Изследване на червата с помощта на ирригоскопии

Диагностициране на нарушения на функциониране на дебелото черво може да се извърши чрез различни методи, предлагани от съвременната медицина. Един от най-информативни и полезни дейности е ирригоскопия, характеристиките на която ще бъдат разгледани по-долу.

Ирригоскопия червата представлява визуален контрол изследване на пациента, което се извършва с цел изучаване на структурата на дебелото черво и предполага използването на контрастни средства под формата на бариев сулфат, въведени чрез дебелото черво чрез клизми или орален път. С напредъка на контраста добре гледани вътрешна промяна в червата под формата на затъмнени места или пропуски, благодарение на което успява да направи максимално точно заключение за състоянието на лигавицата, потвърждаваща, или опровергаването на наличието на полипи или тумори.

В хода на ирригоскопии се провежда изучаването на формата и конус на дебелото черво, я перистальтики в продължение на определен период от време. В края на изследването може да се направи заключение за местоположението и дължината на сигмовидной черво, за която е характерно максимално намаление, както и на промяна на тези показатели в хода на функциониране на храносмилателната система. Освен това, запис от выстилающие от вътрешността на дебелото черво гънки на лигавицата, се определя от наличието рубцовых сужений, придобити или вродени аномалии на развитие на органа. Болката при такава процедура не се появява.

Характеристики на ирригоскопии

Изследване на червата с помощта на ирригоскопии отнема от четвърт час до 45 минути. Предназначен за визуализация разлика материал предварително се смесва с вода и се загрява до температури от порядъка на 34 градуса. Ако контраст се подава чрез клизма, процедурата се извършва с помощта на специално устройство, съставен елемент, който е резервоарът е с обем от един литър до две с плътно покриващи го с капак и две свързани тръби. В края на един от тръби се предвижда гумена круша, осигуряваща подаването на въздух. До втория патрубку се присъединява към система, чрез която се сервира сернокислый натрий. Както показват отзиви на пациенти, боли малко на този етап се случва се дължи на възпаление на червата, въпреки че по-скоро усещането е дискомфорт.

Може да се направи ирригоскопию и чрез орален прием на контрастни вещества. В този случай след постъпване на барий в тялото засекают минимум 12 часа преди началото на самата процедура. След изтичането на този период от време за разлика материал достига цекума и се разпространява върху останалите парцели на червата. Абсорбцията на бария мазен орган е изключено, така че контрастът е вън от тялото в непроменено формата по-късно максимум няколко дни.

READ  Гастрит в хеморагична форма

Ирригоскопия на червата с ректальным въвеждането на контраста се извършва в следната последователност:

1. За да направите снимка, на пациента се поставят на масата по гръб, гледайки в наклонена позиция.

2. В следващия етап от изследването се провежда в позиция на страна (позиция Симса) с заведенными зад гърба ръце и свити крака.

3. В дебелото черво на пациента се въвежда тръба за подаване на контраста, едновременно се извършва контрол на флуороскопия. За равномерно разпределение на веществото трябва да промени позицията си, переворачиваясь на ляво, дясно рамо, корем и гръб.

4. Се прилага методът твърда контрастирования, извършващи прицельные и панорамни снимки поне попълнете в червата. Когато веществото напълно запълва всички служби, се прави обща снимка.

5. След изваждане на тръбата е необходимо изпразване на червата и да се направи още един преглед статия снимка за оценка на релефа на лигавицата и функционалната активност на органа.

6. Крайната фаза става двойно контрастирование, за изпълнението на които в дебелото черво на помпа въздух и да направи още снимки. Тези действия са необходими за расправления гънки на стените и получаване на по-задълбочена картина на състоянието на лигавицата. Особено важно е да се направи такова изследване, ако има подозрения за развитието на рака.

Както показват отзиви за провеждане на ирригоскопии, понякога последствията са, че процедурата е задържане на изпражненията в продължение на няколко дни. В тази ситуация помага на клизма или слабително.

Кой е показана процедурата?

Изследването се препоръчва за изясняване на диагнозата при наличието на следните симптоми:

1. Болки в областта на ануса и дебелото черво.

2. Появата на кровянистых кървене от ректума.

3. Наличието на обилни гнойни или мукозните секрети.

4. Да се запази в продължение на дълъг период от време нарушение на стола като запек или диария.

5. Появата на симптоми, характерни за болестта на Крон.

Също ирригоскопия показва, ако изследваме червата невъзможно чрез колоноскопия или когато този метод не дава ясна картина на болестта.

Противопоказания

За да се изключи негативното въздействие, е важно да се помни за наличието на противопоказания, които правят ирригоскопию неприемливо за конкретния пациент. Става дума за следните не-сравнимо с изследване състояния на организма:

  • Бременност.
  • Развитието на остър улцерозен колит.
  • Сърдечно-съдови заболявания и други хронични заболявания, които могат значително да повлияят на здравето на пациента.
  • Развитие на токсични мегаколона – бързото увеличаване на дебелото черво, само за няколко дни на фона на усложнения на улцерозен колит.
READ  Как да се лекува дисбактериоза на червата при възрастни с помощта на народната медицина

Абсолютно противопоказание за провеждане на ирригоскопии става идентифициране при палпация ниско разположен «препятствия» вътре в червата, в резултат на което процедурата може да доведе до перфорация на дебелото черво. С повишено внимание се отнасят към изследване, ако са диагностицирани липсата на кръвообращението, нарушение на стола под формата на диария или спипан кистозна пневматоз (наличие в стената на органа на множествени кисти и балони, пълни с газ).

Характеристики на обучение

Подобно на останалата част от обследованиям, ефективно да се направи рентгеново изследване е възможно само при спазване на някои дейности. Подготовка на процедурата за ирригоскопии предполага качествено почистване на участъци на червата от каловых масите (иначе разлика материал не е в състояние напълно да попълните всички отдели на дебелото черво), обеспечиваемую, както следва:

1. Няколко дни преди процедурата трябва да се преразгледа, в която е обичайното меню и да се изключи от диетата храни, които могат да провокират повишено газообразование или ускорен стол. В тази група са моркови, зеле и цвекло, пресни, магданоз, овесена каша, приготвена от просо, овес или ечемик зърнени храни, ръжен хляб, ябълки, кайсии.

2. Ястията се приготвят само чрез отваривания или печене.

3. В навечерието на изследването изключва вечерния прием на храна. В деня на процедурата се отказват от закуска.

4. Провеждат целенасочена почистване на червата с помощта на специални медикаментозные лекарства, лаксативи като Сена, Зърнастец, Дуфалака, Фортранса. Да се започне с прием на такива средства трябва да бъде за ден до ирригоскопии, като се придържа към определената в инструкциите или предписаната от лекаря схема. Последната доза трябва да бъде выпита сутринта в деня, на който е назначена за диагностика.

5. Допълнително може да се направи почистване клизма преди изследването и в деня на неговото провеждане. За постигане на желания резултат червата трябва да попълните един литър вода и се изчака за неговото изпразване. Повторете тази процедура е желателно, до пълното изчезване на каловых масите (обучение смятат за завършена, ако движението на червата представляват само въведена в червата вода).

Мнения на пациенти

«Наскоро трябваше да се подложи на такава процедура. Сериозни възпалителни процеси в червата при мен отсъства, така че боли съвсем не е, ощущался само лек дискомфорт. Така че малко неприятни спомени са останали само от подготвителната почистване, която прекарваше с помощта на лекарствено средство Лавакола».

Нина, Волгоград.

«Ирригоскопию назначен заради жалби на постоянна болка в корема, за изясняване на клиничната картина. За първи път не успя да постигне желания резултат поради лоша почистване на червата. Преди втория опит за по-отговорно се приближи към подготовката и процедурата е преминала успешно. Болка няма, те се оказаха единственото неприятно усещане беше тежестта в корема по време на въвеждане на контрастни вещества».

READ  Какво е хроничен апендицит и как да го лекува?

Валентин, Германия.

«Ходих на ирригоскопию миналата година. Ужасно се страхуваше, че ще бъде болезнено, но в крайна сметка почти нищо не почувствах. Произхожда само лек дискомфорт при въвеждане на барий в червата. Снимки правеха във всички равнини, завъртане на рентгенова маса. Веднага след процедурата трябваше да бяга тичам в тоалетната, така че на обличане не е имало време, замоталась простынкой, която е била покрити на рентгеновском масата. За мен в сравнение с колоноскопией такова изследване може да се счита за приказка приказни».

Ирина Калугина, Москва.

«Наскоро се проведе пълно изследване на храносмилателната система, включително и гастро — и ирригоскопию. От втората процедури при мен, както и повечето хора, са останали по-положителни спомени. Вярно е, че в навечерието на определено трябва в продължение на минимум деня извършва прочистване на червата, но това не е толкова трудно при наличието на различни съвременните лаксативи».

Сергей, Ярославъл.

Цена

За отзива, цените на ирригоскопию се променят в зависимост от избраната клиника, а именно, на нейната нива. Също така има значение квалификацията на лекар и възможност за комбинация на настоящото изследване с останалите диагностическими дейности, насочени към проучване на състоянието на червата. Средно при избора на лечебно заведение за икономична класа разчитат на разходите за научни изследвания 2 000 – 3 000 рубли при изпълнение на двойна контрастирования и цена в рамките на 1500 без такава техника. Ако е планирано да мине преглед в частна клиника, да се съсредоточи върху цената в размер на 4 000 – 5 000 рубли. Според ревюта, обикновено изследването се провежда по предварително записване, така че се изясни цената може и по-рано.

Ефективността на ирригоскопии зависи не само от уменията на лекаря, но и от степента на пречистване на червата. При необходимост от извършване на такива изследвания трябва максимално отговорно да се подходи към подготовката и тогава процедурата ще мине безболезнено и максимално бързо, а полученият резултат ще внесе яснота и ще даде ясна представа за състоянието на дебелото черво.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00082 sec