Че е по-добре да изберете — магнитен резонанс на червата или колоноскопию?

Съвременната медицина разполага с голям арсенал от начини за диагностициране на различни заболявания на червата и стомаха. Всеки от тях има своите предимства и указания за участие. Универсален метод, който да замени всички останали, не съществува. Всички диагностични изследвания в комплекса позволяват да се определи състоянието и да се изведат на наличната патология.

Често срещаните начини инструментални изследвания е колоноскопия и ядрено-магнитен резонанс. Тези диагностични процедури имат своите предимства пред другите. Въпреки това, често при пациенти въпросът е, че е по-добре – магнитен резонанс на червата или колоноскопия. Еднозначен отговор не може да бъде, тъй като всеки от тези методи има определени показания за провеждане и има свои собствени характеристики.

Колоноскопия

Е един от най-информативни сред инструментални изследвания . Той позволява да се оцени състоянието на стената на органа и да разкрие евентуални патологични изменения. Възможно ограда на клетъчен материал за биопсия и премахване на полипи.

Техника е да се въведе през аналния отвор эндоскопического сонда, в който е вградена видеокамера, разпространяваща изображението на монитора. Едновременно в червата равномерно се подава въздух, за да го расправления, което допринася за лесно популяризиране на колоноскопа и визуализиране на цялата вътрешна повърхност на тялото.

Колоноскопия се счита за высокоинформативным по начин, позволяващ с точност да се проучи състоянието на дебелото черво: от права на сляпо черво. Но тя има своите минуси, които предвиждат предимно във физическия дискомфорте при изпълнение. Именно страхът от неприятни усещания често кара пациентите да се съмнява в необходимостта от вземане на това изследване или дори да се откаже от него.

Всъщност описана процедурата преминава много по-лесно, отколкото мнозина си представят. Преди въвеждането на ендоскоп се извършва аналгезия, което прави възможни болка минимални. Препоръчва се преди колоносокпией прием спазмолитиков още повече улеснява неговото прилагане.

Изследването се провежда в рамките на 10-30 минути в зависимост от желаната дължина «пътища», през който са преминали колоноскопом. След приключване на процедурата въведена въздух аспирируется, и всички неприятни усещания от подуване на корема изчезват.

Ядрено-магнитен резонанс на дебелото черво

Това изследване позволява да се получи триизмерно изображение чрез прилагане на магнитно поле. За сканиране на коремната кухина на пациента се поставя в специален магнитен резонанс-инсталиране, така че да е в центъра на радиация. За по-добра визуализация на притока на кръв, откриване на тумори и възпалителни дефекти се използва разлика материал.

Съществен плюс за пациента, се счита за безболезненность ядрено-магнитен резонанс на червата и без да е необходимо въвеждането на вътре никакви инструменти. Ето защо повечето хора предпочитат този вид диагностика. Томография се извършва най-добре за идентифициране на заболявания на тънките черва и стомаха, които е добре визуализирани на получените снимки. По отношение на толстой отдел указный метод се назначава като допълнително, тъй като той не позволява да се проучи състоянието на стените на орган, който има много гънки, отвътре навън.

Сравнение на методики за изследвания

Колоноскопия и магнитно-резонансната томография са высокоинформативными начина, по същество облегчающими задачата за поставяне на правилната диагноза. Сравни им е доста трудно, тъй като те имат различни алгоритми за изпълнение и своите предимства. Предимства на ядрено-магнитен резонанс, успокой се счита за неговото извършване, може да се определи наличие на чревна непроходимост и туморните образувания орган, извън нейните граници. В останалите случаи томография отстъпва на колоноскопия в много диагностични аспекти.

По време на ядрено-магнитен резонанс не се извършват ограда на материал за биопсия и лечебни дейности, като полипэктомия (премахване на полипи). При колоноскопия са произведени от подобна манипулация. Ендоскоп с лекота преодолява завои линии и позволява проверка на състоянието на органа, дори и в «тесни» места. Резонанс, не може да се справи с подобна задача, при налагане на панти един на друг, ухудшающем тяхната визуализация.

Плюс ЯМР – едновременна оценка на състоянието на всички участъци на храносмилателния тракт: в червата, стомаха, хранопровода. Но посочената техника дава представа за външния вид, промяна на форма, наличие на патологични образувания. ЯМР не може наблюдение покажи на вътрешната структура на стената орган и идентифициране на наличните улцерозен дефекти, парцели възпаление. Във връзка с това за диагностика на много заболявания предпочитание колоносокопии. Но не подценявайте ядрено-магнитен резонанс, тъй като често тя е добре помага за поставяне на правилната диагноза.

Много от пациентите, при възможност за избор на предпочитан от ЯМР-за по-голям комфорт и липсата на цялостна подготовка за процедурата. Въпреки това често възниква ситуацията, когато след проведената томография се появява необходимостта дестинация колоноскопия за по-точна диагностика и вземане на анализ на клетъчната стена.

Когато се провежда в една или друга процедура?

Всяка от обсъжданите диагностични методи има своите показания, при наличието на които изборът се прави в полза на един от тях.

Показания за колоноскопия:

1. постоянни мазен и кръвни секрет от правото черво;

2. трайно нарушение на изпражнения (диария или запек);

3. чести болки и подуване на корема;

4. откриване на патологични промени в резултатите от други изследвания (рентгенография, ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс);

5. скрита кръв в изпражненията (по резултати от анализи);

6. повишено съдържание на онкомаркеров в кръвта;

7. подозрение за наличието на туморните образувания;

8. полипи на стомаха и на дебелото черво;

9. затруднено преминаването на храната от стомаха в по-нататъшни отдели;

10. подготовка за операция вмешательствам по повод тумори на матката, яйчниците, эндомитриоза;

11. планирано годишно проучване при язвенном колит, след като получи онкозаболевания на дебелото черво или премахване на полипи;

12. тумори, полипоматозное лезия на стомаха или червата от роднини на пациент.

ЯМР се извършва за:

  • откриване на неопластични образувания и определяне на тяхната природа с помощта на контраста (зло — или доброкачествен);
  • диагнозата чревна непроходимост;
  • за откриване на вродени аномалии;
  • идентифициране на източника на кървене;
  • намиране на абсцеси и разкъсвания на стената.

При някои патологиях възниква необходимостта в двете проучвания, за да потвърдите неясни резултати. Ако по време на томография са получени тревожни данни, тогава по-добре да прекарате колоноскопию. Тя ще позволи по-точно да се определи характера на процеса, да вземе проби от тъканите на органа за биопсия.

Подготовка за ядрено-магнитен резонанс

Още един плюс – без да е необходимо задълбочено обучение. Основно за готвене са както в разговор с пациента за наличието в организма на метални елементи (штырей, на имплантите, пейсмейкъри) противопоказанных при извършване на ядрено-магнитен резонанс. Предпочитаната се счита за предварително почистване чрез клизми, но тя не е задължителна. Колоноскопия също изисква по-задълбочена подготовка и стриктно почистване.

Колоноскопия е по-показания и по-широк диагностичен диапазон. Но има ситуации, когато тя не може да замени ядрено-магнитен резонанс. Това се отнася и за откриване на неопластични образувания, излизащи извън стените на орган и диагностика на запушване. Посочените два метода се допълват взаимно и ако е необходимо, могат да се извършват заедно, за да се определи състоянието на червата.

READ  Което показва и как се прави ултразвуково изследване на стомаха?

MAXCACHE: 0.4MB/0.00111 sec