Как да приемате Пирантел, за да се отървем от червеи?

Днес има значителен брой различни препарати, предназначени за борба с паразити при деца и възрастни. Но един от най-популярните остава Пирантел (Pyrantel).

Спиране и хапчета за глисти Пирантел засягат мускулите за паразити, живеещи в организма, и ги блокират двигателните нервни окончания. При това еднакво ефективно средство в борбата с ларвите, и с по-големи от хелминти. Ето защо и е намерил популярност.

Състав на медикамент

Има две форми: таблетки и течен тор. Първите съдържат памоат пирантела като основен компонент и допълнителни компоненти. Към тях се отнасят царевично нишесте, карбоксиметилкрахмал натрий, пречистен талк и магнезиев стеарат.

Суспензия Пирантел е същото активно вещество, но в списъка на допълнителни компоненти е значително по-различни. Тя се състои от пропилпарабена, ксантановой на венците, сорбитола, метилпарабена, полисорбата, пречистена вода, захароза, оцветители и аромати.

Показания за използване на медикамент

Пирантел се назначава при:

 • аскаридозах;
 • некаторозах;
 • трихоцефалезах;
 • энтеробиозах;
 • анкилостомозах.

При него децата под 3 години се препоръчва използването на средства единствено под формата на суспензия, а след тази възраст може да се дава и на хапчета.

Противопоказания

Използването на Пирантела е противопоказан в следните случаи:

 • при наличието на индивидуална непоносимост към активното вещество или помощни компоненти на медикамент;
 • при миастении (заболяване на нервната система, което се проявява в нарастваща слабост в мускулите).

Лечение медикаментом в период на кърмене и бременност не е забранено, но се провежда единствено тогава, когато планираната ползи за жени са много по-високи от възможните рискове за новороденото или плода. С особена внимателност Пирантел трябва да се даде на детето си, не които са на 6-месечна възраст. При това дозата, необходима, за да се отървем от червеи, се изчислява индивидуално. Специално внимание изискват пациенти с чернодробна недостатъчност и други заболявания.

Указания за употреба

READ  Прилагането на Интоксика за да се отървем от обезпаразитяване

Хапче Пирантела приемат по време или веднага след хранене. Няма нужда да се пие вода, просто е добре да се дъвчат. Необходимата дозировка при това ще зависи от възрастта на пациента и вида на заболяването. Инструкция предвижда следните възможности:

1. При наличието на глисти при децата от 3-6 години. Да дадете на детето трябва един хап на лекарството (250 мг).

2. Пирантел за деца на възраст от 6-12 години. Приемат две таблетки.

3. Ако глисти при дете над 12 години или възрастен, който тежи по-малко от 75 на килограм, трябва да използвате три хапчета.

4. Ако масата на тялото на възрастен над 75 кг, приемайте 4 дози (1000 mg).

5. При энтеробиозе, аскаридозе или смесен заразяване на червеи при възрастни. Единоразовое приложение в доза, равна на 10 mg за всеки килограм телесна маса.

Лекарството е под формата на суспензия трябва да се пие веднага след закуска. Дозировка Пирантела при това ще бъде следната:

1. По време на энтеробиоза, ascariasis или смесена инфекция на тези видове глисти. Необходимо е еднократно употреба суспензия с размер от 10 mg за всеки килограм телесна маса.

2. По време на анкилостомоза, както и различни комбинации от заразяване с червеи (ascariasis и некатороз и така нататък) лечението може да се провежда в продължение на два или три дни. В първия случай дозата на лекарството под формата на суспензия ще бъде 20 mg за всеки килограм от телесната маса на пациента. Във втория трябва да приемат 10 мг/кг на ден.

3. Ако глисти при дете на възраст от 6 месеца до 2 години. Инструкция предвижда еднократно използване в размер на 125 мг.

4. Ако паразити при деца на възраст от 2 до 6 години. Ръководство за употреба предполага, че ще са необходими 250 мг суспензия.

READ  Симптоми на заразяване острицами при възрастни и методи на лечение

5. Ако дете от 6 до 12 години. За децата на тази възраст трябва да се дава медикамент в размер на 500 мг.

Също така е възможно повторно приложение на суспензия по-късно от три седмици след началото на лечението. Това е необходимо, за да се предотврати самоинвазию. Дозировката остава същата. Червеите излизат след Пирантела вече няколко дни по-късно.

Информация за предозиране Пирантелом към днешна дата няма. В случай на възникване на непредвидени реакции на организма трябва да симптоматическую терапия, която може да се различават в зависимост от ситуацията. За употреба на наркотици, говори за това, че в този момент специален антидот няма.

Странични ефекти

Глисти след прилагане на Пирантела много бързо се изхвърлят от организма, което е безспорен плюс. Заедно с това, лекарството може да предизвика някои странични ефекти. Инструкция за таблеткам предупреждава за това, че те са в състояние да доведе до намаляване на апетита, главоболие и виене на свят, диария, повръщане, болки в стомаха, сънливост или безсъние, повишаване на телесната температура, алергични реакции. В по-редки случаи могат да се наблюдават халюцинации, объркване, повишена активност трансаминаз на черния дроб, влошаване на слуха.

Суспензия се различава по-лек начин на действие и в повечето случаи е отлична поносимост от пациентите. Въпреки, че инструкцията е да ви предупреди за възможна появата на същите странични ефекти, че и на таблетки, най-често (много рядко), те са само леко гадене, повръщане или диария.

Превенция на появата на червеи и специални указания

Превенцията от заразяване с червеи може да се извършва не само чрез редовно измиване на ръцете, пресни плодове и зеленчуци, но и на лекарства. Ефективността на първия метод, никой не отрича, но съмнения за паразити все още може да се случи дори и в тези, които постоянно се следи за чистота.

READ  Като за прочистване на червата с помощта на лаксативи наркотици?

Пирантел за предотвратяване на появата на глисти се препоръчва да се вземат два пъти годишно. Това е най-добре в началото на неактивния сезон (пролет и есен). Описание на превозното средство говори за това, че необходимата доза суспензия или хапчета остава същата, както и по време на лечението. Тази профилактика може да помогне и на детето, и възрастни, своевременно да се отървете от паразити или предотвратят заразяването им.

 • При откриване на червеи, поне един от членовете на семейството терапия трябва да мине през абсолютно всички живеят заедно с него.
 • Забранено пиенето на лаксативи по време на лечението Пирантелом.
 • Избягвайте реинфекции трябва да се извърши почистване с използване на белина и почистване на нещата. Това ще ви помогне да се отървете от яйца на паразити.
 • В края на лечението е необходимо отново да се отдава на изпражненията. Лабораторен анализ ще определи наличието в организма на глисти или техните ларви. Въз основа на тази информация ще се правят изводи относно необходимостта от повторно курс на прием на медикамент.

Отзиви паразитологов казват, че Пирантел (независимо от това, суспензия или хапчета) е един от най-добрите средства, предназначени за борба с червеи, така и в предотвратяването на появата им. Но все пак преди да започнете прилагането му си струва да се консултира с лекар и да положат всички необходими анализи.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00111 sec