Как се диагностицира описторхоз? Признаци и начини за лечение

Един от болести, за появата на който провоцируется червеи, е описторхоз. Болестта поразява вътрешните органи и нанася значителни щети на организма на човека. Необходимо е своевременно да се идентифицират описторхоз и да се пристъпи към лечение. В противен случай последствията могат да бъдат лоши.

Заболяването засяга панкреаса, черния дроб, желчевыводящие пътя. Източник на инфекцията могат да действат животни или човек. Описторхоз възниква при възрастни хора, но се срещат и в детска възраст. Появата му предизвиква гельминт двуустка котешка (Opisthorchis felineus).

Процесът на растеж и развитие на глиста

Първо движения на червата, които съдържат яйца, обезпаразитяване, причиняващи описторхоз, попадат във водата. Там ги изяждат охлюви. В организма ракообразни, ларви се появяват и продължава по-нататъшното им развитие. След известно време отглежда глисти попадат във водата и се настани вътре шаранови риби. Там те продължават да растат.

Заразяване на заболяването настъпва в резултат на яденето на засегнатата риба. Това се случва при липсата на необходимата термична обработка (вяления, липсата на осоляване, сырокопчения и така нататък). Рискът значително се увеличава и в случаите, когато на нерафинирана след като риба на борда нарязани на други продукти, които не трябва да се готви. След попадане в стомаха на възрастен човек или животно ларва се освобождава с капсули и глисти започва да се разпространява по отделните части на тялото: жлъчния мехур, го протоках, черния дроб, панкреаса. Именно там те получават най-благоприятни условия за по-нататъшното им снася яйца. Развитието обикновено отнема 4-4,5 месеца, както и времето на живот на паразити достига до 25 години. При несвоевременном откриване на описторхоз преминава в хроничен стадий, да се разкрие и да се отървете от която много по-трудно.

Как да описторхоз?

Инкубационният период обикновено продължава в рамките на 2-3 седмици. В това време, заразеният човек започва да се чувства много по-зле, се появяват отпадналост, слабост, отбелязва силно изпотяване. Но да се разкрие описторхоз на този етап няма да стане. В края на инкубационния период, може би няколко варианти за развитие на събитията, тъй като болестта е остра или хронична форма. В зависимост от това стават забележими различия в симптоматике.

Период на остра описторхоза се характеризира с появата на следните признаци:

 • обриви (копривна треска);
 • повишаване на телесната температура до 39 градуса и по-горе;
 • проблеми с ЧРЕВНИ: гадене, повръщане, диария, киселини в стомаха;
 • болка под дясната част на ребрата;
 • болки в ставите и мускулите;
 • намаляване на апетита при болен човек.
READ  Преглед на най-ефективните лекарства срещу червеи

При това по време на диагностициране на записано увеличение на черния дроб и жлъчния мехур, появата на язви по лигавицата на дванадесетопръстника и на стомаха. В някои случаи симптомите описторхоза при възрастни могат да бъдат сходни с признаците на астматично бронхит.

Хроничен тип описторхоза може да бъде последвано от алергичен синдром, който се прояви като уртикария или други обриви по кожата, силен сърбеж, оток на Квинке. Основният проблем се състои в това, че по време на заболяване на вътрешните органи преминават през значителни промени, така че дори и след да се отървем от червеи възрастен човек понякога се отбелязва хепатит, гастрит. Видими щети на хелминти, причиняващи описторхоз, нанесе и на имунната система, която е силно отслабена.

Хронична форма за своите симптоми, често напомня за такива заболявания като панкреатит, хепатит, гастродуоденит. За него са характерни:

 • възпаление на жлъчния мехур по време на палпация;
 • приступообразные болки в областта на дясното подреберья, които приличат на желчную колику;
 • диспепсический синдром.

И за двете форми описторхоза характерни са и нарушения на работата на ЦНС. Болен човек се оплаква от повишена температура, намаляване на работоспособността, честото главоболие и световъртеж, проблеми със съня. Също така при пациенти често се наблюдават тремор век и пръстите на ръцете. Разпадането на паразити и продукти на тяхната жизнена дейност и не минава безсимптомно. Заразените описторхозом възрастни хора в този момент усещам в себе си признаци на интоксикация, които са придружени от алергични реакции. В резултат на кичури в протоках обезпаразитяване, техните яйца, слуз и клетки на епитела е възможно появата на нарушения на изтичането на жлъчка.

Диагностика

При съмнение за наличието на описторхоза възрастен човек трябва да се консултира за диагностика на терапевт, гастроэнтерологу или инфекционисту. Не боли и консултация с диетолог, който ще помогне за разработването на специален хранителен режим. Диагностика описторхоза в повечето случаи затруднительна. Това се дължи на липсата на заболяване никакви специфични признаци. Така че може лесно да се обърка с друго заболяване. За диагностициране на описторхоза лекарите използват едновременно няколко метода.

На първо място трябва да се изключи наличието на различни проблеми със здравето на пациента. Това може да бъде обикновен респираторно-вирусна инфекция или на по-сериозни заболявания. Нататък диагностика предвижда провеждане на проучване. По време на него е разкрита, в кой район живее човек, ядете ли, той яде лошо обработени риба (например, вяленую) през последните месеци.

READ  Признаци и лечение на колит на червата при възрастни

Диагностика на остър описторхоза в начален етап е почти невъзможна. Факт е, че вредители снасят яйца само след срок от около месец от момента на заразяване. Съответно, анализи изпражнения и жлъчката не може да покаже наличието в организма на червеите. За по-точна диагноза имат нужда от време и преминаване на няколко вида изследвания на описторхоз.

На първо място – това е анализ на кръв. Главен признак – при възрастни хора се съчетават лейкоцитоз с гиперэозинофилией. Но в този случай, окончателната диагноза може да се монтират не по-рано от 1,5 месеца след провеждане на повторно изследване. Точно в това време паразити снасят яйца, които попадат в кал.

Диагностика на хроничната форма описторхоза и може да отнеме доста време. Тя включва проучване и лабораторни изследвания. При това се използват различни методи за диагностика, които ще ви помогнат възможно най-бързо да потвърди наличието на заболяването:

 • клиничен, биохимичен, общ анализ на кръвта;
 • анализ на урината;
 • ЕХОГРАФИЯ на органите на коремната кухина;
 • компютърна томография;
 • рентгенологические изследвания.

И това далеч не е пълния списък от процедури за откриване на описторхоза. При необходимост към него могат да бъдат добавени и други методи на диагностициране. Тяхната главна цел е да изхвърли всички подозрения за наличието на други заболявания на черния дроб, жлъчния мехур и други органи, както и окончателно да потвърди диагнозата описторхоз възрастен човек.

Да се отървем от болестта

Лечение описторхоза предвижда прилагането едновременно на няколко вида терапии. На първо място трябва да започнете спазването на специална храна, която не ще дразнят, възпаление на стомашно-чревния тракт. Диетата трябва да се състои от варени на пара, варени или печени ястия. Кисели, солени, пикантни и печене са под категорическим забранени в периода на провеждане на лечение, така и в продължение на не по-малко от 6 месеца след дипломирането си.

Директно лечение описторхоза възрастен човек се състои от три етапа.

1. Подготовка. В този период на пациента се предписват различни спазмолитические, cholagogue, противовъзпалителни, антиалергичен средства, както и адсорбенты и гепатопротекторы. В зависимост от тежестта на описторхоза и форми на подготвителния етап трае от 10 до 20 дни.

2. Дегельминтизация. По време на този период е характерно използването на лекарства от паразити. Да ги предписват, за да събере необходимата дозировка, да се разработи специален план на лечение трябва само д-р. Промяна на курса, по своя преценка или да го прекъсне, е строго забранено! Най-често при описторхозе използват Празиквантел. Той въздейства върху мускулатурата гельминта и предизвиква у него парализа. Дневната доза на лекарството не трябва да надвишава 40-75 мг (в зависимост от решението на лекаря) за всеки килограм телесна маса.

READ  Какво е гастрит субатрофический

3. Възстановяване. След правилното провеждане на предишните два етапа на червеите умират. Телата им остават в жлъчния мехур и го протоках, така че те трябва да се изведат. В този период пациентите са назначени cholagogue средства. Обессиленный поради описторхоза тялото също се нуждае от различни добавки и витаминни комплекси.

Това, колко ефективно е преминал лечение при възрастни, ще бъде възможно да се научите само шест месеца по-късно. Точно толкова време е необходимо на тялото ви за пълно възстановяване и отделянето от него яйца, обезпаразитяване, спровоцировавших описторхоз.

Профилактика

Всички възрастни хора знаят, че много по-лесно да се предотврати появата на един или друг проблем, отколкото след това да се отърве от нея. Това правило се отнася и за описторхоза. В края на краищата много по-лесно да спазвате прости превантивни мерки, отколкото после да се проведе продължително лечение и да жертват собственото си здраве. Особено това се отнася за региони, където голяма вероятност от заразяване.

1. Препоръчва се да се избягва контакт с езера, които могат да бъдат замърсени с изпражнения на животни или хора.

2. Описторхоз се предава чрез риба, така че е важно да се спазват всички предпазни мерки по време на неговото разфасоване. За този продукт, трябва да бъдат предвидени отделни дъска и нож. Не забравяйте за тяхното редовно измиване.

3. Забранено опитвам сурова риба плънка. Особено когато той е изработен от шаран.

4. Термична обработка и осоляване на риба трябва да се проведе по всички правила. Да ги наруши, е строго забранено.

5. Не се хранят с домашни любимци, сурова риба, тъй като описторхоз може передаться от тях към възрастен човек.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec