Лечение на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника медикаментозными лекарства

Векове опит в лечението на болестите на стомашно-чревния тракт формира определени принципи за лечение на увреждане на лигавицата. Въз основа На тях се изгражда и цялата терапия на язва.

Независимо от избора на лекарства и така, каква схема на лечение ще бъдат подбрани при конкретния пациент, лекарите, ако се лекуват язва, а след това прекарват терапия при спазване на следните принципи:

1. в остър период – максимално облекчаване на състоянието на болния;

2. намаляване на храносмилателната натоварване (диета, определяне на ензими);

3. отказ от прилагане на средства, драматично променящия киселинност в стомаха (реакция за неутрализация винаги протича бурно и с отделяне на топлина, а това засилва увреждането на лигавицата);

4. бързо отстраняване на болезнени явления;

5. в период на ремисия – задължителна профилактика на изостряне;

6. максимално ускорение на процесите на заздравяване;

7. използването само на онези лекарства, за лечения, които са най-подходящи за пациентите.

Последният принцип не означава, че трябва да се лекуват така, че може да си позволи да купи на пациента, а само на строго факта, че е предписал лекарят. Средства и техните дози са подбрани индивидуално. За да осъществи това, трябва да се провеждат всички изследвания.

Отколкото да се лекува?

Тази наука, като клинична фармакология, предвижда следната терапия изъязвлений на лигавицата на стомаха и язва на дванадесетопръстника:

 • местна;
 • защита на лигавицата;
 • средства, влияещи върху нейрогуморальную регуляцию.

Това е само на три основни групи, които следва да се прилагат задължително. Да напълно да излекува язва, да им може да се окаже недостатъчно. Към тях може да добавите и антибиотици (ако се изисква эрадикация Helicobacter pylori), и биопротекторы и антиеметични средства.

Децата, макар и статистически е много по-рядко от възрастните страдат увреждания на лигавицата на стомаха, все пак могат да купуват този заболяване. В лечението се използват три основни групи лекарства, описани по-горе. Децата притежават по-голяма способност за възстановителен процес, но лекарствена терапия на язва на стомаха все още често се изисква. Характеристика ще бъде, преди всичко, на зависимостта доза от възрастта, което никога не е случаят с по-възрастни пациенти.

Местнодействующие средства

Язва в стомаха, обаче, както и язва на дванадесетопръстника, изискват задължително дестинация лекарства, които са способни да се намали агресивното действие на храносмилателните сокове. За такива лекарства включват:

 • неселективные периферна М-холинолитики;
 • избирателни блокери М1-холинорецепторов;
 • блокиране на H2 гистаминовые рецептори;
 • блокери протонового на помпата;
 • антагонисти на калций;
 • антиациди.
READ  Хранене при киселини в стомаха

Лечение на язви на стомаха просто е немислимо без дестинации на тези средства. За по-добър във всичко да се оправи, трябва да разкажа малко за тях. Най-яркият представител на неселективных периферните М-холинолитиков е Атропин. Той почти веднага премахва спазми на гладката мускулатура на червата, намалява перисталтиката и блокира секрецията. Обаче при продължителна употреба има много странични ефекти, което рязко ограничава употребата на този медикамент. Също така към тази група се отнасят Платифиллин и Метацин. При тях рискът от развитие на нежелани реакции е значително по-малко.

Прилагането на селективни блокери М1-холинорецепторов е свързано с по-малък риск. Те се транспортират къде по-лесно атропиноподобных. На практика точка продължение на секрецията на солна киселина и на стомашни храносмилателни ензими (затова са неефективни при язва на дванадесетопръстника). Действат достатъчно дълго време, във връзка с което им е по-удобно да вземат. Към тях се отнасят:

 • Гастроцепин;
 • Пиренцепин (когато влошаване);
 • Пифамин.

Към днешна дата, язвена болест почти винаги се лекуват с помощта на лекарства, заключващи H2-гистаминовые рецептори. Това, по същество, лекарства от ново поколение, въпреки че се използва достатъчно дълго време. Те избирательнее само блокират отделителната функция на стомаха. Ярки представители на тази група са:

 • Циметидин;
 • Ранитидин;
 • Фамотидин (когато влошаване).

Те са подредени в последователност, като се започва с по-ранно въвеждане в терапията на пептична язва. Циметидин е бил използван най-първо, го «против» оказа се достатъчно много, за да започне търсене на нови средства. Основната цел е добро антисекреторное влияние. При Фамотидина то по-добре от всички други представители на 15-25 пъти. Учените лекари считат, че това не е границата, и разработват лекарство, което не притежава странични действия и избирателно воздействующее на H2-гистаминовые рецептори.

Действа на работа на протонната помпа (помпа), в лигавицата на стомаха, за да неефективна проведе лечение на пептична язва, науката е предизвикано не толкова отдавна. Това се оказа доста оригинален начин за намаляване на агресивността на стомашния сок. Основен представител на тези лекарства все още остава Омепразол. Под негово влияние се потиска секрецията на солна киселина, и то на много дълго време, което ви позволява да приемате лекарството, дори само за един път в денонощието. За да се излекува язвата, той се използва почти във всички схеми при възрастни и дори тогава, когато пациентите са деца.

Антагонисти на калций отдавна вече успешно се прилага в кардиологията. Но те също са намерили своето място и в лечението на увреждане на лигавицата на стомаха. В голяма степен влияят на обкладочные клетки, намалява в производството на тях протони водород. Особено тези лекарства са незаменими при наличието на пациента, придружаващите заболявания от страна на сърдечно-съдовата или бронхолегочной система.

READ  Най-добрите лаксативи при запек за прилагане на дома

Всички описани по-горе лекарства има точка на въздействието. Тя се намира на рецептори на клетките на лигавицата на червата. Но има и друг начин за намаляване на агресивността на стомашния сок при язвена болест. Механизмът му на работа в непосредствена реакция с киселата среда на стомаха. В резултат на това, язва на стомаха става за известно време е защитена от негативна среда. Тази група медикаменти се нарича антиациди. Основните му представители – това е:

 • Алмагель (когато влошаване);
 • Гастал;
 • Фосфалугель;
 • Маалокс;
 • Гастрогель.

Данни лекарства са много добри, ако идва на обостряне на язва на стомаха. Най – важното- да изберете количество (доза), за да се постигне оптимална неутрализира със солна киселина.

Инструменти, които повишават защитните свойства на лигавицата на

Лекарства, притежаващи способността да защитава лигавицата, условно могат да бъдат разделени на два основни подвида. Първата е – хапчета, които подобряват протекционные свойства на самата слуз. Второ – това е лекарство, подмладяващи директно обвивка и подобряване в нея кръв. И тези, и други се използват както при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника. Често се случва, че схемата на лечение съдържа и двата подвида на тази група лекарства.

Хапчета, от които подобряват защитните свойства на слуз, са следните:

 • Карбеноксолон на натрий;
 • Сукральфат;
 • Де-нол;
 • Энпростил.

Тези лекарства се нуждаят от повече, ако е необходимо лечение на язви точно на стомаха. При язва на дванадесетопръстника, те ще са неефективни.

Хапчета, които ускоряват възстановяването на лигавицата, които се носят такива имена:

 • Ликвиритон;
 • Пентрексил;
 • Солкосерил;
 • Метилурацил.

Те хубаво са се доказали в лечението на язвена болест. Често добре се прехвърлят пациенти, са прости и удобни за използване. Те са особено подходящи, когато става въпрос за лечение на язви на дванадесетопръстника. В края на краищата, немедикаментозное лечение на такива разновидности на болестта къде по-трудно и по-опасно. В тази ситуация, можете да използвате всякакви средства, които ще допринесат за затваряне на дефект в лигавицата.

Лекарства, които въздействат върху нейрогуморальную регуляцию

Много голяма група от средства за лечение на пептична язва. Точката на прилагане са основните жлези с вътрешна секреция (надбъбречни жлези, кора надпочечника, щитовидната жлеза, задстомашната). Изисква задължителна консултация ендокринолог при назначаването на такива хапчета. Децата като цяло много зле понасят ги, така че трябва да се прилага с повишено внимание.

READ  Като при възрастни се проявява дисбактериоза на червата?

Най-често лекуващият лекар, за лечение на язва, определя следните лекарства:

 • психотропни вещества (Элениум, Амитриптилин);
 • хапчета, свързващи дофаминовые рецептори (Reglan, Эглонил);
 • ганглио — и холиноблокаторы (Рехабилитация, Амизил);
 • активатори адреналиновых рецептори (Индерал, Салбутамол);
 • гастроинтестинальные хормони (Секретин, Даларгин).

Схема на лечение

Медикаменти за лечение на язва на стомаха зависи най-вече от избора на тактика от лекуващия лекар. На запад повечето специалисти-гастроэнтерологов се придържат към монотерапии. Дават при това, като правило, е достатъчно активен на наркотици по отношение на зарастване на увредената лигавица на стомаха. В практиката на националната медицината най-често се използва комбинация от няколко инструменти максимално различна посока.

Това е, може би, е коренно различна позиция западна и световна медицина се дължи на икономически интерес. Разбира се, че е по-лесно да направите, ако искаш на себе си да се лекува? Да се пие по едно хапче или една шепа? Отговорът е очевиден. Та нали всеки разумен човек разбира, че ако язва дълго време не се лекува, а след това можете да затегнете до сериозна хирургическа намеса.

За съжаление, поради недобросъвестност на самите пациенти страдат целия ефект от терапията. Много е важно да се следват точно схемата, за да не се нарушава интервали от време и в зависимост от приема на храна. Само в този случай може да се постигне положителен резултат в лечението на язвена болест.

Принципи на приложение на антибактериални лекарства

Във връзка с откриването на H. pylori антибиотици при язва на стомана приоритет медикаменти, използвани в лечението. Те присъстват почти във всички схеми (с изключение, разбира се, монотерапии, ако основният наркотик не е избран антибиотик, но това е може би твърде рисковано за пациента). За да се излекува язва, антибиотици нужда от задължително, защото децата на носител бактерии се потвърждава от почти в 100 % от случаите. Често се използват следните:

 • Тетрациклин;
 • Кларитромицин;
 • Метронидазол.

Основното при лечението с антибиотици винаги ще си остане проверка за чувствителност към него при причинителя на болестта. Лечение винаги трябва да е най-опасно за микроб медикаментом.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00231 sec