Перфоративная язва на стомаха — какво е това?

Язва на стомаха е много неприятни и опасни последици. Един от тях е прободение язвен дефект на стената на определен орган. В резултат на това стомашен съдържанието се излива в коремната кухина, което може да доведе до развитие на перитонит (възпаление на перитонеума), заплашващи живота на човека.

Определено е опасно състояние, носи името на прободная язва на стомаха и изисква задължителна спешна хирургическа намеса. Причини за възникване служат хронични и остри язви на стомаха. Прободению стена орган допринасят за някои фактори:

 • липсата на лечение на обостряне на язва;
 • груби нарушения на диета;
 • силно преяждане;
 • чести стресови ситуации, постоянно умствено и психическо напрежение;
 • тежки физически натоварвания и повишаване на налягането вътре в коремната кухина;
 • при продължително приемане на глюкокортикостероидов и препарати на салициловата киселина.

Най-прободению са податливи на язви, намиращи се на предната стена на стомаха на пилорическом и предпилорическом отдели.

Признаци перфоративной патология на стомаха

Симптоми прободной язви и ги тежестта зависят от клиничната форма на пробиване. Тя може да бъде:

 • типичен (в свободна кухина, перитонеума; включително прикрытая);
 • атипична (в пространството зад брюшиной, между листками, в межспаечную област).

Класическият модел на признаци на перфоративной язви се наблюдава при прободении в свободна коремната кухина, встречающемся в 90 % от случаите. В нея има 3 периода:

 • първичен «б. шок» (химическо възпаление);
 • скрит период от време (бактериални);
 • разлятото гнойный перитонит.

Всеки от периоди има свои характерни симптоми. Фаза на първичен шок, която продължава 6-10 часа, се характеризира с появата на внезапна остра «кинжальной», болки в подложечной област, често расходящейся по време на диафрагмална нерв в зоната на дясното рамо, на плешките и външната част на шията.

Външно болен човек изглежда бледа, са малко потънали, с хлътналите му очи. Характерната черта – принудително неподвижно положение на тялото в легнало положение на своята страна, с представени към корема крака. Дишането е повърхностно и често, на челото му студена пот. «Доскообразное» напрежение в мускулите на корема, който не участва в акта на вдишване и издишване.

Фаза на бактериален перитонит още се нарича период на фиктивно благополучие. Отбелязва се намаляване на симптомите на патологията, прекратяване на болката. Лицето се превръща в естествен цвят, пулсът и дишането се нормализират. При ощупывании остава болезненост в подложечной област и признаци на напрежението в мускулите на корема.

След 12-24 часа от момента на прободения се разгръща картината разлитого перитонит. Симптомите се подновяват с нова сила, състоянието на пациента се влошава. Болката рязко се усилва, появява многократно повръщане, гадене, хълцане. Дишането е често и повърхностно, пулсът учащается, температурата на тялото се увеличава, стомаха се надува.

READ  Преглед на таблетки от глистной паразитози

Методи за терапия на рани

Перфоративная гастральная язва на всяка форма и локализация е абсолютна индикация за неотложному хирургически намеса. Така че, когато хората, попаднал в болницата с определена диагноза, питам, задължително ли е операция, няма друг отговор, освен утвердительного, не може да бъде. И колкото по-рано тя ще стане по-добре прогноза и по-долу вероятността от усложнения.

Лечение без операция се извършва в изключителни случаи, когато човек е категорично против хирургия. То е в постоянна аспирация на съдържанието на стомаха чрез сонда, на фона на интравенозно приложение на водно-сол разтвори и антибиотици. Ефективността на този метод е възможно в най-ранните стадии на развитие на болестта, когато съдържанието на стомаха не успя отбие в коремната кухина. Но често тези дейности са само прекарват ценно време и не дават ефект. По тази причина в крайна сметка човек дава съгласие за операция, но се случва така, че вече е късно.

Лечение на догоспитальном етап, при съмнение за перфоративную гастральную язва включва интравенозна инфузия на физиологичен разтвори, лекарства, сужающих съдове, вдишване на кислород. Опиоидни болкоуспокояващи въведете невъзможно, тъй като те «смазват» истинската картина на болестта. По тази причина може да бъде поставена грешна диагноза в болница. Преди операцията с помощта на сонда извършват промивка на стомаха, за да премахнете всички на съдържанието му.

При хирургичното лечение се прилагат методи:

 • зашиване на пробиване;
 • отстраняване на част от стомаха (резекция);
 • иссечения язви с ваготомией (рассечением на vagus нерв).

Обикновено оперативен достъп до орган се извършва чрез лапаротомии. При наличието на необходимото оборудване е възможно провеждането на операции эндосокпически, под контрола на видеоскопа, чрез няколко отвора на коремната стена, без широк разрез. Ако по време на запис разлятото перитонит и внутрибрюшной възпалителен процес, преминават към лапаротомии.

Изборът на оперативен метод се извършва в зависимост от състоянието на пациента, неговата възраст, изглед към възпаления, наличието на съпътстващи заболявания, времето от началото на перфоративного процес. Всеки избран начин е насочена към това да лекува болни и да спаси живота му.

Зашиване прободения се прилага, ако са изминали повече 6-12 часа от началото му образование, при младите хора с наскоро срещнат с язва на стомаха, при възрастни хора, при общо тежко състояние на човека.

READ  Причините за появата на киселини в стомаха при бременност и начини за лечение

Отстраняване на част от стомаха (резекция) се извършва при:

 • отдавна съществуваща язва, която не може да се излекува от медикаменти;
 • откриване в хода на операция на постоянни язва, която не може ушить;
 • предполагаеми озлокачествление рани;
 • прободении едновременно няколко язви.

Лечението след операцията включва:

 • прием противоязвенных лекарства (Квамател, Зантак; Маалокс, Альмагель);
 • прилагането на антибактериални средства (Ампиокс);
 • приемът на блокери протоновой помпа (Omez);
 • интравенозно въвеждане на разтвори за подобряване на микроциркулацията и зарастване на рани (Трентал, Актовегин, Реополиглюкин, Солкосерил).

След приключване на всеки от избраните от вас начини произвеждат санацию и осигуряване на изтичане на възникнали воспалительной на течността от коремната кухина (предаване). Понякога се поставят два сонда: в тощую черво – за хранене, в стомаха – за декомпресия.

В следоперативния период се препоръчва ранно активиране на пациента, извършване на дихателната гимнастика и УПРАЖНЕНИЯ. Допринасят за възстановяване на здравето разходка на открито, почивка, с изключение на физически натоварвания и емоционален стрес, пълноценно хранене по правилата на необходимата диета.

С помощта на съвременни методи на лазеротерапии се извършва премахване на образувани след хирургическа интервенция белези. Подобни дейности могат да се извършват само при пълно зарастване на следоперативна рана, при липса на усложнения, след контролна гастроскопии.

Особености на диета след операция

Често роднини на болния възниква въпросът, кое хранене е показано след отстраняване на прободной язви. В първия ден се разрешава само да се пие вода от лъжичка в малко количество, на следващия ден дават 200-250 мл течна храна (каша). В третия ден количеството храна е 500 мл, след това той се увеличава до 1 л.

В 7-дневен срок на пациента се превръщат в основната диета, подобна на медицински масата, применяемому обостряне на язвена болест на стомаха. Тя представлява хранителен таблица №1а по Певзнеру. През седмицата преминават на диета №1б, а след това, след 10-12 дни, на маса №1, който трябва да се придържаме към 8-12 месеца.

При захранване в съответствие с диета №1а храни се консумират варени, протертом торта на няколко, най разжиженном формата. Изключват се всички зеленчуци, хлебни, млечни и сладкарски изделия, сурови плодове, подправки, снаксове, газираните напитки, кафе.

При преминаване към диета №1б се добавят парни банички, заливная риба, печена ябълка или настъргано сурово. Лечебен таблица №1 не е толкова строг, колкото №1а. Той позволява употребата на нежесткого месо и риба на парчета, бял хляб от брашно висш сорт, сварени и пюрирани зеленчуци, слабокислого кисело мляко, извара, сирене, кисело мляко. Методи на готвене, остават същите – варя, задушавам, да се готви на пара, на твърда храна се избърсват.

READ  Как да се определи най-възпаление на аппендикса в домашни условия

Усложнения на заболяването и прогноза

По-рано се сложи точна диагноза прободной язва на стомаха, толкова по-висока вероятност да се отървете от това тежко състояние. При правилна навременна диагностика (в първите 12 часа) и провеждане на необходимото навременно лечение прогнозата е благоприятна.

Усложнения след операцията се развива рядко и могат да бъдат представени:

 • бронхопневмонией;
 • гнойными процеси (абсцеси под диафрагмата, между панти на червата, в подпеченочном пространство);
 • нарушение на излизането на храната от стомаха;
 • чревната непроходимостью;
 • кървене (желудочным или в коремната кухина).

Всяка от изброените състояния с някаква степен на выраженности симптоми изисква задълбочено лечение и, ако е необходимо, повторна операция.

Профилактика на пневмония допринася за измиване на трахеята и бронхите, отстраняване на течности от плевралната кухина, в началото на съживяване на пациента и дихателна гимнастика. При нарушаване на преминаване на храната през стомаха и от него се отстранява цялото съдържание чрез наложен сонда. Едновременно се борят със забавяне на работата на червата, като голямо количество течности и интравенозно въвеждане на протеини и електролити.

При запазване на стомашна обструкция прекарват гастроскопию за откриване на причините за нарушаване на работата на стомаха, възможно механични пречки, възникнали в хода на операцията или като нейните усложнения, и решение на въпроса за необходимостта от повторна хирургическа намеса.

Неблагоприятни резултата обикновено се наблюдава в резултат на късното лечение на човека за медицинска помощ, когато симптомите са ясни тежестта. Смъртоносни резултати се появяват по причина разлитого гнойного перитонит, постоперативна пневмония и свързаните с него тежки заболявания. През последните години процентът на смъртност сред хората с диагноза прободной язви при хирургичното лечение значително е намаляла до 5-7 %.

Далечни усложнения на операцията зависи от вида и правилността на избора на метод. Повтарящата се прободения стомашната стена се срещат при по-малко от 2 % прооперированных хора.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00104 sec