Как се лекува улцерозен колит?

Улцерозен колит е болест, в основата на която е възпалителен процес в червата, който преминава в хронична форма. НЯК в повечето случаи се развива при мъжки пол на възраст от 20 до 40 години, или от 50 до 70 години. Клинична картина на улцерозен колит се проявява под формата на болка регионална синдром в корема, диария с кръв, кръвоизливи в червата и други признаци. Диагноза на заболяването се определя чрез провеждане на эндоскопического ограда материал, ирригоскопии, КАТ и колоноскопического проучване. Лечението може да се проведе по два начина – терапия и хирургия.

В тази статия ще бъдат подробно изяснени тези въпроси, като причините за появата на болестта, как да се лекува НЯК възрастен и дете, симптоми и други характеристики на течението на улцерозен колит. Запознаване с член позволяват на много пациенти да се разбере, какви превантивни мерки трябва да се прилагат, за да се заболяване изпревари страна.

Причини за възникване

Изследвания в тази област показват, че основна причина за колит е в повишена чувствителност на имунитета към различни бактерии, проникващ в червата. Известно е, че в дебелото черво се намира на много микроорганизми, които при здрави хора не са в разрез с имунната система. При пациенти с диагноза НЯК в кръвта са открити антитела, които са против тъкани на червата.

Има още едно предположение, че язвен колит се развива при тези хора, които са генетично предразположени към това. Например, ако в семейството имате кръвно роднина е бил НЯК, след това в семейството, от това заболяване страдат около 15 пъти по-често.

Да се стимулира развитието на острата фаза на колит може следващата начин на живот:

 • системно пиене на алкохолни напитки в големи количества;
 • честото преяждане пикантни храни;
 • нервно пренапрежение;
 • чревни инфекции;
 • неизправност в режима на хранене.

Тези фактори влияят върху развитието на възпалителен процес, който ще продължи да расте, поради вродена склонност. Колит при неспецифични язвена форма е рядка болест. Статистическите данни са такива, че на 100 000 обследуемых НЯК диагностицира при 80-90 души, т.е. по-малко от 1 %. Има и информация, че прекомерната употреба на възрастен човек на млечни продукти могат да станат ако не е причина за началото на заболяването, неговата връхна точка точно. По този начин, може да се заключи, че учените не до края разкри природата на възникване на неспецифического колит. Това обаче не се позовава на възможностите на съвременната медицина за лечение на заболяването.

Симптоматична картина

Симптоми на язвен колит на червата пряко зависят от формата и протичане на заболяването. Има остър и хроничен вид заболяване. Остра фаза е придружен от ярко изразени характеристики, но се диагностицира само 5-7 %. Клинична картина на проявление се дели на локална и обща.

Местно време колит на червата дава за себе си знаете, както следва:

1. Изхождане на изпражнения съвместно с кръв секрети, слуз и гной. Често кръвта не е в състава на дефекация, а само покрива. На цвят варира от наситено червено до тъмните тонове. При други заболявания, например язва, кръв черен цвят.

2. Редки изпражнения и констипация. В 90 % от случаите именно диария с НЯК. Стол излиза на не повече от четири пъти на ден. За този симптома типични за фалшиви позиви, които могат да достигнат 30-тина пъти на ден. Запек се наблюдава, само ако възпалително огнище се намира в ректума.

3. Болковият синдром в долната област на корема. Схваткообразные спазми могат да бъдат толкова интензивни, така и да се изразява в покалывании. Ако този симптом се засилва, това говори за дълбокото поражение на червата.

READ  Как да приемате пачи крак за премахване на червеи?

4. Подуване на корема.

Към общите симптоми на язвен колит на червата включват:

 • Температурата на тялото се повишава до 38-39 градуса, но това е възможно само в тежка форма на болестта.
 • Висока умора, апатия, понижаване на теглото – този знак говори за бързата загуба на протеини.
 • Нарушения на зрителната функция. При този симптоме се наблюдава възпаление на ириса и лигавицата на очите, кръвоносните съдове. Въпреки това, това проява на заболяването рядко се случва.
 • Лабораторен анализ показва свиване на червата, а червата по тип «тромпет».
 • Лигавицата на червата се отделя кръв, наличие на язви с различна форма и други.
 • Болки в ставите и мускулите.

За НЯК се дължи на растежа на възпалителни огнища в дебелото черво. За улцерозен колит характеристика на режима на проява, а след това има влошаване отстъпва на ремиссией и обратното. Ако болестта не се лекува, то ще започне да се разпространява още по-надолу по червата. Състоянието на рецидив ще се увеличи по време. Също така има риск от усложнения, които утежняват ситуацията. Ако обаче своевременно да се обърне към специалист и да получите правилното лечение, болния има всички шансове да се постигне дългосрочна ремисия.

Помислете форми на колит:

1. Лека – движение на червата не повече от три пъти на ден, с незначително кървене, показатели са в норма.

2. Средно – стол 6 пъти в денонощието, изразени като кървене, повишена температура на тялото, ускорен пулс, понижаване на нивото на хемоглобина.

3. Тежък – дефекация до 6 пъти и повече, в рамките на деня, обилно кървене, телесна температура над 38 градуса, хемоглобина – 105.

НЯК при децата най-често се проявява в юношеска период. Основните симптоми на заболявания на червата е силна диария и забавяне в растежа на скелета. Така че при детето се наблюдава забавяне в развитието по неразбираеми причини. Поради това е необходимо да си запишете час за консултация на лекар и извърши пълна проверка в обект на изключения от язвен колит.

Диагностични методи

При откриване на гореизброените симптоми НЯК следва незабавно да се обърнете към гастроэнтерологу. Ако тези признаци колит на червата и имате дете, а след това трябва да посетите кабинета на терапевта.

Диагностика в кабинета на лекаря се извършва по следния начин:

1. Разговор. Позволява идентифициране на жалбата. Особен интерес представлява наличието на кръв и нейните брой при испражнении, както и цвета.

2. Проверка. По причина, че симптомите се проявяват в очните ябълки, първо проверяват ги. По необходимост до диагностицирането може да се включи специалист по очни болести.

3. Пальпация. При НЯК дебели черва е чувствителен към прощупыванию. А при дълбоко проучване на значително увеличение на черво в огнища на възпаление.

Ако д-р потвърждава подозренията на улцерозен колит, пациентът се насочва за отдаване на анализите:

1. Кръв. Помага да се изчисли с ниско съдържание на хемоглобин и голямо количество левкоцити.

2. Биохимичен ограда кръв. При положителна НЯК резултати са: повишаване на С-реактивния протеин, по-ниски нива на калций, магнезий, от албумите, високо количество на гамаглобулинов.

3. Имунен тест. Ако пациентът е болен, тогава броят на антинейтрофильных антитела ще бъдат увеличени.

4. Изследване на изпражнения. В лабораторията маса се изследва за наличие на слуз и гной.

За коректно поставяне на диагнозата освен симптомите и становища на изследването лекарите препоръчват допълнителни видове диагноза колит. Към тях се отнасят:

 • эндоскопию;
 • ректосигмоидоскопию;
 • колоноскопию.

Преди эндоскопией пациента преминава през подготвителен етап, който се състои от:

 • 12-часова диета преди изследването;
 • отказ от храна на 8 часа;
 • пречистване на дебелото черво (клизми или прием на специални лекарства);
 • морална подготовка, консултации на д-р.
READ  Как се приема на терени на энтеробиоз?

При диагностициране на НЯК метод ректосигмоидоскопии пациентът се подготвя по подобен начин эндоскопическому. Проверка представлява проверка на ректума с помощта на специален инструмент, който микрокамерой. За сметка на визуална проекция на екрана на монитора лекар може да възпалителни огнища. Благодарение на това изследване, в 90% от случаите успяват да диагностицират НЯК, както и други заболявания на червата.

Колоноскопическое изследване позволява да се проучи горната област на дебелото черво. Използва се рядко, за разлика от предишните начини. Необходим е за определяне на необятността на колит, както и за изключване на други заболявания, например рак на дебелото черво. По време на диагнозата лекарят прави ограда тъкани за по-късно изследвания.

Първо диагностика НЯК трябва да се направи не по-късно от 7 години след поставяне на диагноза колит. В бъдеще тя трябва да се повтаря веднъж на 2 години, в зависимост от теченията на болестта.

Лечение с медикаменти

Ефективно лечение на улцерозен колит може би само от квалифициран лекар. При обостренном рамките на НЯК, пациента е в стационар, където спазва строг режим на легло, докато интензивността на симптомите не падне. В момента На ремисия човек продължава да води нормален начин на живот, с отчитане на препоръките на лекуващия лекар относно прием на лекарства и диета.

Медикаментозно лечение на колит включва:

 • Лекарства категория аминосалицилатов, а именно Сулфасалазин във фаза на обостряне на 1 г четири пъти на ден. По време на ремисия НЯК – 0,5 грама сутрин и вечер.
 • Лечение на колит Месалазином по-често се предписват в остра форма 1 г три пъти на ден.
 • За да се излекува от НЯК, допълнително се прилагат свещи и клизми.
 • При тежко рамките на колит използват Преднизалон по 50-60 милиграма на ден, курс в продължение на 3-4 седмици.

В някои случаи лекарят назначава прием на Циклоспорина-А, който е от значение при бързото развитие НЯК в острата фаза. Доза в броя на 4-те мг на 1 кг от теглото на човек се инжектира венозно. Симптоматично лечение неспецифического колит минава като прием на болкоуспокояващи лекарства (Ибупрофен, Парацетомол и други) и витамин от група В, В.

НЯК детето може да се излекува, при спазване на диета. Д-р в 95 % предписват «млечни-free маса №4 по Певзнеру». Менюто се състои основно протеини, за сметка на употребата на месо, риба и яйца.

В основата на лекарствено лечение на колит при децата е Сулфасалазин и други лекарства, в състава на които има Месалазин. Приемат лекарства за перорално или се въвеждат с помощта на клизми или свещи. Дозиране и разбира се определят строго индивидуално. Наред с тези дейности се извършва отстраняване на симптомите.

Въпреки това, ако адекватната терапия липсва, тогава има риск от развитие на усложнения колит, която се случва по следния начин:

 • тежка форма чревни кръвоизливи;
 • прободение черво и в резултат – перитонит;
 • образуването на рани;
 • дехидратация;
 • вземане на кръв;
 • камъни в бъбреците;
 • увеличение на риска от образуване на рак.

Ако навреме не се започне лечение на болестта, а след това в рамките на 7-10 % от случаите това води до смърт, а на 45-50 % – към групата на хората с увреждания.

Съвети за хранене

Основното правило на профилактично лечение е диета. Определено е важно да има на годишно проучване на червата и отдаване под наем на анализи.

Основните принципи на хранене при НЯК:

 • прием на храни, приготвени на пара или варени;
 • ястия, консумирани под формата на топлина;
 • порции частична, 4-5 пъти на ден;
 • не преяждаме;
 • последният прием на храна – не по-късно от 7 часа вечерта.
 • високо-калорични храни;
 • диета също така трябва да съдържа много протеини и витамини.
READ  Какво можете да ядете при дисбиозе на червата?

Трябва да се откаже от следните продукти поради това, че те дразни лигавицата на дебелото черво. Това от своя страна води до стимулация на възпалителния процес. Както някои увеличават диария. Данни съвети са подходящи и за деца, тъй като те са в основата на лечението НЯК.

Списък на забранени продукти:

1. спиртосодержащие и газирани напитки;

2. млечни продукти;

3. гъби;

4. тлъсто месо;

5. източване;

6. подправки в каквато и да е форма;

7. какао, здраво запечатани чай;

8. домати в суров вид;

9. майонеза, кетчуп и горчица;

10. зеленчуци в суров вид;

11. ядки, слънчоглед и царевица (тя също пуканки);

12. растения от семейство бобови.

Диетата трябва да включва:

 • пресни плодове и горски плодове;
 • зърнени храни;
 • яйца в отваренном форма;
 • месо от пиле и заек;
 • домат и портокалов сок;
 • немазна риба;
 • черния дроб;
 • сирена;
 • даровете на морето.

Правилното хранене и здравословен начин на живот позволява на болните да се увеличи фаза на ремисия, за намаляване на болката и подобряване на тонуса на организма. Лечение на начален етап на НЯК трябва само в комплекса, при спазване на диетичен хранителен режим и препоръки за д-р относително терапевтични методи.

Прогноза и профилактика на НЯК

Специфични превантивни начини поздрави на дадено заболяване, в момента няма. Предизвикана е от факта, че източникът на развитие на болестта все още не е известен. Въпреки това, има предупредителни методи за лечение на колит, които позволяват да се намалят риска от рецидив. За това трябва да действате така, както ще каже лекарят. Това се отнася и за възрастни, и деца.

Основни съвети на лекари за предотвратяване на НЯК разказва:

 • следвайте инструкциите по отношение на храненето;
 • намаляване на стресови ситуации;
 • физически не перенапрягайтесь;
 • регистрирайте се за среща с терапевт за облекчаване на психосоматични причини;
 • редовно наблюдайтесь при гастроентеролог;
 • практикувайте санаторно-курортна терапия.

Почти всеки човек страда от това заболяване, задава два въпроса: може ли завинаги се излекува заболяване и каква е продължителността на живота. Отговаряйки на първия въпрос, трябва да се отбележи, че всичко зависи от формата на НЯК, усложнения и навременно лечение. С други думи – да, при спазване на предписанията на лекари.

Относно втория въпрос, трябва да се разбере, че колит в неспецифични язвена форма може да се наблюдава при хората през целия си живот. А това, колко дълго живеят хората с тази диагноза, на първо място зависи от пациента. Ако се изпълняват всички препоръки, следете за здравето си и да се спазва правилния начин на живот, а след това на пациента има всички шансове да умре от старост. Прогнозата на заболяването е благоприятен в случай, че лечението се използват всички съвременни методи. Рецидиви след това се срещат не по-рядко от два пъти за 5-7 години и в оптимални срокове купируются медикаментозными лекарства.

За да обобщим преглед, имайте предвид, че колит се поддава на терапия, но изисква от човека да се придържаме към превантивни курсове. Тече болестта не си струва – колкото е изпълнен, вече е известно. Припомняме ви, че годишно проучване на организма, независимо от това, е болен човек или здрав, възможност за откриване на заболявания в ранен стадий, което значително опростява живота на пациентите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00114 sec