Как се отстранява апендицит — характеристики на операция

Възпалителен процес в червеобразном отростке на червата, се придружава от определени симптоми. При болки в района на пъпа, повишаване на температурата, гадене и липса на апетит трябва незабавно да се обадя на Бърза помощ, или да отидете в болница. След диагностициране на болестта има и друг метод за лечение – операция за отстраняване на апендицит. Това е сериозна болест, с която може да се бори само в болнични условия, под надзора на специалисти.

Прояви на остра форма в зависимост от естеството на промените процес, неговото местонахождение, възрастта на човека и възможните усложнения. Първите болезнени усещания не са локализирани, те се появяват в горната част на корема, като постепенно се концентрира на едно място. Вече шест часа след появата на първите симптоми болният се оплаква от силни колики в долния подвздошье, че говори за възпаление, което конфискува всички стени аппендикса.

Понякога при променено поставянето на орган на болката може да се усеща в долната част на гърба, подреберье или слабините и се засилва при резки движения. Има проста, силна и разрушителна форма. Операцията е показана при всеки случай, който ясно определя диагнозата. При изразени признаци на апендицит, перитонит и интоксикация на съвместните усилия на хирург и анестезиолог преминава подготовка. Повече информация за това къде се намира апендицит, може да разберете в тази статия.

Методи за извършване на хирургическа намеса

В зависимост от начина на проникване в коремната кухина, тялото се отстранява чрез лапаротомного достъп и лапароскопия, трансгастральной и трансвагинальной аппендектомией. Всеки оперативен период включва следните стъпки:

  • Анестезия на пациента.
  • Дисекция на коремната стена, на слоеве.
  • Разглеждане на органи.
  • Отстраняване на апендицит и шевове по краищата процес.
  • Стягивание и зашиване на тъкани от специални теми, които са в състояние рассасываться, или налагане на счупени заварки.

1. Лапаротомия.

Непосредствено преди всяка операция да спрат приема на храна и вода. В областта, насрочени за манипулация, бръснат косата, пречиства червата с помощта на клизма. Предварителна лапаротомия минава за изясняване на картината на заболяването. Ако насрочена планова процедура, гнойники екзема на стените орган са противопоказание. Най-често такава операция за отстраняване на апендицит продължава под локална анестезия.

Понякога състоянието на пациента се инжектира мускулни relaxers, релаксиращи стената на перитонеума. Провеждане на наклонена разреза в дясната илиячната, при който се намали чрез кожата, фибри, външна, вътрешна и страничното наклонена мускул. Уверете се в отсъствието на кървене и зашити раната. Задължително условие е строг контрол на инструменти и медицински салфетки, за да се предмети случайно не са останали в тялото.

READ  Защо се появява киселини и оригване и как да се лекува?

2. Лапароскопия.

Същността на операцията остър апендицит начин лапароскопия се състои в това, че в кухина се вкарва ендоскопски инструменти чрез точка пробиви (с диаметър около 1 см) част на предната стена на перитонеума. Като правило, това са три микроотверстия, в едно от тях са въвеждане на видеокамера. Изображения с уреда се появяват на монитора, находяща се пред хирург. Нататък се провежда анализ орган, разкритие и изготвяне аппендикса.

Резекция тъкан на перитонеума, отломък се определят със специални скоби, отстранете го и се третира с антисептик формира остатък. Изсечен орган се, прекарват санацию и дренаж на кухината. Преди накладыванием шевове внимателно инспектира област. Операцията се провежда с помощта на лазер ендоскоп, фиброоптики, троакаров и инструменти, които контролира техника.

3. Трансгастральный вид.

Иновативна обещаваща практика на провеждане на операция на апендицит предполага намеса, без да се разкъсва. Манипулация вършат чрез гастроскопа, който се инжектира заедно с игла през пъпа. Тази техника позволява да се предотврати образуването на херния и инфекциозни паразитози. Също трансгастральная аппендектомия предполага липса на белег. При всички случаи на отстраняване на орган наблюдава минимален брой ситуации, когато се нуждаеше от шампоан, свързано с възпалителни процеси. В този момент за масовото прилагане на техника, не става въпрос, тъй като това отстраняване на апендицит е експериментален.

4. Трансвагинальная техника.

Операция от такъв тип, при която се обръща внимание на хронично аппендициту, предназначена само за жени. Нейната същност е да се въведе гъвкав ендоскоп през малка дупка във влагалището. Най-често подходът се използва в комплекс с трансгастральным начин или лапароскопией, когато оптична система и основни инструменти се инжектира през пъпа, както и допълнителни действия и извличане навън иссеченного процес, се извършва от страна на влагалището. Хибридната система позволява да се съобразят с широк ъгъл на оптика, сигурно зашиване, намаляване на следоперативни болка регионална синдром и липсата на белези.

5. Анестезия.

Тъй като възпалението и премахване на хроничен апендицит са болезнени, операцията продължава под обща упойка, при което човек спи, нищо не чувства, не реагира на стимули и не са в състояние да записва времето, прекарано на масата на хирурга. В леки случаи правят регионална, спинальную или эпидуральную анестезия, например, при неусложнена лапароскопия. Качеството на анестезия определят специалисти, в зависимост от фактори за протичане на болестта, клиничната картина и собствения си опит.

Време на извършване на манипулация

На въпрос за това, колко време трае операцията остър апендицит, не отблъснати от нея методика. Всяко премахване ще бъде приблизително същото – от 40 минути до 1 час. Времето зависи от заболявания, които ще открие хирург. В случай на констатация на перитонит или перфорация на орган на действие на лекар драстично се променят. На първо място специалист трябва да се премахне последиците от възпалителен процес.

READ  Как да се подготвим за колоноскопия с помощта на Фортранса

Операцията зависи от характера на инфекцията, изолиране на зона, наличието на други заболявания и интоксикации. Ако са открити сраствания и вродени дефекти, хирургът взема решение за премахване на тези проблеми. Атипичное местоположение аппендикса изисква по-голям срок за диагностициране и отстраняване на орган. Всички тези фактори влияят върху продължителността на процедурата, която може да варира от един и половина до два часа.

Период след операцията

Първите дни след операцията остър апендицит е задължително спазването на спално режим и прием на болкоуспокояващи препарати (Морфин, Промедол, Пантопон) и антибиотици (Пеницилин, Стрептомицин). Също така се предписва интравенозното солен разтвор, банки и горчичники. Гадене и повръщане се елиминира отсасыванием на стомашния на съдържанието. Ако не се наблюдават усложнения, перистальтика възстановява в рамките на 72 часа. След операцията следят за възможни кървене, парезами на червата и на пикочния мехур.

От втори до десети ден контролират температурата, апетита, състоянието на шевовете и болезнени усещания. Ако премахването на остър апендицит е прост, на пациента се отделят по-късно от осем-девет дни след операцията. По препоръка на лекар разрешено да ставам от леглото три дни. За да се предотврати разминаване на фугите, болен носи еластична превръзка. На седмо ден се отстранява шевове, при условие здрави гранулиране. До пълното възстановяване ограничават физически натоварвания и използват специален хранителен режим.

Усложнения

След като са изрязани, апендицит, може да дойде рано или късно на влошаване. Най-честите от тях са следните видове:

1. Сраствания – плътни образование, появяващи се на чревни loops, в малкия таз или коремната кухина. Те пречат на преминаването на храна и каловых масите, да предизвика болки с различна интензивност, подуване на корема, запек и непроходимост.

2. Висока температура говори за воспалительном процес. Това явление се смята за норма в първите часове след операцията. Ако цифрата става субфебрильным, се пази в продължение на месец и е придружена от повръщане, разстройство на изпражненията, повишена потоотделением и помътняване на съзнанието, това показва, гнойни и образуването на абсцеси.

3. Най-често усложнения възникват след операция на хроничен апендицит при по-възрастни пациенти. За развитие на перитонит показва температура, напрежение и болезненост в коремната стена.

4. Зачервяване на областта, подвергшейся манипулирана от, образуването на бучки, повръщане и гадене, кървене потвърждават несъответствие на външни и вътрешни шевове.

READ  Признаци ascariasis при децата и как да го лекуват

5. На място патология на белега може да се появи дупка, в която попада орган. Процесът се наблюдава при физически натоварвания, прехода на ръбовете на рана, травма. Понякога влошаване са характерни при пациенти със захарен диабет.

Следоперативния период продължава около три седмици, до пълно възстановяване. Състоянието на пациентите зависи от масата на тялото, вътрешен резерв, възраст, имунитета и общото здраве и възможните усложнения. Някои пациенти се чувстват добре за себе си вече седмица след отстраняване. Препоръки включват кратък самовъзпитанието на открито. Пълните хора са се жертвали носенето на скоба. След образуването на белег разрешено нататък, умерени упражнения, практикуване на секс. Рехабилитация на хора с патологиями предполага индивидуален подход и по-дълго възстановяване.

Хранене

Хранителен режим след отстраняване на апендицит е накъсана често консумация на храна на малки порции. Прием на топла и студена храна е строго забранено. Пациентът може да ядете леки бульони прозрачен вид, протрит зеленчукови ястия, сирене, кисело мляко, варено риба и птици, зърнени храни. Не може да включва в диетата на тежка храна, бобови растения, пушена и мазни храни, газирани напитки, приемат алкохол.

Голям обем на течности (билкови чайове, желе, горски плодове плодова напитка, натурален сок) ще помогне за възстановяване на силата и водния баланс след отстраняване на хроничен апендицит. Като сладкиши избират сушени плодове, локум и мед. В ограничени количества могат да се консумират тестени изделия и варени картофи.

Цената на процедури

Хоспитализация, поддръжка на до и след операции в държавните болници са безплатни. Лечението в частни училища зависи от институцията. В услуги включват лекарски преглед, диагностика, тувал и намирането в болницата. Допълнителни процедури се заплащат отделно. Сравнителна таблица ще ви помогне да се ориентира в цените.

Операция Цена, рубли
Аппендектомия 10 000 – 25 000
Лапароскопията 1 категория 20 000 – 30 000
2 категория 30 000 – от 45 000
3 категория 60 000 – 90 000
Лапаротомия 20 000 – 35 000

Премахване на аппендикса се счита за проста операция, в случай, че пациентът не страда от хронични заболявания и се обърна за помощ своевременно. Стартирани ситуация предполагат по-сложна хирургическа намеса и дълъг рехабилитационен период. За да се избегнат усложнения след операция, е важно да получите консултация с лекар при първите признаци на всякакви нарушения в състояние и деформация на белег.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00189 sec