Което ще покаже ФГДС при изследване на стомаха?

Когато лекарят предписва ФГДС на стомаха, за много пациенти това става неприятна новина. Страх от това изследване е много разпространен, но въпреки всички недостатъци на метода, той остава един от най-ефективните манипулация диагностика и профилактика на заболявания на стомаха.

Фиброгастродуоденоскопия – това е преглед-преглед с помощта на эндоскопического оборудване. Гастроскопията се прилага за визуализация на вътрешните органи. Изображението на екрана се предава с камера, намираща се на края на тънка тръба, сонда, снабженного оптична система. Той се въвежда през устата на пациента, внимателно се провежда в хранопровода, и през окуляр или монитор, който показва на стомаха и повърхността на стомашно-чревния канал, лекарят проверява орган. В резултат на изследвания става заключение за наличието и стадия на заболяването. Декриптиране на данните, получени произвежда само от специалист.

Най-често ФГДС се използва, за да намери неразвившиеся силно заболяване на стомашно-чревния тракт, своевременно да се пристъпи към лечението им или премахване, ако става въпрос за новообразованиях.

Какво показва изследването?

На екрана на монитора по време на провеждане на ФГДС се показва на повърхността на стомаха и хранопровода. Гастроэнтерологом могат да бъдат продиагностированы различни промени на лигавицата, на база резултати са направени изводи за проходимост на органи. Ако вътре са се образували от кървене, а след това с помощта на FGS може да се определи точното му местоположение и елиминира проблема напълно.

Възползвайки се гастроскопом, лекарят може да видите:

  • Има ли в стомаха и хранопровода някакви опасни новообразувания.
  • Къде се локализират белези, полипи, рани, нормално ли кухина.
  • Присъства ли опасна бактерия Helicobacter, предизвиква гастрит, улцерозен болест и което усложнява тяхната патология.
  • Вече са налични язви и заплахи ги прободения.

Пациентът получава справка-заключение за това, в какво състояние са неговите вътрешни органи.

READ  Ефективен ли манастирски чай, за да се избавите от паразити?

Как да се подготвя?

За да се гарантира, че изследването е минало без усложнения и неприятни смущения, на пациентите трябва да отговарят на следните общи положения:

1. Проучване на празен стомах. За последен път преди процедурата пациентът трябва да яде за 7-8 часа преди прием при лекар.

2. В деня, когато ще се проведе проучване ФГД, преди разглеждането не могат да пият дори вода.

3. Седмица преди прием спрете да има досадни храна, пиене на алкохол, пушене, максимално да се постараем да доведе до нормално начин на живот, за да установи сигурна киселинност.

4. Някои фармпрепараты влияят отрицателно на стомашно-чревния тракт и изкривяват резултатите от изследвания. Че това не се случи, пациентът трябва да се обсъдят предварително с вашия лекар целесъобразност временна отмяна на такива лекарства.

Показания

Лекарите-гастроэнтерологи предписват провеждане на ФГДС в няколко случая:

1. Пациентът се диагностицира възпаление на стената на хранопровода – езофагит.

2. Възраст – над 40 години. При достигане на тази възраст и годишно проучване – необходима мярка за предотвратяване на възникването на заболявания на стомашно-чревния тракт.

3. Остър или хроничен гастрит.

4. Вени.

5. Химични и термични изгаряния.

6. Гастро-эзофаго-езофагеална рефлуксна болест (количеството солна киселина от стомаха в хранопровода с последваща травма го в стените. Нормално това се случи, не трябва).

7. Появата на различни добре — и злокачествени новообразувания.

8. Прободение язви, кървене.

9. Пилоростеноз – рязко намаляване на продукцията на отдела се дължи на появата на белег.

Противопоказания

Този метод на изследване е много точен, но има ограничения, като всяка физиотерапевтической процедури. Само лекар-специалист решава, че е разумно ли е провеждането на изследвания по метода на ФГДС, и може да даде отрицателен отговор, ако пациентът се наблюдава:

READ  Поради което при жените се появяват запек и да ги лекува?

1. Силно стеснение на хранопровода.

2. Бременност (в зависимост от срока, условията на плода, общото състояние на майката и ембриона).

3. Влошаване на възпаления в стомашно-чревния тракт.

4. Остър стадий на инфаркт на миокарда или инсулт.

5. Нарушение на мозъчното кръвообращение.

6. Психично заболяване.

7. Инфекциозни и възпалителни заболявания на горните и долните дихателни пътища (ангина, възпаление на сливиците).

8. Аневризми на аортата.

9. Хемофилия.

10. Влошаване на бронхиална астма.

11. Силен стомашен кръвоизлив.

12. Обща слабост, лошо настроение, влошаване на състоянието на болния.

13. Отклонения от медицинските стандарти тегло: затлъстяване, или, напротив, анорексия.

14. Белодробна недостатъчност.

Оценка и оценка на резултатите

Сами да преписи от изследването и да се постави правилно диагнозата на пациента не може. Трябва да се помни за това, какво означават някои показатели, особено ако има сериозна заплаха за здравето и живота.

На получената помощ ще бъдат посочени следните резултати:

1. Оценка на хранопровода: се определя от цвета на вътрешната повърхност, лигавиците покритие, степента на проходимост. Лекарят разкрива присъствието на тумори, сраствания и други промени, които нормално не могат да бъдат здравия човек;

2. В очите мястото на прехода на хранопровода в стомаха (кардия). Оценява се степента на нейното затваряне. При състояние «зияние» кардии оценка е проста – не смыкание. Това е първият симптом на рефлуксна болест.

3. Стомахът. Оценяват цвят на лигавицата, наличието на образувания, язви, прободений, гънки на повърхността на тялото. Ако ФГДС на стомаха показва, че са открити кръвоизливи и язви, задължително се определят от техните размери и степента на опасност.

4. Вътрешно съдържание. Нормално то трябва да бъде прозрачно, с малки примеси от слуз. Недопустима промяна на цвета, натрупване на течности, тъмно-кафяви или червени вкрапления.

READ  Признаци на инфекция лямблиями при деца и характеристики на лечение

5. Се оценява пазител – пилорический отдел. Той трябва да бъде анатомично не е променен и лесно проходими. При поява на белези и напрежение се определя от тяхната степента на отклонение от нормата и характер на произход.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00102 sec