Болезнено усещане в стомаха при гастрит

Гастрит – това е възпалително заболяване на стомашно-чревния тракт, характеризиращо се с болезнено на промяната на киселинността. Болестта на този вид води до нарушаване на процесите на храносмилането, повишено утомляемости, слабост, болки в стомаха. При поява на признаци на тази болест трябва да се обърнете към лекар-гастроэнтерологу за лечение, тъй като заболяването може да премине от остра форма на хроничен гастрит или да предизвика язва или рак.

Как и къде може да боли корема?

Появата на болка при гастрит – един от основните симптоми на заболяването, заедно с повръщане и киселини. Според това, в какво конкретно място, болки в стомаха и колко силно се проявяват болка, може да определи вида и фазата на възпаление.

1. Гастрит тип А – аутоиммунный (гипоацидный). Характеризира се с атрофическим действие на секретирующую повърхността на храносмилателния орган, в резултат на което рязко се понижава киселинността на вътрешната си среда, необходима за нормалната жизнена дейност и храносмилането. След прием на храна възниква тъпа, тянущая болка в стомаха, чувство на распирания.

Често се проявяват симптоми като оригване, с гнил мирис на консумираната, освобождаване на големи количества газове, редки изпражнения, гадене, повръщане, липса на апетит или пълно отвращение към някои храни, като към зърно. Този вид хроничен гастрит е много опасен, тъй като дълго нарушение на нормалната секреция може да предизвика некроза на тъканите на стомаха и да предизвика смъртта на неговите функции или появата на тумори.

2. Гастрит с повишена киселинност, предизвикана от бактерията Хеликобактер. Протича с обилно отделяне на стомашен сок в резултат от дейността на нелоялните патогени. Появяват се тъпи, ноющие (при хроничен гастрит) или схваткообразные остра, пронизваща (при острата форма на заболяването) болка в областта на стомаха. Едновременно дискомфорт, придружен от симптоми като кисел вкус в устата, повръщане веднага след хранене полупереваренной храна, запек или пък диария, киселини в стомаха.

READ  Поради което при жените се появяват запек и да ги лекува?

Пациентът приема подтикнат скрюченное положение или се опитва да се оправям колкото се може по-силен, при това държим на това място, където боли. Симптомите обикновено се различават по честота и се проявяват редовно през пролетта или есента. При липса на лечение на този вид гастрит лесно преминава в язвенную болест на стомаха и дванадесетопръстника.

3. Гастрорефлюкс. Характеризира се с попадение на жлъчка в стомаха. Боли не веднага след хранене, а по-късно няколко часа. Дискомфорт може да се появи в нощта, или се появяват от дълго чувството за глад («гладен болка»). Този симптом е придружен от гадене жлъчката, отрыжкой с тухлым миризма и горчив вкус, метален вкус в устата ми.

Заслужава да се помисли и видове остри заболявания, които могат да възникнат еднократна такса и да не се повтори в случай на липса на болезнетворного фактора:

  • Катарална делене гастрит. Болката провоцируется попадение в стомаха несвежей храни, дразнещи лигавицата на лекарствата (например нестероидни противовъзпалителни средства), лошото качество на алкохолни напитки. Боли силно, непродолжительно, за характера на усещанията шиене или режещи, понякога схваткообразные.
  • Коррозивный гастрит с увреждания обвивка на стомаха. Възниква при поглъщане в храносмилателния тракт на химични вещества, изгарящи секреторные клетки и които провокират изгаряне. Появява нестерпимое усещане за парене в гърдите.
  • Флегмонозный. Диагноза при тежки случаи на стомаха с отделяне на гной от раната. Може да възникне при проникване в кухината на орган на твърди предмети, като например поглъщане на костите. Пациентът в този случай е необходима спешна оперативна намеса, тъй като чуждо тяло може да доведе до възпаление и прободение не само стомаха, но и на перитонеума (перитонит).
READ  Появата на зелен стол възрастен човек

Какво да правя и как да се облекчи болката?

Преди всичко трябва да се помни за това, че «заглушаване» на болки в стомаха няма да реши проблема и, на първо място трябва да разберете причината за появата им. В зависимост от характера на болката и индивидуалните предпочитания на пациента могат да бъдат избрани различни лекарствени средства. Най-голяма популярност се ползват полостные спазмолитици (no-Spa, Бускопан, Тримедат). Те действат строго на мястото на патологичния съкращения – гладката мускулатура на стомаха. Те забавят брой спазми, принуждавайки конвульсивно напрягающийся орган да се отпуснете.

В повечето случаи болните страдат гиперацидным гастрити с повишена секреция, така че, ако ви боли корем, може да се възползва от антиациди хапчета за резорбция (Рени, Гастал), нейтрализующими действие на солна киселина и устраняющими фактор на раздразнение, или различни обволакивающими средства (Алмагель, Маалокс). Те внимателно покриване на повърхността на болния орган и да си затворят най-увредената зона от въздействието на киселата среда. Впоследствие тези фармпрепараты извличат излишната киселина от организма, преобразуя я по естествен път.

Когато се обърнат към лекар?

Появата на болки в корема и симптоми на гастрит – вече-верните признаци за това, че човек е необходима помощ от специалист. При всички подозрения на дадено заболяване се нуждаят от консултация с лекар. Е необходимо да се установи диагнозата и да предпише най-ефективното и подходящо ситуация лечение, състоящо се от комплекс от манипулации, насочени към възможно най-бързото възстановяване и пълно възстановяване на пациента, като например прием на съответните лечебни средства и специално подбрана диета.

Самолечение ще бъде достатъчно несериозни и безотговорни стъпка, тъй като гастрит всякакъв вид лесно преминава в хронична форма или силно ескалира, като не само усложнения, но и трансформируясь в трудно излечимые и смъртоносни болести, като рак или язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Не си струва да дръпне с прием лекар, ако:

  • Болки в стомаха са непостоянни, монотонен характер.
  • Състоянието носи силен дискомфорт, ви пречи да работи, да спи. Корема ме боли почти постоянно или сезонно интервали от време. Болезнени усещания не са заснети с помощта на прости спазмолитиков и спазване на диета и хранителен режим.
  • Появяват други, характерни за осигурителен симптоми, освен болка в корема: повръщане, включително с кръв, подуване на корема, ме обля студена пот.
  • В стомаха удари инородный предмет или се е случило от отравяне с химикали или лошо качество на храната.
  • Възникна опрощаване на хроничната форма на заболяването.
READ  Възможните усложнения на язва на стомаха

MAXCACHE: 0.4MB/0.00088 sec