане на слънчева светлина (по-малко от 12 часа) и намирането в студена среда за тези микроорганизми не убиват. Освен това, златен стафилокок издържа высушивание в продължение на 6 месеца и е устойчив на водороден прекис и этиловому алкохол.

READ  Нурофен сироп: инструкция за употреба, действащ компонент показания за употреба

По отношение на размножаването в храната, стафилокок произвежда токсини. Въпреки, че бактериите staphylococcus лесно се унищожават при термична обработка на храни, произведени от тях токсини са устойчиви на топлина и затова не могат да бъдат унищожени при готвене. Поради това при използването на такива продукти може да настъпи интоксикация.

Златен ауреус: симптомите при различни заболявания

Повечето инфекции, причинени от златен стафилококком, влияят на кожата и меките тъкани, което води до абсцессам или флегмонам. При абсцессе, вызванном златен стафилококком, симптоми и признаци добре изразени. На мястото на увреждане се образува «джоб», пълни с гной. Областта около абсцес — червена, причиняваща болка при палпация и опухшая, а кожата, околна абсцес може да е гореща на пипане.

При хранителни отравяния (токсикоинфекции) стафилококковые токсини са быстродействующими, симптоми обикновено се развиват в рамките от 30 минути до 6 часа. Пациентите обикновено се оплакват от повръщане, гадене, стомашни спазми и диария. Болестта не може да предава на други хора, и обикновено трае само 1 ден. Тежко заболяване се среща рядко.

Позната на много жени е проблем, причинен от златист стафилококком, е целулит, инфекция на подлежащите слоеве на кожата. Целулитът може да се появи във всяка част на тялото, но най-често на краката или ръцете. И вината за това не само с наднормено тегло, както се смяташе по-рано, но и златен стафилокок. Симптомите включват зачервяване, оток и болка на мястото на инфекцията.

Стафилококковая инфекция също може да доведе до сериозни заболявания — пневмония (възпаление на белите дробове) или карбункула (инфекция на кръвта). Симптомите на тези инфекции включват: затруднено дишане, общо неразположение, висока температура или студени тръпки.

Много инфекции на кожата, причинени златен стафилококком, за да се лекува без медицинско лечение. Въпреки това, някои кожни заболявания се правят разрез и дренаж на заразения съдържанието, а понякога може да се наложи прием на антибиотици.

Повечето инфекции на кожата при златото стафилококке със симптоми, не доставляющими сериозен дискомфорт, се лекува в рамките на няколко седмици.

Някои сериозни инфекции, външните провокирани златен стафилококком, такива като пневмония, или инфекция на притока на кръв, което обикновено изисква хоспитализация и лечение внутривенными с антибиотици.

При деца и новородени заразяване стафилококком минава по-често, отколкото при възрастни. Виновни такива фактори като слаба имунна система, престой в болница и прехвърляне на стафилококи от майката на детето. Инжектиране на новороденото златен стафилококком опасно и изисква хоспитализация.

Ето най-често срещаните детски инфекции, причинени от златист стафилококком:

 • Инфекции на кожата, меките тъкани, или раневые. Включително и инфекция на пъпната пъна на едно дете. Пъпната връв се свързва бебето с майката преди появата на светлина.
 • Инфекция на пикочните пътища — на бъбреците, уретерите или пикочния мехур. Тези органи се произвеждат и се съхранява урина в организма на детето.
 • Остеомиелит или артрит. Остеомиелит — инфекция в костите на бебето, артрит е заболяване, което води до «подуване» на ставите.
 • Наличието на златист стафилокок увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци. Ако това се случи, детето може празнува зачервяване, болка и подуване в мястото на куп.
 • Инфекция на коремната кухина, като черния дроб и далака.
 • Менингит — подуване обвивки на главния и гръбначния мозък.
 • Пневмония — инфекция и тумор в белите дробове на бебето.
 • Бактеремия — отравяне на кръвта.
 • Инфекциозен ендокардит — възпаление (подуване) и инфекция на вътрешната обвивка на сърцето на бебето.
READ  Протаргол при отите: състав, приложение и противопоказания

При инфицировании новородено или грудничка златист стафилококком симптоми и признаци могат да бъдат следните:

 • Свинете.
 • Инфектираните участъци на кожата: покрасневшая, опухшая размер на кожа, болезнена при ощупывании. По кожата може да се появи тъмно петно, изглеждащо като ухапване от паяк. Под кожата може да се гной. Язви на кожата могат да се появят навсякъде по тялото на детето. При деца, които носят памперси, рани, е по-вероятно да се окажат в областта на свещеници и перинеума.
 • Излив: течност, която се натрупва в една от ставите.
 • Кашлица, включително и с кръв.
 • Проблеми с дишането.

Какво се страхува от златист стафилокок: лекарствени и народни средства за защита от инфекции стафилокок

За диагностика на инфекции стафилокок лекар преди всичко не тялото на пациента.

Той пита за разяждащи симптомите, както и за наличието на роднини или други лица, които имат златист стафилокок и с които в контакт болен.

След това, за изясняване на диагнозата той ще назначи анализ на кръвта, а също и един от следните тестове:

 • Превземането на културата на урина, сперма, вагинален съдържание, фекалии, слуз от носа, отделяне на храчки от гърлото или мостра на гной от раната.
 • Биопсия — вземане на проби от заразените тъкани.
 • Рентгенография на гръдния кош.
 • Компютърна томография.
 • Магнитно-резонансната томография.
 • Ехокардиография — определяне на размера и формата на сърца с помощта на звукови вълни.
 • Остеосцинтиграфия изследване, което научите, е разпространил ли инфекция на кост на пациента.

Има два основни вида лечение на инфекции стафилокок: хирургично и антибактериално.

При повечето пациенти, които се нуждаят от оперативно лечение, също се нуждаят от лечение с антибиотици. Разрез и дренаж на гной е основно хирургично лечение на инфекции стафилокок.

Има голям брой антибиотици, които са ефективни в борбата с стафилококком.

Ето какво се страхува от златист стафилокок:

 • нафциллин;
 • цефазолин;
 • диклоксациллин;
 • клиндамицин;
 • илитриметоприм-сулфаметоксазол;
 • доксициклин.
READ  Жълти сополи възрастен — причини и лечение

Малки кожни инфекции могат да се лекуват локално бацитрацином или мупироцином, но сериозна инфекция от златист стафилокок обикновено се лекува две или повече антибиотици (например, ванкомицином, линезолидом, рифампицином, сулфаметоксазол-триметопримом, и други).

Случаи на употреба на антибиотици срещу златистия стафилокок увеличава през последните десетилетия, и лекари предупреждават за неизбежна растежа на супер резистентных микроби. Затова е много важно да се обърнете към народното лечение на инфекции стафилокок за борба с устойчиви на антибиотици микроорганизми.

А ето какво се страхува от златист стафилокок, ако се лекува на народни средства за защита, в допълнение към лечение:

 • Масло от чаено дърво. Според проучване, 2004 г., публикувано в Американския вестник по инфекциозен контрол, масло от чаено дърво е обещаващ антимикробно средство за лечение на стафилокок. Необходимо един или два пъти на ден, нанесете го с помощта на памучен тампон в заразената зона и се оставя за няколко часа. Тъй като в чист вид масло, изгаряния, могат да се смесват няколко капки с една чаена лъжичка гел от алое-вера и маслиново масло.
 • Ябълков оцет е ефективен начин за лечение на инфекции стафилокок заради своите антибиотични и противовъзпалителни свойства.
  Той помага да се бори с бактериите и спомага за бързото зарастване на кожни наранявания. Освен това, той стимулира имунната система да се бори с стафилококком, а и предотвратява по-нататъшното разпространение на инфекцията. Една чаена лъжичка ябълков оцет трябва да се смесват с една чаена лъжичка вода и се почистват заразения участък няколко пъти на ден. Една супена лъжица оцет може да се добавят в чаша топла вода, за подобряване на вкуса на малко мед и пийте тази смес два пъти на ден.
 • Естествена храна с прополис стимулира имунната система за борба с стафилококком и предотвратяване на рецидив на заболявания, причинени от тези микроорганизми.

При навременно лечение на златист стафилокок прогнозата е благоприятна. Излекуване се случва в период от няколко седмици (при незначителни инфекции) до преди няколко месеца (при по-сериозни инфекции).

Ако стафилококковую инфекцията не се лекува, то може да се разпространи върху кожата, ставите, бъбреците, белите дробове, черния дроб, далака, костите, мозъка и сърцето. Ако инфекцията се развива в гърба, това може да доведе до невъзможност да се движите. Тези проблеми могат да бъдат опасни за живота, за лечение на златистия стафилокок непременно трябва.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00099 sec