Хронична форма на гастрит с атрофией

Атрофичен гастрит е най-опасната форма на патология от всички заболявания на стомаха, която сигнализира за големия риск от появата на злокачествени образувания. Възпаление орган се превръща в бавна промяна на тъкани, се губи способността на клетките да се регенерират, те постепенно умират. При това напълно нарушен храносмилателен процес, мазен престава да абсорбира полезни витамини и минерали.

Характеристики

В здраво тяло клетките на лигавицата се актуализират постоянно, това трябва да се дължи на въздействието на солна киселина и храносмилателните ензими. При хроничен гастрит тип А защитен механизъм дава недостатъчност, се извършва промяна: плат дейност, спиране на производството на сок, след което умират. Всяка порция храна, класирани в стомаха, причинява травми, така че размерът на атрофированных зони зависи от степента на увреждане.

Съветваме ви също така да се запознаете със статията Как се проявява хроничен гастрит и характеристики на лечение при възрастни.

Виновници за развитие на заболяването

Причините за възникване на патологии може да бъдат няколко:

1. Включително на външни източници на лекарите отбелязват лошо хранене. Този фактор включва не само на злоупотребата с нездравословна храна, също така проблемът се крие в твърде гореща или студена храна. Безрежимный диета, лошо дъвченето на хранене често води до увреждане на лигавицата на стомаха, нарушения на мотор и микрофлора на червата, в резултат на това – до хронични гастриту с атрофией клетки. Най-доброто лечение в този случай – стриктно спазване на диета в съчетание с медикаменти.

2. Токсични причини – това химични отравяния, свързани с работа в опасна среда производство. Взаимодействието с такива вещества, като олово, сулфонамиди, арсен, метална, памучен, въглища бележчица. И до етиология са вредни навици: алкохол и никотин са в състояние да нанесат непоправими вреди на организма.

3. В ендогенни причини преди всичко влиза заразяване с вируса на Хеликобактер пилори, който определени условия, навременна диагностика и адекватна терапия на микроорганизъм може да се унищожи.

4. Аутоимунные процеси, при които се открояват антитела към клетките на стомаха, вырабатывающим солна киселина, която осигурява критично намаляване на нивата на сок. При това възниква нарушаване на връзката на витамин В12 и гастромукопротеина.

5. При много пациенти заболяването на храносмилателната система започва с рефлекторного разстройство. Човек, подлежат на различно чести емоционални крайности, започва да усеща дискомфорт в областта на стомаха, но не винаги се разбира какво е, така че рядко се обръща към специалист навреме. Колкото по-късно пациентът е изложен на изследване, толкова по-висок риск от развитие на хронични гастрити и техните усложнения. За да се излекува от този тип, ще се нуждае от помощта на терапевт включително.

READ  Какви плодове е разрешено да се консумира при язва и гастрит?

6. Заболяване, при което храната се връщат от червата към стомаха, е рефлюксным эзофагитом. На фона На това заболяване често се развива атрофия и смърт на клетките.

7. Бесконтрольный прием на лекарства, наследственост, увреждане на стомаха, доведе до нарушаване на кръвоснабдяването на лигавицата.

Симптоми

Да определи един или друг вид гастрит тип А, може, въз основа на симптомите:

1. Остра форма предполага силен пристъп на възпаление с промяната на повърхността на лигавицата. Развитието се случва достатъчно бързо, за няколко часа или дни. Появява гадене, придружени с повръщане, без последващо облекчение, повишена температура, силни остри болки в эпигастральной област, разстройство на червата, загуба на съзнание.

2. Хронична форма с атрофией – това е самостоятелно заболяване, което не е свързано с остра проява. Процесите са долготекущими с усилване на ефекта от промени на епитела. Симптомите са сходни с признаците при ниска киселинност: усещане пренаселеността и тежестта след хранене, тъпа болка, оригване въздух с горчивина и сухота в устата. Намаляване на апетита свършва загуба на тегло и всичко. Този тип почти всички пациенти води до хронично атрофическому гастриту с чревната метаплазией.

3. Аутоимунный вид се дължи на генетична расположенностью и се причинява от нарушения в работата на щитовидната жлеза, анемия с недостиг на витамин В12. Симптоми: киселини в стомаха, липса на апетит, распирание на корема след хранене, оригване с миризма, подуване на корема; суха и бледа кожа, заеды в ъглите на устата.

4. Атрофичен очаговый гастрит се проявява формирането на повредени зони в стените на стомаха с повишена компенсирующей функции при здрави участъци. Често е придружен от расслаблением сфинктер и изхвърляне сок в земята. Патология на ярко се проявява само в последните етапи на някои симптоми: често оригване след ядене, гадене, превръщат се в повръщане, рязко отслабване, намаляване на хемоглобина, виене на свят, припадъци.

5. Мультифакторный хроничен гастрит води до недостатъчност на стомаха, често придружени от бульбитами и дуоденитами. Атрофия се разпространява по всички отдели, идва предраковое състояние. Симптомите са силна схваткообразные болки в корема, гадене, повръщане, по-късните етапи – вътрешни кръвоизливи. В устата се появява горчив вкус, тухлая оригване и киселини в стомаха.

6. Последици мультифакторного тип – атрофичен гастрит с чревната метаплазией се наблюдава почти при всички пациенти. Това се случва, защото от дълго протичането на патология и постоянна смяна на рецидив и ремиссий. При това се намалява количеството на белооката вещества, започва преструктуриране на тъканите, клетките на лигавицата на стомаха с епител на червата. На първия етап симптомите не изглеждат ярко изразени: гадене, повръщане, загуба на тегло, диария или запек.

READ  Начини за лечение и симптоми на гастрит атрофического

Методи на изследване

Лечение се назначава след откриване на причини, симптоми и изследвания. Хроничен гастрит с атрофией на стените се определя въз основа на следните дейности:

  • Анализ на жалбите и лекарски преглед. Проучването е да се задават, тъй като отдавна са се появили симптомите, с което пациентът се свързва с тяхната поява. Пальпация позволява да се определи зоната на болезнените усещания и техния характер.
  • Лабораторни методи за изследване предполагат по-общ анализ на кръвта на брой бели клетки, всасываемость на витамин В12.
  • Хеликобактер пилори намират с помощта на специален дихателния тест.
  • При ФЭГДС се извършва проверка вътрешната повърхност на хранопровода, стомаха и червата гъвкави оптични уреди. Това осигурява оценка на състоянието на лигавицата на лечение на хроничен гастрит, в същото време се извършва биопсия.
  • Радиография с контрастни лекарство ви позволява да видите степента на намаляване на орган, дълбочина бръчки, нарушения на мотор. Със същите цели се назначава допълнителна диагностика на УЛТРАЗВУК.

Терапия медикаментозными средства

Консервативен подход се прилага по отношение на следните лекарства:

1. При откриване на вируса Хеликобактер пилори използват антибиотици и инхибитори на протонната помпа. Най-популярни са антимикробни средства, способни да се противопоставят на кисела среда и да проникнат в дълбоките слоеве. Това Е Амоксицилин, Кларитромицин, Тетрациклин.

2. Де-Нол – колоиден субцитрат висмута образува на повърхността на органи защитен филм, не допускающую агресивните фактори на тъканите, оказва подтискащ ефект върху хроничен гастрит.

3. Omez и Омепрозод – блокери на протонната помпа, устраняющие синтеза и отделянето на излишък на солна киселина, като допринася за регулиране на нейната нива.

4. При силна болка лечение на хронична форма на атрофия е да се приема холинолитиков: Метацина, Платифиллина, Гастроципина. За облекчаване на дискомфорта помагат спазмалитики no-spa, Бускопан, Папаверин.

5. Такава хормонална терапия на хроничен гастрит, като въвеждането на липсващите вещества, включва прилагането на медикаменти, восполняющих солна киселина, ензими стомашни сокове и витамини. Това Atsedin-пепсин, Вобэнзим, Ипентал, Mezim forte.

6. Необходимо използване на лекарства, за регулиране на мотор. В тази група влизат Мосид, Reglan, Итоприд. Лекарства помагат способстват за правилното транзит на храна.

Хирургично лечение на гастрит тип А не се провежда. При развитието на ракови заболявания с увреждане на тъканите се назначава от оперативна намеса – гастроэктомия, т.е. премахване или резекция на стомаха.

Диета и народни средства за защита

Гастрит може да се лекува, само прибегнув на интегриран подход, включающему лекарства, спазването на правилно хранене:

1. Диета 1А, назначен с цел намаляване на възпалението, необходима, за да се ускори регенерацията на тъканите, намаляване на дразнене и възбудимостта на рецепторите. В основата са протрит готвени ястия или приготвени на пара. Яде се нуждаят не по-малко от шест пъти на ден.

READ  Ефективен ли манастирски чай, за да се избавите от паразити?

2. При терапия на хронични форми с атрофией може да се консумира слизестите супи, каши за вода, постно месо или риба, омлети на пара. От млечните продукти се препоръчва пудинги, суфле, желе. Плодове – само от захар, без кори и семена, зеленчуци, е добре да се ядат под формата на печива. От напитки: зелен чай, отвара от шипки, като десерт с мед – мед.

3. Препоръчително е да се изключи при диета на хляб и тестени изделия, силни бульони, тестени изделия, варива, сирене. Лечение на болестта е необходимо, се лишаваме от пържени и мазни храни, кафе, какао, кисели плодове и зеленчуци. Категорично не може да се консумира алкохол, да се откажат от тютюнопушенето.

4. След подобряване на състоянието, при положителна динамика, терапия предполага преминаване в таблица №2. Храната трябва щадить на лигавицата на риск от увреждане на стените трябва да се сведат до минимум. Тази диета ви позволява да добавите в диетата на обезмаслени млечни продукти, малко масло.

Терапия атрофического гастрит народни средства за защита:

  • Билковите чайове от бессмертника, градински чай, живовляк, жълт кантарион, невен, сок от алое помагат да се отървете от стомашни киселини, спомагат за бързото регенериране. Освен това, настойки осигуряват нормализиране работата на червата. Лекарството се запарва се в термос, използвайки три пъти на ден.
  • Може да се лекува хронично заболяване с помощта на сок от алое и мед. Прополисът добро зарастване на ерозия и възстановява клетките. Съставките се смесват в равни части и се пие по 50 gm 40 минути преди хранене.
  • Картофен сок се справя с киселини, регулира нивата на солна киселина, премахва чувството на дискомфорт. Клубен почистват, триене, выдавливают течност. Може да добавите сок от алое, джинджифил.
  • Лечение с народни средства също предполага използването на овес. Приготвя се желе от две супени лъжици вид зърнени култури и вряла вода. Отвара настояват шест часа, се приемат на празен стомах и преди лягане в процеженном формата. Допуска добавяне на морски зърнастец масло и малко мляко, но само в началния стадий на заболяването.

При тази болест е голям рискът от развитие на злокачествени образувания, така че навременна диагностика е необходима на всеки пациент. След обстоен преглед лекарят предписва максимално ефективна терапия за всеки вид поражения на тъканите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00115 sec