Паразитический червей конски косми

В топлите месеци на дъното на чисти води появяват се паразити, които приличат на косми от конска опашка – това е волосатик. За този червей хората са положили много слухове и легенди – той пробуравливает кожата на човека, започва да се движи към сърцето, по пътя унищожава всички тъкани и кръвоносните съдове. Но наистина ли конски косъм представлява опасност за хората?

Основна информация за волосатике

Паразит конски косми има необичаен външен вид, благодарение на който му е лесно да се разграничи от други паразитни червеи. Волосатик – дълъг и тънък червей тъмно кафяв или черен цвят на козината, понякога се срещат светли лица. Нейната дължина достига 50 см, а дебелината – не повече от 3 mm.

Представители на волосатика имат полови разлики – женски паразит надвишава по размер мъжки, на опашката са разположени на вълната под формата на спирала. Обитава волосатик на дъното на сладководни водоеми, с повишаване на температурата на водата се увеличава неговата активност. Червеите могат да се движат одиночно, в такива моменти е трудно да се види. В период на чифтосване, започват да сплетаться в малки топки, които непрекъснато обрати и да се движат, да обграждат камъни, клонки на дъното.

Където живее конски косми? Най-често местообитание за паразити служи прясна вода, ларвите живеят в тялото на големи сухопътни и водни организми. Морски червеи може да се види на дъното на солени водоеми, като домакин те избират малки морски членестоноги.

Конски косми не могат да живеят във вода, която съдържа отровни и токсични вещества. Блата, в които той се намира, са безопасни за човека.

Паразитират само ларвите – половозрелые паразити не са храносмилателната система, консумирайте запасите, които са натрупали в стадия ларва. Конски косми живее в зряла възраст не повече от 20-22 дни. Женската волосатика снася повече от 1 милион ларви, които се стремят по-бързо да се окаже в тялото на малки насекоми. С храна, конски косъм да попадне в организма по-големите същества, където продължава да се развива.

READ  Причините за появата на запек и как да го лекува?

Докато паразит не се превърне във възрастен индивид, той ще се намира вътре в тялото на стопанина. С нарастването на волосатика насекомо изпитва все по-голяма жажда, се премества по-близо до водата. Узрял конски косми прорывает обвивка на тялото членистоногого представител, при този преходен шеф умира. Ако наблизо няма подходяща организма за развитие, се поставя ларва на растенията близо до водата, където се превръща в какавида. В такова състояние паразит може да бъде много дълго.

Може ли да се заразиш?

Волосатик – паразит външно прилича на конски коса, че изглежда малко зловещо. Така че хората вярват на такива червеи опасни, много хора вярват, че те са в състояние разяжда човека отвътре.

В необятността на интернет много се говори за признаци на заразяване волосатиком – се появяват сърбеж и парене в мястото на проникване на паразита чрез кожни воалите, усещане за присъствие и движение на чуждо тяло. Заразено лице е покрита нарывами и язви, през които се вижда бели червеи. Заболяването е съпроводено от силни болевым синдром, но съвременните лекарства не могат да премахне паразита.

Червеят не паразит на човека – само тялото хладнокровных животни е подходящ за растеж и размножаване волосатика. Поглъщат малко на брой ларви може по време на къпане, но на конски косми ще излезе заедно с каловыми масите, при това без да причинява никаква вреда на здравето. Волосатика може да се види при рязане на риба или ракообразни, но всяка термична обработка причинява смъртта на паразити.

Важно! При приготвянето на суши най-често се използват предварително замразени риба – под въздействието на ниските температури загинаха всички злонамерени за човека микроорганизми.

Ако ларвите и възрастните паразити не причиняват много вреди, отколкото е опасно за човек волосатик?

Защо волосатика смятат за опасен паразит?

Волосатик има роднини са много сходни с него външно, които наистина представляват сериозна опасност за здравето и живота на човека. Нитчатка – външно много прилича на волосатика, може да проникне в тялото котки и кучета чрез кожни воалите, в човека се уреждат рядко. На фона На заразяване се развива дирофиляриоз. Ларвите се разпространяват комари – при проникването в кръвния поток, те мигрират в тялото, прониква в мускулната тъкан и вътрешните органи. При зелено на голям брой паразити е възможно запушване на кръвоносните съдове, смущения в работата на сърцето.

Симптомите са неприятни – сърбеж, усещане за движение на тялото си чужди агенти. Понякога лекарите се нитчатку от очите, кожата покрива. Основната разлика от волосатика – нитчатка не живее във водата.

Червей ришта – още един опасен представител на семейството на волосатиков, причинява заболяване дракунлез, заразяването става при консумация на недобре пречистена вода. Докато ларвите не достигна половозрелого състояние, болестта протича без никакви симптоми. За да снасят яйца, ришта трябва да се измъкнем навън – той прорывает кожни воалите на долните крайници на човека, което предизвиква силна болка. За разлика от волосатика – ришта живее само в реки и езера, тропически климат.

Волосатик – абсолютно не е опасен за човека на червей. В мръсна вода и зле обработената риба обитават ларви, на червеи водоплаващи птици, червеи-метили, широка лентец – тези паразити причиняват хората на сериозно заболяване. За да се чувстват спокойни, трябва да се къпят в доказани и чисти води, не пие мръсна вода, след къпане, вземане на душ.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00064 sec