Какво да направите при поява на дисбактериоза при новороденото?

Здравословна микрофлора – това е една от основите за благополучие. Нормално неговия състав се характеризира с наличието на полезна ешерихия коли и определен брой бенефициент lactobacillus и bifidus. Данни микроорганизмите играят важна роля в дейността на стомашно-чревния тракт, тъй като пречат да се размножава в него злонамерени агенти, иммунизируя организма чрез процес на фагоцитоза (заглатывания и усвояване на чужди микроскопични обекти). В случай всяка промяна на околната среда, независимо дали е количествено или качествено отклонение на състава от нормата, човек възниква дисбактериоза. По-често срещано заболяване при деца до една година.

Причини за детската дисбактериоза

Специалисти (педиатри, инфекционисты, гастроэнтерологи, неонатологи – лекари, занимаващи се с изключително новороденото) смятат, че дисбаланс на микроби в червата причинява рядко или по-късно налагане на запор върху гърдите си, защото именно с млякото на майката на бебето за първи път получава полезни бактерии. Ако детето изобщо с раждането се храни с изкуствени смеси, тогава риска от възникване в корема патология многократно се увеличава. Дисбактериоза на кърменето, начатом своевременно и проводящимся по всички правила, също е възможно, например, поради нецелесообразного използване на майка лекарствата или повишен прием на мазнини в диетата.

Причини за нарушение на нормалната чревна микрофлора и «искусственников» и грудничков са също:

  • вродени малформации на органите на коремната кухина;
  • инфекции на храносмилателната система;
  • екологично неблагоприятни условия;
  • дефицит в имунната новороденото;
  • продължително лечение на бебето с антибиотици;
  • стресови състояния.

Симптоми

Тъй като при дисбактериозе червата патогенна среда прогресивно започва да измести ценни за организма микроби, клиничните признаци се проявяват незабавно. Един от първите симптоми, когато това е нарастващата честота на изхождане 2-4 пъти, както и промяна на, като консистенция, така и цвета на изпражненията. Той придобива зеленикав оттенък и става течен или творожеобразным с наличието на слуз или пяна. Испражняемым масите в този случай присъщо и специфичен аромат – кисел, или дори на работа.

Друг симптом на дисбактериоза, на които задължително трябва да се обърне внимание – това е обилно повръщане на интервали между храненията на бебето и образование (не всички) в устната кухина, млечница – кандидоза в формата на бели плаки. Що се отнася до болка регионална синдром, тогава той започва обикновено през 1,5-2 часа след хранене. Момент на появата му не пропустят дори и младите неопитни майки: на гръдните деца плачат, неспокойно спят, търсят привлечен крака към животику. Този знак почти винаги се проявява заедно с метеоризмом, урчанием в стомаха, пучением.

READ  Повърхностен гастрит антрального отдел на стомаха

Често се появяват симптоми на атопичен дерматит: неговата кожа е покрита с малки червени прыщиками с течност вътре, се развива сърбеж по кожата и лигавиците, се образуват шелушащиеся петънца. В случай на тежко протичането на патология може да бъдат добавени тук, повишаване на телесната температура до високи нива, особено ако причина за нарушаване на здравословна среда на стомашно-чревния тракт стана инжектиране стафилококком.

Уведомяват родителите трябва да и гипорексия (намаляване на апетита) грудничка, липсата на затлъстяване с около тегло, дори когато детето във всичко останало се чувства задоволително. Тези обстоятелства не е задължително да свидетелстват за дисбактериозе на червата и не винаги има симптоми. Изглежда детето на доктор все още стои, тъй като обвиняем гипотрофии (дефицит на масата на тялото на детето) могат да станат други, не по-малко опасни заболявания, например, болест – глютеновая ентеропатия, лактазная недостатъчност, хипотиреоидизъм – клиничен синдром няма да бъде задействана недостатък на хормони на щитовидната жлеза.

В случай запускания на болестта и липса на адекватно лечение на грудничка може да започне дехидратация на организма, а също и развитието на сепсис. При по-големите деца дисбаланс на микроби в червата, за да служи като причина за възникването на гастрит и язви, през които може да ескалира и осложняться.

Диагностика на заболяването

За определяне на съотношението на полезна микрофлора на инфлуенца при децата през първата година от живота експерти използват следните най-ефективните методи за диагностика:

1. копрограмма – общ анализ на движението на червата (с описание на неговия химически, бактериологических и физически свойства); на базата на това изследване лекарят определя наличие/липса на възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, го инхибира ензимната и переваривающую дейност;

2. засаждане (бактериален анализ) изпражненията на условно-патогенную флора и чувствителност към антибактериални свойства медикаменти – провежда не само с цел определяне на представител, патогенът и оценка на ефективността на лечение с антибиотици, но и за разграничаване на заболявания, протичащи с идентична симптоматикой;

3. анализ на изпражненията за дисбактериоза – това е лабораторно изследване е необходимо за определяне на степента на нарушаване на биоценоза на червата, т.е. количествено-качествен състав на неговата среда; тук специалистите отчитат присъствие и числени показатели микроорганизми, като чревни пръчици, лакто — и бифидус, сальмонелл, энтерококков, гемолитического или златисто стрептококка, шигелл, клостридий и други възможни обитатели.

В резултат на някоя от описаните диагностичен метод не е нарушена, към момента на пускането на анализи педиатър или друг лекар отрича прием на лекарства, които допринасят за възстановяването на нормалната микрофлора на червата. Като допълнително изследване на моменти назначава ЕХОГРАФИЯ на коремна кухина.

READ  Диета при болки в стомаха

Специалисти задължително се извършва физикальный проверка на кожата и слизестите повърхности грудничка, както и усещането на корема по хода на дебелото черво. Това проучване, както и учитывание явления, записани с думи мама, дава възможност за съставяне на по-подробна клинична картина.

Диагностика дисбаланс микробни общности на базата на визуални, пальпационного, инструментални изследвания и въвеждане анализи – това е не просто установяване на същността на болестта и разпознаване на патогена, но и залог на компетентно лечение.

Методи на терапия

За успешното лечение на дисбактериоза на червата при бебето през първата година от живота за начало трябва да се коригира храненето. Новороденото бебе на изкуствено формула хранене са максимално адаптирани смеси, след това, с растежа на бебето степента на адаптированности, като правило, се понижава. Ако бебето по време или след обилно хранене срыгивает храна, а след това педиатрите предписват антирефлюксные съединения (с загустителями-полисахаридами). Що се отнася до грудничков, които се хранят с майчиното мляко, а след това храната трябва да се преразгледа именно новоиспеченная майка. Тя трябва да се ограничи употребата на животински протеини, захар и въглехидрати. В случай на смесено хранене в менюто на бебето са включени млечни продукти.

В медикаментозном лечението на огромна роля изпада пробиотикам медикаменти, съдържащи в състава си един или няколко вида бенефициент на живи бактерии. Однокомпонентными са Колибактерин (с полезни чревни пръчици), Лактобактерин (с лактобактериями), Бифидумбактерин (съответно с бифидобактериями). В списъка на мулти средства влизат Linex, Бифиформ, Бификол – тези лекарства са оборудвани с всички «добри» от микроорганизми.

Не по-малко популярни и пребиотици – лекарства, активизирующие размножаването на микроби на здравословна чревна флора («храна» за бактериите). Най-популярни към днешна дата пребиотическими средства се считат за Хилак Форте, Лактулоза, Дюфалак, Лактитол.

Дисбактериоза при грудничков също така може да се лекува бактериофагами – вируси, избирателно уничтожающими патогенни микроскопични организми. Тези лекарства иммунобиологической група не се нарушава естествената среда на храносмилателната система и са безвредни за клетките на детския организъм. Един от эффективнейших представители на този клас лекарства е Интести-бактериофаг. Той е в течна форма и се отпускат без лекарско предписание.

Ако се лекува по метода на селективни деконтаминации (селективно унищожаване на микроби) ще се окаже неефективна, вашият лекар може да предпише на детето на терапия с антибиотици (цефалоспоринами, макролидами). При възникване на дисбактериоза на червата при новородено или грудничка поради разрастване на колонията дрожжеподобных гъбички Кандида в комплексното лечение специалисти включват лекарства противогрибкового действия (Fluconazole, Нистатин).

READ  Как да разберем има глисти човек или не?

В зависимост от това, как се проявява с нарушение на чревната флора и какво е състоянието на малкия пациент, също могат да се прилагат: сорбенти (при интоксикация), витамини, адаптогени и имуномодулатори (за често боледуващи деца), ензими (при сериозни нарушения на храносмилането).

Тъй като дисбактериоза на червата, често придружено със загуба на апетит, с цел покриване на недостиг на доставките могат да прописываться специални разтвори, например, Регидрон, Цитроглюкосолан. За решаване на тази задача се препоръчва да се дава на бебето топла водичку или сладък чай.

В случай, когато болестта е лесно и не се проявява изразени симптоми, педиатри позволяват използването на (задължително с тяхното съгласие) народни начини на лечение. Добре се е утвърдила рецепта на базата на следните билки: жълт кантарион, от репей обикновен, лайка, мента, живовляк. Първите 2 съставка се вземат в количества 10 g, а останалите – по 20 г. Нататък от получената смес трябва да се вземе 1 супена лъжица и заливаме го с 1 чаша вряла вода, и още потомить четвърт час на водна баня. Това лекарство е универсално и даде му е позволено дори на децата до една година.

В кои случаи се нуждаят от лекар?

Лечение на дисбактериоза на червата обикновено не изисква стационарен режим, а понякога и не се основава само на избора на индивидуална диета. Въпреки това, в някои ситуации професионална медицинска помощ, просто е необходимо, а именно:

1. когато на бебето испражняется по-10-12 пъти в денонощие, а един стол, когато това е водниста и с лош мирис;

2. ако температурата на тялото се поддържа около 38° c или се покачи над;

3. ако е налице симптоматика дехидратация на организма – на гънките на кожата на бедрата е много бавен расправляются, spring и очите хлътнали, кожата е суха, дряблый, горещ, броят на акт на уриниране значително намалени;

6. когато не се наблюдава наддаване на тегло или дори намаляване на тегло;

7. когато повръщането «фонтан» е с постоянен характер.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00106 sec