Диария и течни изпражнения дете

Стомашно-чревния тракт на бебето и за възрастни, е серия от физиологични и анатомични различия. Храносмилателната система на бебето не е в състояние да разграждат по-голямата част от храна поради липсата на необходимите за това ензими. Детският организъм все още не са се научили ефикасно да се борят с инфекциите и вирусите. Затова диария при деца – обичайно явление в ранна възраст.

Симптомите на диария

Диария едва ли ще остане незабелязано. Редки изпражнения и чести позиви за дефекация – сигурен знак, че храносмилането на бебето е нарушено, и трябва да се вземат подходящи мерки за премахване на това нежелано явление.

Диария-често изразени следните симптоми:

1. Загуба на апетит. По време на заболявания, свързани с нарушение на храносмилането, децата често отказват храна. Това е защитна реакция на организма, причинено от необходимостта за намаляване на натоварването върху стомашно-чревния тракт.

2. Гадене, повръщане и диария-често soputstvuyut един на друг. Повръщане се случва еднократно или многократно (в рамките на няколко часа). Понякога тя е свързана с приемането на храна или течности.

3. Диария и температура при бебето – много опасни симптоми. Те могат да сигнализират за наличието на чревни инфекции в организма. В някои случаи температурата се повиши на фона на настинки, диария е само страничен ефект на хипертермия.

4. Промяна на мириса и цвета на изпражненията е свързан с нарушение на храносмилането. При възпалителни заболявания на червата и дисбактериозе кал потъмнява. Хепатит, холецистит, холера предизвика промяна на цвета на фекалиите и зловонен мирис.

5. Ако имате деца, диария със слуз и наличие на гной или кръв, това следва да уведомяват родителите. Тези симптоми са характерни за някои от заболявания, които трябва да се лекуват в болница.

6. Болки в областта на корема с различна интензивност. Могат да се носят ноющий, рязане или прободна характер. Са постоянни или схваткообразными. Болковият синдром може да се появи заедно с позывами на движение на червата или при подуване на корема и намалее след излизането на газове и изпражнения.

7. Слабост, летаргия свидетелстват за началото на обезвоживании (обезводняване) на организма. Значителна загуба на течности възникнат при диария вода детето и повръщане.

Децата често страдат от диария, това е свързано с несъвършенството на храносмилателната, нервната и имунната системи на организма. Диария, често придружени с начални зъби, настинки, въвеждането в диетата на нов продукт или перевозбуждение. В този случай може да се излекува бебето от себе си.

Ако диарията не разполага с допълнителни симптоми и носи пулсиращ характер, паника, не си струва. При сериозни нарушения в храносмилането (2 и повече дни) и сериозни промени характеристики каловых масите и общото състояние е необходима консултация от педиатър.

От опасно силен диария при децата?

Заедно с каловыми масите от организма се отделя голямо количество течност. Обезводняване е особено опасно в ранна възраст. Детски организъм на 98 % се състои от вода и се губи много по-бързо, отколкото на възрастен. След като са лишени от 15 % от теглото на тялото при силен водянистом диария, човек може да умре. Това означава, че при тегло от 10 кг критичен обем на загубата на течности е само на 1,5 л. Диария и повръщане са в състояние да изведат на такова количество влага от тялото за няколко часа.

Дехидратацията е на няколко етапа, всеки от които изразява определени симптоми.

 • 1 степен – загуба на течности до 5 % от теглото на тялото;
 • 2 степен – до 9 %;
 • 3 степен – недостиг на течности от над 15 %.

При повръщане и диария при бебето тялото губи не само вода, но и жизнено необходими микроелементи. Дехидратация класифицират по този начин загуба на соли и течности (вододефицитное, соледефицитное, изотоническое).

Вододефицитная дехидратация (есенциална) има следните признаци:

 • силна жажда;
 • сухота на лигавиците (са напукани устни, липсва слюнка, западают на очите);
 • малко количество урина;
 • липсата на сълзи;
 • суха, шершавая кожа;
 • недостиг на въздух.

Такъв тип обезводняване се наблюдава при силен водянистом диария при деца с повишена температура и умерена до повръщане.

Соледефицитная дехидратация (хипотонична) се характеризира с:

 • апатия, инхибиране;
 • липсата на жажда;
 • запавшим родничком (при кърмачета);
 • често, слаб пулс;
 • ниско кръвно налягане.
 • студена, влажна, мраморна кожа;
 • спазми;
 • хълцане.

При катастрофални загуби на течности, диария е прекратено, престава да се отдалечава газове, се развива дихателна недостатъчност и оток на мозъка. Този тип обезводняване характерен за умерена диария, сопровождающегося интензивна многократно повръщане, несвязанной с приема на храна или течности. Температурата остава в рамките на нормата или леко понижен.

Изотоническая дехидратация съчетава умерено изразени симптоми на предишните два вида и се характеризира с равнозначной загуба на вода и електролити. Това е най-лек тип на дехидратация.

Възможни причини за диария при деца

1. Продължителна диария, придружени от болки в корема при дефекация и по време на хранене, са симптом на болестта на Крон. Налице е също загуба на апетит, наддаване на тегло, гадене, повръщане, подуване на корема, примеси на кръв в урина и изпражнения. Децата, страдащи данни заболяване, изостават в развитието си, при тях са нарушени обменните процеси.

2. Остри чревни инфекции (салмонелоза, дизентерия, ротавирусная инфекция) се проявяват повишаване на температурата. Появява се повръщане, не в зависимост от приема на храна. При инфекции на вирусна етиология воднисти изпражнения. При бактериална – с примеси на слуз, пяна. Кал придобива собствена миризма, промяна на цвета на изпражненията. Болки в корема схваткообразные.

3. Редки изпражнения (понякога с парченца несмляна храна), без примеси, след приема на лекарства или на непознат в организма на продукта е доказателство за алергия.

4. Хранително отравяне е придружен от гадене и повръщане след хранене. Стол е неприятен, остър мирис и може да съдържа примеси на кръв. Болки в корема спазматическая, силна. Не става по-добре, дори и след прекратяване на диария и повръщане.

5. Богата мазни изпражнения (стеаторея), съдържащ парченца несмляна храна, намаляване на апетита, болки в областта на пъпа се говори за наличието на энтерита (възпаление на тънките черва).

6. Чревни паразитози изразени эпизодическим течен стол без примеси, слюнотечением, загуба на апетит, лош сън, бледностью и чревни колики. Понякога в каловых масите може да се отбележи паразити.

7. Дисбактериоза причинява хрема пенести изпражнения с кисела или гнил мирис на консумираната. Децата губят апетит, на езика се образува бял налеп. Могат да се появят кожни обриви и подуване на корема. Болка (колики) възникват между храненията. Лекува дисбактериоза помагат пробиотиците.

8. В редки случаи диарията предизвиква пристъп на апендицит или прегряване на организма. Детето от майчиното възраст не може да обясни какво го притеснява. Така че лечение на тежка диария при малки деца трябва да са под наблюдение на специалист.

9. Диария без температура може да бъде следствие на нервни разстройства, намаляване на имунната система, възпалителни заболявания на червата или стомаха, алергия, отравяне, дисбактериоза или нарушаване на диетата.

Терапия за бебета

В началото на живота на човешкото тяло в състояние да се извари само определен вид храна (мляко). През този период червата се изпразват до 8 пъти в денонощието. Течни изпражнения, без примеси и без мирис, се счита за норма при деца, които отиват на кърменето и не изисква лечение. В някои случаи движението на червата имат зеленикав цвят, което също не трябва да предизвиква безпокойство (до 7 – 8 месеца). Това се дължи на наличието в тях на билирубина. В изпражненията може да съдържа малко количество слуз.

Уведомяват родителите трябва диария, сопровождающийся обилно повръщане и повишаване на температурата, промени в цвета и миризмата на изпражненията, пенести изпражнения и примеси на кръв или гной в него. В този случай е необходимо спешно изглежда педиатър. Той ще оцени състоянието му и ще предпише адекватно лечение или препоръчва хоспитализация. До пристигането на лекаря е важно да не се допусне обезводняване на организма, което на тази възраст настъпва много бързо и може да доведе до летален изход. За това е необходимо колкото се може по-често да пие бебето.

Лечение на дехидратация по-добре разтвори Регидрона или Гастролита. Те са под формата на прах се продават в аптеката. Ги се разтваря в 1 литър вода и се дават на малки порции (5 – 10 мл) на всеки 10 минути. Ако е придружен от силна диария с повръщане, течност се инжектира една капка от пипета. Ако няма възможности за придобиване на готови лекарство, разтворът може да се приготви самостоятелно. Това е достатъчно, за да се разтварят в 1 литър вода на 2 супени лъжици захар и 1 чаена л сол и сода за хляб.

Регидрирующие лекарства не влияят на консистенцията на изпражненията, не спират диария и не лекува заболявания, които причиняват диария. Те само се компенсира дефицит на микроелементи и течности в организма. Единственото лекарство, което може да даде грудничку при течна стол себе си – Смекта. То е напълно безопасно, не се абсорбира в червата и напълно се елиминира от организма. Смекта се препоръчва за премахване на диария, на всяка възраст. Има обволакивающим действие и не вреди на полезна микрофлоре. Смекта абсорбира патогенни микроорганизми и продукти на тяхната жизнена дейност, токсини и алергени и ги премахва от организма.

Други средства от диария при грудничка трябва да се прилага само по препоръка на педиатър.

Лечението на деца над 1 година

Загубата на течности при деца над една година не по-малко опасно, отколкото грудничков. Така че процедурата дехидратация на организма – приоритет мярка при първото съмнение за дехидратация. Това е особено важно, ако диарията е водниста и придружени с повръщане и температура.

1. При лечението на заболявания на храносмилателната система при деца, които са от грудничкового период, можете да използвате (освен Смекты) Энтеродез, Энтеросгель, Полисорб ПМ. По същия абсорбиращ ефект имат тези лекарства, като: Карболен, Микросорб-N, Фильтрум и Активен въглен, но те са по-малко ефективни.

2. В една цялостна терапия с течна стол задължително да включва про — и пребиотици. Те съдържат живи микроорганизми полезна микрофлора и вещества, стимулиращи растежа им. За деца се препоръчват: Бифиформ Бебето, Бифидумбактерин, Энтерол, Эубикор, Хилак Форте.

3. Силна диария, които не успяват да се лекува в продължение на 2 дни, нарушават храносмилането. Признак за това е зловонен мирис, метеоризъм, парченца несмляна храна в фекалиях, петна по езика. В този случай се предписват ензими.

4. Преди избора на такива средства правят анализ на изпражненията. Това помага да се разбере точната причина за разстройство, след което се предписва един от ензимни препарати (Панкреатин, Mezim Forte, Пангрол 400).

5. Диария-често изразени приступообразной болка в областта на корема. Облекчи страданията са в състояние спазмолитици (no-spa, Дротаверин, Спазмол, Плантекс, Иберогаст).

6. Диария може да се наложи лечение с антибиотици локално и системно действие (Амоксицилин, Амоксиклав, Эрцефурил, Энтерофурил). Им трябва да се препоръча само лекар.

7. Според резултатите от изследване на изпражненията в случай на откриване на бактериална инфекция се предписват бактериофаги. Това е изкуствено създадени вируси, които засягат само патогенните бактерии.

Тези лекарства, като: Диарол, Лопедиум, Имодиум, Энтеробене, при лечение на разстройства на храносмилането при деца е противопоказано.

Особености на диетата

Ако детето започна диария, трябва за известно време да отидем на глад диета. Това не се отнася до децата кърмене възраст. С мляко или смес, те получават необходимата на организма течност, така че спрете хранене не си струва. По-възрастните деца могат да бъдат временно ограничаване в храната (от 10 до 24 часа в зависимост от възрастта). В това време, е нужно да се дават много течности (чай, минерална вода, без газове, отвара от лайка). След това преминете към ориз, бульон и крутони от бял хляб. Хранят на малки порции, 6 – 7 пъти на ден. Постепенно се въвеждат и други продукти, се препоръчва при храносмилателни нарушения, и съответните за възрастта.

По време на диария при децата често губи апетит, и те напълно се отказват от храна. Да се хранят насилствено не е нужно, тялото му сам ще ви каже, когато е необходима храна. Ако той ще се чувствате глад, може да се даде:

 • варени картофи без масло;
 • разваренный ориз;
 • банани;
 • остаряла бял хляб;
 • парни пържоли от пилешки гърди;
 • варено риба (нежирную);
 • печени ябълки (без кората);
 • andon в пилешки бульон;
 • пудинг от сушени плодове.

Храната трябва да бъде приготвена без добавяне на подправки и масла и представени под формата на топлина, на малки порции. Прехранване при наличието на течни изпражнения, не си струва. По-добре да се храни по-често, отколкото да се увеличи дозата.

След прекратяване на диария да се премине към нормално хранене трябва да е постепенно. По-добре да започнем с мляко и млечни продукти (прясно сирене, кисело мляко, ферментирало на печен мляко). След въвеждане на зърнени храни с малка добавка на масло. Напълно се върнем към разказа на диетата може през 1 – 2 седмици.

READ  Може ли да се яде диня при гастрит?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00109 sec