Как се проявява хроничен гастрит и характеристики на лечение при възрастни

Гастрит се среща в съвременния свят много често: според някои, едва ли не всеки втори възрастен жител на планетата, така или иначе са запознати с нейните симптоми. Но не си струва да се смята тази болест е в норма или е неизбежно. Задължително трябва да се вземат мерки за лечение на патология, в противен случай са възможни опасни усложнения: от язва до рак на стомаха.

Причини за възникване на заболяването

Гастрит се наричат възпалителни или дегенеративни процеси, протичащи в лигавицата на стомаха, а понякога засяга и по-дълбоките слоеве на стените му, в резултат на което са нарушени секреторная и моторна функция на този храносмилателния орган. Това заболяване засяга както възрастни и стари хора, така и деца. Хроничната форма протича дълго време, се характеризира с редовни рецидиви.

Не толкова отдавна сред причините да се нарича най-вече на грешка в хранителния режим, вредни навици (редовно пушене и пиене), стрес, редица съпътстващи заболявания. Сега водеща роля в процеса на формиране на детска задържат бактериите Helicobacter pylori, инфицирующей на лигавицата на стомаха. Принципите, залегнали в основата на терапия, са претърпели някои промени (тук може да се запознаете с особеностите на лечение на гастрит). Хеликобактерия е в състояние дълго време да обитават органи на храносмилателния тракт и не предизвикват заболяване, докато болестта не бъде предизвикана от външни фактори: отслабването на имунитета, с попадение в храносмилателния тракт на дразнещи вещества, хормонални нарушения.

Набор от стимули, които могат да увредят стомаха, обширна. Това могат да бъдат агресивни химикали (киселини, алкохоли или алкални), фармацевтични средства, лошо разжеванная, прекалено гореща или студена, пикантни, пушени, пушена или солена храна.

При възрастни хора гастрит се развива не по някаква една-единствена причина, а под влиянието на няколко фактора. Първо имат място на нарушения на режима на хранене и неконтролиран прием на противовъзпалителни лекарства, които травмируют на лигавицата на стомаха. И ето тя вече става възприемчив към въздействието на инфекция, включително и към хеликобактериозу. По-късно може да започне и автоимунни механизми, когато клетките на лигавицата се унищожават в резултат на неадекватна реакция на имунната система.

Прояви на хронична форма

Когато заболяването е остро, при однократном въздействието на някакъв стимул, той бързо се оттегля, ако се лекува правилно. При липса на адекватна терапия на остър гастрит може да премине в хроничен. Структурата на лигавицата на стомаха, при това постепенно се променя, чак до нейните атрофия и подмяна на съединителната тъкан.

Най-често следните симптоми: усещане за тежест след хранене, ноющие болки в стомаха, киселини, гадене и повръщане, оригване, лош дъх на устата, различни нарушения на стола. Болката се притеснява за лице, като по-късно за известно време след хранене, така и при празен стомах. Симптомите на хроничен гастрит дълго време може изобщо да не се изразява, но задължително ще се прояви в периода на неговото влошаване.

READ  Как се провежда изследване на стомаха тънък сензор

Ако болестта не се лекува, това ще се отрази на общото състояние на болния: той ще усетите слабост, раздразнителност, понякога са отбелязани загуба на апетит и отслабване, бледност на кожата покрива, петна по езика и признаци на гиповитаминоза. Възможни са главоболие, ниско кръвно налягане и дори повишаване на температурата. Това са общи симптоми, но те могат да се различават в зависимост от формата на хронично заболяване.

Диагностични методи

Първичен преглед на пациента от лекар позволява само да се направи предположение за конкретно заболяване, на база на външния вид на пациента, състоянието на кожата покрива, за резултатите от палпация на корема и описанието на симптомите.

Най-информативно и точно на днешния ден – такова изследване като фиброгастродуоденоскопия. Тази процедура, макар и не твърде приятна за пациентите – понякога панически се страхуват от нея, дори за възрастни хора. Прояви на хроничен гастрит тип са много по-болезнени. В смисъл, че през хранопровода (по-рядко – чрез вливане носа сакото) се вкарва оптичен медицински уред – ендоскоп, който позволява да се види състоянието на стените на стомаха и да разкрие на всички патологични процеси, а също така да се вземе проба на съдържанието и на тъканите на органа, който е провеждане на ph-метрию (проверка на нивото на киселинност) и биопсия.

Поясни киселинност и без използването на сонда, с помощта на специални тестове. Задължително извършват лабораторни изследвания на изпражнения, урина и кръв. За идентифициране на хеликобактерий също има редица методики. Да ги открие може да бъде по образци на тъкани, наличие на антитела в кръвта, респираторно тесто.

В диагностиката се прилага и метод за рентгенография, който е достатъчно информативен, и ви позволява да видите промени в състояние на лигавицата, но има по-широко разпространение.

Форми на гастрит

Разделение на групи по определени черти на поведение, водени от различни точки на зрение. Един от вариантите на класификация – за спецификата на протичането на патологичния процес – временно ползване на хронични и остри. Може да подразделять заболявания и в зависимост от техния произход, изолиране на зона, възпаления, выраженности отделителната функция. Например, отделя повърхностния и атрофичен видове хронични гастрити. Същността на това деление е, че в първия вариант на гърдата, на стомаха се запазват, а във втория се наблюдава тяхната смърт.

READ  Редуване на диария и запек — какво да правя?

Най-широка известност има следната класификация:

1. тип А (аутоиммунный) с изгодното увреждания на тялото на стомаха собствените си имунни клетки; възпаление при това слабо изразено, произтичат най-вече атрофичен процеси;

2. тип В (бактериална) е до 90% от всички случаи на гастрит, се развива по причина на заразяване Хеликобактериями и локализуется първоначално в най-ниското, антральном отдел, но в бъдеще може да се разпространи и в целия стомах;

3. тип С, или химико-токсичен, причина за които е заброс на жлъчка в стомаха от язва на дванадесетопръстника или на въздействието на лекарствата върху лигавицата.

Все още има така наречените специални, достатъчно редките видове, съставляващи по-малко от 1 % от всички случаи на:

  • polypoid, когато в лигавицата на стомаха се развиват доброкачествени новообразувания – полипи;
  • гипертрофический (разрастване на лигавицата на стомаха);
  • лимфоцитарный, за които е характерно зернистая структура на лигавицата с точечными эрозиями;
  • гранулематозный – се характеризира с наличието на малки плътни възелчета-ганулем;
  • эозинофильный – с подуване на лигавицата, е с алергична природа.

Заболяването се класифицират и по функционален признак. В зависимост от промените в секрецията е гиперацидный гастрит с повишена киселинност, а също и нормална или намалена. Нивото на киселинност не е основен за диагностика симптом, но тази характеристика е важна за назначаване на медикаментозно лечение, изписване на диета. Заболяването е с ниска киселинност (гипацидный) може да се определи по: неприятному привкусу в устата, намаляване на апетита и наддаване на тегло, обща слабост, гадене, слюнотечению. Прояви на заболяване с повишена киселинност на няколко други: човек се притеснява болезнено усещане в горната част на корема, киселини в стомаха, кисело оригване.

Терапия с помощта на лекарствата

Подход за лечение на гастрит трябва да бъде комплексен. То зависи от формата на заболяването, вида на секрецията. Ако става дума за най-широко разпространената болест на бактериален произход се използват антимикробни средства и препарати за нормализиране на киселинността. За терапия са автоимунни тип патология се прилага малко по-различен подход. За да го лекува, трябва да се вземат лекарства, не е принудителна, а стимулиране на отделянето на солна киселина. В диетата са включени съответните хранителни продукти.

1. Антиацидни средства (Альмагель, Гастал) се използват за лечение отдавна. Те добре са се доказали като вещества, успешно предохраняющие стомаха от агресивно въздействие на повишена киселинност на стомашния сок. Тази група лекарства изключително многобройни. Антиациди добре помагат за лечение на киселини в стомаха, болки в стомаха, имат стягащо и обволакивающим действие.

2. Намаляване на производството на солна киселина и други антисекреторные лекарства: блокери на гистаминовых рецепторите (Ранитидин, Фамотидин), инхибитори на протонната помпа (Омепразол, Пантопразол). Широко се прилагат при хроничен гастрит гастропротекторы, които повишават устойчивостта на лигавицата на стомаха до увреждане (Де-Нол, Вентър).

READ  Какви тестове за глисти, идват от едно дете?

3. Ако болковият синдром изразен, а след това за облекчаване на тези симптоми, не може да се мине без прием на спазмолитиков. В помощ на храносмилането често се предписват ензими (Mezim, Празнични). Нелишними могат да бъдат лекарства за стимулиране на възстановителните процеси в лигавицата на стомаха, а също и съвет.

Режим на хранене

Фармакологическая терапия – това е само едно от направленията. Диета – не по-малко важен момент, без да си го спазването напълно да излекува заболяване, не може да стане. На корекция подлежи и начина на живот на пациента: да се отървем от вредните навици, промяна в режима на хранене.

Преди всичко трябва да се откаже от боклучава храна, мазни, пържени, прекалено остри и солени ястия. Храната трябва да се приемат често и в малък обем, дъвчете, да се следи температурата на ястия, тъй като е много гореща или твърде студена храна дразнещо действа върху лигавицата на стомаха. Не ще отидат в полза на страдащите от тези напитки като кафе, силен чай, сладко газирано. Възрастни пациенти на тази хронична болест може да се разглежда като допълнителна мотивация за отказване от тютюнопушенето. Повреди в състояние груба храна, съдържаща трудноусвояемую фибри, особено в напреднал стадий, тъй като в този период е много важно да се намали дразненето на стомаха – както химически, така и машинно.

Профилактика

Да се осигури ефективна превенция изостряне – това не е нищо повече, отколкото да се придържаме към общи принципи за здравословен начин на живот. Това се отнася и за храна, и умерена физическа активност, и прецизно прилагане на лекарства. Редовно санаторное лечение, включващо употребата на минерални води, допринася много осезаем принос в превенцията на рецидив.

Хората, които са разкрити на гастрит, трябва два пъти в годината се проведе проучване, за да навреме да се вземат мерки по време на обостряне на заболяването. При внимателно и броя отношение към здравето, и ако патология навреме и адекватно лечение, влошаване на качеството и продължителността на живота, болестта не носи. А ето усложнения вече представляват конкретна заплаха за здравето на деца и възрастни.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00117 sec