Като деца се проявява энтеробиоз и характеристиките на лечение

Един от най-често срещаните заболявания, може да се нарече энтеробиоз при деца. При разглеждане на симптомите и характеристиките на лечение на тази инфекциозна патология, без съмнение, става дума за такива неприятни същества като pinworms – точно те са агенти на болестта.

Какво е «энтеробиоз» и «pinworms»?

Enterobius – официалното име на глиста, който по-често от другите си «роднини» проявява слаби организми. Ако се разглежда в процентно съотношение, а след това честотата на диагностициране на энтеробиоза при деца е около 40-50% от случаите на броя на всички гельминтозов при пациенти в ранна възраст. Оказва се, че след заразяване острицами в организма на човека настъпва дълъг инкубационен период, който не са ярко изразени признаци на заболяване.

Неприятни усещания и силна болка при энтеробиозе детето може да не се осъзнава в продължение на дълго време. Освен това, децата, за разлика от възрастните, не винаги са в състояние да разбера, какво ги притеснява и все по-разкажат за това на родителите. Се установи, че бебето гельминтоз най-често успява тогава, когато лечението трябва да се проведе спешно. В процеса на развитие энтеробиоза множество възрастните червеи в организма на бебето да се размножават с невероятна скорост. Въпреки, че жизнения цикъл на данни от нематоди трае от порядъка на 50 дни, това време е достатъчно, за да се отложи хиляди яйца и да даде живот на други паразити.

Като деца, заразени с червеи?

Симптоми и лечение при энтеробиозе до голяма степен зависят един от друг. Терапия, давана на лекар, се дължи на, като цяло, степен на тежестта на заболяването, състоянието на детето и наличието на усложнения. От решаващо значение е наличието на постоянен източник на инфекция. Pinworms при деца живеят в червата, се качва в него през устата-фекальным начин.

Подробно описание на механизма на разпространението и попадане в организма на здрави хора патогени энтеробиоза, както следва:

1. Заразеното дете докосва с ръце ануса. Причина за това е един от основните симптоми на энтеробиоза при глистных инвазиях от всякакъв тип – сърбеж в областта на аналния отвор.

2. Яйца на болестотворните микроорганизми остават в ръцете, пръстите на ръцете и под ноктите при бебето.

3. Да докосвате всеки предмет, на повърхността, бебето се оставя заразени частици. Яйцата се разпространяват в закрито сред играчки, дрехи, съдове и т.н.

4. Контакт със замърсени предмети, след което последва едно докосване до устните, устната кухина, устните – основен етап в процеса на попадане на глисти в организмите на децата.

READ  Запек при жените по време на бременност

Причина за разсейване на pinworms могат да бъдат и домашни любимци. Яйца на паразити са не само в зоната на аналния отвор, но и на козината, лапите, опашката на животното. Да се забрани на детето си да осъществи контакт с животните да се избегне инфекцията с червея е невъзможно и неправилно. След всеки контакт с домашен любимец е важно внимателно измиване на ръцете със сапун, а при липса на такава възможност – да ги обработва, антибактериално средство или кърпички.

Симптоматика на заболяването

Откриването на промени в общото състояние на здравето на детето, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ. Pinworms при децата се проявяват по схемата симптоми, подобни на признаците на други разновидности на гельминтозов. Достоверно потвърждение на наличието на паразити в организма е присъствие в изпражненията на самите червеи. Въпреки това, тя не винаги се проявява веднага. Видите в саксия бели червеи могат, обикновено, когато е бързо развиваща се нашествия. На по-ранен етап энтеробиоза потвърди факта на заразяване с хелминти могат да бъдат много издайнически симптоми на заболяването:

 • зуду в ануса, свързан с факта, че женските червеи се промъква през ануса и снасят на неговата кожни гънки микроскопични, не забележим обикновен поглед яйца pinworms;
 • нарушения на стола, може да бъде диария, така и чест запек;
 • гадене и повръщане;
 • подуване на корема, бурчание, метеоризмы;
 • болезненост при палпация;
 • безпокойство, нарушения на съня;
 • повишен апетит, парадоксално бърза загуба на телесна маса.

Други признаци на инфекция червеи

Освен това, децата при энтеробиозе стават раздразнителни, капризными. Под очите на пациента за детето могат да се появят тъмни кръгове. Симптоми энтеробиоза предполагат и скърцане със зъби, въпреки че тук мнения на специалисти в областта на педиатрията се различават. Смята се, че скърцане със зъби – явно доказателство за присъствие в червата на бебето pinworms.

При несвоевременном лечение на симптомите на заболяването при децата бързо се влошиха. При момичетата при голям брой възрастни може да се случи вземане на половите органи. Симптоми на такива усложнения, най-често има обилно течение от влагалището, развитието на такива болести като вагинит, вульвовагинит и в по-тежки случаи, когато паразити достигат до пикочния мехур – напикаване.

Энтеробиоз при някои деца може да е достатъчно дълго време протичат без конкретни признаци. Но след като поне един от горепосочените симптоми се прояви в пълна степен, на родителите е важно да не губим време и възможно най-скоро отидете на лекар.

Как да разпознаем энтеробиоз?

Лечение энтеробиоза, независимо от възрастта на човека, трябва да започне с провеждане на подробна диагностика. Задача на специалист, на този етап е изследване на състоянието на пациента и оценка на тежестта на вредители. Това може да бъде постигнато с помощта на такива методи за изследване на организма на детето:

READ  Какво да правим при болки в стомаха?

1. Терени на энтеробиоз. Основният анализ, който помага за откриване на яйца на глисти в кожни гънки аналния отвор. При децата се вземат терени на энтеробиоз сутрин. Резултатът ще е готов след няколко часа.

2. Анализ на изпражненията за разкриване на pinworms. Се извършва като второстепенно начина за изследване на чревната флора на детето. Той е ефективен при диагностицирането на други видове гельминтоза, но не энтеробиоза.

Също така при съмнение за заразяване острицами лекар може да даде посока на оградата на кръв от пръста. Общ анализ ще бъде показателен за нивото на еозинофилите. Ефективността на лечение на деца в много отношения предопределяется провеждане на подготвителна терапия. Ден преди началото на приема на противоглистных лекарства трябва да се внимава за диета за деца. Важно е да се елиминират всички скрепляющие стол продукти. От сутринта, за приемане на доза наркотик, за да се даде очистително на детето. Тя може да помогне за лечение на засегнатия организъм и по-бързо да се оттегли от червата на мъртвите червеи.

Отколкото лечение на глисти у детето?

Лекарствена терапия, насочена към унищожаване на pinworms, се извършва при прилагане на следните лекарства:

 • Пиперазин.
 • Пирантел.
 • Гельминтокс.
 • Mebendazole.
 • Вермокс.
 • Вормил.
 • Левамизол.
 • Декарис.
 • Албендазол.
 • Немазол.

Новите лекарства се предлагат под формата на таблетки и са препарати с широк спектър на действие. Дозата на децата назначава само от лекар, себе си, родителите не трябва да се дават лекарства. Лечение на това заболяване като энтеробиоз могат да бъдат и жилища, но на всеки 2-3 дни трябва да дойдат на лекар за контролен прием.

Важно е да се обърне внимание на това, че неспазването на правилата за лична хигиена неутрализира положително действие, дори най-ефективните лекарства. Риск от повторно заразяване в този случай остава доста високо.

Лечение на детето си от паразити в много случаи е необходимо, включително и в терапевтична схема на прием на антихистамини средства. Глисти, включително и pinworms, са токсични същества за организма на човека. Първото нещо, което реагира на злонамерен продукти на жизнената дейност на червеи, това е кожата. Лечение на заболяване при признаци на алергия е необходимо, с помощта на тези лекарства:

 • Зодак;
 • Фенистил;
 • Цетрин;
 • Супрастин;
 • Лоратадин.
READ  Диагностициране на наличието на паразити в организма на човека

Народни рецепти и основа на превенцията

Лечението трябва да бъде последвано от спазването на правилата за лична хигиена. Изключително важно е не само при терапия энтеробиоза, но и за неговата профилактика и предотвратяване на други видове гельминтозов. Родителите на заразените и здравите деца трябва да:

 • постоянно да следи за чистотата и гигиеничностью ръцете на малки деца;
 • навреме отрежете ноктите при деца;
 • редовно предоставят само чисто и выглаженное бельо;
 • давайте на децата си само добре измити продукти.

Лекува энтеробиоз много се решават на дома. Обаче се нарече забележителен резултат, получен в процеса на третиране на народни средства за защита, просто не може да бъде. Като допълнение към традиционна терапия с домашни методи, все още може да се разглежда. Лекари също смятат, че те са в състояние да засили действието на лекарствата. Най-популярните рецепти, с помощта на които може да се излекува энтеробиоз:

1. Консумация на тиквени семки. Там те трябва да се заедно с кората, но преди хранене трябва да се смила ги и се разбърква със зехтин в равно съотношение. Трябва да се дава на дете на 1 супена лъжица. л. всеки ден.

2. Клизма на базата на мляко и чесън. Да се готви средство проста: да отнеме няколко скилидки и чаша мляко. Счукан чесън се разбърква с кипяченным мляко. Cool лекарство до температурата на тялото, може да започне да се направи клизма на дете.

3. Инфузия от пелин. Не по-малко популярно средство при лечение на pinworms. Размер на 1 чаена лъжичка на чаша топла преварена вода се приготвя лекарство. Преди употреба тя трябва да престои на тъмно място, не по-малко от час. След което се дава по 1 супена лъжица. л. на бебето преди всяко хранене.

4. Свекольно-сок от моркови. В равни пропорции се смесват свежевыжатую течност от двата зеленчуци. Да се пие всяка сутрин по 1 чаша, ако детето е на възраст над 4 години; и на половин чаша, ако дете под.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00101 sec