Как да се постави клизма били познати да възпрепятства детето при запек?

При новородени деца запек и подуване на корема — доста често срещано явление, причинено като слаба защита от патогенни микроби, така и общо неразвитостью на храносмилателната система. Някои генетични заболявания могат да грудничка алергични към мляко или хранителна смес. Определяне на запек много просто — дете натужно плаче, не спи по цели дни да не ходи до тоалетната «по-голям», той гордее твърдо коремче. Много хора в такава ситуация веднага бързаме да правя клизма, само за да е по-бързо успокояване на вопящее дете, което далеч не винаги е правилно решение. Клизма — крайна мярка при бесконтрольном прилагането на вредящая били познати да възпрепятства детето много повече, отколкото възрастен човек. Потоци на течности вымывают и така не успевшую се образуват полезна микрофлору, лишават мускулите на червата се налага да се развива.

Преди да вземе решение да се направи клизма новороденото, задължително трябва да се консултират с лекар и да се увери, че други средства за червата не могат да помогнат:

  • Коригира храненето по препоръка на д-р.
  • Опитайте се лекува метеоризъм безопасни за кърмене на детето лекарства, в повечето случаи това премахва и запек.
  • Сложи газоотводную тръба.
  • Да се използват безопасни лекарства срещу запек и дисбактериоза, например, с лактулозой.
  • Въведете свещи със слабително действие (глицериновые).

Лекарят трябва също да се уверите в липсата на запушване на червата при бебето. Румънският клизма може да се направи, само ако детето има признаци на отравяне, или принимаемое по предназначение лекарство се инжектира точно по този начин.

Разновидности

Клизма за новородени при запек правят с помощта на различни разтвори на лекарствени вещества или преварена вода. В зависимост от използвания състава и обема му отделят 4 основни вида:

READ  Хронична форма на гастрит с атрофией

1. Двигателят е с мазителна — използва се за медицински цели, предписани от лекар, смазва червата и трайно подобрява перисталтиката, в някои случаи помага и при възпаление. Избор на масло и определяне на дозата се провежда педиатър, най-често се предписват минерално или рициново масло по 5 мл на килограм телесно тегло.

2. Officinalis — използва се за указания към наркотици. За бебета има доста голямо количество средства, изчислени на въведение през ректума — витамини, спазмолитиков, лаксативи и така нататък.

3. Очистительная — използва се за промиване с вода изпражнения от червата, а също и пред лечебни и маслени клизмами. В повечето случаи под обикновена клизма имат предвид точно тази процедура. Обемът се подбират въз основа на възрастта и телесното тегло на детето — 10 мл/кг за новородени, 15 мл/кг за грудничков на възраст над 6 месеца. На вода, понякога се добавят няколко супени лъжици растително масло, отвара от лайка (30 % от обема), глицерин (10 %), с разрешение на лекаря — сол (не повече от 2 %), детско сапун (до пенного състоянието на водата), сода за хляб.

4. Сифонная — unclogged червата големи обеми вода при остро отравяне. Извършва само от квалифицирани медработником при непрекъснат контрол на процеса.

Стъпка по стъпка ръководство

1. Преди да започне нещо да се направи, трябва да се успокои детето, така че той не се намесва. Ще бъде още по-добре, ако на втория родител отвлича вниманието му по някакъв занимание, не дава да се обърне внимание на възможните неприятни усещания.

2. Приготвя се спринцовку малък обем, с мек гумен връх и хоросан.

READ  Какво да правя, ако непрекъснато се появяват киселините?

3. В леглото се поставя масло кърпа, под бебето — пеленку.

4. Новороденото се поставя по гръб, повдигане на едната ръка и крака към корема, по-по-голямо дете може да се сложи в лявото рамо.

5. В спринцовку набира хоросан и сдавливают си, премахване на излишния въздух.

6. На върха се намазва с вазелин или крем. Потопена спринцовку в аналния отвор на 3-5 см внимателни движения.

7. Бавно се инжектира течност, за да не предизвикват болезнени усещания и спазми. Това е особено важно, ако разтворът се охлажда.

8. Спринцовку се в свитата. Ако поне малко опънете, на върха може да всосать много тънка и нежна лигавицата, повреждането му.

9. Детето да се оставя в това положение 5-10 минути, стиска ръка на бедрата. Това дава време състава се разпространи в дебелото черво и омекоти каловые маса.

10. Ако в най-скоро време бебе не искаше облегчиться, се препоръчва да му масаж на корема: кръгови движения по посока на часовниковата стрелка, гладящими — отгоре надолу.

Съвети и препоръки

1. Ако новороденото е дълго време (до 5 дни) не ходи в тоалетната, но не проявява признаци на безпокойство — не си струва да се притеснявате и на родителите. В някои случаи мляко е толкова добре се усвоява, че изпражнения почти не остава.

2. Бебетата са много чувствителни към вредните микроорганизми. Преди да се направи клизма, трябва да мият ръцете си със сапун, измиване и се вари спринцовку не по-малко от 15 минути. Пренебрегването на това правило може да доведе до остра чревна инфекция при бебето. След варене уверете се, че са изтрили вряща вода от спринцовки напълно.

READ  Лечение на запек след раждането при кърмещи майки

3. Избирайки правилното количество течност, можете да намерите препоръки желания обем, идващи от възрастта. Това не е съвсем правилно, защото бебето понякога значително се различава по тегло от връстниците си. Но със съзряването расте не само от размера на червата, но и на способността на целия организъм да пренася водни натоварвания без нараняване на лигавицата и нарушения в сърдечно-съдовата система, така че максимален допустим обем на разтвора расте по-бързо на телесна маса.

4. Оптималната температура за инжектиране на разтвори, и не предизвиква неприятни усещания — 28-30 °C. Но водни клизми все пак най-добре да заложите на 20-24 °C. Водата е по-висока температурата бързо ще всосана стени на червата и не произведе желания ефект. Лекарствени и маслени съединения се загрява до 35-37 °C. При спастична запек — до 37 °C.

При кървене, пукнатините около аналния отвор инсталация на клизми, е строго забранено.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec