Начини за лечение на язвена болест на стомаха

Язвена болест (ЯБЖ) – това е възпалителен процес, разработен върху вътрешната повърхност на стомаха и довела до нарушаване на целостта на тъканите на лигавицата, а понякога мускулна и серозна. Проявява тази патология по различен начин, въз основа на форми, небрежност състоянието на пациента и неговите индивидуални анатомични особености на организма. Но в почти всички случаи болните се оплакват от появата на мъчителна болка в эпигастральной зона и нарушения диария.

Тези и други неприятни явления могат да се премахнат с помощта на много средства, но се лекува по този начин самото заболяване на стомаха няма да успее, тъй като трябва да се разреши не само на неговата клинична симптомите на това, но и на причината. Съвременно лечение на язви, насочени към:

  • эрадикацию (унищожаване) на бактериална инфекция от Хеликобактер пилори;
  • потискането на производството на агресивни компоненти на стомашния сок (солна киселина, пепсин);
  • стимулиране на собствените защитни сили на стомашно-чревния тракт.

Данните задачи специалисти решават чрез едновременно използване на нефармакологических и фармакологични методики. Към първите се отнасят:

1. диетотерапия – важен фактор в лечението на язва на стомаха, така и за профилактика, тъй като правилния режим на хранене, изборът на продукти и начина им на готвене ускоряване на включените процеси върху засегнатата област и предпазват от изостряне;

2. физиопроцедуры – в повечето случаи, ако характер не се осложненный, лекарите препоръчват топлинни сесии, например, парафино-озокеритовые апликации, притопляне, ДМВ (дециметроволновое лечение); с цел намаляване на выраженности болка регионална синдром могат да се прилагат амплитудные пулсации, въздействие на магнитно поле, электроанальгезия;

3. психотерапевтични техники – са необходими, когато патология на стените на стомаха, причинени от емоционално изчерпване.

Аптечные лекарства

Средства фармакотерапия – е в основата не само на лечебна програма при язва на стомаха, но и рехабилитация. Тук се включват:

  • антихеликобактерные антибиотици;
  • локално-действащи лекарства, насочени към гашение агенти-агресори храносмилателния сок;
  • лекарства с репаративными и цитопротекторными свойства;
  • лекарства, които влияят върху нейрогуморальный механизъм за регулиране функциите на стомашно-чревния тракт.

След маса клинични проучвания, целесъобразността на прилагане на бактерицидни средства от патогенни патоген не предизвиква съмнение: комбинирано лечение на язва на стомаха антибиотици допринася за ускоряване на процеса на белези, намаляване на броя на остро възникване на заболяване и неговите усложнения. Към стандартните медикаменти от тази група са свързани с: Кларитромицин, Амоксицилин и Метронидазол (в случай на алергии на пациента на пенициллиновый редица антибактериални лекарства). Тези лекарства кислотоустойчивы, така широко използвани в практиката, че не може да се каже за Тетрациклине. Този антибиотик се прилага много по-рядко, тъй като действа добре, само леко кисел микрофлорах.

READ  Усещане за тежест в стомаха след хранене и се оригват

Терапия, позволяваща да се излекува язва в 96-98 % от случаите, може да изглежда по следния начин: Амоксицилин + Кларитромицин + противосекреторное средство. Ако при пациента не се наблюдават желания ефект, след което лекарят назначава 4 компонента: Тетрациклин + Метронидазол + лекарство висмута + блокер на солна киселина. Курса е 10-14 дни, но точният срок на прием на медикаменти, също както и схемата на лечение се определя от лекар индивидуално според състоянието на пациента, неговата възраст, свръхчувствителност към съставки и наличието у него на допълнителни заболявания.

Списък средства, потискат отделителната функция на вътрешната повърхност на стомаха:

1. лекарства холинолитической (антихолинергической) фармгруппы неселективни характер, които противосекреторное и ограничаване эвакуаторно-двигателната активност на храносмилателната система действие, както и за намаляване выраженности диспепсия и болка регионална инфаркт (Метацин, Платифиллин, Атропин);

2. селективен (извадкови) блокери холинорецепторов М1 – лекарства, които водят до потисничество отделяне на солна киселина и пепсиногена в стомаха (Пифамин, Пиренцепин, Гастроцепин);

3. антиациди – лекарства, осигуряващи неутрализиране на киселинността на стомашния сок (Гастрогель, Фосфалюгель, Алмагель – средства гелеобразной консистенция или таблетированной форми – Ротер, Викаир, Викалин);

4. антагонисти H2-гистаминовых рецептори, които имат активно антисекреторное имот (Циметидин, Фамотидин, Ранитидин);

5. инхибитори на водородно-калиева аденозинтрифосфатазы (протоновой помпа), например, Езомепразол, Ланзопразол, Пантопразол, Омепразол (използвани най-често).

Тъй като медикаментозно лечение трябва да бъде насочено и към подобряване на защитните свойства на лигавицата, след което гастроэнтерологи задължително се предписват язвенникам лекарства репаративного (клиники) и цитопротекторного действия. За първото може да се дължи Ликвиритон, Пентрексил, Метилурацил, Солкосерил. Те позволяват да се ускори зарастването на изъязвленных дефекти чрез усилване на клетъчната пролиферация – новообразувания на клетките на жлезистия епител. В списъка на най-разпространените цитопротекторов (те са едни и същи гастропротекторы) влизат Сукральфат, Вентър, Андапсин, в основата на които е аниони сульфатированный дисахарид, и висмутсодержащие средства (Де-нол, Трибимол). Лекарства на този профил помагат да се лекува ЯБЖ чрез покриване на рани защитния слой и адсорбция, бр.

Съвременно лечение на язви също предполага използването на лекарства, които да повлияят на нейрогуморальные механизми гастродуоденальной система. Това е:

1. антагонисти на допаминовите рецептори (Эглонил/Сульпирид, Raglan, Reglan, Примперан) – влияние на дълбоката структура на мозъка, тези лекарства е акт на мотилитет на стомашно-чревния тракт;

2. ганглиоблокирующие (Рехабилитация, Дикалин) и централните холинолитические средства (Метамизил, Амизил) – потискат работата на слюнчените и храносмилателните жлези;

3. лекарства адренергического клас (например, Обзидан), които притежават противосекреторным ефект с по-нататъшното подавлением гастрина;

READ  Какво да правя при киселини в стомаха, в гърлото? Причини и начини за лечение

4. лекарства психотропно действие (Тазепам, Амитриптилин), борещи се с безсъние, раздразнителност и други симптоми на невроза, ако има такива при пациент с язва.

Когато не може да се избегне операцията?

Лечение на язва на консервативни методи не винаги е възможно, така че единственият шанс за излекуване на пациента, а понякога и за спасяване на живота му, остава хирургическа намеса.

Специалистите делят показания за операция на относителни и абсолютни. В първия случай работата на хирурга е необходимо, ако патология не е усложнена, но:

  • има продължително съществуване с много чести рецидиви;
  • лечение с медикаменти не дава желания резултат;
  • хлътва не рубцуется в продължение на 8 седмици.

Абсолютни показания за операция при язва са такива нейните усложнения, като прободение, профузное кървене, пенетрация в кухи органи (жлъчен канал, на панкреаса, малък щуцер), стеноза с провал евакуация от стомаха, а също и съмнение за малигнизацию (озлокачествление) на дефекта.

Хирургично лечение на рани при това може да се основава на прилагането на един от следните начини:

1. резекция – частична ексцизия на стомаха преди две трети или субтотальное (с напускането само кардиального отдел и набор) и безогледно (пълно) премахване на органа;

2. гастроэнтеростомия – прокладывание на стомашно-чревния соустья заобикаля контролиран достъп;

3. пилоропластика – увеличаване на лумена на кух орган;

4. ваготомия – хирургична процедура, свързана с рассечением клонове на vagus нерв, които вървят към отдели на стомаха.

Нетрадиционни методи на лечение

Самостоятелно лечение – опасна професия, обаче одобрен от лекар рецепта понякога може да има доста положителен ефект. Особено ефективна алтернатива на традиционната медицина като профилактика на рецидив.

Към днешна дата най-продуктивна, се считат за:

1. Картофена отвара от язва.

5-6 небелени, добре измити картофи некрупного размер, за да се вари в литровом обем вода, която трябва да се систематично налейте по малко на изпаряване. Нататък получената отвара е необходимо да се прелива в буркан и да го консумират преди всяко хранене по половин чаша не по-малко от 1-ия месец.

2. Настойка от алое.

За постигане на желания ефект листата на растението за няколко дни преди приготвяне на отвари-добре да се сложи в хладилника. След това подмороженный столетник трябва да преминете през месомелачка и добавете към него мед в съотношение 1:1. Тази смес се загрява и в нея се влива червено вино, след което всичко се влива в тъмно място в продължение на 7 дни. Пие лечебната течност трябва да се преди ядене по една супена лъжица в продължение на 3 седмици.

READ  Отколкото да се лекува гастрит по време на бременност?

3. Морски зърнастец масло.

Това средство се използва с успех при лечението на язва на стомаха, тъй като помага дефекту по-бързо зарубцеваться. С тази цел се използват масло от морски зърнастец, в размер на една голяма лъжица 5 пъти на ден по време на почивките между менюта. Продължителност на приема – 1 месец, след шест месеца курсът може да се повтори и за превенция.

4. Събиране на билки.

В равни части идват от копър, липа, женско биле, лайка, althaea officinalis и се смесват. От получения състава след това трябва да се вземе 1 супена лъжица и го напълни с 250 мл вряща вода. Плътно затваряне на капацитет капак, средство трябва да се остави за 15-20 минути. Преди употреба инфузия процеживается. Пие му трябва 3 пъти на ден, като се започне от това, че приготвена по тази рецепта течност предназначена за едно приложение.

Възможно ли е да се лекува язва на стомаха завинаги?

В тези случаи, когато ЯБЖ произход, спешно, например, се дължи на нараняване на стената на храносмилателния орган агресивни химикали, след адекватно лечение тя е склонна към бесследному изчезване. Обаче патология на хроничен характер на човешката природа, отделящи се с периоди на обостряне и ремисия, поради което за по-пълно възстановяване говори трудно. Излекувани завинаги язва не трябва да е възможно, ако не изпълни няколко правила:

1. своевременно посещавайте специалисти за профилактика и лечение на патологични състояния;

2. искорените лоши навици, особено тютюнопушенето на тютюневи изделия и употреба на алкохолни напитки;

3. водете здравословен начин на живот с оптимално двигателни режим, пълноценен сън и почивка;

4. гледам за захранването, като се има предвид не само на качеството на продуктите, но и начини за тяхното приготвяне, температура ястия, готови за кандидатстване;

5. избягвайте стресови натоварвания;

6. стриктно спазвайте хигиена на тялото и устната кухина;

7. да не се допуска ненужен или бесконтрольный прием на медикаменти, които могат да провокират развитието на язва, така и на други заболявания.

Заслужава да се отбележи, че да се придържаме към данните на препоръките по-добре и в момент на клиничните прояви на заболяването, и в период на ремисия, и като го превенция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec