Къде се намира стомаха и как боли?

Стомах – важен орган на храносмилателната система. Тук се случва първоначалната разграждането на протеини, въглехидрати, усвояването на вода, минерали. Солна киселина е активатором на много ензими и изпълнява защитна функция. Повечето микроорганизми не могат да се размножават в среда с ниско рН, защото веднага, след като попадне в стомаха умират. Нормалната работа на органа, предотвратява развитието на анемия, нарушения електролитен състав на кръвта. Защото не може да се игнорира болката в стомаха. Тя може да възникне в резултат на спазъм или да е симптом на опасно заболяване.

Местоположение на стомаха

При преминаване от гръдната кухина, в коремната хранопровода се отваря в кух орган – стомах. Не може еднозначно да се определи неговата форма, тъй като тя зависи от количеството на приетата, на конституционните особености, възраст, пол. При худощавых хора той е разположен вертикално, напомня на отглеждане, затлъстяване – по-хоризонтално. При нормално телосложении надлъжната ос публикуван под наклон (като кука).

В стомаха на човека има няколко части, всяка от тях изпълнява своите функции:

1. Кардиальная. На долния сфинктер на хранопровода се отваря точно в този отдел. Храната първоначално взаимодейства с лигавицата, обгръща кисело съдържание, започват процеси на разграждане.

2. На дъното. Разширена част се намира в ляво от кардиальной. Тя се намира непосредствено под диафрагмата, тук се натрупва свободен газ. Често на рентгенограмме органи на гръдната кухина се вижда затемненную област под сърцето. Не трябва да се мисли за патология. Това е само един участък на въздуха.

3. Тялото. Това е основната част на стомаха на човека, където се намира храната, и протичат процеси на храносмилането. Жлези отделят ензими за разграждане на протеини, също така продуцируют солна киселина.

4. Пазител преминава в дванадесетопръстника. Храната на порции эвакуируется чрез пилорический сфинктер (кольцевидное стесняване на мускулите), както е необходимо. В този отдел секретируются биологично активни вещества: гастрин, соматистатин, мотилин.

Болка в областта на стомаха се появява при промяна в някоя от части, защото за определяне на причините трябва внимателно да се проучат всички отдели.

Две трети орган са разположени в горния подреберье, трета – в епигастриума (област над пъпа). Разграничаване на:

 • Предната стена.
 • Задната стена.
 • Малка кривина (вогнутый край, обърнат нагоре и надясно).
 • Голяма кривина (издут, гледа надолу и наляво).

Но различни патологични процеси, тумори, увеличаване на околните структури променят позицията на тялото. Защото да се каже, където е стомаха, е възможно само след палпация, перкусия, допълнителни методи на изследване.

READ  Как се лекува диарията след медикаменти

Органите в коремната кухина са разположени не са изолирани, те са свързани помежду си с връзки, серозна обвивка. Стомахът на човека е в контакт:

1. Предната повърхност се намира в непосредствена близост до левия дял на черния дроб, свръх-панти, тънките черва, коремна стена.

2. Отляво и отгоре орган в непосредствена близост до диафрагмата, поради което болката може да се даде на сърцето, и обратно.

3. Близо до задната стена публикуван панкреаса, на горния полюс на левия бъбрек с надпочечником, брыжейка дебелото черво черво.

4. В непосредствена близост до дъно на стомаха е далака.

Причини за възникване на болка

Пациентите често се оплакват, че имат болки в стомаха, при това сочи към корема. Първоначално лекарят трябва да определи кой точно орган изумен. В края на краищата, заболявания на панкреаса, жлъчния мехур, дванадесетопръстника, имат подобни симптоми.

Към основните причини усещане за болка се отнася:

1. Неправилното хранене. Консумацията на пържени, мазни, солени, пикантни храни травмирует лигавицата.

2. Неспазването на температурния режим. Твърде топла храна води до изгаряния.

3. Хранене по време на път. За правилното храносмилане е необходимо задълбочено дъвченето на достатъчно количество слюнка. В устната кухина продукти се оправят за по-нататъшно разделяне.

4. Болката се появява при консумация на по-лошото качество на храната. Издаден срок на съхранение, замърсяващи микроорганизми, техните токсини води до интоксикация, воспалительной реакция.

5. Чести стрес засилват производството на солна киселина.

6. Травма на корема може да доведе до разкъсване на органи, кръвоизлив.

7. Случайна употреба на химични съединения.

8. Някои групи медикаменти (нестероидни противовъзпалителни средства) увреждат лигавицата.

9. При гастрит, язвена болест, рак, полипи човек ще се оплаче, че е имал болки в стомаха.

Характер на неприятни усещания

Пациентът трябва да се обърне внимание, когато започнаха болки в корема. Време играе важна роля в диагностиката на основните заболявания, болеви усещания са:

1. Ранни. Ако го боли стомаха през 15-30 минути след хранене, най-вероятно, изумен кардиальный отдел, долната част на тялото.

2. Късно се появяват в рамките на 1-1.5 часа след хранене, показват, язва, гастрит, панкреатит, рак.

3. Гладни болки възникват между основните хранения, най-често се срещат при язва лезии на лигавицата на стомаха, язва на дванадесетопръстника.

В повечето случаи човек се намира стомаха в горния подреберье и епигастриума, защото точно тези парцели са център на неприятни усещания.

По характер на болката е:

 • Остра.
 • Глупачка.
 • Заяждането.
 • Распирающая.
 • Сжимающая.
 • Тянущая.
 • Пронизваща.
 • Капацитет на рязане.
 • Кинжальная болка.
READ  Правила на хранене при синдрома на дразнимото черво

Пациентът никога не се наблюдава само един симптом, обикновено има съпътстващи оплаквания, че позволяват на лекаря да постави предварителна диагноза.

Възможни заболявания

1. Гастрит.

Има остра и хронична форма. В първия случай на болка в областта на стомаха тъпи, ноющие. Пациентът дълго време не се обръща внимание на тях. Остър процес се характеризира с по-силно изразени промени. Неприятни усещания в стомаха са свързани с ядене, влошаване на състоянието възниква през 30 минути след приема на храната. Пациентът може да се отбележи една закономерност: едни продукти се прехвърлят добре, други – не предизвикват влошаване. Допълнителни оплаквания:

 • Гадене, повръщане.
 • Чувство на тежест, преливат в корема.
 • Оригване кисела, тухлым.
 • Киселини в стомаха.
 • Обща слабост, бледност и сухота на кожата.
 • Намаляване на апетита.

2. Язва.

Заболяването се характеризира с образуването на дефект на лигавицата. Опасен е фактът, че симптомите не винаги отговарят на тежестта на промените. Дълбоко поражение може да не се прояви клинично. Болният не се обръща за помощ, не приема лекарства, тъй като жалбите са минимални. В такъв случай рискът от усложнения е най-високо. Перфорация и кървене са опасни за живота. Ако коремът ви боли дори незначително, по-добре е да се консултирате с вашия лекар. Характеристики на язва:

 • При пробив се наблюдават рези в стомаха, болка носи кинжальный характер.
 • Състояние на човек близо до шок: бледа кожа, лепкава пот, ускорен дишането и пулса.
 • Характерно е преминал през: редуване на периоди на ремисия с решетка (есен, пролет).

3. Рак.

Болка в областта на стомаха тъпи, по-скоро човек се чувства някакъв вид дискомфорт. Това състояние не е свързано с храната. Препоръчва се да се консултирате с лекар, ако са налице следните симптоми:

 • Отвращение към месо в храната си.
 • Бързото сваляне на тегло за кратък период от време без промяна на режима на хранене и физически натоварвания.
 • Бледност на кожата.
 • Намаляване на апетита, чувство на препълване, тежестта дори при малко количество храна.
 • Корема ме боли постоянно, физически натоварвания, стрес не засягат тежестта на дискомфорт.
READ  Колко са вредни за човека глисти?

4. Инфекция.

При отравяне, употреба на некачествени продукти на преден план излиза гадене, повръщане, разстройство на стола. Към споменатите по-горе жалби се присъединява болки в стомаха. Често пациентът може да посочи конкретен продукт, какво предизвиква подозрение. Допълнително се наблюдава повишаване на температурата, обща слабост, обезводняване.

Какво да предприема?

Е трудно да се разбере, защо боли орган. Причините са много разнообразни, лечението зависи от конкретната ситуация. Задължителен метод на изследване – ендоскопия. Лекарят визуално оценява състоянието на лигавицата, наличието на дефекти, зачервяване, ранички, взема биопсии (парче плат).

1. Ако открит гастрит или язва, пациентът има болки в стомаха се дължи на прекомерно излагане на солна киселина в черупка. Се прилагат инхибитори на протонната помпа (Омепразол, Рабепразол), H2-гистаминоблокаторы (Ранитидин, Фамотидин). Альмагель, Фосфалюгель, лекарства висмута предпазват повърхността от действието на дразнещи фактори. При положителен анализ на Хеликобактер пилори се назначава от антибактериална терапия.

2. Ракът е тежко заболяване. Да се отдадете на самолечение в никакъв случай не може. След проучване се определя от големината, етап на степента на злокачествено заболяване. Като се има предвид всички данни, е възможно оперативно лечение, лъчева или химиотерапия.

3. Корем често имат болки при отравяне. В този случай основната задача е промивка и напълване на загубата на течности. Ако повръщане прекратена, пациентът трябва да се пие колкото се може повече вода. Ако не е показано интравенозно въвеждане на физиологичен разтвори, глюкоза. В домашни условия човек без медицинско образование е невъзможно.

При всички неприятни чувства трябва да се консултирате с вашия лекар. Ако коремът го боли дълго време, не могат сами да вземат лекарства. Това може само да навреди. Има случаи, когато пациентът точно посочва причина: злоупотреба с пикантни, пържени храни, алкохол. Ако тези симптоми са се появили веднъж, не са придружени от несломимия повръщане, загуба на тегло, отвращение към месо храна, в продължение на няколко дни се препоръчва да се спазва строга диета. При подобряване на състоянието трябва да продължим да се придържаме към принципите на правилното хранене. Консултация с лекар е задължителна, въпреки щадящую диета.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00078 sec