Какви тестове за глисти, идват от едно дете?

Инфекция от паразити (гельминтоз) — доста често срещано явление при децата. Особено уязвими са децата на възраст между година, preschoolers и учениците от малките класове, тъй като в този период е активен осезаемо познавание на света, игра в пясък, контакти с други деца, на домашни любимци. При това става елементарно незачитане на правилата за лична хигиена, в сила от възрастта.

Откъде идват глисти при децата?

Дори ако семейството е строго се спазва хигиена — това не е панацея за обезпаразитяване. 80% от предучилищна възраст, посещаващи учебни заведения, носители на паразити. При децата инфекцията най-често става чрез яйца, намиращи се в почвата, водата, от други хора, на храните, а също и чрез ухапване от насекоми. Опасността от заболявания се увеличава при наличието на домашни любимци.

Тестове за откриване на червеи

Симптоми на заразяване с хелминти в ранен стадий може да не се прояви. Нататък детето е нарушен апетит, сън, влошаване на общото състояние, той става неспокоен, се оплаква от сърбеж в ануса. При тези признаци, трябва колкото е възможно по-бързо изследвани за глисти. Съвременната медицина позволява да се установи наличието на вредители по няколко начина — според резултатите от изследване на изпражненията, кръвта, дебелото черво с помощта на ЕХОГРАФИЯ, рентгенография и компютърна диагностика.

1. Изследване на изпражнения.

С помощта на копрограммы може да открие такива паразити, като плоски, кръгли и лентови червеи. Въпреки това, не винаги е разкрита наличието на яйцата, т. к. процеса на размножаване при някои индивиди се случва в строго определено време, а не ежедневно. Така че опитен лекар ще ви предпише мине 3 пъти с честота на всеки 2 дни.

Материал за изследвания се събира в стерилен контейнер със специален маджун. Дефекация трябва да бъде естествена, без използване на клизми и свещи. Преди събирането на изпражненията не трябва да подкопава дете, но е препоръчително да се опитва, да не е имало примеси на урината. Отдава анализ трябва в продължение на 10-12 часа след дефекация. До този момент контейнер може да се съхранява в хладилник. В резултат се подготвя в рамките на 6 работни дни.

Терени на энтеробиоз разкрива наличието на яйца pinworms. За събиране на материал трябва сутринта до тоалетна стерилна покрива с памучна свещ пръчка да терени с гънки аналния отвор, се поставя в специален контейнер и се изпраща в лабораторията. Обикновено в поликлиники терени се вземат веднага в място, в сутрешните часове, до провеждане на хигиенни процедури с помощта на стъклена шпатула, се покрива с памучна свещ пръчки или тиксо. Анализ задължителен за всички деца, посещаващи дошкольные и образователни институции. В резултат се подготвя в рамките на работния ден. Изолирано превземането остъргване разкрива энтеробиоз само в 50 % от случаите. За по-ясна картина трябва да се предаде 3-5 пъти с интервал от 2 дни.

READ  Как се лекува улцерозен колит?

2. Анализ на кръвта на глисти.

Имуносорбентен (ELISA) позволява да разкрие наличието на организма, които възникват в процеса на заразяване на патогенните организми и хелминти. Се определят от такива заболявания като сифилис, трихомониаза, микоплазмоз, вирусен хепатит, херпес, вирусът Емфизема Barra, цитомегаловирус, гельминтоз. Е по-точен в сравнение с анализи кала, защото:

  • яйца в изпражненията може да се открие само при чревна етап на развитие на паразита, а имуноглобулин IgE се произвежда вече в ранните етапи на болестта;
  • малка грешка при вземане на биоматериала;
  • точността на резултата до 95 %.

Кръвта се взима от вена, в резултат може да се научи чрез 1-7 работни дни.

Анализ на кръвта по метода на PCR (полимеразная верижна реакция) спомага за идентифициране на причинителите на инфекциозни заболявания, на базата на изследвания на ДНК, като хламидии, уреаплазмоз, гонорея, HPV, микоплазмоз, салмонелоза, цитомегаловирус, гельминтоз и др Кръвта се качва от виена, резултатът се готви до 10 работни дни. Недостатък е, че не може да разкрие степента на тежест на заболяването, което е броя на паразитите в организма.

Също така за откриване на глистной паразитози се използват кръвни тестове техники РНГА (реакция на извънредни гемагглютинации), РИФ (реакция иммунофлуоресценции), РАК (реакция свързване на допълнение) и РАЛ (реакция аглутинация на латекс). Всички тези изследвания позволяват да се открият антитела или антигени, произведени от организма в отговор на заразяване на хелминти. Можете да ги предаде както в публичния клиничната институция, така и в бизнес лаборатория. Специална подготовка до оградата на материала не се изисква, обаче в лабораторията се препоръчва да дарят кръв от вена на празен стомах.

READ  Как правилно да се вземат хапчета Сенаде при запек

Други методи за определяне на гельминтоза

Ако при лекар се появиха съмнение, че бебето се появили глисти, както и анализ на кръв и изпражнения не са показали, той може да назначи следните начини за диагностика на:

1. Ендоскопия и эндобиопсия — изследване на червата и ограда на проба от тъкан с помощта на уред наречен ендоскоп. Прилага се при остър гельминтозе. Е Необходима специална подготовка: диета в продължение на 2-3 дни, в навечерието на процедури, вечер се прави клизма сутрин и в продължение на 1,5 часа. Основните недостатъци на този метод е възможността за откриване само на някои видове възрастни паразити и болезненост.

2. ОКОВИ-проучване и радиография. Позволяват само да се предположи наличието на червеи или следи от тяхната жизнена дейност в червата и извън него, но в заключение може да се види само в комбинация с други начини за диагностициране. Специална подготовка не се изисква.

3. Компютърна диагностика. Става популярен през последното десетилетие в различни частни клиники. Начин да се основава на фиксировании биоелектрическият характеристики на клетки, органи и тъкани, което ви дава възможност за идентифициране патологични процеси. Официално медицина не потвърждава ефективността на този метод на диагностика. Резултат от проучванията е доста субективен и може да се разглежда само в комбинация с традиционните анализи на глисти при децата.

Често срещаните видове обезпаразитяване

1. Pinworms — вид паразити, които живеят в ректума. Представляват малки бели червеи, предизвикват силен сърбеж в ануса. Яйцата се прехвърлят-математика-вътрешните при неспазване на лична хигиена.

2. Кръгъл. Това са големи червеи бледо розов цвят, които живеят главно в червата, но се срещат случаи на проникване в други органи. Се предават-математика-домакинството, воден и хранителен път.

3. Giardia. Живеят в тънките черва. Заразяването става чрез спори-математика-домакинството, воден или хранителен път.

4. Трихинелла — вид кръгъл червей. Живее предимно в червата, което води до симптоми на коремен тиф: висока температура, диария, главоболие, подуване на лицето. Основен източник е свинско месо.

5. Whipworm — тънък червей, възрастната достига на дължина до 35 cm, които обитават дебелото черво. Влакна (така се нарича) той присасывается към стените на червата и изсмуква кръвта.

READ  Хранене преди колоноскопическим изследване на червата

6. Бичи цепень. Се отнася до предвид глисти, достига дължина 10 м. Инжектиране може би през недобре обработени или сурово говеждо месо, в което има яйца глист. Съществуват разновидности на свински цепня, съответно, болен може да се дължи на недобре обработено свинско месо, и джудже цепня, заразяване на който е същата, като и ascarids.

7. Эхинококк — един от най-опасните паразити. Ларвите се разпространяват котки и кучета.

Лечение от обезпаразитяване и профилактика

Лечение гельминтоза се занимава с педиатър, който ще вземе точното лекарство, на базата на анализи и общо състояние на здравето на детето. Освен антипаразитарных средства, назначени от общеукрепляющие, имуностимулиращо и антихистамини. При остро протичане на болестта показва инжекции хлорид или калциев глюконат, натриев бикарбонат, витамини от група В и аскорбинова киселина. В случаи на заразяване на детето от хелминти самолечение може да доведе до плачевно последици.

Основните елементи на превенцията на червеи, са известни на всички от детството:

  • внимателно измиване на ръцете със сапун преди хранене, след ползване на тоалетна, обществени места, на транспорта, на контакти с хора и животни, ваксиниране на детето си правилата за лична хигиена;
  • сурови зеленчуци, плодове, яйца изложи обработка на сапун или със специални дезинфекционни средства;
  • провери в магазина наличието на ветеринарен сертификат за месо, изложи го на пълна термична обработка, се избягва яденето на сурова риба;
  • ако в дома си имате домашни любимци, трябва периодично да ги ветеринарен лекар за наличие на глисти;
  • поддържане на чистотата в дома, редовно провеждане мокро почистване, за да боравят с играчки;
  • повишаване на имунитета, по-често идват на чист въздух, правилното хранене, витамини, закаляться;
  • редовно отдаване на кръв и изпражненията за яйца глист. В детските учебни заведения се практикува отдаване остъргване на энтеробиоз преди началото на всяка учебна година.

Универсални профилактични антипаразитарного средства не съществува. Всички лекарства, които се качват от лекар въз основа на резултатите от научните изследвания. Самолечение в случай глистной нашествия, е недопустимо.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec