Как да се определи, че човек има глисти?

В света има над 70 разновидности на тези паразити. Повечето червеи, пробравшись във вътрешните органи на човек или на животно, не могат да показват присъствието си в продължение на няколко години. Те се срещат из цялата територия на земното кълбо и теоретично могат да живеят в дейност основна част от населението на планетата. Като разбере, че имаш глисти? В края на краищата, не са взети навреме терапевтични мерки допринасят за развитието на усложнения.

Точно да се определи наличието на глисти в организма на един възрастен човек или дете може само лекар. В домашни условия, като се позовава на признаците и симптомите на болестта, да научат за присъствието на паразити невъзможно. Само в лабораторно-клинични условия, въз основа на преминаване на няколко изследвания на кръвта и изпражненията е в състояние да определи, че човек има глисти.

Първите признаци на паразити

При поява на специфични симптоми е необходимо сериозно да помислите за посещение на паразитологу – специалист, който е запознат с особеностите на протичане на инфекциозните гельминтозов и се занимава с тяхното лечение. Разберете, има ли глисти човек, без анализи невъзможно. Веднага трябва да отиде в специализирано медицинско заведение, ако:

 • станаха редовни чревни нарушения (като това може да бъде и запек и диария);
 • имаше усещане за парене и сърбеж в аналната (този симптом може да се дължи на факта, че червеите често точно там снасят своите яйца);
 • често е налице безпокойство се дължи на подуване на корема;
 • болезнен синдром в околопупочной зона или в долната част на корема.

Да научат, че имаш глисти в организма, може да се предполага, че преди да бъдат раздадени анализи. Нередким знак червеи служат алергии, поради което може да се промени състоянието на кожата покрива, ще образуват язви и ще се появи угревые обриви. Много специалисти смятат, че обективен симптом, който може да потвърди наличието на червеи вътре в човешкото тяло, е бруксизъм – скърцане със зъби по време на сън. Други смятат, че паразити предизвикват нарушения от страна на централната нервна система. Тъй като с проникване червеи вътре се случва най-силните имунни нарушения, веригата на заболяването могат да са прояви на вирусни респираторни инфекции (повишена температура, кашлица, втрисане).

READ  Лекарства от гастрит и язва на стомаха

Характеристики на симптоматиката на глисти при децата

Да признае наличието на паразити в детския организъм е много по-трудно, отколкото при възрастни. В началото и майчиното възраст да научат за червях в органите на малко дете по външни симптоми почти невъзможно, защото разкаже за своето здраве или се оплакват от дискомфорт докато той не е в състояние. Има съмнения и да разберат, че детето глисти, може да бъде по такива характеристики:

 • хлапето стана раздразнителен и неспокоен;
 • пълна липса на апетит и бърза загуба на тегло;
 • развитието на анемия (намаляване на нивото на хемоглобина) и повишаване на еозинофилите;
 • сърбеж в аналната отверстии;
 • сухота на кожата покрива, белене, угревые обриви;
 • алергични прояви, отоци, диатез, уртикария;
 • чести настинки;
 • постоянното чувство на глад;
 • интензивно изпотяване, активно отделяне на слюнка;
 • сънливост, апатичное настроение, намалена концентрация на вниманието;
 • болки в корема, подуване.

Преминаването на диагностика на гельминтоз

Разбира се, всеки симптом на болестта може да бъде проява на друго заболяване, затова уведомяват родителите трябва да им съвкупност. Подозрения за наличието на паразити в случай на поява на един или няколко от горните симптоми при едно дете или възрастен човек е в състояние да потвърди или опровергае само лекар. Обикновено се назначава на традиционния анализ на изпражненията за наличие в него на яйца обезпаразитяване. При необходимост специалист може да препоръча лабораторно изследване на кръвта. Биохимичен анализ ще покаже, дали симптомите червеи реалното състояние на пациента. Основният показател трябва да се превърне в специфични антитела към различни видове червеи.

Това се случва и така, че лекарите не определят наличието на глисти, а като клинична картина на напълно обратната. В такъв случай единственият изход от ситуацията е посоката на пациента за отдаване на хистологичен анализ. Това проучване с най-висока степен на вероятност може «да сложим точка» в областта на гельминтоза.

READ  Причините за появата на метеоризма при възрастни и правилата терапия

При откриване на глисти в анализи кала лекар е предписал на пациента противопаразитное лечение, което представлява комплексна медикаментозна терапия. Прием на лекарствата изпратен да убие червеи и ларвите им, с последващо излизане извън тялото на пациента заедно с каловыми или рвотными на масите.

Защо паразити попадат в човешкия организъм?

За да се предотврати появата на глисти е изключително важно да се разбере поради какви причини те се появяват при човека и как може да ги предотврати. Най-често ларвите на паразитите проникват в тялото на дете или възрастен се активизират в тънките черва. За един ден, само един възрастен индивид е в състояние да отмени около 200 хиляди яйца. Този съединител получава в околната среда заедно с фекалиите. Топлата земя за съзряването на яйцата се счита за идеално условие. Така че в почвата може да бъде много ларви, на червеи, които се разпространяват организми хора, когато влезем вътре, с неизмити зеленчуци или от мръсни ръце. Носители на тения са насекоми. По-специално, на крака мухи може да бъде яйца на паразити.

След проникване в червата на пациента ларвите са в състояние да се придвижват с помощта на притока на кръв по съдове, увреждане на лигавиците органи, стените на вените и артериите. Обикновено, глисти се разпръскват в-ЧРЕВНИ, на черния дроб, долната куха виена, дясното предсърдие. Случва се и така, че паразити, попаднали в тялото през белите дробове, се намират в альвеолах и бронхите. Към момента на окончателния падеж след миграционен период в тялото на господаря си през целия път на развитие на тези същества се предава. Хранене на плазмата и эритроцитами, те бързо израстват и достигат до тези въпроси полово зрели особями.

От лекуват гельминтоз?

Тъй като вероятността глистной паразитози е достатъчно висока, заслужава специално внимание, лечение и профилактика на гельминтоза. В домашни условия се извършва противопаразитные терапевтични курсове модула. Освен това, превантивни и терапевтични дейности са тясно преплетени помежду си. Например, провеждането на лечението на глисти, в никакъв случай не бива да забравяме за постоянна профилактика.

READ  Особености на диетата при гастрит атрофического тип

Заразяване на червеи е пряк показател за провеждане на комплексно медикаментозно лечение с цел премахване на паразити от организма на човека. Схема на прилагане на медикаменти самостоятелно разработва лекуващият лекар. В зависимост от тежестта на поражение на вътрешните органи, общото състояние на пациента и от индивидуалната поносимост към един или друг действащите вещества, предписват една или едновременно няколко лекарства. Ефективни и приносящими добър резултат считат тези противоглистные средства:

 • Декарис (на базата на левамизола).
 • Вермокс (в състава с мебендазолом).
 • Немозол (с альбендазолом).
 • Пирантел (в основата му лежи същото активно вещество).

Значение на превенцията на червеи

Данни за лекарствени средства могат да се използват и като лечение, и като превенция на гельминтоза. В първия случай на прием на лекарствата се различава по-голяма продължителност. Като превантивна мярка антигельминтную програма преминават у дома. Лекарите препоръчват приема на лекарства 2 пъти в годината: през есента и през пролетта. Превенцията е необходим при инфекция от паразити един от членовете на семейството. Останалата част от домочадцам задължително трябва да мине антигельминтный курс.

Освен това, за да се предотврати появата на болестта могат да бъдат, следвайки най-простите правила за лична хигиена:

 • у дома и на обществени места винаги си мият ръцете със сапун след ползване на тоалетната;
 • да се ядат само чисти зеленчуци и плодове;
 • месо и риба се доведе до пълна готовност, преживял време на необходимата термична обработка;
 • пийте вода само от проверени източници или миналата кипене.

Прогноза гельминтоза благоприятен в случай, ако своевременно се определи патология и да започнете лечение. В напреднал етап на заболяването е изключително опасно за живота на пациента. Междувременно, като извършва всички необходими превантивни мерки, може и изобщо да се избегне заразяване.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00089 sec