Коя храна може да предизвика газове и подуване на корема?

Ненужната газообразование, или газове, носи много неприятности. Вреди ще знаят, че точно от приетата от вас може да помогне им вид. Газообразование (отделянето на водород, метан и въглероден двуокис) е естествена част от процеса на храносмилането. Най-често образуването и отделянето от храносмилателната система на тези вещества остават незабелязани. Изключение правят тези случаи, когато им се отделя твърде много, което води до очевидното подуване на корема.

Списък на храни, предизвикващи газообразование и подуване на корема:

  • боб;
  • млечни продукти;
  • сладкиши;
  • сурови зеленчуци, плодове;
  • газирани напитки, сокове.

Не всичко от това е задължително да предизвиква подуване на корема у всеки човек. Както може да се случи така, че подобен проблем може да възникне от храна, не е включена в този списък. Отличава всички тези продукти факта, че ги за изваряване на храносмилателните органи е проблем. В резултат на това в червата възниква процес на ферментация, което е придружено от богата газовыделением.

Възможни причини за подуване на корема могат да варират и се влошават в зависимост от възрастта на човека. Отделни категории съставляват новородените деца и бременните жени.

Причините за подуване на новороденото

В стомаха на бебетата не идват продукти, провокира метеоризъм (мляко от грудничков обикновено не се повишава газообразование). Защо тогава новородени толкова често тормози подуване на корема?

1. Подуване на корема се случва вследствие на попадане в стомаха грудничка на въздуха, проглоченного им при хранене.

2. Понякога децата страдат от непоносимост към мляко. Те могат да липсват ензими за разграждане на лактоза или е възможна алергия към млечен белтък. В този случай е по-добре да се произвеждат кърменето специални смеси.

READ  Средства на народната медицина за премахване на глисти при децата

3. Причина за метеоризма при новороденото често стават продукти от посочения по-горе списък, изядени си майка.

4. Повишено газообразование при грудничка е следствие не се формира напълно на храносмилателната система.

5. Ако новороденото газообразование надвишава нормално, дори след предприети разумни мерки, трябва да се обърнем към лекар за определяне на съществуващото заболяване.

Повишено газообразование при възрастни и деца

Едно дете, след година, добре монтирани за смилане на храната, както и всеки възрастен човек периодично се изпитват неприятните симптоми в корема, които причиняват скопившиеся там газове. Понякога това означава проблеми с някои органи в други случаи, причината е въздухът, уловени по време на хранене в стомаха.

Но най-често корен се крие в това, коя храна употреблялась преди. По-долу е даден подробен списък на храни, предизвикващи газове, което се дължи на сложността на тяхното храносмилане.

1. Всички видове бобови растения. Почти никой не може да се избегне дискомфорт, след като грах, боб или леща.

2. Млечни продукти. Заслужава да се отбележи, че малко хора се безпокойте подуване на корема след консумация на мляко и млечни продукти, а ето пълномаслено мляко доста често става причина за метеоризма при възрастни и деца.

3. Сурови зеленчуци предизвикват различна реакция, в зависимост от това, в чий стомах те попадат. Но тези дарове на полета, като къдраво зеле, репички, чушки и лук, стават виновници за подуване на червата.

4. За възрастни и деца, които особено обичат круши, ябълки, грозде и цитрусови плодове, повишен газообразованием в корема, страдат по-често от други.

5. Голям брой изядени от сладки и мазни храни, продукти от пълнозърнести зърнени храни и черен хляб често води до по-нататъшно ферментиращи в червата.

READ  Вратига за прочистване от паразити

6. От напитки причиняват подуване на: силен чай, кафе, плодови сокове и газирани напитки.

Метеоризъм при бъдещи майки

Особено внимателни към своя диетата трябва да бъдат бременните жени. В края на краищата, развитието на плода, свързани с две основни промени:

  • Хормонални промени. Релаксация на мускулите на матката се съпровожда от намаляване на мотилитет на червата, поради което процесът на храносмилането се забавя, настъпва ферментация в червата с отделяне на голямо количество газове.
  • Свиване на червата по отношение на растежа на матката. Този фактор може да предизвика особен дискомфорт, усугубив проблем, следващите промяна на хормоналния фон за бременната жена.

Жените, които чакат да бъдат настанени появата на бебето, трябва да знаете списък на продуктите, които могат да станат причина за метеоризма, от сърце и доколкото е възможно се избягва тяхната употреба.

Балансирано хранене

Опитвайки се да се предпази от подуване на корема, не си струва да изпадате в крайности. В края на краищата, много от посочените по-горе продукти са доста полезни, освен това всеки организъм индивидуалната реакция на една или друга храна. Важно е да се отбележи, че храна, предизвиква ферментацията, по-добре никога да не се консумират на гладен стомах.

Най – важното- да се определи оптималната доза «опасни» продукти, които даден на организма позволява да се употребява без появата на нежелани ефекти. Например, една чаша прясно мляко, выпитый за един път, добре усвоится, но второто вече ще се усети распиранием на корема. Много е важно всеки опит от настроите колкото портокал, круша или боб той може да изяде на един път.

READ  Какво да правя при тях болезнени чувства в горната област на стомаха?

Все още съществуват редица съвети за начина на прием на храна, което също е важно. В края на краищата, дори е доста лесна за храносмилане храна ще създаде проблеми, ако се нарушават основни правила на нейната употреба.

1. Не трябва да се говори по време на ядене (трябва да научи същия детето си), за да стомах не е попаднало голямо количество въздух. Излишният въздух и обикновено проглатывается при употреба на прекалено горещи храни или напитки.

2. По време на хранене е важно да се поддържа правилната стойка.

3. Не си струва да се ядат храни набързо, тъй като това ще затрудни нейното храносмилане.

4. Не трябва да се яде по време на стрес, тъй като в този момент е невъзможно за нормалното храносмилане.

В борбата с подуване на корема създадени много средства както на традиционни, така и на народната медицина. Но прилагането им в повечето случаи ще излезе да се избегне, като се придържа към основните правила за вземане на храната и да знае в норма. Основавайки се на индивидуалните реакции на собственото си тяло, си струва да определи максимален размер на порцията на всеки от тях, а от някои и да се откаже.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00095 sec