Как да се лекува долихосигму червата възрастен човек?

Долихосигма – това е вродено болестно състояние на червата, когато сигмовидная червата (парцел, се превръща в дебелото черво) е по-дълъг, отколкото подобава на физиологична норма. Поради своите размери сигмовидная червата може да бъде перекрученной, да лежи на слоевете или има прекалено голям диаметър, така че долихосигма на червата, понякога се проявява с нарушения в процесите на усвояването и отделянето в организма. Лекарите-специалисти се диагностицира като заболяване само в случай, ако тази деформация на червата причинява дискомфорт, води до патологиям и трябва спешно да се лекува.

Причини за възникване

Долихосигма се смята не само нарушения, но и вариация на характеристиките на структурата на червата, в зависимост от конкретния клиничен случай. Причини за появата на промени могат да бъдат:

1. Вродени, когато сигмовидная на ректума има няколко допълнителни завои. Това се случва, тъй като се дължи на аномалии в развитието на растеж, така и нарушаване на структурата на червата, което се дължи на генетиката. И вродена патология се формира в детето още в утробата, в следствие на заболявания, пренесени майката по време на бременност, въздействие върху нея отрицателни фактори, прием на някои, неблагоприятно действащи върху плода, лекарства.

2. При някои деца се дължи на неравномерно развитие може да се наблюдава удължаване на сигмовидной черво, но по-близо до подростковому възраст е промяна изчезва, тялото се връща към нормалното в съответствие с останалите, така че лечение на патология в случай на бебе лекари-педиатри не бързаме, надявайки се, в процеса на израстването.

3. Различни проблеми в работата на червата възрастен или дете, в резултат на образуването на възпаления, процеси нагнивания, възможни ефекти на ферментация съдържанието сигмовидной и дебелото черво под действието на патогенни микроорганизми

4. Хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

5. Заседнал начин на живот, сидячая работа, намалена физическа активност.

6. Възраст над 40 години и съпътстващите го деформация в организма.

7. Неврози, стрес.

8. Продължително лечение с някои лекарствени средства, приводящими към патологични промени в структурата на вътрешните органи.

READ  Заради това, което се появява ерозия на стомаха и как да го лекува?

9. Неправилното хранене, небалансирано меню. Злоупотребата с храна, богата на въглехидрати и месни продукти. При възрастни, развитие на болестта до голяма степен допринасят за вредните навици.

Форма на заболяване

Лекари-специалисти класифицират долихосигму на 3 вида, всеки от които може да се премине от един в друг:

1. Компенсированная. Характеризира се с липсата на клинични симптоми, болки, възпаления, за нарушение на общото здраве, така че на този етап незабележими при възрастни и деца. При палпация областта на корема лекар може да открие, че сигмовидная червата изпълнен с твърди елементи на дефекация. Понякога пациентът се оплаква от запек, с продължителност до 3 дни и несильное усещането за дискомфорт и тежест в червата.

2. Субкомпенсированная. Форма на заболяването се изразява в постоянни вздутиях на корема, болки в червата, чести запек. Лекува самостоятелно нарушение на работата на вътрешните органи на пациента не се получава, симптомите изчезват за кратко време и се връщат.

3. Декомпенсированная. Най-трудно переносимая етап. Запек може да продължи седмица, болка в стомаха, се превръща в постоянна. Сигмовидная червата силно се увеличава в размер, поради натрупване на каловых масите и газове. Децата страдат също от повишаване на телесната температура. Болните се оплакват от симптоми на отравяне: намаляване на апетита, гадене, обриви по тялото и други признаци. Лаксативи не помагат, за лечение на запек се използват само клизма.

Симптоми долихосигмы

Обикновено този вид патология на червата се усеща още в ранна възраст, родителите отбелязват появата на проблеми с испражнением, запек, значително печат каловых масите. Освен това има още няколко признаци за появата на заболяването при възрастни и деца:

1. Някои парчета на стола може да бъде съвсем суха.

2. Периодичен болковият дискомфорт. Спазми в долната част на корема.

3. При запек на детето от първия прикорма след майчиното мляко, което е около 3-4 месеца. Заболяването придобива хроничен характер на 3 години, се опитва да лекува запек само временно спират развитието на проблема.

4. Усещането распирания в червата.

5. Ако запек трае повече дни, могат да се появят гадене и повръщане.

READ  Натурални средства, които оказват слабително действие

6. Възниква болестно разширяване на обекти на червата.

7. Голямо количество в застой каловых на масите се предизвиква каломазание.

8. Нарушение на процесите на усвояването и отделянето, чести отравяния.

9. При липса на лечение на кожата става по-бледа сянка, влошаване на общото състояние, възниква летаргия, сънливост, гнил дъх. Езикът е покрит с слой от бял налеп.

10. Пациента започва да пада косата, няма да се счупи ноктите.

11. Стол след изхождането зловонен, отива в по-големи количества, понякога с примеси на кръв.

12. Повишено газообразование.

Възможни последици

Това заболяване не може да позволи на случайността и не се опита да се лекува, тъй като то води до сериозни усложнения:

1. Трудности с испражнением може да доведе до застой на каловых масите, счупвания и пукнатини в червата.

2. Продуцирование каловых камъни.

3. Каловая интоксикация. Вредни вещества от секрети ще се абсорбира отново в кръвта, отравяне на организма.

4. Значително намаляване на телесната маса.

5. Анемия различни форми.

6. Появата на възпалителни обриви по кожата.

7. Синдром на дразнимото черво – съвкупност от нарушения на функциониране, включваща в себе си множество дребни неприятни признаци на заболяване, като болка, дискомфорт, нарушение на отделяне. Всички тези симптоми изчезват след като червата опорожнен.

Методи за диагностика

Важно е да предоставим на болестта преди назначаването на лечение, тъй като симптомите са много подобни на много други заболявания на стомашно-чревния тракт. Лекарят-специалист може да установи наличието на заболяването с помощта на няколко видове диагностика:

  • Пальпация. При ощупывании корема се наблюдават каловые уплътнения в областта на червата, панти твърди.
  • Ректално изследване показва, че дебелото черво е абсолютно празно, дори и ако пациентът не испражнялся дълго време.
  • Различни електронни видове изследвания: ЕХОГРАФИЯ, рентгенография, томография. Ендоскопски методи, например, сфинктерометрия, колоноскопия. Те помагат да се разкриват наличието на пломби и линии в червата, което елиминира възможността за образуване на тумори.
  • Химични анализи: анализ на урината и кръвта, копрограмма.
READ  Преглед на лекарства от паразити фирма Bactefort

Характеристики терапия

Лечението на заболяването се състои от прилагането на специална терапия под строг лекарски контрол и спазването на балансиран хранителен режим, подбрани специално за заболявания на стомашно-чревния тракт. Трябва да се обърне внимание не само менюто, но и в режим на деня.

На първите два етапа на лекар най-често назначава послабляющие фармацевтични средства, въз основа на интензивността на проява на симптомите. Прием се осъществява до тогава, докато един стол не ще мека консистенция. Също така на пациента ще се предлагат различни симптоматические лекарства, които пречат на повишен газообразованию и нормализующие перисталтиката на червата (Мотониум, Мотилиум), спазмолитици, за облекчаване на болката (no-spa, Бускопан, Тримедат).

При по-напредналите форми на заболяването се приема за лечение не само на основните признаци, но и за профилактика на усложненията. Лекарят може да предпише такива физиологични процедури като масаж, ЛФК, различни видове физиотерапия. На пациента пропишут редовни клизми, но само до тогава, докато кал не омекне и не ще бъдат извеждани от организма себе си. Показана санаторно-курортно лечение.

Операбельное намеса е показано само в случаите, когато червата са нераспрямляемые панти, почивки, разрушителни запечатване или се появява напредва каловая интоксикация. Навременни изследвания и придържане към курса на лечение помагат да се избегнат хирургически операции.

Протичането и развитието на долихосигмы пряко зависи от това, колко внимателно пациентът ще изпълнява указанията на лекаря. При спазване на всички предписани манипулации се препоръчва за лечение, симптоми постепенно изчезват, се връща самостоятелен стол. У детето си признаци на заболяването може съвсем да изчезне за малко израстването и формирането на организма, но са необходими редовни консултации при педиатър и преминаване на курс на поддържаща терапия. При възрастни долихосигма изисква постоянно наблюдение, правилен режим на хранене, труд и почивка. Трябва да се избягва появата на запек и своевременно да ги лекува.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00128 sec