Как се проявява остър апендицит?

Възпалителен процес в отростке сляпо черво се счита за най-често срещаният тип на хирургични заболявания. Болестта може да засегне всеки човек, независимо от пол и възраст, особено често болестта са подложени деца. Инфекцията попада в червеобразное издънка от червата или кръвно протичането на ток. В зависимост от потока на остър апендицит отделят такива форми: катаральная, флегмонозная, гнойная и прободная.

От какво възниква?

Болестта винаги има по-ясна картина, за да могат да разпознават симптомите дори и без специална подготовка. Трябва да се прави разлика сигнали при възрастни, деца и бременни:

Признаци на възпаления апендицит при възрастни:

1. Първият показател за заболяването е болката в корема, която започва в района на пъпа, а след това се разпространява в цялата област.

2. Първоначално е трудно да се определи точният фокус усещания, но постепенно те се концентрират в дясната част на перитонеума.

3. Умерен характер на болката се засилва при ходене, кашляне, резки движения. Възниква постоянното гадене и рядко повръщане при пълна липса на апетит. По-късно се издига температура и ускорен сърдечен ритъм.

4. Често уриниране и течни изпражнения.

5. Няколко часа по-късно болковият синдром може да стихнуть, това говори за смъртта на нервните окончания и води до гангрена процес.

6. В случаите, когато приложение се намира погрешно, колики са разселени в района над пахом или под ребрата.

7. Появява се съмнение за неизправност на работата на други органи, което може да доведе до сериозни последици.

Признаци при децата са:

1. Почти веднага започва остра болка в областта на илиачните и рязко повишаване на температурата.

2. Детето отказва от всяка храна, го тормози силна жажда.

3. Груднички не може да обясни причината на неразположение, затова е важно внимателно да следите тяхното поведение.

4. Бебето в такива случаи къдрици се сгуша и да се старае по-малко да се движат. Кожата на бебето става сива, на език, на бели петна.

5. Урината става тъмна сянка, появява се повръщане, редки изпражнения, с известно количество слуз.

6. Бебе непрекъснато плаче, сучит крака и отказва да спи.

7. Болка при лек натиск в областта на пъпа се засилват, това говори за остър апендицит при деца и изисква незабавно лечение при лекар.

Повече информация за признаци на апендицит детето тук.

Прояви на заболяването при бременни

Веднага диагностициране на остро заболяване от бъдещите майки е малко по-трудно, поради факта, че гадене и обратна перистальтика често са другари на токсикоза. Симптомите на заболяването се развива постепенно, с прогресивен наслоением. Локализация на болката в корема се определя от бременността и размера на матката. Неприятни усещания в първите месеци на развитие на плода се концентрират в илиячната дясно, след 12 седмица започват в зоната на пъпа и се засилва в легнало положение, на дясната си страна.

READ  Как да се излекуваме от паразити с помощта на чесън?

Напрежение на коремната стена не се определя. През втората половина на бременността трудно се изследват стомаха начин палпация, затова предписват ультразвуковую техника. Изисква по-задълбочена оценка на клиничните признаци. За бременните се извършва проучване съвместно консултация с акушер, за да не се допусне грешка.

Етиологията на заболяването

Има няколко причини за възникване на възпалителен процес в отростке. Механичен източник служи за запушване на лумена на каловыми масите, тумори, паразити или чужди тела. В резултат на това ще слуз и се случва оток на тъканите. Микрофлора на червата попада в приложение и води до натрупването на гнойни на веществата, което обяснява появата на симптоми.

Инфекциозна етиология е последица от туберкулоза, амебиаза, коремен тиф и паразити. Още една причина за прояви на заболяването се смята употребата на месо за храна, която причинява запек и дисбактериоза на червата, влияещ върху резистентността на организма. Болестно възпаление на кръвоносните съдове обяснява остро заболяване процес, появили се в резултат на отрицателното въздействие на воскулитов.

Диагностика

Типичните симптоми на заболяването спомагат за незабавно откриване на процеса. Определят несъответствие с болести на стомашно-чревната система – гастрит, панкреатит, холециститом, също извънматочна бременност. Наблюдение на пациента, се извършва само в болнични условия. Изследването, което се предписва при остър апендицит, предполага строго определени процедури:

1. Общ анализ на кръвта показва критично повишаване на червените кръвни телца, свидетельствующее за воспалительном процес.

2. В урината се откриват наличието на червени кръвни телца, ако отломък се намира близо до мочевому пузырю.

3. Въз основа на симптомите, се извършва рентгеноскопию на корема, при която лекарят гледа каловые камъни, закупорившие апендицит и въздушен мехур в перитонеума, който е знак за разрушаването на стените на болен орган.

4. Когато ултразвукови изследване отблъснати от причини за появата на възпалителен процес. Този преглед е абсолютно сигурно, му се предписва на деца и бременни жени. Тази технология показва удебеляване и промяна на формата на процес. УЛТРАЗВУК дава 95 % точност на диагностициране.

READ  Хранене при киселини в стомаха

5. Понякога използването на компютърна томография, която да помогне да се различи нарушения в аппендиксе от други заболявания, особено при съмнение за тумор.

6. Ендоскопска техника представлява въведение в перитонеума чрез пункция на специален инструмент с видеокамера. Лапароскопию предписват при гинекологични заболявания, пациенти със захарен диабет и затлъстяване. Този начин е най-добре за бременни, тъй като е важно да не се излага на риск за майката и бебето. При този » лекар констатира наличието на възпаление и придобиване на орган на ярко-червен цвят, с гнойниками на повърхността. Процедурата се извършва под обща анестезия, като основно това позволява незабавно изтриване на апендицит.

Лечение на

При първите признаци на нарушения трябва да се извърши спешната терапия на догоспитальном етап, който предполага незабавна диагностирование апендицит. Ако симптомите не са ясно изразени, пациентът се насочва в стационар за наблюдение в хирургичното отделение. В неясни случаи пациентът не препоръчват даване на обезболяващи лекарства или антипиретичен до пристигането на линейка. Понякога по време на транспортиране се използва инхалаторен анестезия.

След всички изследвания на патологичния процес, включващи ректума и вагинален преглед, като лечението се предписва операция, която се извършва в първите 48 часа. При гнойном рамките на заболявания в коремната кухина се вкарва пеницилин и стрептомицин. По-късно се предписва внутримышечный курс на тези лекарства. При инфильтрате не правят операция, ако състоянието на пациента позволява. Ранната намеса може да предизвика инфекция. Лапароскопията се смята за най-доброто решение и се използва доста често в последно време.

И преди и след хирургически на процеса за лечение се използва инжектиране на антибиотици венозно и мускулно. Тези препарати са ефективни срещу различни вида на причинителите на гнойни и възпалителни инфекции.

Възможни усложнения

Ако изследването на апендицит не се проведе навреме и не се прилага лечение на заболяването, може да има негативни последици.

1. На третия ден след първите прояви на тъкани процес, заедно с панти на червата и се превръщат в твърда твърда маса. При това болките не са силни, състоянието е придружено от малка температура. С течение на времето на органа се образува гнойник. В такива случаи се препоръчват диета, почивка на легло режим, студен компрес на корема и антибиотици.

2. Ако инфилтрация се разширява, появява се кухина, която съдържа гной. Тези усложнения на апендицит са придружени от силна болка, апатия, висока температура, е необходима спешна операция.

READ  По какво се различава эзофагогастродуоденоскопия от гастроскопии?

3. При лопнувшем апендицит заразен течност се излива в коремната кухина, причинява перитонит, пациентът може да умре, ако не се провежда спешна хирургична почистване.

4. В най-тежките случаи на заболяване на гной попада в артериите, в резултат на което стените на аорт се възпаляват, в тях се образуват съсиреци. Като лечение на остър апендицит болен получава силни антибиотици.

При това фактор, който изтриване няма да се счита за тежка операция, след нея може да се появят различни усложнения, които се отразява негативно върху процеса на оздравяване:

  • Разликата тромба увредените вени и запушване на главната артерия.
  • Формиране на фистули в резултат на сраствания на дебелото черво.
  • Неправилна обработка на границата може да предизвика септические усложнения.
  • В хода на операцията особено разширено случаи са придружени от голяма загуба на кръв, което ще се отрази на нормалното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове в период на рехабилитация.
  • В резултат на анестезия понякога възниква хипоксия на тъканите. За да се отървете от тези състояния, е необходима дихателна гимнастика.
  • Нарушение на функциите на чревната перистальтики. Пареза, силно затруднява възстановяването на пациента, лечението с този на остро заболяване ще бъде по-труден и продължителен.

Прогнози и препоръки

След провеждане на операция за отстраняване на апендицит предписват диета и повишеният прием на течности, за да се нормализира работата на червата и премахване на гадене, причинени от премахването процес. Полученият шев трябва да се справи с антисептични и заживляющими средства. Зачервяване и възпаление на раната се дължи на нагноением или проява на перитонит. Важно е да не се допуска забавяне на стола, използването на микроклизмы помага да се справят с такава ситуация.

Като профилактика препоръчват балансиран режим на хранене, включващо в диетата на колкото е възможно повече продукти, помощ за правилната работа на червата. Навременното лечение на инфекциозни възпаления и предотвратяване на запек и изключват, да попадне в групата на риска.

Най-правилното решение за болния ще спешно лечение в хирургично отделение. Основното лечение на заболяването е оперативната намеса, в резултат на което намалява риска от усложнения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00090 sec