Гастроскопията на червата и стомаха — отзиви и мнения на пациенти

Гастроскопией се нарича изследване на редица органи на храносмилателната система, които включват дванадесетопръстник, стомаха и хранопровода. С цел да стане усъвършенстване беспокоящей на пациента неприятна симптоматика. Реализиране на задачата помага гъвкав оптичен уред.

Гастроскопията стомаха позволява детайлно да разгледа лумена на хранопровода, да се оцени състоянието на лигавицата на стомаха и тоалетна и балкон към него на част от червата под формата на язва на дванадесетопръстника. Ако е необходимо изследване на совмещается с провеждането на биопсия, в рамките на която са взети микроскопични парченца тъкани за изпълнение на хистологичен изследвания.

С всички изброени задачи се справя гъвкава сонда, която е част от ендоскоп. Конструктивно той е направен във вид на тънка тръба, от лъч светлина в края, диаметърът на която е около един сантиметър. В устата си и след като в храносмилателните органи гастроскоп се извършва чрез фиксируемый между челюстите на загубник или мундщука. Ефективно това може да бъде само при условие че липсата на частици храна в храносмилателната система, така че гастроскопия изисква спазването на определена инструкции за подготовка за процедурата.

Видове изследвания

Чрез изучаване на сключване на специалисти, за да можете да видите различни съкращения, с която се обозначава гастроскопия:

1. ЭГДС или эзофагогастродуоденоскопия. За разлика от обикновените гастроскопии, съкратено наречен ФГДС, която има за цел изследване само на хранопровода и стомаха, този вариант дава възможност за проверка на вътрешните обвивки на дванадесетопръстника.

2. Проучване, за които не се изисква сонда – капсульная ендоскопия. Прилагането на този метод е оправдано, ако човек не е в състояние да преглътнат сонда или неговото благополучие не дава възможност да завърши процедурата. Особеност на метода е използването на видеокапсулы, която проглатывается и минава през органи, което прави цветни снимки. Не е задължително да лежи, най – важното- по време на процедурата се носят специална жилетка, в който е вградено записващо устройство. Лекар чак до освобождаването на капсули от червата проследява местоположението на капсули и коригира настройките.

Как се провежда традиционната процедура?

Гастроскопията започва с местна упойка чрез напояване на устната кухина с помощта на лидокаин или други упойка за намаляване на чувствителността на стените на гърлото при преглъщане сонда и потискане на рвотного рефлекс. Както показват отзиви на пациенти, цялата процедура трае не по-дълго от няколко минути, увеличаване на продължителността може да се дължи на необходимостта от вземане на материал за биопсия. В много клиники предлагат гастроскопията е под упойка, когато преди изследване на човека в краткосрочен период, се въвеждат в състояние на лекарствено сън.

READ  Как да се хранят правилно след отстраняване на аппендикса?

Трябва да легнете на лявата страна и се отпуснете, за да не се създава излишно напрежение в стените на гърлото и хранопровода. В продължение На изследването е важно да не се правят резки движения, в противен случай може по същество да повредят стените на органите от храносмилателната система, а при наличието на язва формации – дори предизвика която изисква незабавна хирургическа премахване на пробиване на дупки.

С напредването на гастроскопа чрез лигавицата на стомаха и червата, на екрана на монитора се променя картината, поскъпването на която лекарят определя наличието на заболявания. Ако е организирано провеждането на ФЭГДС, допълнително, в хода на изследванията могат да се изхвърлят на открити полипи. В такива ситуации гастроскопия под медикаментозным лягане максимално оправдано, тъй като тя изисква не само качеството на преглед на стомаха и язва на дванадесетопръстника, но и пълна неподвижност обследуемого.

В края на процедурата може за известно време се задържи, затруднено преглъщане, обусловени от действието на упойка. Както показват коментарите, обикновено това явление минава половин час по-късно. Когато състоянието се нормализира, е разрешено да се консумира храна и на храната.

Ако гастроскопия се извършва с помощта на лекарствено сън, се отбелязва известно забавяне на реакцията, така че е препоръчително да се изключи шофирането на кола на следващия ден.

Предимства на метода

Поглъщането на сондата позволява да постигне следните резултати:

1. Ефективно диагностициране эрозивные, разязвяване, предракови образование с получаване на максимално пълна клинична картина.

2. Разкрие дори миллиметровые патологични промени, които са първите признаци на развиваща се болест.

3. Благодарение на използването на филтри в рамките на оптична електронна хромоскопии успява в ранните етапи на откриване на онкологията, ако вие, за пълно излекуване, която на този етап е достатъчно медикаментозна терапия или несложного хирургическа намеса.

4. Незабавно извършване на анализ за наличие на бактерия Helicobacter Pilory, предизвикваща съответния стомашни и чревни заболявания.

5. Да се направи биопсия и след гистологию, осигуряване на поставяне на диагноза на клетъчно ниво.

6. Провеждане на лечебни процедури, включително отстраняване на полипи, без радикална операция.

Показания за провеждане на

Гастроскопията в съня си или традиционен вариант се извърши проучване препоръчва, ако се провежда диференциална диагностика на нарушения на функциониране на стомаха или червата, е необходимо да се определи какво е стомашен кръвоизлив и да потвърди или отрече наличието на злокачествен тумор.

Показания за изследване с помощта на гастроскопа са и следните промени в състояние да:

  • Локализующиеся в подложечной областта на болковите усещания, възникващи след консумация на храна или на празен стомах.
  • Често беспокоящая киселини.
  • Появата на повръщане с наличието на кровянистых включвания.
  • Оригване с кисел вкус.
  • Силно гадене и повръщане, в която присъства в съеденная в навечерието на храната.
  • Усещането распирания и тежестта, свързани с пристигането в стомаха дори и на малки количества храна.

Мнения за процедурата

«Ужасно се страхувах изследването след открити в мрежата на коментари, така че е готов за най-лошото. За моя изненада, всичко е напълно безболезнена и трае максимум 2 минути, след което напълно отсъстват неприятни усещания. Най – важното- перетерпеть дискомфорт по време на поглъщането на сонда и да се развивам».

Ирина Белина, Санкт-Петербург.

«Моето мнение за гастроскопии оставя много да се желае. В продължение на цялата процедура се чувствах просто ужасно и не можех да чакам края. Спасявала само честото дишане. Заморозку правили локално, може би, под обща упойка, всичко мина по-добре».

Сергей, Кострома.

«Моя вариант се превърна в гастроскопията е под упойка. Вярно е, че все още е нервна преди процедурата, но в крайна сметка всички мои усещания свелись до болка при уколе, след което усети подаването на въздух през носа и поставяне в устата си мъниче. Когато се събудих, изследването е било вече завършено».

Марина Гревцова, Омск.

«Представата за себе си гастроскопию по-весело и ще разгледа вашия стомах на големия екран. В крайна сметка е абсолютно не преди това, тъй като постоянно се е борил с рвотными позывами, подобрява при subcool на въздуха и биопсия. Болката не е там, но останалата дискомфорт не е много по-добре».

Татяна Лунина, Москва.

«Имам късмет, тъй като е била извършена гастроскопия стомаха, без преглъщане сонда. Благодарение на избор на максимално щадящего варианта изследвания, чувствах се спокойно в продължение на цялата процедура».

Михаил, Воронеж.

Подготвителни дейности

За оценка на лигавицата на стомаха и червата е максимално точна и пълна, се изисква задължително спазване на следните правила за обучение:

1. Процедурата може да се извършва само на празен стомах, така че в случай на сутрешния изследвания е важно да се гарантира в навечерието на лека вечеря не по-късно от 8 часа вечерта.

2. Сутринта в деня на изследването е забранено да се пие всяка течност и да има.

3. Ако има вреден навик като тютюнопушенето, за предпочитане е да избягвате употребата на никотин поне за няколко часа до гастроскопии.

4. Ако гастроскоп ще се използва под обща анестезия, за да вземат храна не може в продължение на 10-12 часа преди процедурата.

В случай на прилагане на капсули изискванията на малко ужесточаются:

  • При наличието на няколко дни, затова в диетата включва само лека храна без житни култури, печени, пикантни и мазни храни, ядки.
  • Недопустимо е употребата на 1-2 дни на алкохол и газирани напитки.
  • Последният прием на храна е разрешено-малко от 15 часа до гастроскопии.

Цената на гастроскопии

Цената на процедурата се определя от нейния вид и е в рамките на следните стойности:

Наименование на услугите Цена, рубли
Гастроскопия с едновременното анализ на хеликобактерную инфекция 2 800
ФГДС с провеждането на биопсия 2 700
ФГДС, прекъсване на която е свързано със състоянието на пациента 1 000
Гастроскопия с прилагането на обща анестезия 10 000
Капсульная гастроскопия 5 000 – 12 000
Цялостна диагностика на ЧРЕВНИ чрез видеокапсулы 25 000

Разпространението на цените в случай на капсула ендоскопия се дължи на зависимостта на разходите от региона, в който се провеждат научни изследвания, както и на статута на клиниката.

След избора на подходящ вариант гастроскопии, може да бъде в достатъчно кратък срок, за да получите максимално информативна картина за състоянието на стомаха и на червата и веднага се започнете лечение открити патологии, не позволява развитие на сериозни усложнения.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00121 sec