Причини за настъпване и симптоми описторхоза

Лечение описторхоза не изисква забавяне, и да започне този дълъг процес е възможно само при валидно признаване и своевременно изплащане. Вреда, която носят в себе си Opisthorchis – активатори на този тип гельминтоза, е тежък.

Как да получите описторхозом?

Глистная нашествието в човешкото тяло възниква поради попадане вътре на такъв агент като котешка двуустка. Този вид паразити се отнасят към категорията на плоски червеи, тъй като гельминт е финото тяло, притежаващо брюшными и ротовыми нещастници. Най-често се открива описторхис в рибата, която заразява яйца на паразити при поглъщане на вода в стоящи водоеми. Река, езеро и ставочные жители, които служат като междинни господари на червеи.

При контакт с човешкото тяло, ларви на заразената риба е оправдано в черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса. За да се превърнат във възрастни, полово зрели индивиди, им е достатъчно на 2 седмици. По-късно един месец след заразяване с хелминти, започват активно да се размножават.

За да не се разболеят описторхозом, трябва да знаете как се предава причинител и в кои храни най-често се намират паразитните яйца на глисти. При използването на следните видове риба в сурово състояние вероятността за заразяване се увеличава в няколко пъти:

 • шаран;
 • вобла;
 • клен;
 • платика;
 • червеноперка.

Ако правилно да се готви на някое от горните сладководни обитатели, поддържано на необходимото време за термична обработка, вероятността от удари котешки метили в тялото на човек или животно приближена до нула.

Признаци описторхоза при възрастни хора

Първите прояви свидетелстват за спешната нужда от преминаване на качеството на медицински преглед. За да разкрие заболяването на по-ранен етап е почти невъзможно, тъй като най-често причинителят не заявява за себе си в продължение на доста дълъг период от време. Бессимптомное продължение – основната причина, поради която лечението описторхоза често започва със закъснение. Прогресията на гельминтоза е в състояние да остави необратими следи в човешкото тяло, поради следните признаци в никакъв случай не може да се пренебрегне:

 • нарушения диария;
 • болковият синдром в мускулите по цялото тяло;
 • обриви по кожата, подобни на алергични;
 • дискомфорт в областта на правото подреберья;
 • умора, слабост и сънливост.

Температурата на тялото се повишава, обикновено на напреднали стадии на заболяването и често по-висока от 40°C.

Остра форма на болестта на

Характеристики на биологичен цикъл, силата на ларви и състоянието на имунната система да се определи степента на проявление на симптомите при деца и възрастни: описторхоз в инкубационен период може да продължи до 1,5 месеца, след което настъпва рязкото внезапно влошаване.

READ  Как бързо да се отървете от стомашни киселини и чувство за парене при бременност?

Продължителността на тази форма гельминтоза е средно 2-3 седмици при лека и средна тежест на заболяването. Основните прояви са предизвикани от токсични въздействия увреждане на организма, предизвикани от продуктите на жизнената дейност на паразити, както и от алергична реакция към тяхното присъствие. Остра форма на този тип глистных вредители са характерни следните признаци:

1. Гистаминные симптоми (копривна треска, оток на Квинке, сърбеж и зачервяване на кожата покрива). От външния им вид обриви, локализующиеся на кожата на краката и ръцете, често наподобяват екзема или псориазис.

2. Поражението на органите на стомашно-чревния тракт (запек, диария, гадене, повръщане, липса на апетит). В течна изпражненията могат да се срещнат частици несмляна храна.

3. Астеновегетативный синдром (влошаване на общото състояние на организма, нарушения на съня, раздразнителност и отпадналост). Също така се случва увеличаване на размера на вътрешните органи (черен дроб и панкреас) и трясък на тяхното функциониране.

4. Болки в ставите и мускулите. Чувство ломоты в костите може да бъде непостоянным.

5. Поражението на дихателните органи (астма, кашлица, задух, хрема), придружена от увеличение на лимфните възли.

Симптомите на хроничен описторхоза

След острата фаза при липса на подходящо лечение се развива следващата фаза – хроничен. За него е характерно влияние на токсичните ефекти на паразити, които влагат яйца, в организма на един възрастен човек. Прояви на хроничен вида на заболяването до голяма степен са сходни със симптомите на остър, но се различават по-малко выраженностью и представляват:

1. неизправност в ЦНС (появата на бърза физическа и умствена утомляемости, намалена работоспособност, главоболие, тремор на крайниците);

2. кожни лезии (възпаление и сухи обриви върху епидермиса имат сиво оттенък, появяват пукнатини по сгибательных повърхности, чувствителност, най-силният сърбеж);

3. развитието на сериозни заболявания на дихателните органи (бронхит, пневмония, астма);

4. периодична поява на фебрилно състояние, сменяющееся нормална температура на тялото, без лекарствено намеса.

В напреднал стадий на болестта се развиват артрити и артрози на ставите, се случва поражението на сърдечната дейност. Загуба на тегло при хроничен описторхозе – често срещано явление, причинено от патология на засмукване на червата. Недостатъчен прием в човешкото тяло, жизнено важни и незаменими микроелементи допринася за бързото влошаване на общото състояние на болния.

Диагностика описторхоза

Горните признаци при възрастни хора – основните показания за неотложна посещение на терапевт или паразитологу. Преди започване на изследвания лекар ще анамнеза на заболяването, като се позовава на следните данни, получени от пациента:

 • пих дали пациентът е в близкото време, на реката риба;
 • каква обработка е минавал продукт;
 • бил ли си в места за масово унищожение описторхозом;
 • колко време продължава болестта.
READ  Средства на народната медицина за премахване на глисти при децата

Нататък лекар задължително назначава за пациента преминаването на няколко вида лабораторни изследвания:

1. клиничен анализ каловых масите в потвърждение на факта на присъствието на описторх;

2. общ и неуспешно биохимичен анализ на кръвта;

3. изследване на жлъчка за наличие на яйца на паразити;

4. ултразвуков скрининг на черния дроб и жлъчните пътища;

5. ендоскопска диагностика за определяне на местата на струпването на възрастни червеи в организма.

Как се провежда лечението?

Лечението в домашни условия ще даде своите положителни резултати, ако следвате всяка препоръка на квалифициран специалист. В началните етапи на болестта при задоволително състояние на болния преминаването на лечение в стационарни условия не е задължително. При сериозни усложнения и остър или хроничен описторхозе на пациента може да се наложи хоспитализация. Решение за стационарно лечение на лекар приема при:

 • значителни отклонения анализи от нормата;
 • неостанавливающейся себе си и повръщане;
 • висока температура на тялото, не сбиваемой жаропонижающими средства.

Избор на лекарствата зависи само от д-р. Лечението на този гельминтоза може да се проведе с включването на терапевтична схема народни средства. В комбинация с мощни противопаразитарными вещества, те са в състояние да се ускори процеса на оздравяване, но, както показва практиката, най-често рецепти от алтернативната медицина са по-ефективни в областта на превенция. Силата им е напълно достатъчно на стадия ларва на заболяването.

Основните лекарства при терапията описторхоза

Сред лекарствата, които в продължение на достатъчно дълго време, признати за най-добрите медикаменти, струва си да се отбележи Празиквантел. Той активно се унищожава възрастни паразити, засягащи тяхната мускулна и дихателна система чрез пълна парализации. Основните противопоказания смятат за болест и възпаление на мозъка, така че да се отстрани възможно само след медицинската консултация.

При описторхозе не по-малко ефективно лекарство оказва в по-голяма степен симптоматично лечение, смятат Экорсол. В състава му влиза кора от трепетлика, че позволява на този активното вещество засили въздействието на други медикаменти, насочени към унищожаване на червеи. Экорсол най-често се предписва като спомагателно, второстепенно средство.

Безспорен лидер наричат Бильтрицид. Лекарството се отнасят към лекарства с широк спектър на действие, по-голямата активност не само за самолет, но и тении. Тъй като терапия се счита за доста специфична заради висока вероятността от развитие на странични ефекти, лечение с негова помощ се извършва обикновено в рамките на стените на инфекциозни клинични звена. Лекарството се предписва в случаите на липса на положителната динамика на възстановяване в хода на прилагането на други, по-слаби лекарства.

В началния стадий на заболяването и като профилактика може да се приема Урсофальк. При подтвержденном описторхозе лекарство използват в продължение на няколко месеца според дозата, определена от лекуващия лекар.

Съвети за изграждане на храна

READ  Как да се хранят при гастродуодените и в етапа на неговата влошаване?

Освен традиционните лекарства по време на лечение на този вид гельминтоза огромно внимание трябва да се обърне корекция на диетата и начина ни на хранене. В продължение На терапия и максимално възможно време след нея спазването на диета е задължително стриктно условие. Консумацията на храна трябва да се основава на следните принципи:

 • Да не ядете по-малко 5-6 пъти на ден дробными порции на всеки 2-3 часа.
 • Да се откаже от мазни, остри и пържени храни.
 • За включване в ежедневното меню повече зеленчуци, плодове и натурални сокове.
 • Сред начините на обработката на продукти приоритет е желателно да се даде двойно дъно и запеканию.
 • Използвайте сол, за да сведе до минимум.
 • Млечните продукти трябва да замени кафе, газирани напитки.
 • Пиенето на алкохол е строго забранено.

Превантивни мерки

Хигиена в областта на предупреждение гельминтоза е от първостепенно значение. Изключително важно е при пристигането на улицата или след посещение на тоалетната винаги измивайте ръцете си със сапун. При липса на такава възможност на обществени места най-добре се ползват антибактериални кърпички.

Тъй като превантивна брой случаи на заразяване се случва по време на къпане във водите, чистотата на които е под съмнение, е препоръчително да избягват посещения в подобни места. Веднъж във водата, е необходимо да се гарантира, че водата не изтича в устата си. Сладководни риби като източник на инфекция винаги трябва да се проведе подходяща топлинна обработка. Консумацията му в сурово състояние е недопустимо. При отлежаване физиологичен аспект вяленую риба може да се консумира само, ако процесът на готвене е продължило не по-малко от 3 седмици.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00103 sec