Като за прочистване на червата с помощта на лаксативи наркотици?

Съществува голям брой средства за прочистване на червата и редица обстоятелства, при които това е необходимо. Такава процедура, като ефективен метод за профилактика и лечение на някои заболявания, отдавна е известно. Споменаването за нея се среща в много древни ръкописи.

В кои случаи е необходимо прочистване на дебелото черво?

В червата окончателно се разделя храната и се формира правилния човек за живота на комплекс от хранителни вещества. Тук те се абсорбират, постъпват в кръвта и така достигат до отделните части от него в организма. Остатъците от храната се извеждат навън – идва естествената почистване (дефекация).

Здрав човек се освобождава от каловых масите редовно (1 – 2 пъти на ден или 1 път на два дни). Ако по някаква причина това не се случва, може да предизвика дефекацию с помощта на лекарства, лаксативи. Червата никога не е напълно празен, дори при редовно опорожнении. Процесът на формиране на каловых масите – постоянен и непрекъснат (изключение – продължителни гладни стачки). Някаква част от храната на различните етапи на преработка постоянно се намира в СЧ. Понякога е необходимо той да е изчистена напълно. Това се различни начини: чрез измиване със специални решения и употребата на таблетки или суспензии със слабително ефект.

Лекарите препоръчват да се извърши почистване в следните ситуации:

1. Преди инструментални изследване (колоноскопия, ядрено-магнитен резонанс) почистване – задължителна процедура. Каловые маса пречат на преминаването на сондата с камера (колоноскопа). За получаване на надеждна информация за състоянието на стените, те трябва да бъдат чисти.

2. Преди раждане. Голям обем на чревния съдържанието пречи на свободното движение на плода и затормаживает мускулни контракции. Раждане на дете може да се проведе с усложнения, в резултат на които ще бъдат наложени на конците. Изпразване на червата ще се избегнат излишните екскурзия до тоалетната и нерекомендованного натуживания.

3. При хранителни и химични отравяния. Отрови от ЧРЕВНИ попадат в кръвта и причиняват силна интоксикация. Това е удар за целия организъм, понякога смъртоносен. Колкото по-скоро ще се проведе почистване, толкова по-малко отровни вещества да попаднат в кръвта.

4. Преди операцията. Обща анестезия, използвани при някои видове хирургични интервенции, отпуска сфинктер. В резултат на това се случва принудителната дефекация. Пълен червата затруднява достъпа до органи на коремната кухина.

5. Запек при прикован към леглото пациенти. Липса на физическа активност, неудобната поза, прием на някои лекарства предизвикват продължително отсъствие на дефекация. В този случай, лаксативи за прочистване на червата са добър начин за решаване на проблема.

6. Хемороиди в напреднал стадий, анални фисури и следоперативния период. В тези случаи лекарствени продукти със слабително действие намаляват необходимостта от натуживания при дефекация.

READ  Защо възниква отрыгивание въздух и как се лекува?

7. След прием на хапчета за лечение на чревни вредители. Масова гибел на паразити може да доведе до интоксикация на организма при тяхното разграждане и създаване на препятствие по пътя на фекални маси. Избягване на такива проблеми е необходима спешна почистване.

Народните лечители препоръчват прочистване на целия организъм при лечението на хранителни алергии и като общеоздоровительной процедури. Традиционна медицина поставя под съмнение осъществимостта на тези мероприятия. Потвърдени научни данни за ефективността на пречистване като начин за отстраняване на алергии не съществува.

Хроничен запек, които не са свързани с принудителна неподвижностью, лечение и силни лаксативи не се препоръчва. Продължителната употреба на такива средства води до пристрастяване и червата престава да отговори на тях. Дозата трябва непрекъснато се увеличава, което повишава риска от странични явления.

В тези случаи се предписват на специална диета, масаж и физически натоварвания. Запек-добре е да не се допуска, отколкото след това да се справят с тях. Правилното хранене и здравословен начин на живот осигуряват редовен стол.

Кратък преглед на лекарства

Списък на лекарства, които провокират изпразване, е огромен. Да ги класифицират по няколко характеристики:

 • по произход (синтетични или растителни);
 • в състава на органични и неорганични вещества);
 • по механизъм на действие (осмотические, дразнещи, размягчающие изпражнения);
 • по форма (таблетки, разтвор, суспензия, микро-клизми, на свещи).

Разделение по механизъм на действие условно, тъй като за подобряване на ефективността в един наркотик, обединени множество вещества, притежаващи различни фармакологическими свойства.

1. Досадни и стимулиращи лаксативи.

Са най-често при хора, страдащи от запек. Те въздействат бързо и гарантират дефекацию през следващите часове или дни. Всичко зависи от състава и дозировката. Може да бъде синтетичен или от растителен произход (от сена листа, кора от зърнастец, копър семена и живовляк, сушени кайсии).

Ефективността на такива лаксативи се дължи с двойно действие:

 • Секреторное. Вещества влизащи в състава на очистително, да се стимулира активна производството на електролити и течности в лумена на червата и намаляват нейната всасывающую способност. Това предизвиква кратковременна диария.
 • Локално-дразнещи. Синтеза и освобождаването на вещества, усиливающих перисталтиката (намаляване на чревните стени).

При цялата си ефективност лаксативи са лекарства от този тип (Фитолакс, Гуталакс, Дульколакс, Бисакодил, Регулакс, Сенаде) имат значителни недостатъци. При продължително приложение възникват нежелани ефекти:

 • Бързо се развива пристрастяване, което намалява терапевтичния ефект и изисква увеличаване на дозата.
 • Случва редовно загуба на течности и електролити, особено калий. Този елемент, наред с други неща, поддържа тонуса на червата. Липсата му води до нарушение на перистальтики и, като следствие, до запек. Получава се един порочен кръг.
 • Постоянно дразнене на нервните окончания на лигавицата води до загуба на тях чувствителност и дегеративным промени.
 • Има данни, че средствата от запек, въз основа на сена притежават генотоксичностью и пигментируют лигавицата.
READ  Ефективни лекарства от гастрит

Лаксативи бързо действие, които включват лекарства от този тип, са безопасни при кратък прилагане. Ги предписва на пациенти с остър запек, причинен от промяната в начина на живот или на климата (бизнес пътувания, пътувания в спа курорт, на болница). Някои от тях (например, Фитолакс) се предлагат под формата на таблетки за резорбция или сдъвкване, а също и под формата на блокчета с плодов вкус.

Втората група хора, които се препоръчват лаксативи дразнещо действие – това пациентите, страдащи от определени заболявания. Към тях се отнасят заболявания, при които не е желателно увеличаване на корема налягане вследствие на натуживания (нарушения в работата на сърдечно-съдовата система, тромбозы, ексфолиране на ретината, хемороиди). Кратки курсове на такива лаксативи прекарват пред изследване на червата, преди и след хирургическа намеса.

Правилният избор на слабително средство за по-бързо действие с оглед на всичките му предимства и противопоказания трябва да се упражнява от лекар. Дълго безконтролното употребата на лаксативи, хапчета ще доведе до плачевно последици.

2. Осмотические лаксативи.

Осмотические лаксативи се различават зона за въздействие. Някои от тях са активни в тънките черва, а други – в гъста. Принципът на действие при тях е почти еднакъв. Те допринасят за разпределение в лумена на червата на големи количества течности, разреждане на съдържанието и увеличаване на неговия обем.

Към медикамента осмотично действие се отнасят:

 • солени лаксативи и някои алкохоли (с къса веригата на въглеродни атоми), които действат на нивото на тънките черва;
 • лекарства на базата на олигосахаров (лактулоза, инулин, лактитол), работещи в дебелото черво.

Солени лаксативи (Английска сол, Карловарская сол, магнезиев Цитрат, Глауберова сол) използват преди операцията или инструментални изследване (ирригоскопия, колоноскопия, дуоденальное сондиране). Те предизвикват обилно и течни изпражнения през 3-4 часа след прилагането. Незаменими при отравяне с живак, съединения на бария, арсен (неутрализират). Има choleretic действие, във връзка с това се препоръчва при холецистит.

Солени лаксативи не може да се използва при възпалителни ЧРЕВНИ заболявания, камъни в жлъчката, чревна непроходимост. Лаксативи на базата на олигосахаров (Дюфалак, Лизалак, Порталак, Лактулоза) не се абсорбират в тънките черва, поради липсата в него на необходимите за разграждането на тези вещества, ензими. Принадлежат към групата на пребиотици, тъй като допринасят за увеличаване на броя на lactobacillus и bifidus.

Лактулоза има двойно действие: възстановява микрофлору и увеличава обема на каловых на масите, с осмотическим ефект. Не предизвиква прекомерна загуба на течности. Най-известният и популярен представител на тази група е лекарство, наречено Дюфалак. Това е меко слабително може да се приема от бременни и деца. Понякога причинява подуване на корема по време на началните етапи на прилагането. Неприятно явление минава през 3 – 4 дни.

READ  Киселини и парене зад гръдната кост в 38 и 39-те седмици на бременността

По същия ефект (увеличение на каловой маса) притежават хранителни влакна. Те се предлагат под формата на лекарства или добавки към диетата. Успешното действие като слабително е възможно само като същевременно употреба на големи количества течности. В противен случай, те поглъщат вода и ще засили запек. Към тази група лаксативи са продукти с високо съдържание на разтворими и неразтворими влакна (например, трици). Тези лекарства се използват за профилактика и лечение на хроничен запек. Те са противопоказани лежачим на болните и на хората със сърдечна недостатъчност. Да ги прилагат, трябва да с внимание и на малки порции.

3. Лаксативи размягчающего действия.

Към тази група се отнасят различни масла: минерални, бадемово, фенхельное. Тези средства улесняват преминаването на каловых маси по въпроси, размазвайки го на стената. Ефективността им е ниска, те не се прилагат, когато други лаксативи не са или са противопоказани.

За почистване в домашни условия

Меко слабително действие имат много хранителни продукти. Хората, които имат склонност към запек, трябва да включва в диетата си:

 • цвекло;
 • сушени сини сливи;
 • млечни продукти (кисело мляко, сметана, извара, кисело мляко, ферментирало на печен мляко);
 • сушени кайсии;
 • смокини;
 • тиквички;
 • тиква;
 • зелена салата;
 • хляб с трици.

Това далеч не е пълният списък на продуктите, за регулиране на процеса на изхождане.

Физическа активност – главният враг на стагнация каловых маси в червата. Има цял комплекс от упражнения, които да ви помогнат да оздравее редовна дефекацию, които можете да изпълните у дома.

Прочистване на червата също се извършва с помощта на клизма. Лаксативи са лекарства, приемани перорално приложение, последователно преминават през целия стомашно-чревния тракт. Съдържанието на клизма се вкарва през ануса в дебелото черво, действа най-вече там.

Дом за извършване на тази процедура се използват:

 • обикновена хладка вода (2 л);
 • солен разтвор (100 мл);
 • всяко растително масло (50 – 70 мл).

Най-бързият ефект солен разтвор. Дефекация настъпва след 15-20 минути. Маслени микроклизмы правят повърхността каловых масите хлъзгави, което ги прави лесни за изход навън. В резултат на тази процедура ще се вижда през 8-10 часа. Продължителната употреба на всички лаксативи от растителен или синтетичен произход трябва да се извършва по назначение и под контрол на лекари. Бременните и децата си да използват лаксативи са лекарства без препоръка от специалист, е строго забранено.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00141 sec